Όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα!
Ε, όποιος έχει αρκετό τραχανά …βάζει και στην κολοκυθόπιτα!
Για το φύλλο χρησιμοποίησα τα ακόλουθα υλικά.
Ε, όποιος έχει αρκετό τραχανά …βάζει και στην κολοκυθόπιτα!
Και το αποτέλεσμα συναρπάζει, ειδικά άμα συνδυαστεί και με
αγαπημένα τυριά όπως η ξυνομηζύθρα και το πικάντικο κεφαλοτύρι.
Είχα μερικά κολοκυθάκια που στην ουσία έκανα γεμιστά παρέα
με τρεις πατατούλες στον φούρνο.
Αλλά από την ψίχα τους μου έμεινε αρκετή και δεν ήθελα φυσικά να πάει χαμένη.
Έτσι την ψιλόκοψα καθώς και ένα κολοκυθάκι ακόμη.
Και αποφάσισα να την κάνω πίτα, την επομένη που ήταν και αργία και είχα χρόνο για να ανοίξω φύλλο, μεταξύ άλλων πολλών εργασιών δηλαδή...
Αλλά από την ψίχα τους μου έμεινε αρκετή και δεν ήθελα φυσικά να πάει χαμένη.
Έτσι την ψιλόκοψα καθώς και ένα κολοκυθάκι ακόμη.
Και αποφάσισα να την κάνω πίτα, την επομένη που ήταν και αργία και είχα χρόνο για να ανοίξω φύλλο, μεταξύ άλλων πολλών εργασιών δηλαδή...
Σοτάρισα λοιπόν την κολοκυθό-ψίχα μαζί μ’ ένα μεγάλο
ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
Μέσα σ’ αυτό
το μείγμα έριξα επίσης:
2 αυγά,
½ φλιτζάνι τραχανά λευκό,
400 γραμ. ξυνομηζύθρα λιωμένη με το χέρι,
100 γραμ. κεφαλοτύρι,
2 κουταλάκια ξερό δυόσμο,
3 κουταλάκια άνηθο ψιλοκομμένο,
λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Έτοιμη η γέμιση της πίτας.
Εκείνο που ήθελε τον χρόνο του ήταν το φύλλο. Δεν είχα διάθεση
για πολλά φύλλα καθώς έπρεπε να γίνουν και άλλα πράγματα ταυτόχρονα, οπότε επέλεξα
να φτιάξω το φύλλο μου με την μέθοδο του ήλιου.
Για το φύλλο χρησιμοποίησα τα ακόλουθα υλικά.
600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμ. αλεύρι ολικής,
½ ποτήρι λάδι,
¾ ποτηριού νερό,
αλάτι και,
1 κουταλιά της σούπας ξύδι.
Η ζύμη μου (με την μέθοδο του ήλιου) σε δύο κομμάτια
φύλλου, έτοιμη σε λιγότερο από 10 λεπτά. Μετά από μια ώρα άνοιξα τα δύο κομμάτια ζύμης σε δύο μεγάλα
φύλλα ένα για το κάτω μέρος του ταψιού και ένα για το πάνω.
Έστρωσα την γέμιση. Κάλυψα με το δεύτερο φύλλο. Άλειψα την
επιφάνεια με λίγο ακόμη λάδι, χάραξα με κοφτερό μαχαίρι και έψησα σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.
Πολύ ωραία γεύση και το φύλλο τραγανό μέχρι το τελευταίο
κομμάτι!
Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι.
Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι.
Υπέροχη και διαφορετική η κολοκυθόπιτά σου Πηνελόπη μου! Για να αξιοποιήσεις λίγα κολοκύθια έφτιαξες τέτοιο αριστούργημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω τελικά ότι οι συνταγές αξιοποίησης είναι το φόρτε σου!
Αυτή η πίτα με τραχανά, ξινομυζήθρα και κεφαλοτύρι φαίνεται απίθανη!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!
Μη μου πεις μόνο ότι την έφαγες όλη!!Θα πρέπει αν με βάλεις στους δοκιμαστές μην πάθετε τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
αυτην την μεθοδο του ηλιου θελω καποια φορα να την δοκιμασω. εχω κατι μηνες που λεω να την φιαξω, αλλα παντα το παραμελω.
ΑπάντησηΔιαγραφήτραχανα εγω μερικες φορες βαζω στην σπανακοπιτα αντι για γαλετα.
καλη εβδομαδα
Αυτη ειναι πιτα... γεμάτη με όλα τα καλουδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα υλικά έχει αυτή η πιτούλα και πολύ με δελεάζει! Δεν έχω φάει και μεσημεριανό ακόμη και, όπως καταλαβαίνεις, είναι δύσκολη η ώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήναι τραχανάς υγιεινός!!!1 πολλοί βάζουν και πλιγούρι..προτιμώ τον δικό σου τρόπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα και όσοι δεν έχουν πολύ τραχανά, θα πρέπει να βρουν για να βάζουν στις χορτόπιτες και τις κολοκυθόπιτες. Πιστεύω ακράδαντα ότι ταιριάζει πολύ, όπως επισημαίνεις!! Εκτός του ότι δίνει ωραία γεύση, ρουφάει και τα υγρά και έτσι η πίτα δεν γίνεται υδαρής και το φύλλο δεν μαλακώνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που δεν ήξερα είναι το φύλλο με την μέθοδο του ήλιου που φαίνεται πολύ καλό έτσι όπως σου βγήκε.
Τι άλλο θα δούμε απ΄ τα χεράκια σου δεν ξέρω!!!???
ΤΈΛΕΙΑ!Λατρευω τραχανά...στη Ρούμελη και στην Ηπειρο συνηθίζουν τον τραχανά σε πολλές πίτες....
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία σκέψη να ανακατέψεις όλα αυτά τα υλικά! Είδες τελικά... τίποτα δεν πάει χαμένο!! Γειά στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφευρετική όπως πάντα!Δημιουργικά και έξυπνα χρησιμοποίησες τα εναπομείναντα κολοκυθάκια,με υπέροχο πάντρεμα της ξυνομυζήθρας και του πεντανοστιμου τραχανά!Τα απαραίτητα μυρωδικά πλούτισαν τη γεύση και το τραγανό,πολύ επιτυχημένο φύλλο ολοκλήρωσε την πανδαισία της γεύσης!!Πηνελόπη μου πολύ ωραία και λαχταριστή η πιτούλα σου!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα τι να πω η καημένη, απλώς ξερογλείφομαι μπροστά στις φωτογραφίες! Αριστούργημα η πιτούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ να ήξερες πόσο μου αρέσει αυτή η πιτούλα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Πολύ νόστιμη πρέπει να ήταν εχει ωραιες γεύσεις μεσα ,αλλα να σου πω τι μου αρεσει πιο πολύ σε σένα, δεν αφήνεις τιποτε να πάει χαμένο κάνεις συνδιασμούς και βγάζεις παντα ωραία πράγματα,αυτό θα πεί μαγειρική Πηνελόπη,μπραβο,καλο βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου φαίνεται καταπληκτική.Αυτό το φύλλο, αχ αυτό το φύλλο...υπέροχο!!!Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τραχανά και ξυνομυζήθρα και κεφαλοτύρι και κολοκυθάκια και σπιτικό φύλλο....έλεος βρε Πηνελόπη μου!!!!δεν αντέχω άλλο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή:):):)
Πηνελόπη μου... στείλε, στείλε...μην αργείς γιατί με ξελίγωσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΠΕΡΟΧΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!!!!!
Φιλιά
Είναι δυνατόν να μην ήταν διαφορετική η πίτα σου αλλά νοστιμότατη, καλή μου Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τραχανάς είναι καταπληκτικό υλικό και μου αρέσει πολύ.
Έμεινε κομματάκι;
Φιλά, καλή σου μέρα.
Ερμιόνη μου είναι σαν να "μου ρίχνεις το γάντι" για να πάω και σε άλλες συνταγές με υλικά προς αξιοποίηση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να δεις που τελικά θα το κάνω
;-)))
Είμαι βλέπεις της λογικής ότι δεν πετάμε κάποιο υλικό, μέχρι να δούμε ότι πραγματικά έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές του! Και ειδικά αν μιλάμε για σημαντική ποσότητά του.
Καλημέρες πολλές και καλή λευτεριά καθώς οι μέρες πια πλησιάζουν!
Αν με αφήνανε μπορεί και να την έτρωγα όλη Ξανθή μου!!! Αλλά είμαι του μοιράσματος και έτσι μπορώ να σου ότι έφαγα μόνον 3 κομματάκια από το εικονιζόμενο ταψί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα σε βάλω και στους επίσημους δοκιμαστές μου, ΕΠΙΣΗΜΩΣ!
Ειρήνη μου, νομίζω πως θα πρέπει να την δοκιμάσεις!! Ήρθε η ώρα που λένε...αφού το σκέφτεσαι τόσο καιρό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνει σαφώς τα πράγματα πιο απλά, και το φύλλο πραγματικά γίνεται πολύ καλό κι' ας είναι θεωρητικά μόνον ένα πάνω και ένα κάτω.
Beauty Follower, ότι καλό έχουμε καλή μου... μπορεί να μας δώσει σίγουρα ένα ωραίο γευστικό αποτέλεσμα με λίγη προσπάθεια από την πλευρά μας :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Αναστασία μου, αυτό με το μεσημεριανό, είναι μεγάλος καημός... ειδικά όταν επισκέπτεσαι τα food blogs!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω νοιώσει άπειρες, των απείρων, φορές :-))
Πλιγούρι, χυλοπίτες, τραχανά, ρύζι...το κάθε υλικό έχει την δική του χάρη Ιωάννα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ για μένα "έδενε" πιο καλά ο τραχανάς!
Καλημέρα να έχεις.
Χρυσαυγή μου, σηκώνεις μανίκια και ετοιμάζεις το συντομότερο σπιτικό φύλλο με την μέθοδο του ήλιου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως θα δικαιώσεις και εσύ όλες τις καλο-μαγείρισσες, ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα και την Ηπειρο, που την χρησιμοποιούν κατά κόρον!
Δύναμη να έχουμε όλες μας, για να φτιάχνουμε πράγματα με τα χεράκια μας...
Cook μου, εσύ μιλάς και από προσωπική εμπειρία και σαφώς έχεις δίκιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Ιρμα, δεν πρέπει τελικά τίποτε να αφήνουμε να πάει χαμένο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι κρίμα πραγματικά να μην βάζουμε το μυαλό μας να αξιοποιεί τις δυνατότητες των υλικών κάτι που κάνουν σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες μάγειρες σε κουζίνες μαγαζιών!
Εκεί κι' αν δεν αφήνουν τίποτε να πάει χαμένο!
Ως άλλη "Πηνελόπη" πρέπει να είμαι και να παραμείνω εφευρετική στο έπακρο, καλή μου Φωτεινή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ένα όνομα να υποστηρίξω ;-))
Καλημέρες πολλές σου στέλνω.
Σαν και μένα φαντάζομαι Conna μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήμουν ικανή να ζω μόνον με πίτες αν γινόταν :-))
Αμαλία μου γλυκιά, στο έχω ξαναπεί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράψε βρε μια διεύθυνση και θα περνάω εγώ και θα σου αφήνω πακετάκι... καθώς διασχίζουμε και οι δύο μας το κέντρο!
Καλημέρες πολλές.
Να σαι καλά βρε Νέλη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνω προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο "εφευρετική" που λέει και η καλή μας η Foteini Thes.
Είναι άλλωστε κάτι που μου αρέσει και μένα. Το να συνδυάζω υλικά που θα μου βγάλουν ωραίο τελικά αποτέλεσμα (έτσι όπως αρχικά το συλλαμβάνω μέσα στο μυαλό μου).
Καλημέρα εύχομαι.
Ελένη μου καλή, το φύλλο στην κολοκυθόπιτα θεωρώ πως πρέπει να έχει αυτή την μορφή και αυτήν την υφή, γιατί δεν την αφήνει με τίποτε να "πανιάσει"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μάλλον το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή μου :-))
Εσένα εγώ δεν σε "λυπάμαι" Peps... κατά το δεν σε "φοβάμαι" γιατί είμαι σίγουρη ότι μπορεί να κάνεις εξαιρετική "αναπαραγωγή" και με καλύτερο ενδεχομένως αποτέλεσμα :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.
Κική μου, στέλνω ...στέλνω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγία μου, μην μου "πάθεις" τίποτε και μετά ποιός θα μας κάνει κάθε μέρα τα δικά σου τα "πονήματα"!!!
Που δεν σε προλαβαίνουμε πια με τίποτε...
Ελένη μου, κάθε φορά που κάνω κάτι και λέω θα το "γράψω" ως "διαφορετικό" σε σκέφτομαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λέω να δω τι θα μου πει η Ελένη τώρα :-)))
Δεν έμεινε ψίχουλο, σου λέω.
Τα τρίμματα από το ταψί μπήκαν στο μπολ της σκυλίτσας μας, η οποία έκανε στην κυριολεξία πάρτυ!
Φιλιά πολλά.
Πηνελόπη μην το πολυλές γιατί δεν το χω σε πολύ να σε β'αλω σε τροχιά...delivery! Απέναντι από το Πολυτεχνείο είμαι, σε περίπτωση που σε...φέρει ο δρόμος (με γεμάτα χέρια εννοείται!!!).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ προσθήκη του τραχανά κάνει την πίτα νόστιμη. Δίνει κάτι παραπάνω σε γεύση όπου κι αν μπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ βάζω συνήθως λίγο τραχανά στη σπανακόπιτα να μαζεύει τα υγρα.
Το φύλλο σου δε πολύ ωραίο.
Μπράβο Πηνελόπη
Φιλιά
Τραχανάς , ξινομυζήθρα , θα είναι υπέροχη η πίτα. Θα δοκιμάσω να κάνω το φύλλο με την μέθοδο του ήλιου.Ελπίζω να τα καταφέρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι συνδυασμός πάλι Πηνελόπη! Από την Παλιά Ελλάδα ως την Κρήτη τα υλικά σου και οι μυρωδιές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Αμαλία μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήείσαι "λίγο πιο έξω" από την ευθεία της δικής μου πορείας, αλλά όχι και πολύ.
Οπότε κάποια στιγμή, που θα υπάρχει καλό πακέτο προς παράδοση, γιατί όχι!!
Σ' ευχαριστώ Marion.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φυσικά έχεις δίκιο και ο τραχανάς πάει εξαιρετικά και στην σπανακόπιτα.
Καλημέρες πολλές σου στέλνω.
Notoula, να δοκιμάσεις δεν είναι πολύ δύσκολο. Στην αρχή ίσως φανεί κάπως αλλά με δύο-τρεις δοκιμές θα έχεις πάρει αμέσως το "κολάϊ" που λένε.
ΑπάντησηΔιαγραφήVita μου, έβαλα όλα τα καλά μέσα όπως λες κι' εσύ και έτσι έγινε ίσως πιο "Ελληνική" από όλες τις εκδοχές για πίτα που έχω φτιάξει μέχρι σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω και γω αρκετό τραχανά. Βρε λες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φυσικά λέω...αγαπητέ μου Kitso Mitso. "Παίζει" πολύ ωραία το όλο σύνολο!
ΑπάντησηΔιαγραφή