8.4.13

Γλυκό, σαν μέλι...

Τούτο το γλυκό νηστίσιμο δεν είναι, είναι όμως πολύ ελαφρύ και φτιάχτηκε για να προσφερθεί σε φιλικό γεύμα καθώς οι φράουλες είναι πια για τα καλά εδώ.
Επειδή λοιπόν εισέπραξε καλές κριτικές, σκέφτηκα να σας το βάλω έγκαιρα κι’ ας διανύουμε μια περίοδο που αρκετοί νηστεύουν. Θα το «κρατήσουν» ίσως γι’ αργότερα, με την ελπίδα ότι θα προλάβουν τις φράουλες στο φόρτε τους. 

Τάρτα με κρέμα Μελιού και κόκκινα φρούτα


Η τάρτα ετοιμάστηκε με τα ακόλουθα υλικά:
1, 5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι καλαμποκιού,
2 κουταλιές σούπας παγωμένο βούτυρο,
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο,
1 μεγάλο αυγό,
2 κουταλιές ζάχαρη,
1 πρέζα αλάτι.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της ζύμης για να την φτιάξετε.
Στρώνετε ταρτιέρα με χαρτί ψησίματος και απλώνετε επάνω ομοιόμορφα την ζύμη.
Τοποθετείτε την ταρτιέρα στο ψυγείο για μία - δύο ώρες, ώστε να σφίξει η ζύμη.

Ετοιμάζετε την κρέμα μελιού με:
150 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό (προσωπικά έβαλα με 2% λιπαρά)
150 γραμ. τυρί κρέμα,
100 γραμ. μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο,
1 μεγάλο αυγό,
½ κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική.
Ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη όλα τα υλικά σε βαθύ σκεύος ώστε να ενωθούν καλά και να γίνουν μια ωραία κρέμα.


Βγάζετε την ταρτιέρα από το ψυγείο.
Τρυπάτε την επιφάνειά της με ένα πιρούνι και την ψήνετε για 8 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Την βγάζετε με προσοχή και γεμίζετε την επιφάνειά της με την κρέμα μελιού. 
Κατόπιν βάζετε πάνω στην κρέμα τα κόκκινα φρούτα (φράουλες κομμένες στην μέση εάν είναι μεγάλες) και μαύρα ή κόκκινα βατόμουρα.
Τα δικά μου βατόμουρα ήταν καταψυγμένα που ξεπάγωσαν καλά.
Και τέλος, πασπαλίζετε την επιφάνεια με αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνετε για 20-25 λεπτά στους 170 βαθμούς με αέρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα. 
Την βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε να κρυώσει ώστε να μπορέσετε να σερίβερετε.
Καλή σας απόλαυση και μια όμορφη εβδομάδα να έχουμε όλοι μας.

44 σχόλια:

  1. Το πιστεύεις ότι όταν μπαίνω στο Συνταγούλη και διαβάζω τις πρόσφατες αναρτήσεις καταλαβαίνω πια από τον τίτλο ότι είσαι εσύ; Ευφάνταστοι και οι τίτλοι και οι συνταγές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά βρε Βαγγελιώ μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ-πολύ για τούτο σου το σχόλιο.
      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Eίδα μέλι και ήρθα, είναι υπέροχη πραγματικά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς...όπου μέλι...η Λίλα πρώτη :-))
      Ευχαριστώ σε καλή μου.

      Διαγραφή
  3. Η Βασίλισσα της τάρτας μόνο θα μπορούσε να προτείνει τέτοια τάρτα!
    Τα σέβη μου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελευταίως έχω "εισπράξει" πολλά κολακευτικά επίθετα, και εσύ έρχεσαι τώρα Αγγελική μου, να μου θυμίσεις κάτι που λέγαμε παλιά στο Hungry for Life, σχετικά με μένα και τις τάρτες :-))

      Σ΄ ευχαριστώ πάρα πολύ.
      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  4. kalimera sas!!den exo logia!!mia tarta apla yperoxi!!na pernate kala!!
    filia polla!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Βασιλική, από τον Βορρά.
      Τάρτα εύκολη καλή μου, αρκεί να βρεις εκεί που είσαι φράουλες γιατί για βατόμουρα νομίζω πως σαφώς θα είναι εύκολο.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  5. Καλά πήγαινα εγώ να σκουπίσω τι τις θέλω τις επισκέψεις.
    Ακόμη θεωρώ τις φράουλες πρώιμες αν και σηκώνει πολύ συζήτηση το θέμα.
    Θα το έχω υπόψιν μου το γλυκάκι σου περιμένω κόσμο από τα ξένα.
    Φιλιά και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τους καλοδεχτείς τους "ξένους" σου Ξανθή μου.
      Και εμείς δεχτήκαμε τον έναν εξ' Ιταλίας το ΣΚ, φαίνεται πως οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σύντομα θα έχει και το πτυχίο, οπότε η επιστροφή είναι βέβαιη.
      Εύκολο, ελαφρύ και γευστικό γλυκάκι. Όσο για τις φράουλες έχεις δίκιο. Αλλά με λίγη ζάχαρη σαφώς και γίνονται καλύτερες.
      Καλό βράδυ να ευχηθώ.

      Διαγραφή
  6. Κρατιέται για αργότερα, στα σίγουρα! Θεάρεστο το έργο σου, Πηνελόπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άκου "Θεάρεστο"... αυτό με έκανε και γέλασα πολύ απόψε, βρε Μάρθα μου.
      Ε, θα αρχίσω να κάνω σαφώς και πιο συχνά τέτοιες θεάρεστες πράξεις :-)))
      Χαιρετισμούς και πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  7. Πηνελόπη μου, η μελένια κρέμα θα βρει πολύ φανατικό κοινό στο σπιτικό μου! Λογικό βέβαια, αν κρίνει κανείς από τα ωραία υλικά και την ανοιξιάτικη εμφάνιση!
    Να υποθέσω ότι αν φτιαχτεί και από την προηγούμενη μέρα και μείνει στο ψυγείο, θα είναι εξίσου νόστιμη, ε;
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Αναστασία!
      Να σου πω ότι εγώ την έκανα την ίδια μέρα, πρωί-πρωί και την πήγα πεσκέσι πια μεσημέρακι. Στο ψυγείο για μια μέρα νομίζω πως θα είναι ΟΚ, γιατί μετά το μπισκότο της θα "νοτίσει" και δεν θα είναι τόσο τραγανό.
      Από νοστιμιά πάντως σίγουρα :-)) δεν θα υστερεί και την επόμενη μέρα.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  8. Ψηφίζω κι εγώ υπέρ της μελένιας κρεμούλας σε συνδυασμό με τις ξινούτσικες (ακόμα) φράουλες. Ωραία, ανοιξιάτικη και ζωηρόχρωμη η τάρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Αμαλία μου.
      Έδεσαν πραγματικά όμορφα τα υλικά μεταξύ τους, και έκαναν και καλή εντύπωση εκεί που προσεφέρθησαν.
      Φιλιά πολλά και καλημέρες.

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετική τάρτα!
    Αυτή η κρέμα μελιού πολύ μου αρέσει! Σκέφτομαι ότι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορούμε ίσως να παραλείψουμε τη ζύμη και να ψήσουμε το υπόλοιπο γλυκό σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία η ιδέα (!!!) σου Ερμιόνη μου.
      Εγώ ατομικά μπολάκια πυρίμαχα δεν διαθέτω, αλλά κάνε εσύ την δοκιμή και περιμένουμε με "λαχτάρα" την ανάρτησή σου.

      Όπως καταλαβαίνεις καλή μου φίλη, σου κάνω με ωραίο τρόπο "πάσσα" για ένα γλυκό δημιούργημα από τα χεράκια σου.

      Φιλιά και καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  10. Μα τι όμορφη τάρτα!!!
    Πόσο δροσιστική, ελαφρια και γλυκιά που θα είναι!!!!
    Αυτή η κρέμα μελιού πολύ μ αρέσει!!!

    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι' άμα ήμουν καλή φωτογράφος σαν και σένα Peps, θα την είχα κάνει ίσως πιο "λαχταριστή" οπτικά :-)))

      Δοκιμάζεις λοιπόν (αφού είσαι μια από τις επίσημες δοκιμάστριές μου, όπως και η φίλη Όλγα) και περιμένω να χαρώ το "οπτικό" αποτέλεσμα.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  11. Γιαούρτι και μέλι!Ένας από τους ελαφρύτερους,γευστικότερους και πιο ωφέλιμους συνδυασμούς τροφίμων!Η προσθήκη των κόκκινων φρούτων ,των οποίων το σιρόπι ρέει αναξέλεγκτα από το κομμένο κομμάτι ,αναπόσπαστο στοιχείο ομορφιάς και νοστιμιάς!Θα κρατηθεί η συνταγή Πηνελόπη μου.Ιδανική για να γλυκάνει το πασχαλινό μας τραπέζι,χωρίς να μας βαρύνει.Ιδανική γιατί μας την προτείνεις εσύ!
    Καλό βράδυ!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα καλή μου Φωτεινή.
      Πραγματικά η σκέψη σου για το Πασχαλινό τραπέζι, νομίζω πως με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Θα είναι ελαφρύ επιδόρπιο και θα εντυπωσιάσει με την παρουσία της :-)) σίγουρα.

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία ιδέα το μελένιο τσιζκέικ! Εγώ θα έλεγα πως αντί για τυρί κρέμα θα ήταν ενδιαφέρουσα παραλλαγή το ανθότυρο όπου μαζί με μυρωδάτο ελληνικό μέλι και φράουλες της εποχής, μας δίνει ένα εκλεκτό γλυκό που ταιριάζει και στο Πάσχα που έρχεται!
    Καλή βδομάδα και καλό βράδυ προς το παρόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και έχεις δίκιο Σκοτεινούλα μου, ως προς την χρήση του ανθότυρου. Έλα όμως που την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπήρχε διαθέσιμο :-))
      Φιλιά πολλά και καλημέρες.

      Διαγραφή
  13. Μελένια και φραουλένια! Μπράβο, Πηνελόπη μου!
    Νοστιμότατη και εντυπωσιακή.
    Ήταν ανάγκη να την κεράσεις; Συμφωνώ με την Dark για το ανθότυρο.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρες μελένιες και φραουλένιες από την Αθήνα προς την Τζέντα!!!
      Έλατε ντε, ήταν ανάγκη να την κεράσω! Δεν την κράταγα να την φάμε οι δυό μας βρε Ελένη μου...
      Έλα εσύ κι' εγώ κάτι θα κάνω, στο υπόσχομαι :-))

      Όσο για το ανθότυρο μαζί σας (άλλωστε το έχω κάνει και στο παρελθόν) αλλά όπως είπα και στην Σκοτεινή μας Σεφ, δεν υπήρχε διαθέσιμο κείνη την ώρα.

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  14. Πηνελόπη μου, εκτός απο πανέμορφη σίγουρη είναι και πεντανόστιμη η τάρτα σου!Φαίνεται εξαιρετική, τα υλικά και οι συνδυασμοί που έχεις κάνει είναι το κάτι άλλο!Μπράβο!
    Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, ήταν ένας συνδυασμός που βγήκε με υλικά που υπήρχαν διαθέσιμα και που έκρινα ότι θα είναι ευπρόσδεκτος με την παρουσία των κόκκινων φρούτων, από όλους.
      Και όπως φάνηκε εκ' των υστέρων είχα δίκιο, μιας και πάντα δεν ξέρεις τι γευστική ιδιαιτερότητα μπορεί να συναντήσεις σ' ένα γεύμα.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  15. Πηνελόπη θα με στείλεις βραδιάτικα! Τάρτα φραουλο-κόλαση λέμε! Θεωρώ ότι μπορώ να τη φτιάξω. Στην εμφάνιση μπορεί να μη μου βγει, αλλά δεν πειράζει! Θα τη φάμε κι εγώ και οι φίλες μου έτσι κι αλλιώς!
    Καλό βράδυ και να έχεις μια όμορφη και χαρούμενη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Selcouth, σου λέω να μην φοβηθείς την "εμφάνιση". Γιατί θα δεις πως είναι πανεύκολο το όλο μοντάρισμα. Όσο για την γεύση πιστεύω ότι πραγματικά θα αρέσει σε όλες σας.
      Να την απολαύσετε με χαρά και καλό κους-κους σας εύχομαι, συνονόματη.
      Καλή συνέχεια σε όλα.

      Διαγραφή
  16. Λαχταριστή φαίνεται. Θα κρατήσω τη συνταγή. Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μεσημέρι Κορδονέτο.
      Νομίζω πως πραγματικά αξίζει να την κρατήσεις αυτήν την συνταγή, γιατί εκτός από εύκολη εκτέλεση, έχει και πολύ καλή γεύση.
      Καλό μεσημέρι.

      Διαγραφή
  17. Υπέροχη φαίνεται. Ανάλαφρη γεύση και γλυκιά όσο πρέπει! Έχω ένα σακουλάκι κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα εδώ και καιρό, νομίζω πως βρήκα τι να τα κάνω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, βάλε και φράουλες μαζί και θα έχεις ένα εξαιρετικό επιδόρπιο.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  18. Πολύ ωραία φαίνεται,μου αρέσουν πολυ οι φράουλες όπως και να είναι θα κρατησω τη συνταγή,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Νέλη μου.
      Να την κρατήσεις καλή μου, κι' αν τελικά βρεις χρόνο να την δοκιμάσεις θα περιμένω να μάθω αν άρεσε τελικά.
      Η ανταπόκριση αυτή, είναι που μας κάνει νομίζω καλύτερους "μάρτυρες" στα όσα γράφουμε και σχολιάζουμε η μία στην άλλη.
      Καλό μεσημέρι να έχεις.

      Διαγραφή
  19. Καταπληκτική η τάρτα σου Πηνελόπη μου!
    Η κρέμα δείχνει υπέροχη και σε συνδυασμό με τις φράουλες θα προσφέρει ένα ονειρεμένο αποτέλεσμα!!!
    Καλό βράδυ να έχεις και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου "συντέκνισσα" Silena, πάει στο κόλλησα το επίθετο πια... καλή μου.
      Για να μην ευλογώ συνέχεια τα γένια μου, λέω πως πραγματικά είχε ωραία γεύση και φυσικά όμορφη παρουσία, με τα μέσα που διαθέτει ένα σπιτικό και όχι ένα ζαχαροπλαστείο.
      Φιλιά πολλά σε σένα και χαιρετισμούς στην όμορφη πατρίδα σου!

      Διαγραφή
  20. Φράουλες πήρα σήμερα, και ας έχει ενστάσεις η Ξανθή. Μου φάνηκαν αρκετά φυσιολογικές σε σχέση με αυτές που κυκλοφορούσαν μερικές εβδομάδες πριν. Μέλι έχω, τα ύπόλοιπα υλικά τα έχω ... Θα μου φτιάξεις όμως μια για δώρο στον καφέ που θα σε καλέσω να πιούμε μαζί. Ετσι να την φάω από τα χεράκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξτε Σοφάκι μου, για να κάνουμε και την Ξανθή ν' αλλάξει άποψη δηλαδή...

      Και εγώ θα σου κάνω μια δώρο, αλλά με άλλη σύνθεση :-))) Έτσι για να σε κρατώ σε "αγωνία και σασπένς"!

      Θα το πιούμε το καφεδάκι, απλώς να ξεμπολάκαρω λίγο και με την δουλειά, γιατί ζούμε έναν πανικό το τελευταίο 10ήμερο.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  21. Αρχίσαν οι φραουλοπαρασκευές και μ΄αρέσει πολύ! :)

    Μελένια καλημέρα Πηνελόπη μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι...έτσι όπως τα λες Ζαμπία μου.
      Καθώς κάναμε μια καλή αγορά το Σάββατο (και σε τιμή και σε ποσότητα) τους δώσαμε και κατάλαβε!

      Φιλιά πολλά και απο εμένα και ελπίζω να καταφέρουμε να τα πούμε σύντομα.

      Διαγραφή
  22. kalimera sas kyria pinelopi!!!
    simera eftiaxa tin yperoxi tarta me meli kai giaourti!mas arese poli kai tha tin xanaftiaxo!thelo kali mou na sas euxaristiso gia tin exeretiki sintagi pou mirastikate mazi mas!!!sinxaritiria!!!na iste kala kai na pernate kala!!
    tous xeretismou mas apo mia anixiatiki stockholmi!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σ' ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη Βασιλική.
    Χαίρομαι που άρεσε τούτη η τάρτα και φυσικά κάθε δοκιμή που κάνεις όποιος έχει την καλοσύνη και τον χρόνο να με διαβάζει, μου δίνει ιδιαίτερη χαρά.

    Χαιρετισμούς πολλούς και στείλε μας καμμιά όμορφη εικόνα από την Ανοιξιάτικη Στοκχόλμη, για να πούμε ότι "ταξιδέψαμε" μέχρι εκεί :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή