Καλή και νόστιμη χρονιά σε όλους σας. Χρόνια Πολλά και Καλά!
Εύχομαι να είχατε την ευκαιρία να χαρείτε τους ανθρώπους σας περισσότερο αυτές τις ημέρες και να νοιώσατε πιο κοντά στις αξίες που κλείνουν μέσα τους οι γιορτές του 15ηνθημέρου.
Και φυσικά... να δοκιμάσατε όμορφες γεύσεις αλμυρές και γλυκιές, που σαφώς και επιβάλλονται :-))
Για μένα μια από τις γεύσεις των ημερών που πέρασαν, ήταν αυτή, του πιροσκί.
Το πιροσκί είναι μια αγαπημένη γευστική ανάμνηση που με συνδέει με τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Με συνδέει κατ' ουσία με την γιαγιά και την μάνα μου, διότι ήταν μια λιχουδιά που έφτιαχναν για να μας χορτάσουν: στο σχολείο, στις εκδρομές και τα συνεχή "πήγαινε-έλα" μας στα συγγενικά σπίτια τέτοιες ημέρες.
Αφήστε που ήταν αγαπημένο σνακ από το ζαχαροπλαστείο "ΡΩΣΙΚΟΝ" της Ομονοίας μαζί με το κράπφεν με γέμιση μαρμελάδα βερίκοκο και μπόλικη άχνη ζάχαρη, για όσους θυμούνται...αυτά τα στέκια, έστω και σαν όνειρο :-)
Έτσι κι' εγώ είπα, να τις φέρω και τις δυο πιο κοντά μου (τη μάνα και την μάνα της) φτιάχνοντας πιροσκί για τα αγαπημένα μου πρόσωπα και τους φίλους μας, που φαγώθηκαν παρέα με κρασάκι και μπυρίτσα δίπλα στο αναμμένο τζάκι καθώς το κρύο καλά κρατούσε και ακόμη κρατεί δηλαδή!
Η εκτέλεση ξεφεύγει λίγο από την κλασσική που ενδεχομένως γνωρίζετε, αλλά είναι αξεπέραστα νόστιμη.
Τα υλικά που ακολουθούν δίνουν 15 με 20 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος που θα επιλέξτε να κάνετε.
Για την ζύμη:
750-800 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
100 γραμ. αλεύρι καλαμποκιού,
3/4 ποτηριού νερό,
2/3 ποτηριού ελαιόλαδο,
3 κουταλιές γάλα πλήρες,
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1/3 κουταλάκι ζάχαρη
και τέλος ένα φακελάκι μαγιά.
Ζέστανα ελάχιστα το γάλα και μέσα σ' αυτό διέλυσα το φακελάκι της μαγιάς.
Μετά δούλεψα σε βαθιά λεκάνη όλα μου τα υλικά μαζί, προσθέτοντας τμηματικά το ελαιόλαδο μέχρι που πήρα μια ωραία και ελαστική ζύμη.
Έβαλα την ζύμη σε ζεστό μέρος για μία ώρα μέχρι να φουσκώσει. Και πέρασα στην ετοιμασία της γέμισης.
Για την γέμιση:
3 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες
και λιωμένες μ' ένα πιρούνι ώστε να κρυώνουν.
Οι πατάτες δεν πρέπει να είναι ζεστές γιατί δεν θα μας βοηθήσουν με την ζύμη.
1 μεγάλο αυγό,
100 γραμ. φέτα τριμμένη,
100 γραμ παρμεζάνα τριμμένη,
2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό,
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα και ελαφρώς σοταρισμένα,
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
1/3 κουταλάκι πιπέρι τριμμένο,
1/3 κουταλάκι ρίγανη αποξηραμένη ή δυόσμο (ανάλογα πια γεύση σας αρέσει).
Βεβαίως με την γέμιση μπορεί κάποιος να παίξει σύμφωνα με τα γούστα του αλλά και τα διαθέσιμα υλικά.
Αφού είχε διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μου και είχα ολοκληρώσει την ανάμειξη των υλικών της γέμισης, προχώρησα στην ετοιμασία των πιροσκί.
Σε βαθύ τηγάνι (ή γουώκ στην δική μου περίπτωση) έβαλα αρκετό αραβοσιτέλαιο καθώς είναι πιο ελαφρύ για το συγκεκριμένο τηγάνισμα (μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που κρίνω απαραίτητο το τηγάνισμα).
Έπαιρνα κομμάτια (λίγο μεγαλύτερα από ένα μεγάλο καρύδι) από την ζύμη και την άνοιγα μέσα στην χούφτα μου. Με γεμάτη κουταλιά σούπας από την γέμιση και έκλεινα το πιροσκί πλάθοντας το ξανά μέσα στο χέρι. Μέχρι να κάψει το τηγάνι είχα κάνει τα μισά και τα ακουμπούσα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Στην συνέχεια έγιναν και τα υπόλοιπα.
Τα αράδιασα επίσης σε ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περίσσιο λάδι και έτοιμα για το σερβίρισμα.
Μια καλή σαλάτα τους ταιριάζει πολύ, όπως άλλωστε και η καλή παρέα :-))
Καλή απόλαυση, αν αποφασίσετε να τα δοκιμάσετε.
Ευτυχές και "αειθαλές" το 2015!
Εύχομαι να είχατε την ευκαιρία να χαρείτε τους ανθρώπους σας περισσότερο αυτές τις ημέρες και να νοιώσατε πιο κοντά στις αξίες που κλείνουν μέσα τους οι γιορτές του 15ηνθημέρου.
Και φυσικά... να δοκιμάσατε όμορφες γεύσεις αλμυρές και γλυκιές, που σαφώς και επιβάλλονται :-))
Για μένα μια από τις γεύσεις των ημερών που πέρασαν, ήταν αυτή, του πιροσκί.
Το πιροσκί είναι μια αγαπημένη γευστική ανάμνηση που με συνδέει με τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Με συνδέει κατ' ουσία με την γιαγιά και την μάνα μου, διότι ήταν μια λιχουδιά που έφτιαχναν για να μας χορτάσουν: στο σχολείο, στις εκδρομές και τα συνεχή "πήγαινε-έλα" μας στα συγγενικά σπίτια τέτοιες ημέρες.
Αφήστε που ήταν αγαπημένο σνακ από το ζαχαροπλαστείο "ΡΩΣΙΚΟΝ" της Ομονοίας μαζί με το κράπφεν με γέμιση μαρμελάδα βερίκοκο και μπόλικη άχνη ζάχαρη, για όσους θυμούνται...αυτά τα στέκια, έστω και σαν όνειρο :-)
Έτσι κι' εγώ είπα, να τις φέρω και τις δυο πιο κοντά μου (τη μάνα και την μάνα της) φτιάχνοντας πιροσκί για τα αγαπημένα μου πρόσωπα και τους φίλους μας, που φαγώθηκαν παρέα με κρασάκι και μπυρίτσα δίπλα στο αναμμένο τζάκι καθώς το κρύο καλά κρατούσε και ακόμη κρατεί δηλαδή!
Η εκτέλεση ξεφεύγει λίγο από την κλασσική που ενδεχομένως γνωρίζετε, αλλά είναι αξεπέραστα νόστιμη.
Τα υλικά που ακολουθούν δίνουν 15 με 20 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος που θα επιλέξτε να κάνετε.
Για την ζύμη:
750-800 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
100 γραμ. αλεύρι καλαμποκιού,
3/4 ποτηριού νερό,
2/3 ποτηριού ελαιόλαδο,
3 κουταλιές γάλα πλήρες,
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1/3 κουταλάκι ζάχαρη
και τέλος ένα φακελάκι μαγιά.
Ζέστανα ελάχιστα το γάλα και μέσα σ' αυτό διέλυσα το φακελάκι της μαγιάς.
Μετά δούλεψα σε βαθιά λεκάνη όλα μου τα υλικά μαζί, προσθέτοντας τμηματικά το ελαιόλαδο μέχρι που πήρα μια ωραία και ελαστική ζύμη.
Έβαλα την ζύμη σε ζεστό μέρος για μία ώρα μέχρι να φουσκώσει. Και πέρασα στην ετοιμασία της γέμισης.
Για την γέμιση:
3 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες
και λιωμένες μ' ένα πιρούνι ώστε να κρυώνουν.
Οι πατάτες δεν πρέπει να είναι ζεστές γιατί δεν θα μας βοηθήσουν με την ζύμη.
1 μεγάλο αυγό,
100 γραμ. φέτα τριμμένη,
100 γραμ παρμεζάνα τριμμένη,
2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό,
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα και ελαφρώς σοταρισμένα,
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
1/3 κουταλάκι πιπέρι τριμμένο,
1/3 κουταλάκι ρίγανη αποξηραμένη ή δυόσμο (ανάλογα πια γεύση σας αρέσει).
Βεβαίως με την γέμιση μπορεί κάποιος να παίξει σύμφωνα με τα γούστα του αλλά και τα διαθέσιμα υλικά.
Αφού είχε διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μου και είχα ολοκληρώσει την ανάμειξη των υλικών της γέμισης, προχώρησα στην ετοιμασία των πιροσκί.
Σε βαθύ τηγάνι (ή γουώκ στην δική μου περίπτωση) έβαλα αρκετό αραβοσιτέλαιο καθώς είναι πιο ελαφρύ για το συγκεκριμένο τηγάνισμα (μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που κρίνω απαραίτητο το τηγάνισμα).
Έπαιρνα κομμάτια (λίγο μεγαλύτερα από ένα μεγάλο καρύδι) από την ζύμη και την άνοιγα μέσα στην χούφτα μου. Με γεμάτη κουταλιά σούπας από την γέμιση και έκλεινα το πιροσκί πλάθοντας το ξανά μέσα στο χέρι. Μέχρι να κάψει το τηγάνι είχα κάνει τα μισά και τα ακουμπούσα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Στην συνέχεια έγιναν και τα υπόλοιπα.
Τα αράδιασα επίσης σε ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περίσσιο λάδι και έτοιμα για το σερβίρισμα.
Μια καλή σαλάτα τους ταιριάζει πολύ, όπως άλλωστε και η καλή παρέα :-))
Καλή απόλαυση, αν αποφασίσετε να τα δοκιμάσετε.
Ευτυχές και "αειθαλές" το 2015!
Χρονια πολλα Πηνελοπη μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα εχετε μια υπεροχη χρονια, νοστιμη σαν τα πιροσκι σου και τυχερη!!!!!
Φιλια!
Ευχαριστούμε Χρυσαυγή μου.
ΔιαγραφήΕπίσης και σ' εσάς και Χρόνια Πολλά στην εορτάζουσα.
Όσο για την "παραλία"... Όλα τα Λεφτά :-)
καλη χρονια.νοστιμοτατα τα πιροσκι.μετα απο τοσα γλυκα οτι πρεπει το αλμυρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά και σ' εσένα Λίτσα.
ΔιαγραφήΠραγματικά τα αλμυρά χρειάζονται για να έρθουμε όλοι μας σε ισορροπία :-))
Looks delicious.
ΑπάντησηΔιαγραφήHappy New Year. Catherine
Happy New Year too, dear Catherine.
ΔιαγραφήThese are very delicious indeed :-)
Kαλή Χρονιά Πηνελόπη μου. Με υγεία και χαρά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία τα πιροσκί. Μου αρέσουν πολύ και είναι τέλειο μεζεδάκι για κρασί.
Φιλιά πολλά
Καλή Χρονιά και σ' εσάς Μάριον.
ΔιαγραφήΌσο για τα πιροσκί, δεν βρήκα μέχρι στιγμής κάποιον να μου πει, πως δεν του αρέσουν :-))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Αγαπημένα και αναμνηστική η Ομόνοια και τα πέριξ με τις λιχουδιές. Πολλές ευχές για μια καλή χρονια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Evie, ως παλιά Αθηναία, θα θυμάστε σίγουρα τέτοια "στέκια".
ΔιαγραφήΣας εύχομαι ολόψυχα μια όμορφή και γεμάτη θετικά γεγονότα, χρονιά.
Χρόνια πολλά κ καλή χρονιά Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι ότι καλύτερο σε σένα και την οικογένεια σου!
Το πιροσκί μου θυμίζει και τα δικά μου παιδικά χρόνια μιας που ήταν έδεσμα που πρωταγωνιστούσε κατεξοχήν στα πάρτι μας!
Η ζύμη σου δείχνει εξαιρετική και μου αρέσει πολύ η εναλλακτική γέμιση!
Φιλιά πολλά
Αντεύχομαι ολόψυχα Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΤελικά οι αναμνήσεις δεν διαφέρουν και πολύ από γενιά σε γενιά ;-))
Φιλιά πολλά και σ' εσάς.
Καλή Χρονιά γεμάτη λιχουδιές και Υγεία
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ Ξανθή μας.
ΔιαγραφήΚι' εσείς ότι καλύτερο εύχομαι.
λατρεμενο! τι να πρωτοπω;;; όχι μονο τω παιδικων μου χρόνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό ξημερωμα!
φιλια
Πραγματικά έτσι είναι Αριάδνη μου.
ΔιαγραφήΤον καλό "μεζέ" όλοι τον εκτιμούν.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Αχχχχχχχχχχ πιροσκί!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠότε θα ξαναφτιάξεις να έρθω???????
Δεν έχω φτιάξει ποτέ κι έχω μια συνταγή από φίλη Ρωσίδα.
Σούπερ γέμιση έβαλες!!
Καλή Χρονιά Πηνελόπη!!
Ε, να μου πεις πότε θέλεις να έρθεις Πέπη μου (κάτι χρόνια το μελετάμε πια...)
ΔιαγραφήΚι' εγώ να σου τα φτιάξω.
Καλή Χρονιά και σ' εσένα κοπέλα μου.
Πωπωωωω! Πιροσκί λέω εδώ και 2 χρόνια ότι θα φτιάξω αλλά δεν έχω φτιάξει!! Κι αυτά τα δικά σου είναι όνειρο Πηνελόπη μου... ξε ξετρέλλανες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!!!
Ε, να που σ' έβαλα εγώ τώρα στα "αίματα" Κική μου.
ΔιαγραφήΆντε εμπρός....
Και καλή σας απόλαυση.
Φιλιά πολλά.
Καλή χρονιά Πηνελόπη μου!!!! Ό,τι καλύτερο να φέρει ο νέος χρόνος!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα πιροσκί μας παρουσίασες, τόσο καλοφτιαγμένα και με λαχταριστή γέμιση!!!
Πολλά φιλιά!
Ευχαριστώ σε Λένα μου.
ΔιαγραφήΑντεύχομαι για ότι καλύτερο σ' εσένα και την οικογένειά σου.
Όσο για τα πιροσκί, τελικά είχαν πραγματικά μεγάλη επιτυχία.
Δοκιμάστε τα αν έχετε την όρεξη και την διάθεση και ελπίζω να σας αρέσουν.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Πηνελόπη μου Καλά Χρονιά, Υγεία, Δημιουργία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σου είναι καταπληκτική και θα την επιχειρήσω. Με πόση νοσταλγία θυμάμαι -πριν 40 χρόνια- το πιροσκί που έφτιαχνε εκεί χαμηλά στη Πανεπιστημίου το ζαχαροπλαστείο "Ρωσικόν". Μοσχοβόλαγε ο τόπος! Έτρεχαν τα σάλια των διερχομένων και ψάχνανε την τσέπης τους αν τους το επιτρέπει. Είχε στη βιτρίνα του δεξιά ένα άνοιγμα σαν παράθυρι-γκισέ και δυο κοπέλες πουλούσαν το θεσπέσιο έδεσμα. Εκείνο ήταν το κλασικό βέβαια: με κρεμμυδάκι και κιμά. Και όλοι οι ένα γύρω εργαζόμενοι περιμέναμε κάθε μέρα το διάλειμμα για το πολυπόθητο κολατσιό. Και να! η ουρά μεγάλωνε μπροστά στο ζαχαροπλαστείο. Πολλοί, όταν μας επέτρεπε το κομπόδεμα γυρίζαμε και ξαναπέρναμε άλλο.
Με αγάπη: Δημήτρης
Αγαπημένε Δημήτρη (πατριώτη μου), Καλή Χρονιά να έχεις.
ΔιαγραφήΜε κατάλαβες και μ' "ένιωσες" απόλυτα!!! Έγραψες τα πράγματα όπως ακριβώς ήταν εκείνη την εποχή. Εσύ εργαζόμενος, εγώ πιο μικρή (περίμενα από τους εργαζόμενους και τις εργζόμενες της οικογένειας να μου τα αγοράσουν).
Νοσταλγία και μυρωδιές...
Χαιρετισμούς πολλούς και ελπίζω να είσαι καλά.
Καλή χρονιά Πηνελόπη! Αγαπημένο έδεσμα! Και απαραίτητο συστατικό όταν έκανα παιδικές γιορτές (πάλαι ποτέ) στο σπίτι. Όλα τα παιδάκια τα αγαπούσανε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης Βαγγελιώ μου.
ΔιαγραφήΝαι, πραγματικά τα πιροσκί ήταν μια τέλεια λιχουδιά για όλα τα πάρτυ μικρών και μεγάλων. Κάπου ξεχάστηκαν στην πορεία του χρόνου και ίσως είναι μια ωραία ευκαιρία να τα θυμηθούμε ξανά.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Καλή χρονιά, Πηνελόπη μου, με υγεία! Καλή πρόοδο και στο μαθητή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή τη ζύμη τη λάτρεψα και θα τη δοκιμάσω! Δεν θα μου ξεφύγει!
Καλό σου βράδυ!
Θα περιμένω τα σχόλια και τις εντυπώσεις Ελένη μου :-)
ΔιαγραφήΚαλή Χρονιά να έχετε κι' εσείς.
Καλή χρονιά Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι υπέροχη νοστιμιά μας ετοίμασες! Τα αγαπώ τα πιροσκί, είναι κομμάτι και της δικής μου παιδικής ηλικίας, καθώς τα έφτιαχνε πολύ συχνά η μαμά μου, που της τα έμαθε η πόντια πεθερά της, η γιαγιά μου... Τα λατρεύω!
Φιλιά πολλά!
Αντεύχομαι Χρύσα μ.
ΔιαγραφήΤελικά όλα τα παιδιά, είχαμε τούτη την όμορφη νοστιμιά, στις πρώτες επιλογές ;-)
Πραγματικά χαίρομαι που κατάφερα να σας θυμίσω πράγματα, αγαπημένα και σ' εμένα.
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.
Καλή Χρονιά Πηνελόπη μου, να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς! Τα πιροσκί είναι αγαπημένη γεύση και ανάμνηση για μένα, μας τα έφτιαχνε η γιαγιά μου όταν ήθελε να μας κανακέψει. Τα δικά σου δείχνουν πολύ εμφανίσιμα και η ζύμη και η γέμισή σου είναι επιτυχημένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά κι' από εδώ Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΕίμαστε πολλές οι funs τούτης της λιχουδιά.
Θα πρέπει να σκεφτούμε να κάνουμε τελικά ένα πάρτι με μπόλικα πιροσκί ;-))
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πιροσκί είναι τα αγαπημένα όλων, τα λατρεύουμε!
Μίνα καλή χρονιά και σ' εσένα εύχομαι.
ΔιαγραφήΠραγματικά δεν περίμενα τόσο μεγάλη αποδοχή τούτης της νοστιμιάς. Αλλά θα μου πεις, όλα τα νόστιμα είναι και καταξιωμένα :-)))
Τα πιροσκί είναι λατρεμένη λιχουδιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά με υγεία, χαρά και καλά μαγειρέματα!! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου!!!
Καλό σ/κ
Επίσης και σ΄ εσάς Στέλλα μου.
ΔιαγραφήΈχουμε κάνει μεγάλο "fun club" για την λατρεμένη τούτη νοστιμιά...
Χαιρετισμούς πολλούς.
Καλή χρονια με Υγεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσιμπάω ενα πιροσκάκι και σε φιλώ :)
Τώρα που το βρήκες...πάρτο dear Beauty!
ΔιαγραφήΚαλή Χρονιά και σ' εσένα. Ότι καλύτερο εύχομαι.
Αγαπημενο πολυ και θα μπορουσα να φαω ουτε και εγω ξερω ποσα,καλη και χαρουμενη χρονια να εχεις με υγεια και πολλα νοστιμα πιατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε καλή μου Χρυσούλα.
ΔιαγραφήΚαλή Χρονιά να έχετε κι' εσείς και με ότι πιο όμορφο μέσα στο σπιτικό σας.
Τρώγονται μετά μανίας τα άτιμα πραγματικά :-)
Πηνελόπη μου καλή χρονιά! Τα πιροσκί είναι λατρεμένα. Θα πιστέψεις όμως πως ποτέ δεν έχω δοκιμάσει με πατάτα; Ή μπορεί να έχω δοκιμάσει και να μη το θυμάμαι :) Πάντως αυτά που συνηθίζω να φτιάχνω είναι με λουκάνικο. Θέλω να δοκιμάσω να φτριάξω και τα δικά σου. Ελπίζω σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά κι' από εδώ Μάγδα.
ΔιαγραφήΤα πιροσκί με πατάτα είναι κυρίως μέσα στην κουλτούρα της Ποντιακής κουζίνας, αλλά και άλλων Βαλκανικών χωρών.
Γίνονται με παραλλαγές και πολλές φορές αν αφαιρέσεις αυγά και τυριά, είναι και φαγητό νηστίσιμο.
Νομίζω πως πρέπει να δώσεις μια ευκαιρία και σ' αυτήν την εκδοχή, όπως και στην εκδοχή με αρωματισμένο κιμά που είναι σαφώς πιο κλασσική.
Χαιρετισμούς πολλούς.