Και ο Κολιός...τον Αύγουστο!!!
Για δες που τελικά όμως μπήκαμε στον Χειμώνα και σήμερα ξαναγυρίσαμε στο καλοκαίρι, τουλάχιστον μετά από μια ώρα της ημέρας και ύστερα :-))
Οπότε άντε πίσω τα "μουλάρια" που λέει και ο σοφός λαός...και μας έφερε τον Αύγουστο με τούτο το φαγάκι.
Ανάλογα τα άτομα της οικογένειας σας χρειάζονται αντίστοιχα ψάρια (μετρίου μεγέθους κατά προτίμηση)
2-3 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης,
6-7 κλαράκια άνηθου,
χοντρό αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο.
Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα ψάρια. Να επισημάνω πως οι κολιοί δεν έχουν λέπια, οπότε αυτό είναι μεγάλο "συν" στο καθάρισμά τους.
Τ' αφήνετε στο στραγγιστό να σουρώσουν τα νεράκια και κατόπιν τα αλατίζετε με χοντρό αλάτι.
Στρώνετε ένα ταψί μ' ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος. Θα φροντίσετε το μέγεθος να είναι τέτοιο που το μισό χαρτί θα το χρησιμοποιήσετε για να σκεπάσετε τα ψάρια από πάνω.
Μοιράστε το λοιπόν ανάλογα στο ταψί.
Πλένετε τις πιπεριές. Αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια κατά μήκος. Πλένετε καλά και τα κλαράκια του άνηθου.
Στρώνετε τα ψάρια στο χαρτί ψησίματος και ανάμεσα βάζετε τις πιπεριές. Στο κενό μέρος του ταψιού βάζετε και πλυμένο άνηθο ολόκληρα τα κλαράκια όχι κομμένα.
Σκεπάζετε με το χαρτί ψησίματος. Τοποθετείτε το ταψί σε μια σακούλα και το βάζετε για
2-3 ώρες στο ψυγείο.
Το βγάζετε, ανοίγετε το χαρτί, περιχύνετε τα ψάρια με ελαιόλαδο ξανα-σκεπάζεται και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 20 περίπου λεπτά.
Βγάζετε το φαγητό και σερβίρετε με βρασμένα χόρτα αρκετό λεμόνι και ελαιόλαδο.
Καλή σας απόλαυση.
Υ.Γ. να σημειώσω πως η πιπεριά βεβαίως και καταναλώνεται. Όχι ωστόσο ο άνηθος.
Τα δύο ζαρζαβατικά τα χρησιμοποίησα γιατί "τραβάνε" πολύ την μυρωδιά του ψαριού όταν ψήνεται και βεβαίως αφήνουν αρώματα στο φαγητό.
Για δες που τελικά όμως μπήκαμε στον Χειμώνα και σήμερα ξαναγυρίσαμε στο καλοκαίρι, τουλάχιστον μετά από μια ώρα της ημέρας και ύστερα :-))
Οπότε άντε πίσω τα "μουλάρια" που λέει και ο σοφός λαός...και μας έφερε τον Αύγουστο με τούτο το φαγάκι.
Ψητοί φρέσκοι κολιοί με κόκκινες πιπεριές και άνηθο
Ανάλογα τα άτομα της οικογένειας σας χρειάζονται αντίστοιχα ψάρια (μετρίου μεγέθους κατά προτίμηση)
2-3 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης,
6-7 κλαράκια άνηθου,
χοντρό αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο.
Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα ψάρια. Να επισημάνω πως οι κολιοί δεν έχουν λέπια, οπότε αυτό είναι μεγάλο "συν" στο καθάρισμά τους.
Τ' αφήνετε στο στραγγιστό να σουρώσουν τα νεράκια και κατόπιν τα αλατίζετε με χοντρό αλάτι.
Στρώνετε ένα ταψί μ' ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος. Θα φροντίσετε το μέγεθος να είναι τέτοιο που το μισό χαρτί θα το χρησιμοποιήσετε για να σκεπάσετε τα ψάρια από πάνω.
Μοιράστε το λοιπόν ανάλογα στο ταψί.
Πλένετε τις πιπεριές. Αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια κατά μήκος. Πλένετε καλά και τα κλαράκια του άνηθου.
Στρώνετε τα ψάρια στο χαρτί ψησίματος και ανάμεσα βάζετε τις πιπεριές. Στο κενό μέρος του ταψιού βάζετε και πλυμένο άνηθο ολόκληρα τα κλαράκια όχι κομμένα.
Σκεπάζετε με το χαρτί ψησίματος. Τοποθετείτε το ταψί σε μια σακούλα και το βάζετε για
2-3 ώρες στο ψυγείο.
Το βγάζετε, ανοίγετε το χαρτί, περιχύνετε τα ψάρια με ελαιόλαδο ξανα-σκεπάζεται και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 20 περίπου λεπτά.
Βγάζετε το φαγητό και σερβίρετε με βρασμένα χόρτα αρκετό λεμόνι και ελαιόλαδο.
Καλή σας απόλαυση.
Υ.Γ. να σημειώσω πως η πιπεριά βεβαίως και καταναλώνεται. Όχι ωστόσο ο άνηθος.
Τα δύο ζαρζαβατικά τα χρησιμοποίησα γιατί "τραβάνε" πολύ την μυρωδιά του ψαριού όταν ψήνεται και βεβαίως αφήνουν αρώματα στο φαγητό.
Πολύ τον συμπαθώ τον κολιό που δεν θέλει ξελέπιασμα! Τον λατρεύω μη σου πω! :) Πρέπει να βγήκαν πολύ νόστιμοι Πηνελόπη μου. Με την προσθήκη πιπεριάς θα είναι όνειρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλή συνέχεια!
Καλημέρα συνονόματη και αγαπητή μου Sel.
ΔιαγραφήΠαρομοίως είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου ψάρια και φυσικά κατά καιρούς καταφεύγω σε διάφορα τρικ για να κάνω και τους υπόλοιπους της παρέας "κοινωνούς" στην γεύση τους.
Αχ τα ψάρια την Μεσογείου! Έπρεπε να βρεθώ στην άλλη άκρη του κόσμου για να καταλάβω την μοναδική νοστιμιά τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου τους κολιούς τους δούλεψες με τα αρωματικά σου τέλεια! Υπέροχοι!
Πάντα μα πάντα έτσι συμβαίνει καλή μου Αγγελική.
ΔιαγραφήΠρέπει να βρεθούμε μακριά, Να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική, για να αποφασίσουμε πως η πατρίδα μας, λίγο περισσότερη οργάνωση να είχε σε όλους τους τομείς της παραγωγικής τροφικής διαδικασίας, θα ήταν "ακαταμάχητη"!
Ο κολιός είναι από τα λίγα ψάρια που μαγειρέυω λόγω της ευκολίας του στο καθάρισμα και της απουσίας πολλών, ενοχλητικών για μένα κοκκαλακίων (!). Οπότε η συνταγή σου θα αξιοποιηθεί και όχι μόνο Αύγουστο φυσικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε καταλαβαίνω απολύτως Αμαλία μου, αν και προσωπικά το καθάρισμα δεν το φοβάμαι, είναι σαφώς ευκολία μεγάλη όταν το ψάρι σου την προφέρει από μόνο του.
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές σου στέλνω.
Καλησπέρα Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα υπογράψω την εκτίμησή μου στα ψάρια που δεν θέλουν ΄΄παίδεμα΄΄στο καθάρισμα.Μάλλον δυσκολεύομαι να καταπιαστώ με αυτή την μάλλον ανεπιθύμητη για όλους εργασία.Ο κολιός μου αρέσει και η ιδέα να προσθέσεις κόκκινη πιπεριά που την λατρεύω, κάνει τη συνταγή πολύ ελκυστική!!!Ο άνιθος σαν΄΄ μυρωδοαπωθητικό΄΄ ψαριού...μυστικό που δεν γνώριζα και εκτιμώ πολύ την συμβουλή!Η συνοδεία δε βραστών χόρτων, η ιδανική συντροφιά για το λιτό, αλλά τόσο νόστιμο γεύμα!!!'
Καλό βράδυ Πηνελόπη!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!
Καλησπέρα Φωτεινή μου, νομίζω πως την ίδια "εκτίμηση" τρέφουμε όλες και όλοι στα ψάρια που δεν απαιτούν ιδιαίτερο καθάρισμα! Αν και όλα έχουν την νοστιμιά τους και την θρεπτική τους αξία.
ΔιαγραφήΠραγματικά ο άνηθος ή ο μάραθος ή το φινόκιο όταν προστεθούν μέσα στο ταψί που ψήνεται το ψάρι ή μέσα στην κοιλιά του (όταν μιλάμε για μεγάλα σε μέγεθος ψάρια) τραβούν τουλάχιστον το 50% της μυρωδιάς τους.
Καλό απόγευμα αντεύχομαι και με πολλούς χαιρετισμούς.
'Ομορφη κι αγαπημένη Αυγουστιάτικη - κι όχι μόνο- επιλογή, ειδικά ψητή στη σχάρα! Ευχάριστα στη γεύση κι ευκολοφάγωτα ειδικά για τα παιδιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μας όρεξη, Πηνελόπη!
Να είμαστε καλά αγαπητέ μου φίλε και να έχουμε πάντα όρεξη για νόστιμα και όμορφα μαγειρέματα όπως οι κολιοί.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς και καλό απόγευμα Τετάρτης.
Τι ωραίο ψαράκι και τι όμορφα που τοφτιαξες..... το καλοκαιρι λοιπόν καλά κρατεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σήμερα έτσι μας φάνηκε Πόπη μου...ότι το καλοκαίρι ακόμη καλά κρατεί. Αλλά μάλλον είναι πια στις τελευταίες του "ανάσες".
ΔιαγραφήΦαγητό ελαφρύ και νόστιμο που ικανοποίησε τον μισό οικογενειακό πληθυσμό :-))
Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο φέτος δεν φάγαμε κολιό. Εσύ τους αρωμάτισες καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, Ξανθή μου που να το ήξερα...να βάλω κι΄ άλλους μέσα στο ταψί μου.
ΔιαγραφήΑλλά να ξέρεις πως έχω ακόμη στοκ, Καθώς και αρκετές μπαλάδες για τηγάνισμα :-))) Οπότε να το κανονίσουμε.
Φιλιά πολλά και καλό σούρουπο..
Έφτιαξα πρόσφατα κολιούς με λαχανικά στο φούρνο..έβγαλα και φωτογραφίες...ετοίμασα και ανάρτηση...χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εύκολο ψάρι και νόστιμο με τις πιπεριές και τον άνηθο!!!
Καλησπέρα Πηνελόπη!!
Ε, τότε θα την περιμένω και την δική σου ανάρτηση με "λαχτάρα" Peps, γιατί έχω και δεύτερο πακέτο με κολιούς στην κατάψυξη!!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά-πολλά.
Άκουσα για ψαράκι και έτρεξα!!!!!! Είναι από τα αγαπημένα μου ο κολιός και τον έκανες Πηνελόπη μου ελαφρύ και πολύ μυρωδάτο!!!!! Καλοφάγωτοι!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σαν κι' εμένα είσαι Silena μου!
ΔιαγραφήΨαράκι να ακούσω και αμέσως "κάθομαι" στο τραπέζωμα που λένε :-)))
Μμμμμ... ωραια τα κολιουδακια! Φετος ειχαμε την τυχη να φαμε κι εμεις κανα-δυο φορες, ο ψαρας της οικογενειας σταθηκε τυχερος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα είναι φρέσκα είναι πραγματικά "ασυναγώνιστα" ψαράκια Μαρίνα μου.
ΔιαγραφήΠάντα τυχερός να είναι ο ψαράς σας, εύχομαι.
Ωραίο ψάρι αν και πολλοί δεν το προτιμούν!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε το κόλπο με τον αννιθο!!! Το σημειώνω να το δοκιμάσω!
Φιλιά πολλά Πηνελοπάρα μου!
Πραγματικά αυτό το κόλπο πιάνει πολύ, Χρυσαυγή μου. Κάνει την δοκιμή σου και ελπίζω πως θα με δικαιώσεις πραγματικά.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Πολύ ωραία τα αρωματικά του! Με τα ψάρια δεν το έχω αλλά φαίνονται πράγματι λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όμως Μαρία μου, τα ψάρια είναι πραγματικά "σούπερ" τροφή και ας μην αρέσουν σε πολύ κόσμο. Τα συγκεκριμένα δε, ήταν πολύ φρέσκα και έγινα εξαιρετικά.
ΔιαγραφήΠολύ αρωματικοί οι κολιοί σου Πηνελόπη από τα λίγα ψάρια που τρώω και έτσι που τους μαγείρεψες ...ασυναγώνιστοι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, σε "πέτυχα" επιτέλους Κική μου σ' ένα ψαράκι που τρως!
ΔιαγραφήΠραγματικά οι κολιοί όπως και αν φτιαχτούν γίνονται υπέροχοι. Προσωπικά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου ψάρια.
Πολυ νόστιμο φαίνεται αυτο το πιατο,μου αρεσουν τα ψαρια πολυ,θα τη φτιαξω καποια στιγμη αυτη τη συνταγη....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγγυώμαι πως είναι όντως νόστιμο Νέλη.
ΔιαγραφήΑν βρεθείς με φρέσκια "πρώτη ύλη" κάνε την τη δοκιμή, αξίζει πραγματικά.
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Αυτός ο καιρός πολύ με εκνευρίζει. Ας πάρει επιτέλους μια απόφαση να ξέρουμε και εμείς τι θα βάλουμε και τι θα μαγειρέψουμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κολιός είναι αγαπημένο ψαράκι!
Μου αρέσει το πιάτο σου Πηνελόπη γιατί είναι εύκολο, ελαφρύ και σούπερ αρωματικό!
Φιλιά και καλημέρα!
Και σήμερα έχουμε και πάλι φθινοπωρινό καιρό!
ΔιαγραφήΜα είναι να μην σε εκνευρίζει Ερμιόνη μου. Τόσο άστατος που δεν λέει πια να αποφασίσει τι θέλει να κάνει :-)))
Εύκολο, γρήγορο, μυρωδάτο και άκρως υγιεινό φαγητό Ερμιόνη μου ...κι αν καταφέρεις και κανένα πιτσιρίκι να φάει... Ε, τότε έχεις κερδίσει πολλούς πόντους!!!
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Καλημέρα Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ανηθομυρισμένος σου κολιός κάμπτει και τις τελευταίες αντιστάσεις των μη ψαροφάγων!
Z.
Καλώς την...καλώς την...
ΔιαγραφήΠραγματικά, κάπου "φάνηκε" φως στην άκρη του τούνελ της άρνησης των απανταχού μη ψαροφάγων Ζαμπία μου.
Γι' αυτό βρε άλλαξε και ο καιρός....
Φιλιά πολλά.
Ο καιρός ας κάνει ό,τι θέλει, εμείς να μπορούμε να μαγειρεύουμε και να γευόμαστε αυτά που μας αρέσουν! Μου αρέσουν πολύ όλα τα ψάρια και ο κολιός δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω πως και όσο κρύο να έκανε, αν τον είχα μπροστά μου έτσι όπως τον βλέπω στη φωτο θα τον τσάκιζα ανελέητα! :)
Ε, στην επόμενη "μαγειρική καταιγίδα" με κολιούς θα σ' έχω κατά νου Σκοτεινή μου Σεφ!
ΔιαγραφήΘα κρατήσω μερίδα μεγάλη για σένα :-))
Ωραιότατο το αρωματικό σου φαγάκι! Και για μένα έχουμε ακόμη Αύγουστο, για την ακρίβεια 70/Αυγούστου! χαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σημερινή πάντως μέρα, μας λέει να τον "αποχαιρετίσουμε" τον Αύγουστο ...πάλι άλλαξε προς το φθινόπωρο και δεν θέλει να μας το πει!
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα εύχομαι.