Εάν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από την κλασσική συνταγή του μουσακά, με μπεσαμέλ, τηγάνισμα και τα συναφή, σας έχω μια εναλλακτική - πειραματική πρόταση.
Η γεύση τούτου του φαγητού σαφώς μας παραπέμπει σ' αυτήν του μουσακά, αλλά από την άλλη δεν έχει και άμεση συγγένεια μαζί του. Κάτι σαν τριτό-ξάδελφα ένα πράγμα :-))
Υλικά για 6-8 μερίδες.
3 μελιτσάνες φλάσκες μεγαλούτσικες,
3 μέτριες πατάτες,
8-10 λαζάνια φαρδιά (αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο)
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ,
1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά,
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο, κανονικό ή χωρίς πολλά λιπαρά,
2 μεγάλα αυγά,
5-6 φέτες μπεϊκον,
1/2 κούπα τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι,
250 γραμμ. τυρί edam,
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο, κανέλα 1 ξυλάκι, αποξηραμένος δυόσμος,
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο,
και 2-3 κουταλάκια σουσάμι.
Πάμε για την προετοιμασία.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Τις πρώτες τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις βάζουμε να βράσουν σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Κατόπιν κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζουμε σ' ένα μπολ με αλατόνερο κι' ένα βαρύ πιάτο να τις σκεπάζει και να τις κρατά μέσα στο νερό, και τις αφήνουμε για μισή ώρα να ξεπικρίσουν.
Στρώνουμε δύο ταψιά με χαρτί ψησίματος και πάνω βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας αφού τις στραγγίξουμε και τις ξεπλύνουμε μια φορά. Με την βοήθεια ενός πινέλου τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε με αέρα στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο γυρίζοντας τες οπωσδήποτε μια φορά.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να γυαλίσει και στην συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα, τον αποξηραμένο δυόσμο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε από την φωτιά.
Οι πατάτες μας έχουν γίνει κι' έχουν κρυώσει. Τις λιώνουμε με την βοήθεια πιρουνιού ή ενός μπλέντερ, μαζί με λίγο γάλα κάθε φορά. Το μείγμα το βάζουμε σε βαθύ μπολ, όπου θα το αναμείξουμε με το γιαούρτι, τ' αυγά, το υπόλοιπο γάλα, την τριμμένη μυζήθρα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγο πιπέρι, και το ψιλοκομμένο μπέϊκον (το οποίο μπορούμε προηγουμένως να έχουμε λίγο σοτάρει).
Αφού λοιπόν έχουμε ετοιμάζει όλα μας τα υλικά. Πάμε για την σύνθεση του πειραματικού μουσακά.
Σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος λαδώνουμε ελαφρά τον πάτο του. Στρώνουμε λαζάνια, έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο. Από πάνω βάζουμε ροδέλες μελιτζάνας.
Πάνω στις ροδέλες βάζουμε κουταλιές από την σάλτσα ντομάτας.
Πάνω σε κάθε μελιτζάνα τοποθετούμε ένα κομμάτι τυριού edam.
Και τέλος καλύπτουμε την πρώτη στρώση με μείγμα : πατάτας,, γιαουρτιού, μυζήθρας, μπέϊκον.
Συνεχίζουμε με μία στρώση λαζάνια και πάλι όλα τα προαναφερόμενα υλικά (μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας, τυρί edam και τελειώνουμε με το μείγμα πατάτας, καλύπτοντας καλά όλη την επιφάνεια του φαγητού μας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά, στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω αντιστάσεις.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και η επιφάνειά του.
Κλείνουμε τον φούρνο. Αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να σταθεί και είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι και όσο πιο δημιουργικό γίνεται.
Η γεύση τούτου του φαγητού σαφώς μας παραπέμπει σ' αυτήν του μουσακά, αλλά από την άλλη δεν έχει και άμεση συγγένεια μαζί του. Κάτι σαν τριτό-ξάδελφα ένα πράγμα :-))
Υλικά για 6-8 μερίδες.
3 μελιτσάνες φλάσκες μεγαλούτσικες,
3 μέτριες πατάτες,
8-10 λαζάνια φαρδιά (αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο)
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ,
1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά,
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο, κανονικό ή χωρίς πολλά λιπαρά,
2 μεγάλα αυγά,
5-6 φέτες μπεϊκον,
1/2 κούπα τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι,
250 γραμμ. τυρί edam,
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο, κανέλα 1 ξυλάκι, αποξηραμένος δυόσμος,
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο,
και 2-3 κουταλάκια σουσάμι.
Πάμε για την προετοιμασία.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Τις πρώτες τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις βάζουμε να βράσουν σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Κατόπιν κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζουμε σ' ένα μπολ με αλατόνερο κι' ένα βαρύ πιάτο να τις σκεπάζει και να τις κρατά μέσα στο νερό, και τις αφήνουμε για μισή ώρα να ξεπικρίσουν.
Στρώνουμε δύο ταψιά με χαρτί ψησίματος και πάνω βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας αφού τις στραγγίξουμε και τις ξεπλύνουμε μια φορά. Με την βοήθεια ενός πινέλου τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε με αέρα στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο γυρίζοντας τες οπωσδήποτε μια φορά.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να γυαλίσει και στην συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα, τον αποξηραμένο δυόσμο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε από την φωτιά.
Οι πατάτες μας έχουν γίνει κι' έχουν κρυώσει. Τις λιώνουμε με την βοήθεια πιρουνιού ή ενός μπλέντερ, μαζί με λίγο γάλα κάθε φορά. Το μείγμα το βάζουμε σε βαθύ μπολ, όπου θα το αναμείξουμε με το γιαούρτι, τ' αυγά, το υπόλοιπο γάλα, την τριμμένη μυζήθρα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγο πιπέρι, και το ψιλοκομμένο μπέϊκον (το οποίο μπορούμε προηγουμένως να έχουμε λίγο σοτάρει).
Αφού λοιπόν έχουμε ετοιμάζει όλα μας τα υλικά. Πάμε για την σύνθεση του πειραματικού μουσακά.
Σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος λαδώνουμε ελαφρά τον πάτο του. Στρώνουμε λαζάνια, έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο. Από πάνω βάζουμε ροδέλες μελιτζάνας.
Πάνω στις ροδέλες βάζουμε κουταλιές από την σάλτσα ντομάτας.
Πάνω σε κάθε μελιτζάνα τοποθετούμε ένα κομμάτι τυριού edam.
Και τέλος καλύπτουμε την πρώτη στρώση με μείγμα : πατάτας,, γιαουρτιού, μυζήθρας, μπέϊκον.
Συνεχίζουμε με μία στρώση λαζάνια και πάλι όλα τα προαναφερόμενα υλικά (μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας, τυρί edam και τελειώνουμε με το μείγμα πατάτας, καλύπτοντας καλά όλη την επιφάνεια του φαγητού μας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά, στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω αντιστάσεις.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και η επιφάνειά του.
Κλείνουμε τον φούρνο. Αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να σταθεί και είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι και όσο πιο δημιουργικό γίνεται.
Πολύ μ αρέσουν οι πειραματισμοί σου! Πρεπει ο ξάδελφος του μουσακά να είναι πολύ γευστικός! Φιλάκια Παρισινά
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ Αγγελική μου.
ΔιαγραφήΞέρω ότι έχεις πάντα καλό λόγο για τα "πειράματά" μου.
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχεις εκεί στα Παρίσια.
Με άφησες άφωνη με τους πειραματισμούς σου Πηνελόπη μου!!!!!! Λαζάνια στο μουσακά!!!!! Το θέμα είναι ότι δείχνει γαργαλιστικά νόστιμος!!!!! Δεν παίζεσαι!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο δηλώνω πως θα τον δοκιμάσω!!!!!!!!
Καλό μεσημέρι και πολλά φιλάκια!!!!!
Ε, θα περιμένω τις εντυπώσεις σου Silena, καθώς σε έβαλα στα "αίματα" για δοκιμές και πειράματα.
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλή εβδομάδα. εύχομαι.
Μμμμμμμμμμμ!!!! Ωραίο το πείραμα , πρέπει να έγινε καταπληκικός!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤουλάχιστον τα 2/3 του οικογενειακού πληθυσμού, τον θεώρησαν ωραίο φαγητό Κική μου.
ΔιαγραφήΤο 1/3 πάντα έχει τις αντιστάσεις του :-))
Φιλιά πολλά.
Διάβασα την ανάρτησή σου την πλέον κατάλληλη ώρα, Πηνελόπη μου, και μου ένοιξε εντελώς την όρεξη, επειδή δε είμαι και μουσακοφάγος τη διάβασα με λιγούρα από την κορυφή ως ... τα λαζάνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται θαυμάσια και να σου εξομολογηθεώ κάτι; Μου αρέσουν οι συνταγές σου γιατί επιχειρούν -όπως καλή ώρα- να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα και να δώσουν έναν τόνο φαντασίας και ανανέωσης των γεύσεων!
Καλό και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο!
Είμαι δηλαδή ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη ώρα (!) αγαπητέ μου Ευάγγελε :-))
ΔιαγραφήΕυχαριστώ σε θερμά για τούτο το σχόλιο. Έχει πραγματικά ιδιαίτερη αξία, καθώς αυτή είναι τουλάχιστον μια από τις προθέσεις μου. Να "ξεφεύγω" από τα συνηθισμένα καθώς εγώ η ίδια δυσκολεύομαι πολύ στο να τρώω τα ίδια πάντα.
Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Τον μουσακά τον τρώω, αλλά δεν τον συγκαταλέγω μεταξύ των αγαπημένων μου πιάτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤούτο δω όμως είναι "αλλουνού παπά ευαγγέλιο" που λέει και ο λαός!
Νομίζω ότι θα το έτρωγα πάρα πολύ ευχάριστα!
Μπράβο βρε Πηνελόπη, είχες φοβερή έμπνευση!
Εδώ Ερμιόνη μου, έχω ξεφύγει από την έννοια του "όποιου" λαδερού μουσακά που σε βαραίνει και σε κάνει να μην τον συγκαταλέγεις στα αγαπημένα σου φαγητά. Και πρέπει να σου πω, ότι σε καταλαβαίνω απολύτως.
ΔιαγραφήΔοκιμάζεις και ελπίζω το αποτέλεσμα να μην σ' απογοητεύσει, όπως άλλωστε έγινε μ' εμάς.
Φιλιά πολλά.
Αφού έχει μελιτζάνες μέσα και μπατζανάκης του μουσακά να είναι, εμένα θα μου αρέσει! Φανταστικό φαγητό φαίνεται Πηνελόπη μου, γεια στα χεράκια σου και τη φαντασία σου. Αν αντί για ένταμ, βάλω ρεγκάτο που έχω ήδη στο ψυγείο, δεν νομίζω να πειράζει... Μπορεί να προλάβω να το φτιάξω και αύριο ακόμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!
Καθυστερημένη απάντηση αγαπητή μου Sel... Ελπίζω να τον έφτιαξες τον "τριτο-ξάδελφο" μπατζανάκη και να είχε το αποτέλεσμα που ενδεχομένως με την φαντασία σου είχες δημιουργήσει και οι προσδοκίες να μην πήγαν "χαμένες"
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα Δευτέρας και καλή συνέχεια στην εβδομάδα σου εύχομαι.
Κι εγώ που είμαι του κλασικού μουσακά αυτό είναι το κάτι άλλο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Εσύ όμως φιλενάδα είσαι και των πειραματισμών και των καινοτομιών ...οπότε για προχώρα και σε μια τέτοια δοκιμή.
ΔιαγραφήΕλπίζω να σας αρέσει τελικά.
Φιλιά (αν και κρυολογημένα ακόμη).
Και ο κλασικός μου αρέσει και ο δικός σου πειραματικός. Φανταστικός και νοστιμότατος δείχνει, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς δεν τον μαγειρεύω διότι θα πρέπει να τον φάω όλον μόνη μου! Οπότε παίρνω αυτό το ωραίο δικό σου κομμάτι και είμαι πλήρης!
Πολλούς χαρετισμού!
Ε, τότε θα σε τρατάρω εγώ Ελένη μου. Μην μου στεναχωριέσαι :-))
ΔιαγραφήΚαλημέρα να έχεις.
Σούπερ ντούπερ ο μουσακάς σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, άμα είναι να το κάνουμε το δυναμικό παρόν Πέπη μου...του δίνουμε και καταλαβαίνει :-)))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Τρελαίνομαι για εναλλακτικά και γενικότερα για τη μαγειρική σου, Πηνελόπη μου! Οι πειραματισμοί σου έχουν πάντα εξαιρετικό αποτέλεσμα! Το ξαδελφάκι του μουσακά με έκανε να πεινάσω και φεύγω για καταδρομική στην κουζίνα... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Καλημέρα Αναστασία μου.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ όλως ιδιαιτέρως για τα καλά σου λόγια, με χαροποιούν αφάνταστα, ειδικά όταν προέρχονται από άτομο που σαφώς έχει ιδιαίτερα αγάπη σ' αυτά που φτιάχνει, για να μην πω μοναδικότητα!
Κάνε καταδρομή κατά το δοκούν.
Φιλιά πολλά.
To πείραμα πέτυχε !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕναλλακτικός και νόστιμος. Πολύ ωραίος Πηνελόπη και κάτι διαφορετικό από τον συνηθισμένο.
Καλή εβδομάδα
Ευχαριστώ σε καλή μου Μάριον.
ΔιαγραφήΠραγματικά ήταν από τα επιτυχημένα πειράματα του τελευταίου διαστήματος!.
Φιλιά πολλά.
μμμ νοστιμιές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις οποίες συνιστώ να δοκιμάσεις καλή μου Νοτούλα. Βγήκε πολύ ωραίο τούτο το φαγητό.
ΔιαγραφήΑυτά τα εναλλακτικά πολύ μου αρέσουν! Καλημερούδια
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Πόπη μου.
ΔιαγραφήΕναλλακτικά για να "ξεφεύγουμε" από "διάφορα".
Χαχα, πολύ νόστιμο σου βγήκε το τριτοξάδερφο!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Ευχαριστώ σε Λένια μου.
ΔιαγραφήΕ, είδες κάποιες φορές οι "συγγενείς τρίτου βαθμού" μπορεί και να μας βγουν ανέλπιστα καλοί!