29.10.13

Αρωματισμένα καλαμάρια με λευκό πιλάφι

Καλαμάρια φρέσκα, με περίμεναν μέρες πολλές... καθώς τα τρεχάματα δεν σταματούσαν.
Όμως κάπως ήρθε πια και πάλι η ισορροπία, γύρω μου και εντός μου, οπότε είπα να στρωθώ και να τα τιμήσω όπως τους αρμόζει.
Όταν το υλικό είναι φρέσκο, έχει άλλη αξία, αλλά και όταν καταψυχθεί αμέσως...θα παραμείνει φρέσκο για αρκετό διάστημα. Ας μην φοβηθούμε λοιπόν την κατάψυξη...
Είχα και τα πρώτα φρέσκα πορτοκάλια με ωραία φλούδα και γλυκιά γεύση και ανασκουμπώθηκα για τον συνδυασμό των υλικών μου.

Αρωματισμένα καλαμάρια με πορτοκάλι και αστεροειδή γλυκάνισο 


Υλικά
700-800 γραμμάρια φρέσκα καλαμάρια,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1 μεγάλο πορτοκάλι (όχι κερωμένο) ξύσμα και χυμό,
4-5 κλαράκια φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο,
3 κεφαλάκια αστεροειδή γλυκάνισου,
αλάτι, πιπέρι, κάρυ από μισό κουταλάκι και ελαιόλαδο περίπου 3,5 κουταλιές της σούπας.

Έπλυνα και καθάρισα τα καλαμάρια. Ξεχώρισα τα σώματα από τα κεφάλια, αφαίρεσα το κόκκαλο της ράχης που περιέχουν στο σώμα τους καθώς και το κεντρικό δοντάκι από το κεφάλι τους. Με τα δάχτυλα τα έτριψα λίγο και βγήκε και η εξωτερική τους επιδερμίδα.
Τα άφησα να στραγγίξουν και έτοιμα για χρήση.


Σε βαθύ τηγάνι-κατσαρόλα, έβαλα το ελαιόλαδο να κάψει και έριξα μέσα το κρεμμύδι μέχρι να σοταριστεί.
Στη συνέχεια έριξα μέσα τα μπαχαρικά μου (πιπέρι, κάρυ, αστεροειδή γλυκάνισο) να μαγειρευτούν στο ζεστό λάδι και να αποδώσουν τα αρώματα τους.
Κατόπιν έβαλα τα καλαμάρια μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού, τον χυμό και τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα μαγείρεψα όλα μαζί για  για 10 λεπτά ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό με ξύλινη κουτάλα. Τελευταίο μπήκε το αλάτι και άφησα για 3-4 λεπτά ακόμη.
Έκλεισα την φωτιά και άφησα το φαγητό να ηρεμήσει για λίγο.
Σημαντικό να σημειώσω ότι δεν χρειάζεται να προστεθεί κανένα άλλο υγρό στο μαγείρεμα γιατί τα καλαμάρια θα βγάλουν τους δικούς τους χυμούς και ο χυμός του πορτοκαλιού τους είναι ήδη αρκετός.


Στο διάστημα αυτό ετοίμασα κι' ένα ωραίο άσπρο πιλάφι.
Το φαγητό μου ήταν πια ολοκληρωτικά έτοιμο για σερβίρισμα.
Σερβίρισα το πιλάφι γύρω-γύρω καλαμαράκια και "έλουσα" το πιλαφάκι με το ζουμί από το μαγείρεμα των καλαμαριών.
Τα αρώματα του πιάτου εξαιρετικά, σας διαβεβαιώ.
Καλή σας απόλαυση, αν αποφασίσετε να το δοκιμάστε.

26 σχόλια:

  1. Επιτέλους!!! Τα περίμενα!!
    Τι αρωματικά καλαμάρια!!!!
    Αστεροειδής γλυκάνισος, πορτοκάλι, κάρυ, άνιθος...!!!!!!!!!!!!!!!
    Όλα υπέροχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω ότι σε "κάλυψα" Peps...και ότι δεν άργησα πολύ για να σας τα παρουσιάσω ολοκληρωμένα.
      Αξίζει η δοκιμή πάντως στο εγγυώμαι.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Δεν πιστεύω να έγιναν το Σ/Κ κι έχασα που δεν ήρθα!!
    Μόλις βρω καλαμαράκια καλά θα τα φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι έχασες που δεν ήρθες!!! ΄Έχασες θα σου πω ... Ξανθή μου.

      Έχασες για μια εξαιρετική βόλτα στην Τρίπολη και με "ανακάλυψη" ένα παραδοσιακό γαλακτοπωλείο που ήταν "όλα τα λεφτά".
      Καθώς κι' έναν φρεσκο-ψαρεμένο τόνο, που σύμφωνα με το ζύγι του εντόπιου ψαρά ήταν 22 κιλά!!
      Έχω προμηθευτεί και θα παρουσιαστεί βεβαίως στο μέλλον.

      Να την δοκιμάσεις την ρετσέτα με τα καλαμάρια. Πιστεύω πως θα σας αρέσει πολύ.

      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  3. Απ΄ό,τι καταλαβαίνω, όλα πήγαν καλά και χαίρομαι πολύ για 'σένα!
    Τί ωραία καλαμαράκια είναι αυτά! Πηνελόπη μου αυτή η συνταγή πρέπει να είναι πολύ πετυχημένη. Γενικότερα έχω δει ότι το πορτοκάλι δίνει εξαιρετική γεύση στα φαγητά (κατά τα δικά μου γευστικά γούστα).
    και μ' αρέσει να το χρησιμοποιώ.
    Αν μπορούσα θα σου "έκλεβα" ένα!
    Πολλά φιλιά! Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω καλή μου Sel. Απλώς προσωπικά πάντα προσπαθώ για το καλύτερο και για τις ισορροπίες...

      Έχεις απόλυτο δίκιο για το πορτοκάλι. Κι' εμένα μου αρέσει πολύ στην μαγειρική. Δίνει άλλη νότα στο φαγητό και το κάνει σαφώς πιο αρωματικά αλλά και πιο "δροσερό" και πλούσιο στην γεύση.

      Φιλιά πολλά και αντεύχομαι για ένα ωραίο βράδυ (με μια μέρα καθυστέρηση).

      Διαγραφή
  4. Σήμερα μαγείρεψες για μένα!!! Τέρμα!!
    Λιώνω με τη συνταγή σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Φιλιά Πηνελοπάρα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, την επόμενη φορά θα σε καλέσω να φάμε αντάμα Χρυσαυγή μου!!
      Φιλιά πολλά και πάντα με δύναμη σε όλα.

      Διαγραφή
  5. Ζηλεύω τα αρώματα,θαυμάζω την αστείρευτη διάθεση και προσκυνώ την πολύτιμη για την ζωή, αισιοδοξία!Υπέροχο φαγητό με πληθώρα αρωμάτων και πολύ μα πολύ μεράκι!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή, σ' ευχαριστώ θερμά για το τόσο όμορφο σχόλιό σου. Στέκομαι ιδιαίτερα στις λέξεις "προσκυνώ την πολύτιμη για την ζωή, αισιοδοξία!" γιατί πραγματικά αυτό είναι που θέλω με κάθε τρόπο σ' αυτή τη φάση της ζωής μου.
      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά σου στέλνω.

      Διαγραφή
  6. Ενδιαφέρουσα η συνταγή σου Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Κική μου.
      Έτσι θέλω να πιστεύω κι' εγώ, γι' αυτό και την μοιράστηκα μαζί σας.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  7. Ιδανικά αρώματα της εποχής περιέχει το νόστιμο αυτό φαγάκι Πηνελόπη μου! Νομίζω πως πέτυχες διάνα με το συνδυασμό αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου γλυκιά, ξέρεις όταν "σπας" το κεφάλι σου να αξιοποιήσεις ένα κλασσικό υλικό (όπως τα καλαμαράκια, εδώ) εκείνο που σε οδηγεί είναι μάλλον η διάθεση για το τι τελικά θα ήθελες να "μυρίζει" το φαγητό στην κατσαρόλα σου!!!
      Έτσι κι' εδώ.
      Χαιρετισμούς πολλούς και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να τα πούμε (δεν το έχω ξεχάσει...μην νομίζεις...)

      Διαγραφή
  8. Πολύ προσεγμένο πιάτο.
    Μου αρέσει γιατί έχεις διαλέξει με φροντίδα τα υλικά σου, αλλά έχεις επιμεληθεί ιδιαίτερα και την εμφάνιση του πιάτου σου.
    Μπράβο για το μεράκι και τη δημιουργικότητα Πηνελόπη μου, αστείρευτα και τα δύο!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ερμιόνη μου. Έχουν ιδιαίτερη σημασία από ένα άτομο όπως εσύ που οι παρουσίες των εδεσμάτων σου είναι πάντα τόσο όμορφες.
      Καλό βράδυ και καλό ΣΚ εύχομαι.

      Διαγραφή
  9. Ωραία η συνταγή σου. Όλη η θάλασσα σε ένα πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο φίλη Mageirissa, οι θαλασσινές νότες έμπλεξαν αρμονικά με τα όμορφα αρώματα και έδωσαν ένα πιάτο πολύ όμορφο.
      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  10. Φίνο πιάτο, με αρώματα και γεύση που σίγουρα ξεχωρίζουν! Τι να πω εκτός από μπράβο, βρε Πηνελόπη μου; (Αν και μάλλον έχεις κουραστεί να το ακούς από τα χείλη μου... Αλλά τι να κάνω που είναι όλες οι δημιουργίες σου πεντανόστιμες;;;)
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου, σ' ευχαριστώ πολύ.
      Τα "μπράβο" μας ευχαριστούν πολύ είναι αλήθεια, αλλά όταν δίνονται από άτομα όπως εσύ με ιδιαίτερη φαντασία στην κουζίνα (έτσι τουλάχιστον πιστεύω για σένα) ε, τότε είναι ακόμη πιο θετικά.
      Σ' ευχαριστώ και πάλι, καλή μου.
      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  11. Εξαιρετικό φαγητό με πολύ προσεκτικά διαλεγμένα αρώματα! Το πορτοκάλι το αγαπάει η κουζίνα σου, το έχω καταλάβει αυτό αλλά και ο αστεροειδής γλυκάνισος όπου μπαίνει "γράφει"!
    Θα το δοκίμαζα με τα χίλια!!
    Χμμμ, και τώρα τι πίνουμε μαζί μ' αυτό το πιάτο? (το ότι με μπέρδεψες εδώ νομίζω πως πρέπει να το πάρεις σαν κοπλιμέντο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Σκοτεινούλα μου.
      Πραγματικά είσαι η πρώτη που έχει προσέξει (από το παρελθόν) ότι αγαπώ ιδιαίτερα το πορτοκάλι στην κουζίνα μου!
      Εδώ λοιπόν ο ρόλος του ήταν καθαριστικός!

      Κατάφερα να σε μπερδέψω με το ποτό; Ε, τότε μπράβο μου και πάλι. Αλλά μια παγωμένη ελαφριά ξανθιά νομίζω ότι θα ταίριαζε όμορφα. Εσύ τι λες;

      Καλό βράδυ και να έχεις ένα όμορφο ΣΚ εύχομαι.

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα, Πηνελόπη!!! τα καλαμαράκια σου τέλεια!!! ο γλυκάνισος και το πορτοκάλι θα τα απογειώνουν!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Λία.
      Σ΄ ευχαριστώ πολύ. Βγήκε πραγματικά γευστικότατο τούτο το φαγητό και τα αρώματα έδεσαν πολύ όμορφα μεταξύ τους.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  13. Να έχεις πάντα μια καρεκλίτσα παραπανίσια στο τραπέζι σου. Δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσω την πόρτα μ' αυτά που βλεπουν τα ματάκια μου και μυρίζουνε τα ρουθουνάκια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρθούλα μόλις την έβαλα!!
      Σε περιμένει όποτε και όποια στιγμή το αποφασίσεις :-))
      Και αν δεν βρεις κάτι αρωματικό, υπόσχομαι ότι θα σκαρώσω ένα άμεσα, μόνον για σένα...
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή