Λίγα κι΄εύκολα σχετικά υλικά, μπορούν να σας δώσουν ένα νόστιμο και νηστίσιμο κολατσιό για το σχολείο, ή για το πρωϊνό σας.
Όχι ότι και για το απογευματινό σας, δεν θα είναι μια χαρά :-)))
Χρειάζεστε:
Εκεί λιγάκι πριν μπουν στον φούρνο για ψήσιμο θα τα ραντίσετε με λίγο ανθόνερο (από σπρέϋ).
Όχι ότι και για το απογευματινό σας, δεν θα είναι μια χαρά :-)))
Σοκολατένια (στη γεύση και λίγο στη μορφή) τσουρεκάκια
½ κούπα νερό,
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού,
½ κούπα ελαιόλαδο,
1 φακελάκι βανίλια αρωματισμένη (με πορτοκάλι)
¾ κούπας ζάχαρη άσπρη,
2 κουταλιές (της σούπας) γεμάτες τρούφα Υγείας,
1/3 κουταλάκι κοφτό, αλάτι,
400 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γραμ. αλεύρι καλαμποκιού (αλλιώς κανονικό κι' αυτό)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
Αν διαθέτετε μηχάνημα παρασκευής ψωμιού, τα υλικά μπαίνουν με αυτήν ακριβώς τη σειρά στο μηχάνημα, στο πρόγραμμα ζυμώματος.
Όταν αυτό τελειώσει εσείς αναλαμβάνετε την διαμόρφωση μ’ ελαφρώς λαδωμένα χεράκια.
Μετά ένα ζεστό μέρος, για μια ώρα περίπου, θα ν’ αναλάβει την φιλοξενία και την τελική φάση φουσκώματος.
Όταν αυτό τελειώσει εσείς αναλαμβάνετε την διαμόρφωση μ’ ελαφρώς λαδωμένα χεράκια.
Μετά ένα ζεστό μέρος, για μια ώρα περίπου, θα ν’ αναλάβει την φιλοξενία και την τελική φάση φουσκώματος.
Εκεί λιγάκι πριν μπουν στον φούρνο για ψήσιμο θα τα ραντίσετε με λίγο ανθόνερο (από σπρέϋ).
Θα προσθέσετε λίγη σοκολατένια τρούφα, έτσι για ντεκόρ και έτοιμα για ψήσιμο στους 170 βαθμούς με αέρα, για 30 περίπου λεπτά.
Πεντανόστιμα, αφράτα και μυρωδάτα και να επισημάνω, όχι πολύ γλυκά.
Αν σε αρέσουν τα γλυκά, αυξήστε την ζάχαρη σε μια ολόκληρη κούπα.
Καλό Μήνα και καλή Εβδομάδα σας εύχομαι.
Καλό Μήνα και καλή Εβδομάδα σας εύχομαι.
Το ότι δεν νηστεύω, δεν σημαίνει ότι δεν θα τα τσακίσω μόλις τα φτιάξω! Σοκολατένια είναι, δεν πρόκειται να μου ξεφύγουν! Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σε ρωτήσω... Αυτή η αρωματισμένη με πορτοκάλι βανίλια που λες, πωλείται έτοιμη στα σούπερ;
Καλή εβδομάδα και να έχεις έναν υπέεεεροχο Απρίλη!
Καλή Εβδομάδα Selcouth (συνονόματη)!
ΔιαγραφήΗ βανίλια αυτή είναι έτοιμη σε φακελάκια με άρωμα λεμόνι, πορτοκάλι, ή σκέτη και στην ουσία είναι μια δόση! Την βρίσκεις στα SM στο τμήμα μπαχαριών ή εκεί που έχουν το μπεϊκι, την αμμωνία, τη μαγιά... ανάλογα με το πως το μαγαζί έχει τοποθετημένα τα προϊόντα.
Γίνονται εύκολα και τρώγονται σαφώς ευκολότερα :-))
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία τσουρεκάκια έφτιαξες! Τρώγονται πολύ ευχάριστα όλες τις ώρες! Και μ' αρέσει πολύ που έβαλες τρούφα στη ζύμη!
Φιλιά πολλά!
Καλημέρα και καλό μήνα και σε σας Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΤσουρεκάκια γρήγορα για το κολατσιό όλων. Μικρών και μεγάλων και η τρούφα, μικρή παγίδα σοκολάτας, για να μην έχουμε "αρνήσεις" ως προς την κατανάλωσή τους.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Καλό μήνα Πηνελόπη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τα τσουρεκάκια σου, σα στρατιωτάκια!!!!
Καλό μήνα Πέπη μου.
ΔιαγραφήΕ, ναι ... έχουμε και κάτι "στρατιωτικό" στο βιογραφικό μας και στο αίμα μας και ενίοτε μας βγαίνει και στην κουζίνα :-))))
Καλό μήνα!!λες να πάω προς την κουζίνα;; μόλις τελειώσει το στρούντελ μιας και είναι και άγλυκα,γιατί κάτι τέτοιες ώρες με πιάνει κάτι τις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλό μήνα Ξανθή μου.
ΔιαγραφήΓιατί όχι, γρήγορα γίνονται, νόστιμα είναι, πολύ γλυκά δεν είναι αν θες τα ενισχύεις και με καμμιά μαρμελαδίτσα στο σερβίρισμα και όλα μια χαρά ;-))
Καλό μήνα Πηνελόπη μου!!!Απίθανα είναι!Φαντάζομαι πως εξαφανίζονται στο λεπτό!Η τρούφα τους πάει πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καλό μήνα και σε εσάς Ελένη μου.
ΔιαγραφήΗ τρούφα είπαμε ήταν το μικρό "τρικ" που έκανε και την διαφορά :-)))
Έδωσε σοκολατένια γεύση στην ζύμη, αλλά και στην εμφάνιση μια "τσαχπινιά".
Πηνελόπη μου καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμψυχωτικής ενέργειας και δύναμης τα νόστιμα τσουρεκάκια σου!Πειράζει αν εγώ προτιμώ τη σοκολάτα μέσα στη ζύμη?Μία άκακη γλυκιά αμαρτία ,παρηγόρια γευστικής ευδαιμονίας στους νηστεύοντες ή μη.Ακατανίκητη γεύση νοστιμιάς κρυμένη στα απλά υλικά και στη σωστή τεχνική.
Φιλιά πολλά,πολλά.
Καλημέρα και καλό μήνα Φωτεινή.
ΔιαγραφήΜα φυσικά και η τρούφα μέσα στην ζύμη (το αναφέρω άλλωστε) για να κάνουμε τους λάτρεις της σοκολάτας να μας πουν το "ναί"!
Εξωτερικά είχε διακοσμητικό περισσότερο ρόλο.
Αν τώρα σου αρέσει πολύ η σοκολάτα, αύξησε την ποσότητα της τρούφας μέσα στην ζύμη :-)))
Καλό μήνα,
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω συνδυάσει τα τσουρέκια με μεγάλο μπελά, και εσύ τα παρουσιάζεις αυτά εδώ τόσο απλά και εύκολα!!! Εχεις μήπως δοκιμάσει να τα κάνεις χωρίς αρτοπαρασκευαστή (αλλιώς θα βγούμε στην "ζητιανιά" για δανεικό).
Τάνια καλημέρα, καλό μήνα και σε σένα.
ΔιαγραφήΌχι δεν έχω δοκιμάσει να τα ζυμώσω με το χέρι, από την στιγμή που έχω το μηχάνημα. Αν και επειδή η ποσότητα των υλικών είναι μικρή, δεν νομίζω πως είναι μεγάλος ο μπελάς.
Απλώς σ' αυτήν την περίπτωση θα χρειστεί να κάνεις διπλό ζύμωμα και να τριπλασιάσεις τον χρόνο αναμονής, αφού θα περιμένεις μετά από κάθε ζύμωμα, να φουσκώσει η ζύμη, και μετά να τα πλάσεις και να τ' αφήσεις να ξαναφουσκώσουν, σχηματισμένα πια...
Αλλιώς όπως λες...δανεικό μηχανάκι ;-))
Καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτα τα τσουρεκάκια σου!!!
Ευχαριστώ σε Σοφία μου. Να ήταν κι' άλλα...
ΔιαγραφήΚαλό μήνα να έχετε κι' εσείς :-)
Καλό μήνα Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφερες νωρίς το Πάσχα με τα τσουρέκια.
Διαφορετικά μεν, τσουρέκια δε!!
Υπέροχα και μου αρέσει η σοκολατένια εκδοχή τους!!!
Σε φιλώ!
Τα τσουρεκάκια, εγώ πάλι καλή μου Χρυσαυγή τα έχω για όλες τις εποχές και και τώρα με την νηστεία, κάθε γλυκό αρτοπαρασκεύασμα έχει μάλλον την τιμητική του, για να μας "κρατάει" που λέγανε και οι μαμάδο-γιαγιάδες μου!
ΔιαγραφήΜοιάζουν με σαλιγκαράκια που με την ξαφνική βροχούλα βγήκαν για σεργιάνι…
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι επειδή τα λατρεύω λέω να μαζέψω μερικά πριν εξαφανιστούν, δε σας πειράζει ε;
Φιλάκια και καλό βράδυ!
Γιατί να μας πειράζει Silena μου;
ΔιαγραφήΆμα δε, ήταν να τα ανταλλάξω και με καμμιά λαχταριστή μαραθόπιττα θα σου έλεγα να τα μαζέψεις και όλα :-))
Πολύ αφράτα φαίνονται και πρέπει να έχουν ωραία γεύση ,και σοκολατα και νηστισιμο και νόστιμο ,3 σε ενα μπράβο Πηνελόπη ,καλό μήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Νέλη μου.
ΔιαγραφήΠροσπαθώ πάντα να συνδυάζω όσα πράγματα περισσότερο μπορώ :-)))
Καλό μήνα και σε σένα επίσης.
Πηνελόπη μου υπέροχα γεια στα χέρια σου! Εφόσον περιλαμβάνει και πρόγραμμα αποφυγής ζυμώματος, πρωί πρωί αύριο θα τα φτιάξω. Εχω και όλα τα υλικά οπότε θα έχουμε πλούσιο πρωινό! Καλό μήνα, φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποφυγής ζυμώματος Σοφία μου, με το χέρι...γιατί αλλιώς την δουλειά την κάνει το καλό μηχάνημα για χάρη μας.
ΔιαγραφήΝα τα φτιάξεις, νομίζω πως θα σας αρέσουν.
Καλό μήνα και φιλιά κι' από εμένα.
Τα περίμενα και να'τα,
ΑπάντησηΔιαγραφήφουσκωτά, ζεστά κι αφράτα!
Η νονά μου είναι μία,
και στον κόσμο άλλη καμία!
Γεια στα χεράκια σου Πηνεόπη μου!
Άμα το στιχάκι, το έχει κανείς εύκολο... το "ξεφουρνίζει" με την πρώτη, σαν αφράτο τσουρεκάκι!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ σε βαφτιστήρι μου :-)))
Καλημέρες και φιλιά.
Τέλεια νηστίσιμη ιδέα! Ευχαριστούμε πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Αρσινόη. Καλώς ήρθες και σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιό σου.
ΔιαγραφήΕλπίζω να αρέσουν, αν τα δοκιμάσετε.
Τέλεια Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μια ιδέα κανέλα νομίζω θα τους ταίριαζε, ε;
Φιλάκια!
Καλώς την Στέλλα!
ΔιαγραφήΕνδεχομένως, αλλά επειδή εδώ η σοκολάτα ήταν το ζητούμενο, είπα να μην τους αλλάξω τα αρώματα.
Δοκιμάζεις κι' εσύ με την σειρά σου και μας λες εντυπώσεις :-)))
Καλημέρες πολλές-πολλές.
Kαλό μήνα Πηνελόπη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσουρέκι και νηστίσιμο ότι πρέπει. Πολύ ωραία φαίνονται και ας είναι και λίγο άγλυκα όπως λες..μπορούμε να τα συνοδεύσουμε και με μαρμελάδα.
Φιλιά πολλά
Καλημέρα καλή μου Μάριον.
ΔιαγραφήΠραγματικά για περισσότερη γλύκα, μια μαρμελάδα εποχής είναι ότι πρέπει.
Και το πρωϊνό είναι πλήρες παρέα μ' ένα ωραίο ρόφημα.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Και σοκολατένια και νηστίσιμα; Τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά πολύ ωραία για πρωϊνό ή απογευματινό Κική μου.
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Πηνελόπη μου τέλειαααααα! Τα λάτρεψα μόλις διάβασα τη συνταγή και θα τα φτιάξω... το κακό είναι ότι τα τρώωωωωωω!!!! Γεια στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ε, καλά αυτό το "κακό" το φοβάμαι κι' εγώ φιλενάδα!
ΔιαγραφήΑλλά το "ξορκίζουμε" μοιράζοντας και προσφέροντας.
Άλλωστε μ' αυτήν την ποσότητα υλικών δεν γίνονται και πάρα πολλά κομμάτια.
Καλημέρες πολλές και χαιρετισμούς.
Πηνελόπη μου τέλεια είναι!!!!!!!!Καλό μήνα!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Λαμπρινή μου.
ΔιαγραφήΚαλό μήνα και σ' εσάς εύχομαι ολόψυχα.
Μυρωδάτα και αφράτα, ότι πρέπει για καφεδάκι.
Πολύ όμορφος συνδυασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πήρες κι έφυγες!!!
Καλημέρα Πηνελόπη!
Α, ναι σίγουρα καλέ μου φίλε!
ΔιαγραφήΤο πήρα κι' έφυγα και δεν λέω να γυρίσω...
Κάτι που ώρες-ώρες εύχομαι να μου συμβεί στα αλήθεια, να είμαι σ' ένα μόνιμο "φευγιό".
Καλημέρες πολλές και από εμένα.
Σήμερα έβαλα να τα φτιάξω αλλά δυστυχώς, οι αναλογίες που δώσατε σχετικά με την ποσότητα του αλευριού δεν είναι σωστές. Η ζύμη ήταν εξαιρετικά υδαρής. Παρακαλώ, ελέγξτε ξανά τις αναλογίες, είναι κρίμα ειδικά τέτοιες εποχές να πετάμε το οτιδήποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ ανώνημε ή ανώνυμη (αφού δεν γνωρίζω καν το όνομά σας).
ΔιαγραφήΌπως μπορείτε να δείτε και από την φωτογραφία, η ζύμη είναι κανονική έως "σφιχτή" θα την χαρακτήριζα, πριν το δεύτερο ανέβασμα και ψήσιμο. Το σύνολο των αλεύρων - μιλάμε για το λευκό και το καλομποκίσιο το οποίο και είναι πιο σφιχτό ως υλικό - είναι 480 γραμμάρια οπότε μιλάμε για μισό κιλό αλεύρι.
Το σύνολο των υγρών μετρημένο με κούπα κλασσική του τσαγιού, και όχι νεροπότηρο, είναι ακριβώς αυτό. Το δε ζήμωμα έχει γίνει σε αρτοπαρασκευαστή και όχι με το χέρι, που ενδεχομένως τα υγρά να ζητήσουν λίγο περισσότερο αλεύρι, αφού με το χέρι τα πράγματα είναι λίγο πιο διαφορετικά.
Λυπάμαι πραγματικά για το γεγονός ότι πετάξατε υλικά. Αλλά αν η ζύμη σας ήταν υδαρής, όπως μου γράφετε, θα μπορούσατε να την "σώσετε" μ' ένα δεύτερο ζύμωμα και προσθήκη αλευριού στο χέρι (αν ζυμώσαστε στο χέρι).
Είναι και λίγο θέμα πρακτικής και εμπειρίας.
Κατά τα λοιπά δεν υπάρχει κάποια αλλαγή να κάνω ως προς τις ποσότητες υλικών και στην μέθοδο παρασκευής.
Σας ευχαριστώ θερμά που με εμπιστευτήκατε και πραγματικά εύχομαι οι όποιες άλλες προσπάθειες σας, με άλλες συνταγές, να έχουν επιτυχημένα αποτελέσματα και όχι σαν αυτά της δικής μου.
Δηλαδή εσείς απευθύνεστε μόνο σε γυναίκες που έχουν εμπειρία; Χμ...θα έπρεπε να τότε να το τονίζατε αυτό. Καθώς και οι λοιπές πληροφορίες θα έπρεπε να είχαν δοθεί εξ αρχής και όχι κατόπιν σχολιασμού μου. Και επίσης αγαπητή μου, μετά από 32 χρόνια γάμου, πιστέψτε με, έχω αρκετή εμπειρία ώστε να μπορώ να "σώσω" μια ζύμη! Τα σέβη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη
Αγαπητή Ελένη καλό σας απόγευμα και βεβαίως τα δικά μου σέβη επίσης!
ΔιαγραφήΟι ποσότητες νομίζω πως ήταν σαφέστατες εξ' αρχής.
Τώρα, αν θεωρείτε ότι προσετέθει κάτι περισσότερο με την εκ' νέου ανάλυση στο σχόλιό σας, χαίρομαι ιδιαίτερα.
Αν και προσωπικά δεν βλέπω να άλλαξε κάτι.
Όταν λέμε συνήθως κούπα, εννοούμε μια κανονική κούπα τσαγιού.
Όταν λέμε 480 γραμ. αλεύρι εννοούμε 480 γραμ. αλεύρι (και μιλάμε πάντα και για τους δύο τύπους που αναφέρονται).
Απο κει και πέρα, να μου επιτρέψετε να πω ότι τα 32 χρόνια γάμου σας τιμούν, αλλά δεν έχουν υποχρεωτικά να κάνουν και με εμπειρία στην κουζίνα και στις συνθέσεις υλικών. Έτσι δεν είναι;
Σας ευχαριστώ πάντως και πάλι που κάνατε τον κόπο να με διαβάσετε και να με εμπιστευτείτε αρχικά. Μιας και στο μέλλον πιστεύω πως δεν θα με ξαναδιαβάσετε και δεν θα με ξαναεμπιστευτείτε.
Σας εύχομαι τα καλύτερα.
Μμμμ! Σοκολάτα και τσουρέκι!! Δεν θέλω κάτι άλλο!! Βέβαια ελπίζω να μην πειράζει που δεν θα γίνουν νηστίσιμα τα δικά μου!! Μια μεραντούλα θα τη δεχθούν!! χιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Πηνελόπη!!!!
*μερεντούλα... τι γράφω... χαχαχαχα!
ΔιαγραφήΝα τα κάνεις όπως θέλεις καλή μου Tina Pippo.
ΔιαγραφήH μερέντα δεν είναι νησίσιμη; Αυτό δεν το είχα κατά νου...
Καλό βράδυ και καλή επιτυχία εύχομαι.