Γαρίδες, ένα θαλασσινό αγαπητό θαρρώ στους περισσότερους,
εκτός και είσαι από τους «άτυχους» που ενδεχομένως τις αγαπούν αλλά έχουν
αλλεργία στα θαλασσινά κάτι που συμβαίνει συχνά.
Λεμονάτο γαριδό-πίλαφο
Υλικά για 3 άτομα.
Τα θαλασσινά την έχουν αυτήν
την ιδιαιτερότητα, δυστυχώς.
Προσωπικά τις μαγειρεύω σε τακτά χρονικά διαστήματα, και
προσπαθώ κάθε φορά να τους δίνω και μια άλλη γευστική νότα.
Έτσι έκανα και τούτη
τη φορά και μου βγήκε ένα φαγητό με άρωμα και γεύση λεμονιού, που μας αρέσει ιδιαίτερα μέσα στην οικογένεια, και που φυσικά έχινε γρήγορα γιατί οι χρόνοι έχουν ξεφύγει εκτός 24ώρου πια...
Υλικά για 3 άτομα.
500 γραμ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους φρέσκες, ή κατεψυγμένες (με
κεφάλια ή χωρίς) καθαρισμένες.
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 μεγάλο λεμόνι, χυμό και ξύσμα,
2 κουταλάκια μέλι,
1,5 κουταλάκι σάλτσα σόγιας,
1/3 κοφτό κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη,
1/3 κοφτό κουταλάκι σκόνη σκόρδου,
2 μεγάλες κουταλιές (της σούπας) μουστάρδα, και λίγο φρέσκο τριμμένο πιπέρι, παρέα με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο σέλινο.
Ως μικρή σημείωση: όλα τα προαναφερόμενα υλικά δίνουν μια πραγματικά ευωδιαστή σάλτσα, γι' αυτό μην παραλείψετε κάποιο, ενώ τελευταίως με βλέπετε να εκμεταλλεύομαι το σέλινο, που βγαίνει καθώς καλοκαιριάζει πια, στις ζαρτινιέρες της ταράτσας μας.
Ως μικρή σημείωση: όλα τα προαναφερόμενα υλικά δίνουν μια πραγματικά ευωδιαστή σάλτσα, γι' αυτό μην παραλείψετε κάποιο, ενώ τελευταίως με βλέπετε να εκμεταλλεύομαι το σέλινο, που βγαίνει καθώς καλοκαιριάζει πια, στις ζαρτινιέρες της ταράτσας μας.
Για μένα οι γαρίδες ήσαν κατεψυγμένες, χωρίς τα κεφάλια τους
αλλά με τα κελύφη τους.
Τις καθάρισα, τις έπλυνα και τις άφησα να στραγγίξουν.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι έβαλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Μόλις άρχισε να ανεβάζει θερμοκρασία έριξα μέσα τις γαρίδες, και κατόπιν όλα τα
υπόλοιπα υλικά, εκτός από το πιπέρι και το ψιλοκομμένο σέλινο. Ανακάτευα καλά για 4-5 περίπου λεπτά να πάρουν
χρώμα οι γαρίδες και στην συνέχεια έριξα και το πιπέρι και το σέλινο. Άφησαν να
βράσουν όλα μαζί για 6-7 λεπτά ακόμη και κατέβασα από την φωτιά.
Όπως θα διαβάσετε στα υλικά δεν υπάρχει αλάτι, γιατί υπάρχει
αρκετό λεμόνι και η σάλτσα σόγιας. Σερβιρίστηκαν πάνω σε ρύζι λευκό και σκούρο
ανάμεικτα, μαγειρεμένο απλά (με λαδάκι, νερό και λίγο αλάτι) 1,5 ποτήρι για 3 άτομα και κάτι "ψιλά" ;-))
Μπορεί βεβαίως να
σερβιριστούν και με ζυμαρικά αλλά και με πλιγούρι.
Η απόφαση της επιλογής δική σας, καλή σας απόλαυση.
Βρήκες την ώρα........πεινάω!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι πιάτο!!! Τι εμφάνιση!!!
Από γεύση θα σκίζει, είμαι σίγουρη!!
Goodnight Penelope!!!
Δύσκολες ώρες όπως σωστά γράφει η Πέπη..τέτοιες ώρες δεν μπορείς να γευτείς τέτοια πιάτα..μόνο να τα ονειρευτείς!Να δουλέψεις με την ησυχία σου στο μυαλό σου τα υλικά,να φανταστείς την γεύση και να μετράς τις ώρες ως το πρωϊνό που θα πραγματοποιήσεις επιτέλους το βραδινό όνειρο.Για τέτοια πιάτα μένεις ξάγρυπνος και δεν σε πειράζει.Εξάλλου πάντα η αναμονή μεγιστοποιεί την απόλαυση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ υπέροχη Πηνελόπη!Πολλά πολλά φιλάκια.
Πολύ ωραία εμφάνιση. Πλέον, η γαστρονομία επιβάλλει την όμορφη εμφάνιση σε κάποιο μεγάλο πιάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω φτιάξει ποτέ γαριδοπίλαφο. Θα το επιχειρήσω. Δεν πιστεύω να έχει και μεγάλη διαφορά από το μυδοπίλαφό μου. Λεμονάτο εννοείται! Και με σκορδάκι!
Εγώ θέλω τις λεμονάτες γαριδούλες μου σε σκούρο ρυζάκι, Παναγίτσα μου μυρωδιές και ομορφιές! Και εις άλλα με υγεία, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατο το φαγάκι και ό,τι πρέπει για το σημερινό μου δείπνο, είχα ήδη βγάλει τις γαρίδες από την κατάψυξη και σκόπευα να τις κάνω τύπου σαγανάκι αλλά η πρότασή σου είναι πιο δελεαστική! Merci Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη καλημέρα! Σήμερα μου φαίνεται ότι έχεις καλεσμένους για τραπέζι!!! Τι γεύσεις είναι αυτές. Καταπληκτικός ο συνδυασμός σάλτσας σόγια, λεμονιού, μελιού, μουστάρδας και τζίντζερ με τις γαρίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχο, Πηνελόπη, και φαντάζομαι πόσο θα μοσχομυρίζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άνοιξες επιτόπου την όρεξη και τη διάθεση!
Θα πάρω τη Σοφία και θα ρθούμε για καλεσμένους δεν μιλάει;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!
Απολαυστικό πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι τα αρώματα της σάλτσας με τις γαρίδες, που τόσο μ΄αρέσουν, να κυριαρχούν γευστικά.
Καλημέρα Πηνελόπη!
Z.
Δεν με εξέπληξες! Ήταν τόσο αρωματικό πιάτο όσο με έχεις συνηθίσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε έχεις κακομάθει Πηνελόπη μου!
Πηνελόπη μου μέσα στο μυαλό μου είσαι με τα λεμονάτα σου!! Τα λατρεύω ήδη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνήκω στους άτυχους που θαυμάζουν αλλά δεν τρώνε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το κακό είναι ότι μέχρι τα 18 τις τσάκιζα... Μετά με βρήκε η αλλεργία γμτ!
Πάντως θαυμάζω και προτείνω ανεπιφύλαχτα το λεμονάτο σου γαριδορυζάκι!!!!
Λιγουρεύομαι τρελά Πηνελόπη μου με αυτά που κάνεις!!!!
Πω πω πω ανεπανάληπτη σαλτσούλα! Εξαιρετικό φαγάκι ετοίμασες Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πολύ όμορφη η παρουσίαση του!
Φιλιά πολλά!
Αρωματικό και φανταστικό πιάτο, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου! Επικρωτώ το λεμονάκι.
Εγώ πάντως θα έβαζα και λίγα φύλλα κάρυ-δεν σου άρεσαν; Ταιριάζουν, κατά τη γνώμη μου, υπέροχα με τα θαλασσινά και τα κάνουν λίγο εξωτικά!
Καλό σου απόγευμα.
Υπέροχες οι λεμονάτες γαριδούλες σου Πηνελόπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι πρέπει για τις αναζητήσεις μου σε περίοδο νηστείας!!
Πολλά φιλιά!
Λατρεύω τις γαρίδες μαγειρεμένες με όλους τους τρόπους και ομολογώ ότι με πλιγούρι δεν το χα σκεφτεί καθόλου. Ωραία στόλισες και το πιάτο, τυχερή η φαμίλια!
ΑπάντησηΔιαγραφή(η σόγια πλάκα πλάκα είναι πάρα πολύ αλμυρή, αλλά υπάρχει και Low-sodium εκδοχή να ξέρεις)
Πηνελόπη μου φανταστική η σαλτσούλα,σίγουρα πολύ αρωματική και πεντανόστιμη!Η παρουσίαση του πιάτου τέλεια!!!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
A μπα, από τροφικές αλλεργίες δεν έχω θέμα! Ωραιότατη η συνταγή σου Πηνελόπη μου! Η μόνη αλλαγή που θα κάνω είναι στο λεμονάκι. Θα βάλω μισό αφού δεν τα πάω πολύ καλά με τη γεύση του. Με τις γαρίδες όμως... τα πάω τέλεια! :) :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά αγαπητή μου συνονόματη! Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση!
Πολύ λαχταριστό το φαγάκι σου Πηνελόπη! Μου αρέσουν πολύ όλα τα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ:)
Πηνελόπη μου γλυκιά, λάτρεψα τη σκορδάτη λεμονοσαλτσούλα σου με τον υπέροχο συνδυασμό υλικών και γεύσεων και έχω αρχίσει να ξερογλείφομαι! Λυπήσου με και στείλε καμιά μερίδα, γιατί με βλέπω να μένω ξάγρυπνη... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑς, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙ ΤΑ BLOGS ΣΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΜΑΙ ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ "ΛΕΛΑΠΑ".
ΚΑΛΟ ΣΚ ΣΕ ΟΛΕΣ & ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΜΗ
Γαρίδες λατρεμένες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαρίδες + ριζάκι=μεγάλη λατρεία! Ωραία νηστίσιμη ιδέα Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ και καλή εβδομάδα!
Ήρθα έστω και καθυστερημένα!!! Υπέροχο το πιάτο σου Πηνελόπη μου!!! Έμεινε τίποτε και για μένα;;;; -:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Να ευχαριστήσω θερμά, όλες και όλους όσους με σκέφτηκαν και επικοινώνησαν μαζί μου, είτε τηλεφωνικά, είτε με mail.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας λέω κι' απ' εδώ πως είμαι καλά και προσπαθώ πάντα για το καλύτερο, στον επαγγελματικό μου βίο, που με "πιέζει" ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.
Τον "μαγειρικό" μου βίο, επίσης τον τιμώ, αλλά δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο αλλά και το καθαρό μυαλό να μεταφέρω στο Blog τα όσα φτιάχνω.
Ελπίζω πως θα επανέλθω σε φυσιολογικούς ρυθμούς σύντομα...
Χαιρετισμούς πολλούς σε όλους σας και με το καλό στο ΠΑΣΧΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ!
Ελπίζω να είσαι καλά, σε σκέφτομαι αυτές τις μέρες κι όλο λέω να αφήσω εδώ το μήνυμά μου! Δεν έχω κι ένα mail σου, παράλειψις! Καλό κουράγιο και μακάρι να απεμπλακείς σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο mail του Blog, Αμαλία μου είναι το προσωπικό μου, το κρατάς και όποτε θες τα λέμε κι' απ' εκεί. Ελπίζω να ξαναβρώ τους ρυθμούς μου σύντομα.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.