Τι βελανίδια με αυγά μας "τσαμπουνάς" τώρα (;) θα μου πείτε...
Σωστό, πολύ σωστό.
Αλλά, όταν μιλάμε για ντοματάκια βελανίδια και μάλιστα της οικιακής μας παραγωγής, ε, δεν μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη παρουσίαση από αυτήν (και ειδικά με τις συνθήκες να με θέλουν παρούσα σε 3-4 διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα...)
Συγχωρήστε με αγαπητοί αναγνώστες.
Περίπου μισό κιλό βελανίδια (ντοματάκια) ήταν η πρόσφατη συγκομιδή από τις ντοματιές στις γλαστρούλες της ταράτσας μας. Συμπληρώθηκαν με δύο μέτριες ώριμες κανονικές ντομάτες και μου έδωσαν μια πολύ ωραία αρωματική σάλτσα στην οποία μέσα ψήθηκαν κλασσικά , τρία αυγά μάτια.
Για την σάλτσα λοιπόν:
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
2 ντομάτες μέτριες και ώριμες κομμένες σε μικρούς κύβους,
1/2 κιλό ντοματάκια βελανίδια,
1 μικρό ματσάκι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο,
1/2 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σκόνη σκόρδου και μοσχοκάρυδο (ανάλογα με τις ποσότητες που σας αρέσουν) για μένα 1/3 περίπου κουταλάκι από το καθένα.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι μπήκε το ελαιόλαδο για να μαραθεί το κρεμμύδι.
Στην συνέχεια η ντομάτα ψιλοκομμένη για 5-6 λεπτά να πάρει την πρώτη βράση της.
Και κατόπιν όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί, με τα βελανιδάκια πλυμένα καλά αλλά ολόκληρα, για να διακρίνονται στο τελικό αποτέλεσμα.
Τα άφησα να βράσουν για 8-10 ακόμη και εκεί πρόσθεσα πλέον τα αυγά με προσοχή για να ψηθούν με την σάλτσα. Και από καιρό τα "έλουζα" με την σαλτσούλα για να μαγειρευτούν και από πάνω.
Καθ΄ όλη την διάρκεια της πιο πάνω εργασίας, έβρασα και την σπαγγετίνη μου.
Στο 10λεπτο έτοιμη.
Σούρωσα καλά.
Έβαλα μιάμιση κουταλιά βούτυρο γάλακτος να κάψει μέσα στην κατσαρόλα που έβρασα τα μακαρόνια (έχει πολύ νοστιμιά το άτιμο) και επέστρεψα τα σπαγγέτι στην κατσαρόλα.
Ανακάτεψα καλά και έτοιμα.
Στα πιάτα μας πλέον: σπαγγέτι. τυράκι τριμμένο, σάλτσα ντομάτας με βελανίδια, αυγουλάκι...και καλή μας όρεξη, που δεν μας λείπει κιόλας :-))
Σωστό, πολύ σωστό.
Αλλά, όταν μιλάμε για ντοματάκια βελανίδια και μάλιστα της οικιακής μας παραγωγής, ε, δεν μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη παρουσίαση από αυτήν (και ειδικά με τις συνθήκες να με θέλουν παρούσα σε 3-4 διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα...)
Συγχωρήστε με αγαπητοί αναγνώστες.
Περίπου μισό κιλό βελανίδια (ντοματάκια) ήταν η πρόσφατη συγκομιδή από τις ντοματιές στις γλαστρούλες της ταράτσας μας. Συμπληρώθηκαν με δύο μέτριες ώριμες κανονικές ντομάτες και μου έδωσαν μια πολύ ωραία αρωματική σάλτσα στην οποία μέσα ψήθηκαν κλασσικά , τρία αυγά μάτια.
Για την σάλτσα λοιπόν:
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
2 ντομάτες μέτριες και ώριμες κομμένες σε μικρούς κύβους,
1/2 κιλό ντοματάκια βελανίδια,
1 μικρό ματσάκι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο,
1/2 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σκόνη σκόρδου και μοσχοκάρυδο (ανάλογα με τις ποσότητες που σας αρέσουν) για μένα 1/3 περίπου κουταλάκι από το καθένα.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι μπήκε το ελαιόλαδο για να μαραθεί το κρεμμύδι.
Στην συνέχεια η ντομάτα ψιλοκομμένη για 5-6 λεπτά να πάρει την πρώτη βράση της.
Και κατόπιν όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί, με τα βελανιδάκια πλυμένα καλά αλλά ολόκληρα, για να διακρίνονται στο τελικό αποτέλεσμα.
Τα άφησα να βράσουν για 8-10 ακόμη και εκεί πρόσθεσα πλέον τα αυγά με προσοχή για να ψηθούν με την σάλτσα. Και από καιρό τα "έλουζα" με την σαλτσούλα για να μαγειρευτούν και από πάνω.
Καθ΄ όλη την διάρκεια της πιο πάνω εργασίας, έβρασα και την σπαγγετίνη μου.
Στο 10λεπτο έτοιμη.
Σούρωσα καλά.
Έβαλα μιάμιση κουταλιά βούτυρο γάλακτος να κάψει μέσα στην κατσαρόλα που έβρασα τα μακαρόνια (έχει πολύ νοστιμιά το άτιμο) και επέστρεψα τα σπαγγέτι στην κατσαρόλα.
Ανακάτεψα καλά και έτοιμα.
Στα πιάτα μας πλέον: σπαγγέτι. τυράκι τριμμένο, σάλτσα ντομάτας με βελανίδια, αυγουλάκι...και καλή μας όρεξη, που δεν μας λείπει κιόλας :-))
Πω πω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πληθωρικό πιάτο!
Ωραιότατη η συγκομιδή σας και την αξιοποίησες πολύ όμορφα!
Να σου πω βέβαια την αλήθεια μου, τα αυγουλάκια με την ωραία σαλτσούλα θα τα έτρωγα πολύ ευχάριστα και πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί!
Σε φιλώ Πηνελόπη μου, καλό βράδυ!
Αλήθεια μοιάζει πληθωρικό πιάτο Ερμιόνη μου;
ΔιαγραφήΚι' εγώ πίστευα πως με την απλότητα του μάλλον δίνει μια πολύ εύκολο λύση για όσους -αρέσκονται σε φαγητά της "θαλπωρής και της παρηγοριάς" :-))
Καλημέρες πολλές.
Σλουρπ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραστατικότατη ήσουν Αμαλία μου!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι ολόψυχα.
Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρίστη η αξιοποίηση της οικιακής συγκομιδής! Εύγε! Βλέπω ένα λαχταριστό πιάτο, με πολλά
αρωματικά και πλήρες διατροφικά! Αν δεν υπήρχαν τα μακαρόνια, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα!
Φιλάκια πολλά!
Γεια σου καλή μου Ελένη.
ΔιαγραφήΈχεις πρόβλημα με τα μακαρόνια; Δεν το πιστεύω :-))) Εμείς εδώ πάντως τα λατρεύουμε αν και προσπαθούμε να μην κάνουμε κατάχρηση. Ειδικά ο Θ. συνέχεια μακαρόνια να τον ταϊζεις και δεν έχει πρόβλημα.
Πάντως οι ντοματούλες με αυγά και μυρωδικά είναι εξαιρετικές κι' από μόνες τους.
Φιλιά πολλά.
Τι υπέροχο πιάτο μέσα στην απλότητά του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια με τα πεινιρλί, τώρα με τη λαχταριστή βελανιδο-μακαρονάδα, μου φαίνεται πως θα με πείσεις να δω τα αβγά με άλλο μάτι!
Καλό βράδυ και καλή δύναμη με όλα Πηνελόπη!
Ε, άμα τα καταφέρω Σκοτεινούλα μου, θα έχω "επιτελέσει θεάρεστο εγχείρημα"!!!
ΔιαγραφήΔοκίμασε όμως μια από τις δύο εκδοχές και να δούμε τελικά εάν σε έχω πείσει.
Χαιρετισμούς πολλούς και σ' ευχαριστώ θερμά.
Μία ταπεινή γλαστρούλα έγινε αιτία να δημιουργηθεί αυτό το υπέροχο πιάτο?Η μικρή παραγωγή των μικρών τοματένιων βαλανιδιών ,έδωσε έμπνευση και στα μάτια μας σερβιρίστηκε ένα από τα πιο λαχταριστά,χορταστικό και αρωματικά πιάτα!Για πολύ πεινασμένα στομάχια ο κορεσμός αποτελεί στοίχημα και το φαγητό αυτό κατορθώνει να χορτάσει,αλλά και να ευχαριστήσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ Πηνελόπη μου!
Κάποια από τα φυτά που βάζουμε σε ταράτσα και μπαλκόνι, τελικά μας εκπλήσσουν πολύ ευχάριστα Φωτεινή μου. Και ώρες-ώρες σκέφτομαι πως θα καταφέρουμε να βρούμε χρόνο και διάθεση να το κάνουμε μια πιο συστηματική δουλειά γι' αυτά, καθώς έχουμε κάποιο χώρο.
ΔιαγραφήΤην διάθεση πρέπει τελικά να βρούμε μάλλον...
Ευχαριστώ σε θερμά. Κι εύχομαι μια πολύ καλή μέρα.
Καλά τι τα έκανες σάλτσα δεν ήξερες ότι εγώ τα κάνω γλυκό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου έδινα άλλες ντομάτες!!χαχαχα
Πολλά φιλιά θα σου τηλεφωνήσω να βρεθούμε επιτέλους πιστεύω ότι τελειώσαν τα δύσκολα.
Εσύ Ξανθή μου έχεις ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τα γλυκά κουταλιού...Αλλά τόσα λίγα βελανιδάκια μπα δεν θα άξιζαν τον κόπο φαντάζομαι.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και θα τα πούμε σύντομα.
Πρώτης τάξεως φαγητό. Μόνο που το δικό μου αυγό δεν το θέλω μελάτο. Είναι γυαλιστερή, γυαλιστερή η σάλστσα σου και τα ντοματίνια βιολογικά και δικά σου. Μεγάλη ευτυχία να μαγειρεύεις με κάτι δικό σου και όχι αγοραστο. Το μακαρόνι που είναι σπαγγετίνι μου άρεσε πολύ σαν επιλογή μιας και διανύω την περίοδο του λεπτού μακαρονιού, μέχρι και φιδέ μη σου πω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο πιάτο για μας τους μακαρονάδες Πηνελόπη μου!!!
Λοιπόν τον καβουρδισμένο φιδέ μαζί με κάτι αμύγδαλα τον σκεφτόμουνα για ένα πιάτο Χρυσαυγή μου... Καλά ούτε μέσα στο μυαλό μου να ήσουν :-)))
ΔιαγραφήΠάντως η σπαγγετίνι είναι μεγάλη μου αδυναμία, όπως και οι πένες.
Φιλιά πολλά και να είσαι πάντα γερή και δυνατή εύχομαι.
Μπορεί να ακουστεί σε πολλούς περίεργο τα σπαγγέτι με αβγά αλλά είναι απίστευτης νοστιμιάς!!!! Έχω να το κάνω καιρό, όχι με σαλτσούλα σα το δικό σου, θα το κάνω σύντομα τώρα που μου το θύμησες!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά υπέροχο το πιάτο σου Πηνελόπη μου!!!!!
Πολλά φιλιά! Καλό βράδυ να έχετε!
Νομίζω πως όποιος αποφασίσει να το δοκιμάσει τούτο το φαγητό, μάλλον θα μας δικαιώσει και τις δύο καλή μου Silena!!!
ΔιαγραφήΠαρακαλώ...
Χαιρετισμούς πολλούς κι' από εμένα.
Πωπωωωωω! Τί νόστιμο πιάτο ετοίμασες Πηνελόπη μου!!! Αλήθεια έχεις ντοματάκια σε γλάστρες;;; Τώρα με ξεσήκωσες και θα φυτέψω κι εγώ!!!! Τον λατρεύω αυτόν το συνδυασμό!!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Κική μου.
ΔιαγραφήΝαι κατά καιρούς κάνουμε διάφορα "πειράματα" με φυτά στις γλάστρες τις ταράτσας. Φέτος είχαμε παραγωγή σε πιπεριές και ντοματάκια καθώς και μπόλικα μυρωδικά.
Ευχαριστώ σε.
Φιλιά πολλά.
Βελανιδια πρωτη φορα τα ακουω,μου αρεσουν πιο πολυ απο τις κανονικες ντοματες,ωραιο πιατο εφτιαξες,καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι λέγεται η συγκεκριμένη ποικιλία από τις ντοματιές που φυτέψαμε φέτος Νέλη. Και πραγματικά τα μικρούλικα φυτά, απέδωσαν αρκετούς καρπούς.
ΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι.
Μ' αρέσει η βαλανιδιά σου Πηνελόπη μου και το σπαγγέτο-πιάτο σου επίσης! Να με καλέσεις σε τραπέζι και δε θα πω "όχι"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα είσαι με το πνεύμα της επετείου που γιορτάζουμε τώρα Μάρθα μου.... Αλλά σίγουρα ΟΧΙ να μην πεις σ' ένα τέτοιο πιάτο όποτε κι' αν σου προσφερθεί :-)))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά-πολλά.
Τα αξιοποίησες εξαιρετικά.... τα τρώω κάθε μέρα είναι τα αγαπημένα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Πόπη μου.
ΔιαγραφήΠραγματικά έτσι μικρούλικα και απολαυστικά τρώγονται και σκέτα πολύ-πολύ εύκολα.
Πιάτο με τα όλα του, και αυγουλάκια και σπαγγέτι και λαχανικά!!!! Τι άλλο να ζητήσει κανείς??????
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό μας έλειπε Λίλα μου....να ρθούν και να μου ζητήσουν και κάτι επιπλέον :-))))
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Βρε Πηνελόπη δε σε πήρα χαμπάρι...πότε την έβαλες αυτή τη συνταγή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔικά σου τοματίνια???? Τί ωραία!!!!!! Εντάξει και το πιάτο το θέλω έτσι όπως μας το σέρβιρεις..καμία αλλαγή!!!!
"Χτύπησα αθόρυβα" Πέπη μου ... και σας άφησα να το απολαύσατε με την ησυχία σας.
ΔιαγραφήΝαι, βάλαμε 6-7 φυτάκια μαζεμένα σε γλάστρες και απέδωσαν τους καρπούς τους όμορφους και λαχταριστούς και χωρίς κάποια μεγάλη φροντίδα από την πλευρά μας είναι η αλήθεια.
Το παίρνεις όπως είναι λοιπόν!!!
Φιλιά πολλά.
Πολύξένη μου, λες η έκφραση για εκείνους που "τρώγανε βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες", σ' αυτά τα θαυμάσια βελανίδια της συνταγής σου ν΄αναφέρεται; Αν είναι έτσι, εξηγούνται πολλά πράγματα, απ' αυτά που στις μέρες μας δεν μπορούμε να καταλάβουμε και να παρακολουθήσουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μας όρεξη!
Μπα ...μάλλον... όχι, δεν το σκέφτηκα έτσι καλέ μου Ευάγγελε.
ΔιαγραφήΑπλώς σαν "όρος" η ονομασία βελανίδια σε στέλνει αλλού και όχι στην συγκεκριμένη ποικιλία από ντοματάκια.
Καλημέρες πολλές και κουράγιο σε όλους μας εύχομαι.
Άργησα πολύ και φαντάζομαι ότι δεν θα έχει μείνει τίποτα. Έβαλες όμως η συνταγή και κάποια μέρα θα τη φτιάξω κι εγώ. :) Πολύ ωραίο φαγητό φαίνεται Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό μεσημέρι.
Συνονόματη Sel, πραγματικά τώρα πια δεν έχει μείνει ίχνος από τούτο το φαγάκι, αλλά σίγουρα είναι τόσο εύκολο να το φτιάξεις που συνιστώ την άμεση δοκιμή του ανεπιφύλακτα.
ΔιαγραφήΦιλιά και χαιρετισμούς πολλούς.
Αυτό ειναι φαί... να τρώει η μάνα και του παιδιου να μην δίνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr