Σας έδειξα τα αφράτα κουλουράκια του καρότου σε προηγούμενο post, να σας δείξω τώρα και μια "γλυκιά" εκδοχή τάρτας καρότου :-)
Η σκέψη ήταν, πως αφού γνωρίζουμε όλοι μας το κεϊκ καρότου (με τις διάφορες παραλλαγές και γαρνιτούρες του) γιατί να μην μπορώ να φτιάξω και μια τάρτα γλυκιά, μιας και αλμυρή έχω κάνει και στο παρελθόν.
Οπότε μπήκα στην λογική και άρχισα να συνδυάζω τα υλικά μου, για μια πειραματική Τάρτα Καρότου.
Υλικά που χάρη στην αναλογία με την οποία μπήκαν μέσα στην τάρτα, έδωσαν ένα αποτέλεσμα απροσδόκητο, καθώς είναι η αλήθεια πως είχα προετοιμαστεί για μια μικρή ...έως και με μεγάλη...αποτυχία...για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους :-)))
Λοιπόν, για την βάση της τάρτας μου χρησιμοποίησα:
250-300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος παγωμένο και
σε κομματάκια,
50 γραμ αραβοσιτέλαιο,
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
1 μέτριο αυγό,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα,
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη.
Για την γέμιση της:
2 μεγάλα καρότα τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη,
1 ξυνόμηλο σε μικρά καρεδάκια,
τον χυμό από το πορτοκάλι που πήρα ξύσμα,
1 μεγάλο αυγό,
200 γραμ. κρεμώδες τυρί,
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη,
2 κουταλιές καρύδα τριμμένη,
2 κουταλιές αποξηραμένα βύσσινα και cranberries (χωρίς ζάχαρη)
2 κουταλιές χοντροαλεσμένο καρύδι,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα,
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Αφού έφτιαξα την ζύμη μου, την άπλωσα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα, της έκανα τρυπούλες μ' ένα πιρούνι και την έβαλα στο ψυγείο για 40 λεπτά.
Στην διάρκεια της αναμονής αυτή ετοίμασα την γέμιση.
Έπλυνα, καθάρισα και έτριψα τα καρότα μέσα σ' ένα βαθύ μπολ.
Καθάρισα και το ξυνόμηλο και το έκοψα σε κυβάκια και μετά μέσα στο μπολ με τα τριμμένο καρότο, έριξα όλα μου τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακάτεψα πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά μου και τελευταίο πασπάλισα το αλεύρι για να μου τραβήξει τα υγρά κατά το ψήσιμο.
Η τάρτα μου ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά.
Την άφησα να σταθεί και άρχισε το κόψιμο και η κατανάλωση.
Αρωματική!!
Με όσο το δυνατόν πιο λίγη ζάχαρη για να δείξουμε και λίγη εγκράτεια :-)) άλλωστε το καρότο της προσφέρει την δική του γλυκύτητα.
Αξίζει να την δοκιμάσετε, αν σας αρέσουν τα ελαφριά γλυκά με φρουτένια γεύση.
Καλό Σαββατοκύριακο και καλή ψήφο.
Μακάρι δε, η ψήφος όλων μας, να είναι και η καλύτερη και η πιο σωστή για την πατρίδα μας!
Η σκέψη ήταν, πως αφού γνωρίζουμε όλοι μας το κεϊκ καρότου (με τις διάφορες παραλλαγές και γαρνιτούρες του) γιατί να μην μπορώ να φτιάξω και μια τάρτα γλυκιά, μιας και αλμυρή έχω κάνει και στο παρελθόν.
Οπότε μπήκα στην λογική και άρχισα να συνδυάζω τα υλικά μου, για μια πειραματική Τάρτα Καρότου.
Υλικά που χάρη στην αναλογία με την οποία μπήκαν μέσα στην τάρτα, έδωσαν ένα αποτέλεσμα απροσδόκητο, καθώς είναι η αλήθεια πως είχα προετοιμαστεί για μια μικρή ...έως και με μεγάλη...αποτυχία...για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους :-)))
Λοιπόν, για την βάση της τάρτας μου χρησιμοποίησα:
250-300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος παγωμένο και
σε κομματάκια,
50 γραμ αραβοσιτέλαιο,
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
1 μέτριο αυγό,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα,
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη.
Για την γέμιση της:
2 μεγάλα καρότα τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη,
1 ξυνόμηλο σε μικρά καρεδάκια,
τον χυμό από το πορτοκάλι που πήρα ξύσμα,
1 μεγάλο αυγό,
200 γραμ. κρεμώδες τυρί,
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη,
2 κουταλιές καρύδα τριμμένη,
2 κουταλιές αποξηραμένα βύσσινα και cranberries (χωρίς ζάχαρη)
2 κουταλιές χοντροαλεσμένο καρύδι,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα,
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Αφού έφτιαξα την ζύμη μου, την άπλωσα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα, της έκανα τρυπούλες μ' ένα πιρούνι και την έβαλα στο ψυγείο για 40 λεπτά.
Στην διάρκεια της αναμονής αυτή ετοίμασα την γέμιση.
Έπλυνα, καθάρισα και έτριψα τα καρότα μέσα σ' ένα βαθύ μπολ.
Καθάρισα και το ξυνόμηλο και το έκοψα σε κυβάκια και μετά μέσα στο μπολ με τα τριμμένο καρότο, έριξα όλα μου τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακάτεψα πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά μου και τελευταίο πασπάλισα το αλεύρι για να μου τραβήξει τα υγρά κατά το ψήσιμο.
Η τάρτα μου ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά.
Την άφησα να σταθεί και άρχισε το κόψιμο και η κατανάλωση.
Αρωματική!!
Με όσο το δυνατόν πιο λίγη ζάχαρη για να δείξουμε και λίγη εγκράτεια :-)) άλλωστε το καρότο της προσφέρει την δική του γλυκύτητα.
Αξίζει να την δοκιμάσετε, αν σας αρέσουν τα ελαφριά γλυκά με φρουτένια γεύση.
Καλό Σαββατοκύριακο και καλή ψήφο.
Μακάρι δε, η ψήφος όλων μας, να είναι και η καλύτερη και η πιο σωστή για την πατρίδα μας!
Ζήλεψες το καροτένιο μου κέικ θαρρώ!!χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να μπει ένα τέλος στα γλυκά ξέφυγα.
Καλό Σ/Κ
Πραγματικά στάθηκες "αφορμή" με το κεϊκ σου Ξανθή. Αλλά επειδή τους είχα κάνει ήδη άλλο κεϊκ, λίγες ημέρες πριν, είπα να πειραματιστώ :-)))
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο και σ' εσάς.
Γιατί καλέ να είσαι προετοιμασμένη για αποτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού στους πειραματισμούς έχεις έφεση και ιστορικό μεγάλων επιτυχιών :)
Μου αρέσει που έχει χρησιμοποιήσει κρεμώδες τυρί για τη γέμιση, θα δίνει ωραία και ανάλαφρη υφή στο γλυκό!
Φιλιά
Ερμιόνη μου,
Διαγραφήεπειδή ότι κάνουμε μέσα στην κουζίνα μας, το κάνουμε για το μεράκι και την αγάπη της γεύσης, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουμε και αποτυχίες ;-)
Πάντα λοιπόν κρατώ μια επιφύλαξη, όταν φτιάχνω κάτι για πρώτη φορά.
Χαιρετισμούς και φιλιά πολλά.
χαχαχαχαχ μου άρεσε ο τίτλος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τη τάρτα, μια χαρά μου φαίνεται!!
Θα ήθελα να τη δοκιμάσω!!
Καλημέρα Πηνελόπη!!
Να την δοκιμάσεις Πέπη μου, ειδικά αν έχεις καλή παρέα που αρέσκονται στις "φρουτώδεις" γεύσεις στα γλυκά!!
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.
Πολύ υγιεινή και νόστιμη αυτή η τάρτα, αντικαθιστά ένα γλυκό συνηθισμένο με πολύ χαρά, θα την δοκιμάσω σίγουρα!!!.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!!
Ε, τότε θα περιμένω εντυπώσεις... Μάχη.
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι να έχεις.
Ήρθα να σχολιάσω το αγαπημένο μαμαδίστικο σουφλέ και πέφτω επάνω σε αυτή την αρωματική και πρωτότυπη τάρτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχαταριστή! Καλό ΣΚ Πηνελόπη!
ΜΟυ αρεσουν πολύ οι διαφορετικες προτασεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο
Φιλιά :)
υπεροχη και πρωτοτυπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πρέπει να πω πως είναι και κατάλληλη για όσους προσέχουν αυτόν τον καιρό την διατροφή τους, Ντολμαδάκι μου.
ΔιαγραφήΑαα πηνελοπη τι τολμηρος συνδυασμος!!! Μπραβο τελεια ως ιδεα....ως γνωστον λατρευω τις ταρτες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιααα
Κι' εγώ το ίδιο Κική μου.
ΔιαγραφήΑλμυρές...γλυκές...όλες είναι μεγάλη αδυναμία και για εμένα.
Καλά είσαι φοβερή!!!! Τολμηρός αλλά και σίγουρα νόστιμος ο συνδυασμός αυτός!!! Υπέροχη η τάρτα σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Ευχαριστώ πολύ Κική.
ΔιαγραφήΠραγματικά ήταν κάπως τολμηρό το όλο σύνολο...αλλά είχε τελικά πολύ ωραίο αποτέλεσμα.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Αν ήμουνα σε φάση να φτιάξω γλυκό, αυτό θα έφτιαχνα Πηνελόπη, μου φαίνεται πολύ του γούστου μου! Επειδή δεν έχω όμως κάποια αφορμή άμεσα και ενέχει ο κίνδυνος να φάω πολλή μεγάλη ποσότητα αν το επιχειρήσω, θα κρατήσω τη συνταγή για μελλοντική στιγμή. Πάντως αυτό το πείραμά σου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το φτιάξεις Αμαλία μου, γιατί είναι πολύ ελαφρύ και απολαυστικό. Μπορείς ακόμη και να παραλείψεις την ελάχιστη ζάχαρη άχνη που περιέχει μέσα στην γέμιση, κι' έτσι θα βγει σαφώς λιγότερο γλυκό, αλλά εξίσου γευστικό.
ΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι.
Πολύ τολμηρή σε βρίσκω στους πειραματισμούς σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέποντας τα υλικά είμαι σίγουρη ότι αξίζει μια δοκιμή.
Ε, άμα είναι να κάνουμε πείραμα...να το κάνουμε με όλα τα "ρίσκα" του, Μίνα μου :-)))
ΔιαγραφήΚαλημέρα να έχεις.
Πολύ ωραία σκέψη όλο το πρότζεκτ του πειραματισμού σου , φαίνεται λαχταριστό
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνέλπιστα επιτυχές καλέ μου φίλε.
ΔιαγραφήΚαι τόσο ελαφρύ που οι "τύψεις" πια δεν υπάρχουν κατά την κατανάλωσή του :-))
Πειραματική μπορεί να είναι αλλά πρέπει να πέτυχε!!Μπράβο τολμηρή μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Λίλια μου.
ΔιαγραφήΆλλωστε ο "τολμών νικά" :-)))
Ωραιότατη ιδέα, μου θυμίζει κάτι αμερικάνικα τσιζκέικ όπου η κρέμα τους ψήνεται. Με τα φρουτάκια και τα αρωματικά που έβαλες ακόμα κι όποιος δεν θέλει καρότο στα γλυκά, έτσι θα το φάει και δεν θα το καταλάβει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι, Έφη μου, ότι είχαμε κάτι "αντιρρήσεις" γιατί τους παραξένεψε πολύ τους άντρες το καρότο στο γλυκό, αλλά όταν άρχισαν άλλοι γύρω τους να γεύονται το γλυκάκι και να λένε καλά λόγια, κάπου ζήλεψαν...και φυσικά δοκίμασαν!
ΔιαγραφήΠολύ μου αρέσουν οι πειραματισμοί σου Πηνελόπη μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συγκεκριμένο φαίνεται να είναι απόλυτα πετυχημένο, θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!!!!!
Πολλά φιλιά!
Να το δοκιμάσεις Λένα μου.
ΔιαγραφήΓίνεται πολύ εύκολα άλλωστε, και τα υλικά είναι μάλλον εύκολο να τα έχει κανείς στα ντουλάπια του.
Και αν τελικά κάνεις δοκιμή, να έχουμε και εντυπώσεις...
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Καλημέρα!! Θα έχει ωραία γλυκό - ξύνη γεύση !!! Το καρότο πάει πολύ στα γλυκά !! Ωραία η ιδέα σου !! Άρης
ΑπάντησηΔιαγραφή