23.1.15

Πειραματική Τάρτα Καρότου, σε γλυκιά παραλλαγή

Σας έδειξα τα αφράτα κουλουράκια του καρότου σε προηγούμενο post, να σας δείξω τώρα και μια "γλυκιά" εκδοχή τάρτας καρότου :-)
Η σκέψη ήταν, πως  αφού γνωρίζουμε όλοι μας το κεϊκ καρότου (με τις διάφορες παραλλαγές και γαρνιτούρες του) γιατί να μην μπορώ να φτιάξω και μια τάρτα γλυκιά, μιας και αλμυρή έχω κάνει και στο παρελθόν.
Οπότε μπήκα στην λογική και άρχισα να συνδυάζω τα υλικά μου, για μια πειραματική Τάρτα Καρότου.



Υλικά που χάρη στην αναλογία με την οποία μπήκαν μέσα στην τάρτα, έδωσαν ένα αποτέλεσμα απροσδόκητο, καθώς είναι η αλήθεια πως είχα προετοιμαστεί για μια μικρή ...έως και με μεγάλη...αποτυχία...για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους :-)))

Λοιπόν, για την βάση της τάρτας μου χρησιμοποίησα:
250-300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος παγωμένο και
σε κομματάκια,
50 γραμ αραβοσιτέλαιο,
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
1 μέτριο αυγό,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα,
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη.

Για την γέμιση της:
2 μεγάλα καρότα τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη,
1 ξυνόμηλο σε μικρά καρεδάκια,
τον χυμό από το πορτοκάλι που πήρα ξύσμα,
1 μεγάλο αυγό,
200 γραμ. κρεμώδες τυρί,
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη,
2 κουταλιές καρύδα τριμμένη,
2 κουταλιές αποξηραμένα βύσσινα και cranberries (χωρίς ζάχαρη)
2 κουταλιές χοντροαλεσμένο καρύδι,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα,
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Αφού έφτιαξα την ζύμη μου, την άπλωσα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα, της έκανα τρυπούλες μ' ένα πιρούνι και την έβαλα στο ψυγείο για 40 λεπτά.
Στην διάρκεια της αναμονής αυτή ετοίμασα την γέμιση.

Έπλυνα, καθάρισα και έτριψα τα καρότα μέσα σ' ένα βαθύ μπολ.
Καθάρισα και το ξυνόμηλο και το έκοψα σε κυβάκια και μετά μέσα στο μπολ με τα τριμμένο καρότο, έριξα όλα μου τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακάτεψα πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά μου και τελευταίο πασπάλισα το αλεύρι για να μου τραβήξει τα υγρά κατά το ψήσιμο.

Η τάρτα μου ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά.
Την άφησα να σταθεί και άρχισε το κόψιμο και η κατανάλωση.


Αρωματική!!
Με όσο το δυνατόν πιο λίγη ζάχαρη για να δείξουμε και λίγη εγκράτεια :-)) άλλωστε το καρότο της προσφέρει την δική του γλυκύτητα.
Αξίζει να την δοκιμάσετε, αν σας αρέσουν τα ελαφριά γλυκά με φρουτένια γεύση.

Καλό Σαββατοκύριακο και καλή ψήφο.
Μακάρι δε, η ψήφος όλων μας, να είναι και η καλύτερη και η πιο σωστή για την πατρίδα μας!

29 σχόλια:

  1. Ζήλεψες το καροτένιο μου κέικ θαρρώ!!χαχαχα
    Πρέπει να μπει ένα τέλος στα γλυκά ξέφυγα.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά στάθηκες "αφορμή" με το κεϊκ σου Ξανθή. Αλλά επειδή τους είχα κάνει ήδη άλλο κεϊκ, λίγες ημέρες πριν, είπα να πειραματιστώ :-)))
      Καλό Σαββατοκύριακο και σ' εσάς.

      Διαγραφή
  2. Γιατί καλέ να είσαι προετοιμασμένη για αποτυχία!
    Αφού στους πειραματισμούς έχεις έφεση και ιστορικό μεγάλων επιτυχιών :)
    Μου αρέσει που έχει χρησιμοποιήσει κρεμώδες τυρί για τη γέμιση, θα δίνει ωραία και ανάλαφρη υφή στο γλυκό!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου,
      επειδή ότι κάνουμε μέσα στην κουζίνα μας, το κάνουμε για το μεράκι και την αγάπη της γεύσης, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουμε και αποτυχίες ;-)
      Πάντα λοιπόν κρατώ μια επιφύλαξη, όταν φτιάχνω κάτι για πρώτη φορά.
      Χαιρετισμούς και φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  3. χαχαχαχαχ μου άρεσε ο τίτλος!!!
    Όσο για τη τάρτα, μια χαρά μου φαίνεται!!
    Θα ήθελα να τη δοκιμάσω!!

    Καλημέρα Πηνελόπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την δοκιμάσεις Πέπη μου, ειδικά αν έχεις καλή παρέα που αρέσκονται στις "φρουτώδεις" γεύσεις στα γλυκά!!
      Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  4. Πολύ υγιεινή και νόστιμη αυτή η τάρτα, αντικαθιστά ένα γλυκό συνηθισμένο με πολύ χαρά, θα την δοκιμάσω σίγουρα!!!.
    Καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τότε θα περιμένω εντυπώσεις... Μάχη.
      Καλό μεσημέρι να έχεις.

      Διαγραφή
  5. Ήρθα να σχολιάσω το αγαπημένο μαμαδίστικο σουφλέ και πέφτω επάνω σε αυτή την αρωματική και πρωτότυπη τάρτα!
    Πολύ λαχαταριστή! Καλό ΣΚ Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΟυ αρεσουν πολύ οι διαφορετικες προτασεις!
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Και πρέπει να πω πως είναι και κατάλληλη για όσους προσέχουν αυτόν τον καιρό την διατροφή τους, Ντολμαδάκι μου.

      Διαγραφή
  8. Ααα πηνελοπη τι τολμηρος συνδυασμος!!! Μπραβο τελεια ως ιδεα....ως γνωστον λατρευω τις ταρτες!!!
    Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι' εγώ το ίδιο Κική μου.
      Αλμυρές...γλυκές...όλες είναι μεγάλη αδυναμία και για εμένα.

      Διαγραφή
  9. Καλά είσαι φοβερή!!!! Τολμηρός αλλά και σίγουρα νόστιμος ο συνδυασμός αυτός!!! Υπέροχη η τάρτα σου!!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Κική.
      Πραγματικά ήταν κάπως τολμηρό το όλο σύνολο...αλλά είχε τελικά πολύ ωραίο αποτέλεσμα.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  10. Αν ήμουνα σε φάση να φτιάξω γλυκό, αυτό θα έφτιαχνα Πηνελόπη, μου φαίνεται πολύ του γούστου μου! Επειδή δεν έχω όμως κάποια αφορμή άμεσα και ενέχει ο κίνδυνος να φάω πολλή μεγάλη ποσότητα αν το επιχειρήσω, θα κρατήσω τη συνταγή για μελλοντική στιγμή. Πάντως αυτό το πείραμά σου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Αμαλία μου, γιατί είναι πολύ ελαφρύ και απολαυστικό. Μπορείς ακόμη και να παραλείψεις την ελάχιστη ζάχαρη άχνη που περιέχει μέσα στην γέμιση, κι' έτσι θα βγει σαφώς λιγότερο γλυκό, αλλά εξίσου γευστικό.
      Καλημέρα εύχομαι.

      Διαγραφή
  11. Πολύ τολμηρή σε βρίσκω στους πειραματισμούς σου!
    Βλέποντας τα υλικά είμαι σίγουρη ότι αξίζει μια δοκιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, άμα είναι να κάνουμε πείραμα...να το κάνουμε με όλα τα "ρίσκα" του, Μίνα μου :-)))
      Καλημέρα να έχεις.

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία σκέψη όλο το πρότζεκτ του πειραματισμού σου , φαίνεται λαχταριστό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανέλπιστα επιτυχές καλέ μου φίλε.
      Και τόσο ελαφρύ που οι "τύψεις" πια δεν υπάρχουν κατά την κατανάλωσή του :-))

      Διαγραφή
  13. Πειραματική μπορεί να είναι αλλά πρέπει να πέτυχε!!Μπράβο τολμηρή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Λίλια μου.
      Άλλωστε ο "τολμών νικά" :-)))

      Διαγραφή
  14. Ωραιότατη ιδέα, μου θυμίζει κάτι αμερικάνικα τσιζκέικ όπου η κρέμα τους ψήνεται. Με τα φρουτάκια και τα αρωματικά που έβαλες ακόμα κι όποιος δεν θέλει καρότο στα γλυκά, έτσι θα το φάει και δεν θα το καταλάβει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι, Έφη μου, ότι είχαμε κάτι "αντιρρήσεις" γιατί τους παραξένεψε πολύ τους άντρες το καρότο στο γλυκό, αλλά όταν άρχισαν άλλοι γύρω τους να γεύονται το γλυκάκι και να λένε καλά λόγια, κάπου ζήλεψαν...και φυσικά δοκίμασαν!

      Διαγραφή
  15. Πολύ μου αρέσουν οι πειραματισμοί σου Πηνελόπη μου!!!!
    Το συγκεκριμένο φαίνεται να είναι απόλυτα πετυχημένο, θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Λένα μου.
      Γίνεται πολύ εύκολα άλλωστε, και τα υλικά είναι μάλλον εύκολο να τα έχει κανείς στα ντουλάπια του.
      Και αν τελικά κάνεις δοκιμή, να έχουμε και εντυπώσεις...
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα!! Θα έχει ωραία γλυκό - ξύνη γεύση !!! Το καρότο πάει πολύ στα γλυκά !! Ωραία η ιδέα σου !! Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή