Ένα μεζεδάκι που δεν θες, να σταματήσεις...να το μασουλάς!
Γιατί για μεζεδάκι το έφτιαξα εγώ, αλλά τελικά μάλλον το χαρήκαμε ως φαγάκι τελικά αφού χορτάσαμε, μαζί με την σαλάτα που το συνόδευε.
Ανάλογα με τα άτομα θα χρειαστείτε από 700 γραμμάρια έως ένα κιλό καλαμαράκια ολόκληρα, φρέσκα ή και κατεψυγμένα.
Καθαρίζετε τα καλαμαράκια από την εξωτερική τους μεμβράνη καθώς και το κεντρικό τους κόκκαλο, χωρίζοντας το κεφάλι από το σώμα.
Καθαρίζετε επίσης τα κεφάλι-πλοκαμάκια από το κεντρικό δόντι και κατόπιν τα πλένετε πολύ καλά.
Τα αφήνετε στο σουρωτήρι σας, να στραγγίξουν καλά από τα νερά τους και στη συνέχεια τα βάζετε σ' ένα μεγάλο μπολ.
Μέσα στο μπολ θα ρίξετε δύο κρασοπότηρα ούζο και θα αφήσετε τα καλαμαράκια για 3-4 ώρες, μέσα στο ψυγείο να μαριναριστούν.
Στην συνέχεια τα περνάτε από ένα ελαφρύ κουρκούτι που θα φτιάξετε με λίγο αλεύρι και την μισή ποσότητα από το ούζο, που τα μαρινάρατε, καθώς και λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη (περίπου μισό κουταλάκι).
Τηγανίζετε σε καυτό λάδι, παρέα για 4-5 λεπτά, τα βγάζετε με κουτάλα τρυπητή και τα βάζετε για λίγο σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσει το περίσσιο λάδι.
Σερβίρετε πάνω σε φύλλα πράσινης σαλάτας παρέα με λεμονάκι φρεσκοκομμένο και λίγο αλάτι.
Και μια ωραία σαλάτα της αρεσκείας σας.
Καλή όρεξη.
Γιατί για μεζεδάκι το έφτιαξα εγώ, αλλά τελικά μάλλον το χαρήκαμε ως φαγάκι τελικά αφού χορτάσαμε, μαζί με την σαλάτα που το συνόδευε.
Καλαμαράκια σε ούζο
Ανάλογα με τα άτομα θα χρειαστείτε από 700 γραμμάρια έως ένα κιλό καλαμαράκια ολόκληρα, φρέσκα ή και κατεψυγμένα.
Καθαρίζετε τα καλαμαράκια από την εξωτερική τους μεμβράνη καθώς και το κεντρικό τους κόκκαλο, χωρίζοντας το κεφάλι από το σώμα.
Καθαρίζετε επίσης τα κεφάλι-πλοκαμάκια από το κεντρικό δόντι και κατόπιν τα πλένετε πολύ καλά.
Τα αφήνετε στο σουρωτήρι σας, να στραγγίξουν καλά από τα νερά τους και στη συνέχεια τα βάζετε σ' ένα μεγάλο μπολ.
Μέσα στο μπολ θα ρίξετε δύο κρασοπότηρα ούζο και θα αφήσετε τα καλαμαράκια για 3-4 ώρες, μέσα στο ψυγείο να μαριναριστούν.
Στην συνέχεια τα περνάτε από ένα ελαφρύ κουρκούτι που θα φτιάξετε με λίγο αλεύρι και την μισή ποσότητα από το ούζο, που τα μαρινάρατε, καθώς και λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη (περίπου μισό κουταλάκι).
Τηγανίζετε σε καυτό λάδι, παρέα για 4-5 λεπτά, τα βγάζετε με κουτάλα τρυπητή και τα βάζετε για λίγο σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσει το περίσσιο λάδι.
Σερβίρετε πάνω σε φύλλα πράσινης σαλάτας παρέα με λεμονάκι φρεσκοκομμένο και λίγο αλάτι.
Και μια ωραία σαλάτα της αρεσκείας σας.
Καλή όρεξη.
Νοστιμότατο πρέπει να είναι,θα δοκιμαστεί αυτές τις μέρες όποσδήποτε,καλη σου μέρα Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μεσημέρι Νέλη.
ΔιαγραφήΠιστεύω ότι εκτιμήθηκε πάρα πολύ, από όλους όσους το γεύτηκαν.
Είναι μεζές ή φαγητό που σίγουρα θα αρέσει σε όσους αρέσκονται στα θαλασσινά και στην γεύση του ούζου.
Θέλω μεζεδάκι ΤΩΡΑ! Κατά προτίμηση και λίγο κυματάκι δίπλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈεεεεεεεφτασε!
ΔιαγραφήΠιάσε παραλία, κι έρχομαι μαζί σου Αμαλία :-))
Νόστιμα και ουζοαρωματισμένα τα καλαμαράκια σου Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πάρω μεζεδάκι για τον Π. αφού αυτός είναι που τα λατρεύει!
Φιλία σας πολλά x4!
Z.
Να του τα "ντελιβερίσω" προσωπικώς :-)))
ΔιαγραφήΟρεντουβουάρ μαντάμ...
Όπως λέει και ο "Ζήκος" στην γνωστή διαφήμιση τυριού.
Βάζω ούζο αλλά και μπίρες έχω πολλές!!! βάζεις τα καλαμαράκια;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!!
Μετά από ένα 3ωρο επαγγελματικό meeting, μπορώ να σου πω ότι θα έπινα μπύρες και ούζο, παρέα μέσα σ' ένα ποτήρι για να "πνίξω" τον πόνο μου :-)))
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα τώρα πια.
Πολύ ωραίο! Το ούζο στο μαρινάρισμα θα τα κάνει υπέροχα και φυσικά ούζο μέσα, ούζο έξω (για συνοδεία), με ή χωρίς θάλασσα είναι μια χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμήθηκα κάποιον που ήξερα ο οποίος έβαζε φιλετάκια κοτόπουλου σε μπουκίτσες να μαριναριστούν σε ούζο το πρωί πριν φύγει για τη δουλειά και το μεσημέρι τα έφτιαχνε αλα κρεμ στο τηγάνι -και επειδή είχα δοκιμάσει, το άρωμα που έδινε το ούζο πήγαινε πολύ με το κοτόπουλο και την κρέμα!
Καλή όρεξη σε όλους/όλες μας! :)
Καλημέρα Σκοτεινή μου Σεφ.
ΔιαγραφήΛοιπόν μου έδωσες ωραίο "πάσα" για ούζο με κοτόπουλο!!!
Την κρατώ και με την επαναφορά στα καθημερινά της διατροφής θα την κάνω την δοκιμή. Έχω μαρινάρει γαλοπούλα & κοτόπουλο φιλέτο σε λευκό κρασί και μετά το έχω μαγειρέψει με κρέμα γάλακτος και εστραγκό και πραγματικά ήταν εξαιρετικά νόστιμα, (μιας και το φιλέτο δεν ιδιαίτερη νοστιμάδα).
Γιατί όχι και ούζο λοιπόν;
Πόση γεύση και πόσο άρωμα θα ΄΄έκλεψαν΄΄τα καλαμαράκια από τον γλυκάνισο του ούζου!Δεν ξέρω γιατί, αλλά η συντροφικότητα των θαλασσινών με το ούζο, απογειώνει τη νοστιμιά!Ο μεζές του μερακλή και το ποτό της παρέας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Πηνελόπη μου!Φιλιά πολλά,πολλά!
Έτσι όπως τα λες Φωτεινή μου. Το ουζάκι, με λίγα παγάκια μέσα είναι ιδανική παρέα για τα θαλασσινά, όπως και η καλή συντροφιά φυσικά..
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές-πολλές.
Eεεελααα εδώ είμαι .......με φώναξες??????
ΑπάντησηΔιαγραφήΈρχομαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Από "προχθές" φωνάξω Peps, αλλά ακόμη δεν έχεις φτάσει!!!
ΔιαγραφήΆντε να δω...
Πολύ μου αρέσει η γεύση και το άρωμα που δίνει το ουζάκι στα φαγητά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία προσθήκη που σίγουρα ανεβάζει το πιάτο!
Φιλιά πολλά!
Τα "αρώματα" στα φαγητά πάντα βαδίζουν σύμφωνα με τα γούστα μας, Ερμιόνη μου. Και σε εμάς τις δύο φαίνεται πως αρέσει το άρωμα του ούζου :-))
ΔιαγραφήΚαλημέρα και φιλιά.
Νόστιμα, αρωματικά και για εδώ απαγορευμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε μεζεδάκι, καλή μου Πηνελόπη!
Καλό απόγευμα.
Φιλάκια!
Άμα είναι "απαγορευμένα" Ελένη μου, να σου στείλω ταπεράκι ολόκληρο :-))) να το ευχαριστηθείς καλή μου.
ΔιαγραφήΚαλημέρα και από εμένα και πολλούς χαιρετισμούς.
ειδα ουζο και μεζεδακι και ετρεξα!!!! ουζο καλαμαρακι και τιποτε αλλο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο σου βραδυ πηνελοπη μου.
ειρηνη
Αμ, που να το φανταστώ Ειρήνη μου, πως ένα τέτοιο απλό μεζεδάκι, θα έκανε τόσες πολλές ανάμεσά σας να το ρίξουν στο "τρέξιμο".
ΔιαγραφήΝα φτιάξω μεγάλη κατσαρόλα και να σας μαζέψω όλες :-))
Καλημέρα καλή μου.
Αμάν, καλαμαράκια! Σλουρπ! Μου αρέσουν πάρα πολύ, αλλά δεν τα έχω φτιάξει ποτέ με ούζο. Θα τα μαρινάρω με το ούζο όπως λες, αλλά θα τα συνοδεύσω με μπύρα! Χα,χα,χα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χρειάζεται να κάνουμε το κολπάκι με τη σόδα για να μαλακώσουν; Την δουλειά αυτήν την κάνει και το ούζο;
Καλό βράδυ Πηνελόπη!
Selcout, να τα δοκιμάσεις τότε!!
ΔιαγραφήΝα σου πω, παλιά έβαζα κι' εγώ σόδα στο νεράκι, που τα άφηνα για λίγο. Όμως δεν το κάνω πια, ειδικά όταν τα αφήνω για κάποιες ώρες μέσα σε μια μαρινάδα.
Και το αποτέλεσμα με ικανοποιεί, γιατί δεν είναι (τουλάχιστον τα συγκεκριμένα που ήσαν και φρέσκα) καθόλου σκληρά.
Δοκιμάζεις και βλέπεις...
Φαντάζομαι πως θα'ναι πολύ νόστιμα και μυρωδάτα,αφού είναι μαριναρισμένα σε ούζο. Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορδονέτο μου, σε προτρέπω να τα δοκιμάσεις, εφόσον σου αρέσει η γεύση του ούζου. Νομίζω πως θα με δικαιώσεις.
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι εύχομαι.
Πηνελόπη μου τι να πω....τέλεια!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου.
ΔιαγραφήΦιλιά και καλό μεσημέρι να ευχηθώ, τέτοια ώρα!!!
Τα φαντάζομαι υπέροχα! Βέβαια αδύνατο να τα φτιάξω εδώ! Τα καλαμαράκια του ωκεανού έχουν θεαματικές διαστάσεις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσες ωστόσο Αγγελικούλα μου, να μεγαλουργήσεις φτιάχνοντας ένα τεράστιο γεμιστό καλαμάρι!
ΔιαγραφήΕ, τι λες;
Καλώς μας ήρθες και πάλι...
Φιλιά πολλά.
Υπέροχα Πηνελόπη μου, το ούζο τους δίνει πολλή νοστιμιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Γειά σου βρε Κική!
ΔιαγραφήΝαι το ούζο, χαρίζει ιδιαίτερα σε άρωμα και γεύση όταν μιλάμε για προσθήκη σε φαγητό, αλλά και σε γλυκό, όπως για παράδειγμα τα κουλουράκια ούζου.
Φιλιά πολλά.
Παραγγελιά:
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω ένα ουζάκι με ένα παγάκι κι ένα φουσκωτό πιάτο απ' τα καλαμαράκια σου, να τα φάω σ' ένα τραπέζι δίπλα στη θάλασσα. Να πετάξω τα παπούτσια, να βλέπω τον ήλιο να βουτάει στη δύση του , και να βουτώ τη βούκα μου στα καλαμάρια, καιτα ξυπόλητα πόδια μου στην αμμούδα. Εύκολο;;;
Σαν νεραϊδονονά, μπορώ να πραγματοποιήσω πανεύκολα (που λέει και ο κανακάρης μου) την ευχή σου Μαρθούλα κατά 80%.
ΔιαγραφήΤο άλλο 20% είναι μάλλον στο χέρι σου...
Και στο χέρι ενός καλού πιλότου :-))
Φιλιά πολλά - πολλά.
Κι εγώ για κυρίως θα τα έτρωγα, Πηνελόπη μου! Αν έχεις τέτοιο ωραίο μεζέ, δεν μπορείς να φας μόνο λίγο... Φαντάζομαι το άρωμα τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκιαααααα!!!
Έτσι μπράβο βρε Αναστασία μου. Να μην αισθάνομαι πως κάτι δεν πήγε καλά με την όλη διαδικασία, που ο μεζές έγινε τελικά κυρίως πιάτο!
ΔιαγραφήΤο δε, κυρίως το φάγαμε την επομένη :-))
Καλό μεσημερό-απόγευμα εύχομαι.