9.4.13

Νηστίσιμα, μεθυσμένα και λεμονάτα!

Όλα σας τα λέει ο τίτλος τούτης της ανάρτησης.
Εκείνο που δεν σας λέει και το κρατά μυστικό είναι ότι είναι και σιροπιαστά και φτιάχνονται πανεύκολα, ενώ καταναλώνονται ακόμη ευκολότερα, αφού το σιρόπι τα βοηθά να «γλιστρούν» στη γλώσσα, γλυκαίνοντάς την.

Τα παραδοσιακά μεθυσμένα σκαλτσουνάκια που συναντάμε την εποχή της Σαρακοστής σε πολλά μέρη της πατρίδας, μπήκαν επίσης μέσα στο πρόγραμμα «αλχημείας» την κουζίνας μου και ως τελική μορφή είχαν αυτή, που ακολουθεί με φωτογραφίες και περιγραφή.


Για 30 κομμάτια (μετρίου μεγέθους) τα υλικά μου ήσαν τα εξής:
Για την ζύμη
2/3 φλιτζανιού τσίπουρο,
170 γραμ. λιωμένη φυτική μαργαρίνη,
100 γραμ. ελαιόλαδο (δεν έβαλα όλη την ποσότητα σε ελαιόλαδο, γιατί δεν ήθελα να έχουν βαριά ενδεχομένως μυρωδιά, αλλά τελικά την επόμενη φορά μπορεί να τα κάνω μόνον με λάδι, αφού το τσίπουρο έδωσε άρωμα μαζί με το πορτοκάλι).
Χυμός από ένα πορτοκάλι,
3-4 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού,
2 κουταλιές του σούπας καστανή ζάχαρη,
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι γλυκού, γεμάτο, μπεϊκιν πάουντερ.


Όλα τα πιο πάνω υλικά, εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή μου για ζύμωμα, μιας και έκανα κι’ άλλα πράγματα ταυτόχρονα μέσα στην κουζίνα μου (όπως η φραουλένια τάρτα του προηγούμενου post για παράδειγμα μιας και μέσα σ' ένα ΣΚ ξεπέρασα κάθε προηγούμενο "ζαχαροπλαστικής δημιουργίας").
Εσείς αν θέλετε μπορείτε να τα ζυμώσετε παραδοσιακά στο χέρι, με το αλεύρι και το μπεϊκιν πάουντερ να ενσωματώνονται τελευταία στο μείγμα της ζύμης.

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνετε για μισή ώρα να ξεκουραστεί και προχωράτε στο στάδιο σύνθεσης των μεθυσμένων σκαλτσουνιών.

Προσωπικά είχα σπιτική μαρμελάδα λεμόνι, που μου έγινε πολύ αρωματική και αυτήν ήθελα να αξιοποιήσω. Γιατί με το μυαλό μου έκρινα πως το άρωμά της θα ταίριαζε τέλεια με τούτη τη ζύμη με το τσίπουρο. Όχι όμως μόνη της!
Παρέα με καβουρδισμένο σουσάμι.


Για την γέμιση
1 φλιτζάνι μαρμελάδα λεμόνι
4 καλές κουταλιές σουσάμι.

Καβουρδίζετε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία. Όταν αρχίζει να παίρνει χρώμα και να μυρίζει, το κατεβάζετε από την φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει λίγο. Το ανακατεύετε με την μαρμελάδα και ετοιμάζεστε για το έργο.

Χωρίζετε την ζύμη σε μπαλάκια ίσα μ’ ένα καρύδι, την ανοίγετε στο χέρι και βάζετε ένα κουταλάκι γλυκού γέμιση. Κλείνετε την ζύμη μισοφέγγαρα (όπως κάνουμε τα τυροπιτάκια) και βάζετε τα σκαλτσούνια σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα (για τον δικό μου φούρνο τουλάχιστον) μέχρι να ροδίσουν καλά (περίπου 25 λεπτά).

Στο ενδιάμεσο διάστημα ή και όταν αρχίσετε την διαδικασία, ετοιμάζετε το σιρόπι σας.
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια (τσαγιού) ζάχαρη,
2,5 φλιτζάνια νερό,
λίγο λεμόνι,
και 3 αστεράκια γλυκανίσου (το άρωμά του ταιριάζει πολύ με το άρωμα της ζύμης, αλλά και της γέμισης, γι’ αυτό και θα έλεγα να μην το παραλείψετε αν τα κάνετε «λεμονάτα» τα μεθυσμένα σκαλτσουνάκια. Διαφορετικά, ανάλογα με την γέμιση σας θα αρωματίσετε και το σιρόπι σας.


Το σιρόπι θα είναι δεμένο μετά από 6-7 λεπτά, από την στιγμή που αρχίσει να βράζει.
Το κατεβάζετε από την φωτιά και το αφήνετε να χλυάνει.

Όταν τα μεθυσμένα σας, βγουν από τον φούρνο ζεστά, θα τα περιχύσετε με την βοήθεια κουτάλας, 
με το σιρόπι. Θα τα γυρίσετε και από τις δύο πλευρές τους, ανά δύο-τρία λεπτά και θα πιουν όσο χρειάζονται. Όπως ας πούμε θα κάναμε με τα μελομακάρονα. 
Τα αφήνετε για λίγο ακόμη μέσα στο ταψί. Και είναι έτοιμα.
Αν περισσέψει σιρόπι κρατήστε το σ’ ένα βαζάκι για ένα άλλο γλυκό.

Σερβίρονται σκέτα, με λίγο σουσάμι  ή με λίγη τριμμένη καρύδα.
Μοναδικό άρωμα και απίστευτη γεύση πραγματικά.

31 σχόλια:

  1. Kalotrote vlepo.....de prolavainei na teleiosei kati...na sou ki alli syntagi.....
    Pou eipame oti meneis???????
    Perisepse?????....h tsamba tha ertho????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο εσύ το έχεις ρίξει στην "φωτογράφηση" φίλη μου καλή!!! ε, εγώ το έριξα στην ζαχαροπλαστική για να γλυκάνω τον πόνο μου, που δεν έρχεσαι :-))

      Άλλα άμα είναι να 'ρθεις, θα φτιάξω μια λαμαρίνα για πάρτυ σου και μόνον.

      Διαγραφή
  2. Απίθανα είναι Πηνελόπη μου, φτιάχνω κι εγώ αλλά η δική μου συνταγή δεν έχει σιρόπι οπότε θα μου αρέσουν ετούτα περισσότερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αρωματισμένο με γλυκάνισο σιρόπι, δένει πολύ ωραία Λίλα μου. Και σαφώς τα κάνει πιο "θελκτικά". Επικίνδυνο βέβαια, γιατί στο ένα ... δεν σταματάς!

      Διαγραφή
  3. Δείχνουν υπέροχα! Συνηθίζω τη μαρμελάδα πορτοκαλιού στα δικά μας σκαλτσούνια αλλά τώρα που σκέφτομαι τη λεμονάτη εκδοχή τρέχουν τα σάλια μου. Θα πρόσθετα και λίγα αμύγδαλα στη γέμιση για πιο συμπαγές μείγμα. Το σηκώνουν λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Βαγγελιώ.
      Τα "λεμονάτα" πραγματικά ήταν το κάτι άλλο καλή μου.
      Το αμύγδαλο το σκέφτηκα κι' εγώ και ήταν η πρώτη ας πούμε επιλογή, αλλά μετά κατέληξα στο σουσάμι γιατί το θεώρησα "λίγο πιο ευγενές" ως προς το δέσιμο με την μαρμελάδα.

      Δοκιμάζεις εσύ πάντως και θα περιμένω το αποτέλεσμα...

      Φιλιά πολλά και καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
    2. Τα είδα στο facebook και τα'θελα για το πρωϊνό μου, αλλά είπαμε, ένεκα η απόσταση, έμεινα να τα χαζεύω και να ξερογλείφομαι! Πηνελόπη μου, και μια πιατάρα ολόκληρη έπαιρνα τώρα και γινόμουνα καπνός!!!

      Διαγραφή
    3. Δύο επιλογές έχουμε Μάρθα μου.
      Ή εσύ θα μετακομίσεις ... Ή εγώ!
      Γιατί διαφορετικά πιατέλα με μεθυσμένα με Western Union δύσκολο το βλέπω :-))
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Αμάν!! Πηνελόπη μου τι μεταμόρφωση έκανες στα γνωστά σκαλτσουνάκια!! Σιροπιαστά και με τέτοια γέμιση δεν μπορεί παρά να είναι φανταστικά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γλύκα πάντα τον "σηκώνει" τον αυτοσχεδιασμό της Ερμιόνη μου.
      Ε, και εδώ τα καταφέραμε καλά :-)))

      Φιλιά πολλά και καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  5. Οι μεταμορφώσεις στις συνταγές,οι μεταλλάξεις στα στερεότυπα ,οι αυξομειώσεις και οι αλλαγές των υλικών ,οι επαναβαπτίσεις ,οι ποικίλλες πινελιές φαντασίας και οι ανοικτοί ορίζοντες που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα των προτάσεων σου,δίκαια σε βαφτίζουν αλχημίστρια της κουζίνας Πηνελόπη μου!Όπως επίσης και η γρηγοράδα σου ,αλλά και η ικανότητά σου να μεταχειρίζεσαι αξιόπιστα πληροφορίες,ξεχασμένα υλικά στο ντουλάπι,διάθεση και κυρίως χαρά .Την χαρά της δημιουργίας.Μεγάλη υπόθεση.
    Θα ήταν πλεονασμός να γράψω κάτι για τη σημερινή σου πρόταση.Πάντα εκπλήσσομαι ευχάριστα!
    Καλό βράδυ!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού κατάφερα για μια ακόμη φορά να σας εκπλήξω με κάτι, που ωστόσο είναι αρκετά γνωστό, καλή μου Φωτεινή, αισθάνομαι τουλάχιστον 2-3 πόντους "ψηλότερη".
      Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη.
      Καλό απόγευμα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  6. Αν αλλάξεις τη μαρμελάδα λεμόνι με πορτοκαλιού, έρχομαι κι εγώ εκεί που μένεις να τσιμπολογήσω μερικά! Τίιιιι; Δεν έχει μείνει τίποτα; Άντε, δεν το πιστεύω! :) :) Πολύ όμορφα φαίνονται Πηνελόπη μου! Γεια στα χέρια σου!
    Καλό απόγευμα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μεσημέρι καλη μου Sercouth...καθυστερημένη απάντηση, αλλά επαγγελματικές αλλαγές έχουν κάνει την καθημερινότητα, λίγο πιο πολύπλοκη από ότι ήδη ήταν :-)))

      Μαρμελάδα πορτοκάλι, δεν έχω έτοιμη καλή μου φίλη, αλλά ετοίμασα μαρμελάδα φράουλα. Τι λες; Θες να κάνουμε μια δοκιμή μ' αυτήν;
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  7. Πηνελόπη μου, να είσαι καλά που μου τα θύμισες!
    Έχω κι εγώ μια παλιά συνταγή, μεθυσμένη επίσης, αλλά χωρίς σιρόπι.
    Η μαρμελάδα που έβαλες να έκανε ξεχωριστά. Σου αξίζουν πολλά βραβεία!
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι' αυτό είμαστε μια μεγάλη "παρέα" Ελένη μου :-))

      Η μία θυμίζει στην άλλη και η μία βάζει ιδέες στην άλλη.
      Εγώ στην ουσία είχα διαβάσει δύο συνταγές παλιές καλών foodbloggers, η μία είναι καλή μας η Tante Kiki και η άλλη αν θυμάμαι καλά τώρα (γιατί ομολογώ πως τρέχω πολύ τις τελευταίες ημέρες και ξεχνάω) η Αλεξάνδρα.

      Ο "πειραματισμός" ωστόσο βγήκε από τα διαθέσιμα υλικά και την γεύση που ήθελα τουλάχιστον εγώ να πετύχω.

      Φιλιά πολλά και από εμένα.

      Διαγραφή
  8. Aυτό που μ αρέσει στη νηστεία είναι που υπάρχουν τέτοια γλυκάκια.

    Πολύ ωραία Πηνελόπη μου, αρωματικά και σκέτο γλύκισμα.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Marion.
      Προσωπικά πιστεύω πως κάποια νηστίσιμα γλυκά, λόγω των αρμονικών τους συνδυασμών είναι πολύ καλύτερα από άλλα.
      Και τα συγκεκριμένα αυτό το "επιβεβαιώνουν" πιστεύω.

      Φιλιά πολλά & χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία παραλλαγή για τα λεγόμενα μεθυσμένα,μου άρεσε αυτη η εκδοχή,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά βρε Νέλη μου.
      Τουλάχιστον όσοι τα γεύτηκαν είπαν καλά λόγια, οπότε πέρασα με "επιτυχία" το "κρας τέστ" τους :-)))

      Διαγραφή
  10. σκαλτσουνα σοροπιαστα πρωτη φορα τα βλεπω και μου τρεχουν τα σαλια!
    υπεροχα φαινονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. E, τότε μαζί σου έκανα "τζακ-ποτ" Ειρήνη μου :-))
      Σε διαβεβαιώ πως αξίζει να τα δοκιμάσεις μ' αυτή την σύνθεση και να κρίνεις το γενικότερο αποτέλεσμα.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  11. Κολάστηκα η γυναίκα και είμαι πανέτοιμη να μεθύσω! Έχω και ένα μπουκάλι τσίπουρο που περιμένει... Γενικά, με τα σκαλτσούνια είμαι σχετικά εγκρατής (στα 2-3 σταματάω...), αλλά αυτά που έχουν σιροπάκι και λεμονάτη γεύση δεν θα μπορούσα να μην τα θέλω όλα!!! Φαίνονται τέλεια!!! Μπράβο, Πηνελόπη μου!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου,
      "πιάσε" το τσίπουρο και ξεκίνα πειράματα με τις ζύμες και τις γεμίσεις...

      Έχει πεδίον δόξης λαμπρό, ετούτη η συνταγή και είμαι σίγουρη που εσύ θα τα καταφέρεις πολύ καλύτερα απ' εμένα.

      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  12. Υπέροχα σου έγιναν Πηνελόπη μου! Αυτά τα σκαλτσούνια τα λάτρεψα,με σιροπάκι και λεμονάκι!!! Καταπληκτικά!!!
    Πολλά φιλιά και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κική μου,
      Σ'ευχαριστώ πολύ, και πρέπει να σου ομολογήσω πως η δικιά σου παλαιότερη ανάρτηση στάθηκε η αφορμή για να προχωρήσω εγώ σ' αυτήν.
      Η ανταλλαγή "ιδεών" είναι το μεγάλο ατού του Blogging.
      Φιλιά και χαιρετισμους πολλούς.

      Διαγραφή
  13. Μου αρέσουν πολύ οι λεμονάτες γεύσεις όμως δεν έχω μαρμελάδα λεμόνι, …θα δοκιμάσω μόλις μπορέσω με γεύση εσπεριδοειδών! Μου φαίνονται πολύ νόστιμα και εύκολα, μόνο στο άκουσμα σκαλτσούνια κάτι έπαθα!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω Silena μου. Σκαλτσούνια αλμυρά μα και γλυκά σαν και τούτα είναι η μεγάλη αγάπη των απανταχούν Κρητικών αλλά και μη, σαν εμένα, που αγαπούν ωστόσο την Κρήτη.
      Φιλιά πολλά συντέκνισσα :-)))

      Διαγραφή
  14. Πάντα καταφέρνεις να μας εκπλήττεις Πηνελόπη! Πότε είπαμε ότι έρχομαι για καφέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου, να ξεμπλέξω με τα νέα επαγγελματικά δρώμενα και υπόσχομαι πως θα πιούμε καφεδάκι αντάμ, με ότι δημιουργία μου "κάτσει" σε έμπνευση εκείνη τη μέρα.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  15. Πωπω Πηνελόπη μου τι ωραία που τα έκανες!Μπράβο πραγματικά είναι άπαιχτα!
    Που είπαμε πως μένεις;
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή