10.12.12

΄Ενας άλλος μπακλαβάς...

Και αν ο μπακλαβάς, δεν είναι «γωνία»... δεν λέει!
Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση μπακλαβά, όλα τα κομμάτια «παίζουν» εξίσου καλά.
Ένας μπακλαβάς διαφορετικός (ακούς Ελένη Gr, καλή μου φίλη) είναι αυτός που θα δείτε πιο κάτω.
Όχι τρομερά ασυνήθιστος, αλλά όπως είπε και μια άλλη επίσης καλή φίλη (η Ζαμπία) πραγματικά πιο ελαφρύς. Έχει κάτι... πιο «αέρινο» στην γεύση του.



Για ένα μεγάλο (όχι τεράστιο) τετράγωνο ταψί θα χρειαστείτε:
1 κιλό φύλλο κρούστας,
300 γραμ. αμύγδαλο ανάλατο και άψητο,
350 γραμ. φυστίκι Αιγίνης, επίσης ανάλατο και άψητο,
½ κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική,
6 κουταλιές βούτυρο ανάλατο και λιωμένο,
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
900 – 1000 γραμ. μέλι ελαφρύ (ανθέων ή πορτοκαλιάς).

Πάμε λοιπόν για την σύνθεση.
Μια μέρα πριν, για να κερδίσουμε και λίγο χρόνο, καθώς θα καθόμαστε (εδώ γελάμε ...)
Θα βάλετε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν για 10 λεπτά σε 2 ποτήρια νερό που έχει βράσει πολύ. Μπορείτε βέβαια να τα βράσετε και μαζί με το νερό, αλλά έτσι θα χάσουν πολλά θρεπτικά τους στοιχεία.
Όταν περάσει το δεκάλεπτο θα ξεπλύνετε με κρύο νερό και θα αρχίσετε το ξεφλούδισμα. Αφήστε τα σ’ ένα ταψί απλωμένα, όλη νύχτα για να στεγνώσουν.

Την επομένη, ανακατεύετε τα αμύγδαλα με τα φυστίκια Αιγίνης (και να είναι Αιγινήτικα αν γίνεται γιατί σαφώς έχουν άλλη γεύση, σας το λέω εγγυημένα) και τα περνάτε στο multi αλλά όχι να τα κάνετε τελείως σκόνη.
Τα αλεσμένα τα βάζετε σε βαθύ μπολ και τους ρίχνετε την βανίλια.
Ανακατεύετε να πάει παντού και είστε έτοιμοι για την σύνθεση του μπακλαβά.
Κάθε φύλλο θα βουτυρώνεται με μείγμα από το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Η μείξη αυτή των δύο λιπαρών ουσιών βοηθά ώστε να έχετε λιγότερο βούτυρο στο γλυκό σας αρχικά, αλλά και το λάδι κάνει το φύλλο πιο τραγανό κατά το ψήσιμο του.
Στον πάτο του γλυκού και ανάλογα με το σχήμα του ταψιού σας θα χρειαστεί οπωσδήποτε να έχετε 8 φύλλα. Από πάνω θα σκορπίστε μείγμα ξηρών καρπών.
Φύλλα ανά δύο, και έτσι που να καλύπτεται σωστά όλο το ταψί (πάντα αλειμμένα με βούτυρο και λάδι) κουταλιές ξηρών καρπών. Φύλλα, κουταλιές ξηρών καρπών κ.λ.π.
Μέχρι να τελειώσει η γέμιση αλλά να σας έχουν μείνει οπωσδήποτε 8 φύλλα για την επιφάνεια του γλυκού.
Και βέβαια ρυθμίζετε ανάλογα το γύρισμα των φύλλων που πιθανώς εξέχουν να γίνεται έγκαιρα.
Ραντίζετε την επιφάνεια του γλυκού με το υπόλοιπο μείγμα από βούτυρο και λάδι.
Χαράσσετε με κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα ή ρόμβους και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού. Να πάρει το χρώμα που χρειάζεται χωρίς να παραψηθεί.

Όπως θα το βγάλετε από το φούρνο ζεστό, στις χαραγματιές μέσα ρίχνετε το μέλι με υπομονή να πάει παντού. Μέχρι και την τελευταία σταγόνα.
Αφήνετε να κάτσει για μια ώρα και μετά είστε έτοιμοι να κόψετε κομμάτια και να σερβίρετε.
Καλή και γλυκιά Εβδομάδα σας εύχομαι, από καρδιάς.

47 σχόλια:

  1. Τέλειο και ελαφρύ! Οτι π΄ρεπει για το γιορτινό τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θέλω μεγάλο κομμάτι! Κι ας μην είναι και γωνία...
    Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη εβδομαδα Πηνελοπη!
    Πολυ ενδιαφερουσα προταση για μπακλαβα καθως δεν συμπαθω τα πολλα βουτυρα και λαδια!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή εβδομάδα!!
    Θα σου στείλω τον Θ. τρέχοντας να φάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ερχομαι! τέλειος και ελαφρύς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνεται εξαιρετικός απο τη φωτογραφία!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό είναι γλυκό με τα όλα του!!!
    Το ελάχιστο βούτυρο και το πολύ μέλι (1 κιλό!!!!) μου προξένισαν μεγάλη εντύπωση! Σίγουρα είναι ξεχωριστός και σίγουρα θα ήθελα να τον δοκίμαζα.

    Τα πλάνα που έχεις τραβήξει "μιλάνε"!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα. Τι μου θύμισες, καλή μου Πηνελόπη, με αυτό το γλυκό!
    Σε ευχαριστώ πάντως πολύ-πολύ που με φώναξες, για να το δοκιμάσω!
    Μας αρέσει πολύ αλλά το έχω δεμένο με τη μητέρα μου που συνήθιζε να το φτιάχνει για την Πρωτοχρονιά. Είναι ένα έθιμο της περιοχής μου-οι ξηροί καρποί θεωρούν ότι φέρνουν έσοδα στην οικογένεια-για την Πρωτοχρονιά να φτιάχνουμε μπακλαβά με αμύγδαλο ασπρισμένο. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια, αφότου "έφυγε" η μητέρα μου , δεν τον έχω φτιάξει. Φέτος, λέω, μια και θα κάνουμε γιορτές στα ξένα, να το τολμήσω.
    Ο δικός σου καλοψήθηκε και φαίνεται πολύ ελαφρύς, δίκαιο έχει η Ζαμπία. Μου άρεσε που έβαλες λάδι και βούτυρο μαζί, το καθένα έχει τη λειτουργία του.
    Καλοφάγωτος, φιλενάδα.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπακλαβάς!

    Το αγαπημένο μου σοροπιαστό γλυκό!

    Συνηθίζουν να τον στολίζουν και μ' ένα γαρυφαλάκι οι νοικοκυρές στο σπίτι, που θα πρέπει να παραδεχτώ δεν πιάνονται και στα γλυκά! (Το εννοώ αυτό και μη νομίζεις Πηνελόπη ότι τις καλοπιάνω λόγω εορτών! Του 'Αη Γιαννιού άλλωστε έρχεται κι η Μαμά -με κεφαλαίο μι- το έχει έθιμο, όπως και την καρυδόπιττα!)

    Ο μπακλαβάς σου φαίνεται επίσης νοστιμότατος και θα το επισημάνω... αρμοδίως για τυχόν βελτιώσεις ως προς το ελαφρύτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πράγματι ένας ξεχωριστός μπακλαβάς!!Όχι με καρύδια όπως συνηθίζεται,αλλά με αμύγδαλα και φυστίκια,όπως τον κάνουν τα τούρκικα μπακλαβατζίδικα!Με ελάχιστο βούτυρο και αρκετό..μέλι!!!Νομίζω ότι είναι ο ιδανικός μπακλαβάς μετά την κραιπάλη των χριστουγεννιάτικων γευμάτων!Πολύ ωραία συνταγή Πηνελόπη μου,γειά στα χεράκια σου!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως και να μου τον κάνεις το μπακλαβά..θα τον τσακίσω αρκεί να μην έχει πολλά σιρόπια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ αυτοί οι μπακλαβάδες σου! Από τον παραδοσιακό ως τον εναλλακτικό είναι σκέτοι πειρασμοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πηνελόπη στείλε στείλε!!!!!Εξαιρετικός!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πηνελόπη μου το ταψί που έφερες το έφαγα όλο μόνη μου, ζήτημα αν άφησα τον Π. να πάρει δεύτερο κομμάτι!

    Καλά, το χορό της φωτιάς χόρευα γύρω από το ταψί μέχρι να τελειώσει...Πότε θα τον ξαναφτιάξεις, αδημονώ.

    * Κορίτσια φτιάξτε τον οπωσδήποτε!

    kisses Lope!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πηνελόπη μου, πράγματι ελαφρύς και νοστιμότατος ο μπακλαβάς σου... Θα τον δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
    Ντελίβερυ κάνετε;;;;
    Φιλιά και καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ξεχωριστός ο μπακλαβάς, ξεχωριστή κι εσύ, και δε σηκώνω σ' αυτό καμιά κουβέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα Πηνελόπη, τρελλαίνομαι για μπακλαβά και η συνταγή σου είναι πολύ ωραία!!Καλή εβδομάδα,φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και για πριν απο το εορταστικό τραπέζι ως κέρασμα, επίσης είναι εξαιρετικός, Loulou.
    Καλημέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αναστασία μου (sundayspoon) τα κομμάτια εδώ δεν είναι πολύ μεγάλα, αλλά τα δύο τα "χτυπάς" με πολύ άνεση και άμεσα :-)))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα Μαρίνα, εδώ η πρόταση έχει "ισορροπίες"! Τόσο στην λιπαρή ουσία που κάθεμιά παίζει τον ρόλο της, όσο και στους ξηρούς καρπούς που δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

    Κάνε μια δοκιμή, με μικρό ενδεχομένως ταψί, και πιστεύω πως θα με δικαιώσεις :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στείλτον Ξανθή...στείλτον...
    Εκτός και θέλεις να το γευτείτε παρέα εκεί κατά την Πρωτοχρονιά όπως υπολογίζω και πάλι :-)))
    Ανοικτή Πρόσκληση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ποπίτσα να σε περιμένω παρέα με την Ξανθή;
    Τι λέτε να το κανονίσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και οι καταγεγραμμένες μαρτυρίες, επιβεβαιώνουν το καλό του αποτελέσματος, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία Peps!!!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρυσαυγή μου το μέλι δίνει μοναδική γλύκα στο μπακλαβά. Δεν υπάρχει σιρόπι. Δεν υπάρχει νερό. Δεν υπάρχει ζάχαρη.
    Και το σημαντικότερο το καυτό φύλλο "πίνει" το μέλι μέχρι τελευταία σταγόνα του κιλού και δεν το βλέπεις να "τρέχει"!!!
    Είναι πραγματικά έτσι όπως τα περιγράφω τα πράγματα, και για μένα προσωπικά είναι άκρως πετυχημένη μέθοδος!
    Φιλιά και καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ελένη (Gr) μου, όταν ξάσπριζα τα αμύγδαλα... σε σκεφτόμουν, μιας και τα είχαμε ξαναπει για τον μπακλαβά της μητέρας σου με τα άσπρα αμύγδαλα.

    Ε, και αυτός είναι εξίσου νόστιμος. Θυμίζει κάπως τους Λιβανέζικους με το φυστίκι Αιγίνης.

    Να τον κάνεις λοιπόν καλή μου φίλη, εκεί στα ξένα και να ξέρεις πως εμείς θα σε σκεφτόμαστε με αγάπη και τούτες τις γιορτές.

    Καλημέρες πολλές Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Βάσω καλημέρα.
    Νόστιμο, ελαφρύ και πολύ εύκολο στο να φτιαχτεί (αν εξαιρέσεις ας πούμε το στρώσιμο των φύλλων) και το τιμούν όλοι μα όλοι μέσα στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα αγαπητέ μου Ευάγγελε,

    εξ' απαλών ονύχων να τους παρουσιάσεις τούτη την εκδοχή, που ξεφεύγει απο τον κλασσικό καρυδένιο μπακλαβά με τα κανελλογαρύφαλλα, γιατί οι παλιές νοικοκυρές έχουν τα δικά τους μυστικά και "χούγια" στην κουζίνα :-)

    Εδώ τα υλικά "παίζουν" αλλιώς και η αρμονία στην γεύση δίνει πραγματικά μια άλλη "εναλλακτική" του μπακλαβά.

    Με το καλό στις μέρες των Χριστουγέννων σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φωτεινή μου σωστά τα έγραψες όλα.
    Τούρκικα, Λιβανέζικα και Ιρακινά μπακλαβαζίδικα έχουν τα φυστίκια και τα άσπρα αμύγδαλα σε περισσότερη χρήση. Τώρα δεν ξέρω, αν το σιρόπιασμα το κάνουν με μέλι, αλλά το αποτέλεσμα εδώ, δικαίωσε την προσωπική μου προτίμηση.
    Καλημέρες πολλές σου στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα καλή μου Αχτίδα.
    Γερή και αισιόδοξη να είσαι εύχομαι.

    Αυτός με τον τρόπο που σιροπιάζεται, δεν έχει πολλά σιρόπια. Είναι σιροπιασμένο μέχρι το τελευταίο του κομμάτι. Δεν σε λυγώνει και δεν έχει γλυκόζη, που συχνά πυκνά βρίσκουμε στους μπακλαβάδες των ζαχαροπλαστείων.

    Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μακράν ο καλύτερος από πολλούς "διάσημους" που γεύτηκα το καλοκαίρι στην πόλη σας.

    Χαιρετισμούς πολλούς σας στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κάνω "πρόβες" Βαγγελιώ μου, για να μάθω τέχνη για το μέλλον μου :-)))

    Να 'σαι καλά κυρά μου.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ελένη στείλε διεύθυνση και θα αρχίσω αποστολές ταψιών προς κάθε κατεύθυνση, γιατί ένα κομματάκι δεν φτάνει :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κυρίες μου και κύριε (ένας μας έγραψε μέχρι τώρα) νομίζω πως η προσωπική μαρτυρία της αγαπητής μας Ζαμπίας, θα δικαιώσει την επιλογή σας.

    Αφού χόρεψε τον χορό της φωτιά γύρω απο το ταψάκι και δεν άφησε τον καλό μας το Π. να πλησιάσει σε απόσταση βολής, νομίζω πως μπορεί να σας δώσει τα εχέγγυα για να προχωρήσετε προς την κατασκευή του συγκεκριμένου μπακλαβά.

    Και να είστε σίγουρες και σίγουρος ότι δεν την έχω "λαδώσει" για να γράψει όσα έγραψε :-)))

    Ευχαριστώ σε, Ζαμπία μου!
    Εκεί κατά την Πρωτοχρονιά λέω να επανάλαβω το πόνημα.

    Φιλιά πολλά και καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κική μου, μετά απο τόσα καλά λόγια...
    λέω να αρχίσω να κάνω και delivery.
    Εξασκούμαι για μελλοντικές ενδεχομένως δραστηριότητες, ε και το το delivery θα είναι απαραίτητο :-)))

    Δοκίμασε τον όμως καλή μου. Νομίζω πως θα σας αρέσει πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μάρθα μου, σ' ευχαριστώ πολύ :-))
    Και είναι κρίμα που είσαι τόσο μακριά και δεν μπορώ να σε κεράσω, αλλά νομίζω πως κάπως σε γλύκανα...
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα Χαρά μου, και σε μένα ο μπακλαβάς αρέσει πολύ, αλλά αρέσει και σε όλους μας μέσα στην οικογένεια.
    Ετσι έχει πάντα μια καλή θέση στα τραπέζια των Γιορτών και όχι μόνον.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τέλειος και ελαφρύς!! Είναι το μόνο γλυκό που τρώω από την γκάμα των σιροπιαστών!
    Μόλις τύπωσα την συνταγούλα σου..:)
    Φιλιά..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πολύ ωραίο Πηνελόπη μου μπράβο γεια στα χέρια σου.Ότι πρέπει τώρα για τις γιορτές.
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Γωνία .. μέση ... ότι να΄ναι, φέρτε ενα κομμάτι προς τα δώ (και 2 αν είναι δεν θα πω όχι).

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. μμμ, κράτα ένα κομμάτι και για εμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. μμμ, κράτα ένα κομμάτι και για εμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ε, Μαρία μου αν ο μπακλαβάς είναι ο μόνος που τρως από τα σιροπιαστά...τότε δώσε μια ευκαιρία δοκιμής και στον συγκεκριμένο.
    Ελπίζω ότι θα τον αγαπήσεις.
    Καλημέρες πολλές και συγχαρητήρια και απ΄ εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Σ' ευχαριστώ πολύ Ροδάνθη μου.
    Πραγματικά τις γιορτές οι μπακλαβάδες είναι αγαπημένο και παραδοσιακό γλυκό. Ε, απλώς εδώ ξέφυγα λίγο απο τα γνωστά μονοπάτια του καρυδιού, της κανέλλας και του γαρύφαλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Βρε Κωνταντίνα, μου αρέσεις που δεν κάνεις "διακρίσεις" κι' έχεις δίκιο!!!
    Να στείλω περισσότερα απο δύο κομμάτια, γι' αυτήν σου την καλή διάθεση :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Νοτούλα να κρατήσω...αλλά έχεις πέσει "ακρίδα" πάνω από την πιατέλα!
    Δύο-δύο τα "κατεβάζουν" κάποιοι μέσα στο σπίτι μας :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. μου θυμίζει μια συνταγή της Λαμπράκη για νηστήσιμο μπακλαβά! Ωραία πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Σ' ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου!
    Φυσικά αν αντί για βούτυρο βάλεις λάδι ή φυτική μαργαρίνη, αλλά καλύτερα ανάμεικτα τα δύο τους, γίνεται νηστήσιμος 100!!
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή