1.4.13

Σοκολατένια και νηστίσιμα τσουρεκάκια

Λίγα κι΄εύκολα σχετικά υλικά, μπορούν να σας δώσουν ένα νόστιμο και νηστίσιμο κολατσιό για το σχολείο, ή για το πρωϊνό σας.
Όχι ότι και για το απογευματινό σας, δεν θα είναι μια χαρά :-)))

Σοκολατένια (στη γεύση και λίγο στη μορφή) τσουρεκάκια


Χρειάζεστε:
½ κούπα νερό,
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού,
½ κούπα ελαιόλαδο,
1 φακελάκι βανίλια αρωματισμένη (με πορτοκάλι)
¾ κούπας ζάχαρη άσπρη,
2 κουταλιές (της σούπας) γεμάτες τρούφα Υγείας,
1/3 κουταλάκι κοφτό, αλάτι,
400 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γραμ. αλεύρι καλαμποκιού (αλλιώς κανονικό κι' αυτό)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
Αν διαθέτετε μηχάνημα παρασκευής ψωμιού, τα υλικά μπαίνουν με αυτήν ακριβώς τη σειρά στο μηχάνημα, στο πρόγραμμα ζυμώματος.
 Όταν αυτό τελειώσει εσείς αναλαμβάνετε την διαμόρφωση μ’ ελαφρώς λαδωμένα χεράκια.
Μετά ένα ζεστό μέρος, για μια ώρα περίπου, θα ν’ αναλάβει την φιλοξενία και την τελική φάση φουσκώματος.


Εκεί λιγάκι πριν μπουν στον φούρνο για ψήσιμο θα τα ραντίσετε με λίγο ανθόνερο (από σπρέϋ).
Θα προσθέσετε λίγη σοκολατένια τρούφα, έτσι για ντεκόρ και έτοιμα για ψήσιμο στους 170 βαθμούς με αέρα, για 30 περίπου λεπτά.

Πεντανόστιμα, αφράτα και μυρωδάτα και να επισημάνω, όχι πολύ γλυκά.
Αν σε αρέσουν τα γλυκά, αυξήστε την ζάχαρη σε μια ολόκληρη κούπα.
Καλό Μήνα και καλή Εβδομάδα σας εύχομαι.

47 σχόλια:

  1. Το ότι δεν νηστεύω, δεν σημαίνει ότι δεν θα τα τσακίσω μόλις τα φτιάξω! Σοκολατένια είναι, δεν πρόκειται να μου ξεφύγουν! Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη!
    Να σε ρωτήσω... Αυτή η αρωματισμένη με πορτοκάλι βανίλια που λες, πωλείται έτοιμη στα σούπερ;
    Καλή εβδομάδα και να έχεις έναν υπέεεεροχο Απρίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Εβδομάδα Selcouth (συνονόματη)!
      Η βανίλια αυτή είναι έτοιμη σε φακελάκια με άρωμα λεμόνι, πορτοκάλι, ή σκέτη και στην ουσία είναι μια δόση! Την βρίσκεις στα SM στο τμήμα μπαχαριών ή εκεί που έχουν το μπεϊκι, την αμμωνία, τη μαγιά... ανάλογα με το πως το μαγαζί έχει τοποθετημένα τα προϊόντα.

      Γίνονται εύκολα και τρώγονται σαφώς ευκολότερα :-))

      Διαγραφή
  2. Καλό μήνα και καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!
    Τι ωραία τσουρεκάκια έφτιαξες! Τρώγονται πολύ ευχάριστα όλες τις ώρες! Και μ' αρέσει πολύ που έβαλες τρούφα στη ζύμη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλό μήνα και σε σας Ερμιόνη μου.

      Τσουρεκάκια γρήγορα για το κολατσιό όλων. Μικρών και μεγάλων και η τρούφα, μικρή παγίδα σοκολάτας, για να μην έχουμε "αρνήσεις" ως προς την κατανάλωσή τους.

      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  3. Καλό μήνα Πηνελόπη!!!!
    Τέλεια τα τσουρεκάκια σου, σα στρατιωτάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Πέπη μου.
      Ε, ναι ... έχουμε και κάτι "στρατιωτικό" στο βιογραφικό μας και στο αίμα μας και ενίοτε μας βγαίνει και στην κουζίνα :-))))

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα!!λες να πάω προς την κουζίνα;; μόλις τελειώσει το στρούντελ μιας και είναι και άγλυκα,γιατί κάτι τέτοιες ώρες με πιάνει κάτι τις.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Ξανθή μου.
      Γιατί όχι, γρήγορα γίνονται, νόστιμα είναι, πολύ γλυκά δεν είναι αν θες τα ενισχύεις και με καμμιά μαρμελαδίτσα στο σερβίρισμα και όλα μια χαρά ;-))

      Διαγραφή
  5. Καλό μήνα Πηνελόπη μου!!!Απίθανα είναι!Φαντάζομαι πως εξαφανίζονται στο λεπτό!Η τρούφα τους πάει πολύ!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σε εσάς Ελένη μου.
      Η τρούφα είπαμε ήταν το μικρό "τρικ" που έκανε και την διαφορά :-)))
      Έδωσε σοκολατένια γεύση στην ζύμη, αλλά και στην εμφάνιση μια "τσαχπινιά".

      Διαγραφή
  6. Πηνελόπη μου καλό μήνα!
    Εμψυχωτικής ενέργειας και δύναμης τα νόστιμα τσουρεκάκια σου!Πειράζει αν εγώ προτιμώ τη σοκολάτα μέσα στη ζύμη?Μία άκακη γλυκιά αμαρτία ,παρηγόρια γευστικής ευδαιμονίας στους νηστεύοντες ή μη.Ακατανίκητη γεύση νοστιμιάς κρυμένη στα απλά υλικά και στη σωστή τεχνική.
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλό μήνα Φωτεινή.
      Μα φυσικά και η τρούφα μέσα στην ζύμη (το αναφέρω άλλωστε) για να κάνουμε τους λάτρεις της σοκολάτας να μας πουν το "ναί"!

      Εξωτερικά είχε διακοσμητικό περισσότερο ρόλο.
      Αν τώρα σου αρέσει πολύ η σοκολάτα, αύξησε την ποσότητα της τρούφας μέσα στην ζύμη :-)))

      Διαγραφή
  7. Καλό μήνα,

    έχω συνδυάσει τα τσουρέκια με μεγάλο μπελά, και εσύ τα παρουσιάζεις αυτά εδώ τόσο απλά και εύκολα!!! Εχεις μήπως δοκιμάσει να τα κάνεις χωρίς αρτοπαρασκευαστή (αλλιώς θα βγούμε στην "ζητιανιά" για δανεικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάνια καλημέρα, καλό μήνα και σε σένα.

      Όχι δεν έχω δοκιμάσει να τα ζυμώσω με το χέρι, από την στιγμή που έχω το μηχάνημα. Αν και επειδή η ποσότητα των υλικών είναι μικρή, δεν νομίζω πως είναι μεγάλος ο μπελάς.

      Απλώς σ' αυτήν την περίπτωση θα χρειστεί να κάνεις διπλό ζύμωμα και να τριπλασιάσεις τον χρόνο αναμονής, αφού θα περιμένεις μετά από κάθε ζύμωμα, να φουσκώσει η ζύμη, και μετά να τα πλάσεις και να τ' αφήσεις να ξαναφουσκώσουν, σχηματισμένα πια...

      Αλλιώς όπως λες...δανεικό μηχανάκι ;-))

      Διαγραφή
  8. Καλό μήνα!!!
    Καλοφάγωτα τα τσουρεκάκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Σοφία μου. Να ήταν κι' άλλα...

      Καλό μήνα να έχετε κι' εσείς :-)

      Διαγραφή
  9. Καλό μήνα Πηνελόπη!
    Εφερες νωρίς το Πάσχα με τα τσουρέκια.
    Διαφορετικά μεν, τσουρέκια δε!!

    Υπέροχα και μου αρέσει η σοκολατένια εκδοχή τους!!!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τσουρεκάκια, εγώ πάλι καλή μου Χρυσαυγή τα έχω για όλες τις εποχές και και τώρα με την νηστεία, κάθε γλυκό αρτοπαρασκεύασμα έχει μάλλον την τιμητική του, για να μας "κρατάει" που λέγανε και οι μαμάδο-γιαγιάδες μου!

      Διαγραφή
  10. Μοιάζουν με σαλιγκαράκια που με την ξαφνική βροχούλα βγήκαν για σεργιάνι…
    και επειδή τα λατρεύω λέω να μαζέψω μερικά πριν εξαφανιστούν, δε σας πειράζει ε;
    Φιλάκια και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί να μας πειράζει Silena μου;

      Άμα δε, ήταν να τα ανταλλάξω και με καμμιά λαχταριστή μαραθόπιττα θα σου έλεγα να τα μαζέψεις και όλα :-))

      Διαγραφή
  11. Πολύ αφράτα φαίνονται και πρέπει να έχουν ωραία γεύση ,και σοκολατα και νηστισιμο και νόστιμο ,3 σε ενα μπράβο Πηνελόπη ,καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Νέλη μου.
      Προσπαθώ πάντα να συνδυάζω όσα πράγματα περισσότερο μπορώ :-)))
      Καλό μήνα και σε σένα επίσης.

      Διαγραφή
  12. Πηνελόπη μου υπέροχα γεια στα χέρια σου! Εφόσον περιλαμβάνει και πρόγραμμα αποφυγής ζυμώματος, πρωί πρωί αύριο θα τα φτιάξω. Εχω και όλα τα υλικά οπότε θα έχουμε πλούσιο πρωινό! Καλό μήνα, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποφυγής ζυμώματος Σοφία μου, με το χέρι...γιατί αλλιώς την δουλειά την κάνει το καλό μηχάνημα για χάρη μας.

      Να τα φτιάξεις, νομίζω πως θα σας αρέσουν.

      Καλό μήνα και φιλιά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  13. Τα περίμενα και να'τα,
    φουσκωτά, ζεστά κι αφράτα!
    Η νονά μου είναι μία,
    και στον κόσμο άλλη καμία!

    Γεια στα χεράκια σου Πηνεόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα το στιχάκι, το έχει κανείς εύκολο... το "ξεφουρνίζει" με την πρώτη, σαν αφράτο τσουρεκάκι!!!

      Ευχαριστώ σε βαφτιστήρι μου :-)))

      Καλημέρες και φιλιά.

      Διαγραφή
  14. Τέλεια νηστίσιμη ιδέα! Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αρσινόη. Καλώς ήρθες και σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιό σου.
      Ελπίζω να αρέσουν, αν τα δοκιμάσετε.

      Διαγραφή
  15. Τέλεια Πηνελόπη μου!
    Και μια ιδέα κανέλα νομίζω θα τους ταίριαζε, ε;
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Στέλλα!

      Ενδεχομένως, αλλά επειδή εδώ η σοκολάτα ήταν το ζητούμενο, είπα να μην τους αλλάξω τα αρώματα.

      Δοκιμάζεις κι' εσύ με την σειρά σου και μας λες εντυπώσεις :-)))
      Καλημέρες πολλές-πολλές.

      Διαγραφή
  16. Kαλό μήνα Πηνελόπη μου

    Τσουρέκι και νηστίσιμο ότι πρέπει. Πολύ ωραία φαίνονται και ας είναι και λίγο άγλυκα όπως λες..μπορούμε να τα συνοδεύσουμε και με μαρμελάδα.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα καλή μου Μάριον.

      Πραγματικά για περισσότερη γλύκα, μια μαρμελάδα εποχής είναι ότι πρέπει.
      Και το πρωϊνό είναι πλήρες παρέα μ' ένα ωραίο ρόφημα.

      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  17. Και σοκολατένια και νηστίσιμα; Τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά πολύ ωραία για πρωϊνό ή απογευματινό Κική μου.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  18. Πηνελόπη μου τέλειαααααα! Τα λάτρεψα μόλις διάβασα τη συνταγή και θα τα φτιάξω... το κακό είναι ότι τα τρώωωωωωω!!!! Γεια στα χέρια σου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, καλά αυτό το "κακό" το φοβάμαι κι' εγώ φιλενάδα!
      Αλλά το "ξορκίζουμε" μοιράζοντας και προσφέροντας.

      Άλλωστε μ' αυτήν την ποσότητα υλικών δεν γίνονται και πάρα πολλά κομμάτια.

      Καλημέρες πολλές και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  19. Πηνελόπη μου τέλεια είναι!!!!!!!!Καλό μήνα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Λαμπρινή μου.
      Καλό μήνα και σ' εσάς εύχομαι ολόψυχα.

      Μυρωδάτα και αφράτα, ότι πρέπει για καφεδάκι.

      Διαγραφή
  20. Πολύ όμορφος συνδυασμός!
    Το πήρες κι έφυγες!!!

    Καλημέρα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, ναι σίγουρα καλέ μου φίλε!

      Το πήρα κι' έφυγα και δεν λέω να γυρίσω...
      Κάτι που ώρες-ώρες εύχομαι να μου συμβεί στα αλήθεια, να είμαι σ' ένα μόνιμο "φευγιό".

      Καλημέρες πολλές και από εμένα.

      Διαγραφή
  21. Σήμερα έβαλα να τα φτιάξω αλλά δυστυχώς, οι αναλογίες που δώσατε σχετικά με την ποσότητα του αλευριού δεν είναι σωστές. Η ζύμη ήταν εξαιρετικά υδαρής. Παρακαλώ, ελέγξτε ξανά τις αναλογίες, είναι κρίμα ειδικά τέτοιες εποχές να πετάμε το οτιδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνημε ή ανώνυμη (αφού δεν γνωρίζω καν το όνομά σας).

      Όπως μπορείτε να δείτε και από την φωτογραφία, η ζύμη είναι κανονική έως "σφιχτή" θα την χαρακτήριζα, πριν το δεύτερο ανέβασμα και ψήσιμο. Το σύνολο των αλεύρων - μιλάμε για το λευκό και το καλομποκίσιο το οποίο και είναι πιο σφιχτό ως υλικό - είναι 480 γραμμάρια οπότε μιλάμε για μισό κιλό αλεύρι.

      Το σύνολο των υγρών μετρημένο με κούπα κλασσική του τσαγιού, και όχι νεροπότηρο, είναι ακριβώς αυτό. Το δε ζήμωμα έχει γίνει σε αρτοπαρασκευαστή και όχι με το χέρι, που ενδεχομένως τα υγρά να ζητήσουν λίγο περισσότερο αλεύρι, αφού με το χέρι τα πράγματα είναι λίγο πιο διαφορετικά.

      Λυπάμαι πραγματικά για το γεγονός ότι πετάξατε υλικά. Αλλά αν η ζύμη σας ήταν υδαρής, όπως μου γράφετε, θα μπορούσατε να την "σώσετε" μ' ένα δεύτερο ζύμωμα και προσθήκη αλευριού στο χέρι (αν ζυμώσαστε στο χέρι).
      Είναι και λίγο θέμα πρακτικής και εμπειρίας.

      Κατά τα λοιπά δεν υπάρχει κάποια αλλαγή να κάνω ως προς τις ποσότητες υλικών και στην μέθοδο παρασκευής.

      Σας ευχαριστώ θερμά που με εμπιστευτήκατε και πραγματικά εύχομαι οι όποιες άλλες προσπάθειες σας, με άλλες συνταγές, να έχουν επιτυχημένα αποτελέσματα και όχι σαν αυτά της δικής μου.

      Διαγραφή
  22. Δηλαδή εσείς απευθύνεστε μόνο σε γυναίκες που έχουν εμπειρία; Χμ...θα έπρεπε να τότε να το τονίζατε αυτό. Καθώς και οι λοιπές πληροφορίες θα έπρεπε να είχαν δοθεί εξ αρχής και όχι κατόπιν σχολιασμού μου. Και επίσης αγαπητή μου, μετά από 32 χρόνια γάμου, πιστέψτε με, έχω αρκετή εμπειρία ώστε να μπορώ να "σώσω" μια ζύμη! Τα σέβη μου!
    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Ελένη καλό σας απόγευμα και βεβαίως τα δικά μου σέβη επίσης!

      Οι ποσότητες νομίζω πως ήταν σαφέστατες εξ' αρχής.
      Τώρα, αν θεωρείτε ότι προσετέθει κάτι περισσότερο με την εκ' νέου ανάλυση στο σχόλιό σας, χαίρομαι ιδιαίτερα.
      Αν και προσωπικά δεν βλέπω να άλλαξε κάτι.
      Όταν λέμε συνήθως κούπα, εννοούμε μια κανονική κούπα τσαγιού.
      Όταν λέμε 480 γραμ. αλεύρι εννοούμε 480 γραμ. αλεύρι (και μιλάμε πάντα και για τους δύο τύπους που αναφέρονται).

      Απο κει και πέρα, να μου επιτρέψετε να πω ότι τα 32 χρόνια γάμου σας τιμούν, αλλά δεν έχουν υποχρεωτικά να κάνουν και με εμπειρία στην κουζίνα και στις συνθέσεις υλικών. Έτσι δεν είναι;

      Σας ευχαριστώ πάντως και πάλι που κάνατε τον κόπο να με διαβάσετε και να με εμπιστευτείτε αρχικά. Μιας και στο μέλλον πιστεύω πως δεν θα με ξαναδιαβάσετε και δεν θα με ξαναεμπιστευτείτε.

      Σας εύχομαι τα καλύτερα.

      Διαγραφή
  23. Μμμμ! Σοκολάτα και τσουρέκι!! Δεν θέλω κάτι άλλο!! Βέβαια ελπίζω να μην πειράζει που δεν θα γίνουν νηστίσιμα τα δικά μου!! Μια μεραντούλα θα τη δεχθούν!! χιχι!
    Φιλιά Πηνελόπη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *μερεντούλα... τι γράφω... χαχαχαχα!

      Διαγραφή
    2. Να τα κάνεις όπως θέλεις καλή μου Tina Pippo.
      H μερέντα δεν είναι νησίσιμη; Αυτό δεν το είχα κατά νου...
      Καλό βράδυ και καλή επιτυχία εύχομαι.

      Διαγραφή