3.12.12

Κολοκυθόπιτα με τραχανά και ξυνομηζύθρα

Όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα!
 Ε, όποιος έχει αρκετό τραχανά …βάζει και στην κολοκυθόπιτα!
Και το αποτέλεσμα συναρπάζει, ειδικά άμα συνδυαστεί και με αγαπημένα τυριά όπως η ξυνομηζύθρα και το πικάντικο κεφαλοτύρι.

Είχα μερικά κολοκυθάκια που στην ουσία έκανα γεμιστά παρέα με τρεις πατατούλες στον φούρνο.
Αλλά από την ψίχα τους μου έμεινε  αρκετή και δεν ήθελα φυσικά να πάει χαμένη.
Έτσι την ψιλόκοψα καθώς και ένα κολοκυθάκι ακόμη.
Και αποφάσισα να την κάνω πίτα, την επομένη που ήταν και αργία και είχα χρόνο για να ανοίξω φύλλο,  μεταξύ άλλων πολλών εργασιών δηλαδή...


Σοτάρισα λοιπόν την κολοκυθό-ψίχα μαζί μ’ ένα μεγάλο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. 
Μέσα σ’ αυτό το μείγμα έριξα επίσης:
2 αυγά,
½ φλιτζάνι τραχανά λευκό,
400 γραμ. ξυνομηζύθρα λιωμένη με το χέρι,
100 γραμ. κεφαλοτύρι,
2 κουταλάκια ξερό δυόσμο,
3 κουταλάκια άνηθο ψιλοκομμένο,
λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Έτοιμη η γέμιση της πίτας.

Εκείνο που ήθελε τον χρόνο του ήταν το φύλλο. Δεν είχα διάθεση για πολλά φύλλα καθώς έπρεπε να γίνουν και άλλα πράγματα ταυτόχρονα, οπότε επέλεξα να φτιάξω το φύλλο μου με την μέθοδο του ήλιου.


Για το φύλλο χρησιμοποίησα τα ακόλουθα υλικά.
600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμ. αλεύρι ολικής,
½ ποτήρι λάδι,
¾ ποτηριού νερό,
αλάτι και,
1 κουταλιά της σούπας ξύδι.

Η ζύμη μου (με την μέθοδο του ήλιου) σε δύο κομμάτια φύλλου, έτοιμη σε λιγότερο από 10 λεπτά.  Μετά από μια ώρα άνοιξα τα δύο κομμάτια ζύμης σε δύο μεγάλα φύλλα ένα για το κάτω μέρος του ταψιού και ένα για το πάνω.
Έστρωσα την γέμιση. Κάλυψα με το δεύτερο φύλλο. Άλειψα την επιφάνεια με λίγο ακόμη λάδι, χάραξα με κοφτερό μαχαίρι και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.
Πολύ ωραία γεύση και το φύλλο τραγανό μέχρι το τελευταίο κομμάτι!
Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι.

44 σχόλια:

  1. Υπέροχη και διαφορετική η κολοκυθόπιτά σου Πηνελόπη μου! Για να αξιοποιήσεις λίγα κολοκύθια έφτιαξες τέτοιο αριστούργημα!
    Νομίζω τελικά ότι οι συνταγές αξιοποίησης είναι το φόρτε σου!
    Αυτή η πίτα με τραχανά, ξινομυζήθρα και κεφαλοτύρι φαίνεται απίθανη!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη μου πεις μόνο ότι την έφαγες όλη!!Θα πρέπει αν με βάλεις στους δοκιμαστές μην πάθετε τίποτα.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτην την μεθοδο του ηλιου θελω καποια φορα να την δοκιμασω. εχω κατι μηνες που λεω να την φιαξω, αλλα παντα το παραμελω.
    τραχανα εγω μερικες φορες βαζω στην σπανακοπιτα αντι για γαλετα.
    καλη εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτη ειναι πιτα... γεμάτη με όλα τα καλουδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχα υλικά έχει αυτή η πιτούλα και πολύ με δελεάζει! Δεν έχω φάει και μεσημεριανό ακόμη και, όπως καταλαβαίνεις, είναι δύσκολη η ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ναι τραχανάς υγιεινός!!!1 πολλοί βάζουν και πλιγούρι..προτιμώ τον δικό σου τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακόμα και όσοι δεν έχουν πολύ τραχανά, θα πρέπει να βρουν για να βάζουν στις χορτόπιτες και τις κολοκυθόπιτες. Πιστεύω ακράδαντα ότι ταιριάζει πολύ, όπως επισημαίνεις!! Εκτός του ότι δίνει ωραία γεύση, ρουφάει και τα υγρά και έτσι η πίτα δεν γίνεται υδαρής και το φύλλο δεν μαλακώνει.

    Αυτό που δεν ήξερα είναι το φύλλο με την μέθοδο του ήλιου που φαίνεται πολύ καλό έτσι όπως σου βγήκε.

    Τι άλλο θα δούμε απ΄ τα χεράκια σου δεν ξέρω!!!???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΈΛΕΙΑ!Λατρευω τραχανά...στη Ρούμελη και στην Ηπειρο συνηθίζουν τον τραχανά σε πολλές πίτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία σκέψη να ανακατέψεις όλα αυτά τα υλικά! Είδες τελικά... τίποτα δεν πάει χαμένο!! Γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εφευρετική όπως πάντα!Δημιουργικά και έξυπνα χρησιμοποίησες τα εναπομείναντα κολοκυθάκια,με υπέροχο πάντρεμα της ξυνομυζήθρας και του πεντανοστιμου τραχανά!Τα απαραίτητα μυρωδικά πλούτισαν τη γεύση και το τραγανό,πολύ επιτυχημένο φύλλο ολοκλήρωσε την πανδαισία της γεύσης!!Πηνελόπη μου πολύ ωραία και λαχταριστή η πιτούλα σου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τώρα τι να πω η καημένη, απλώς ξερογλείφομαι μπροστά στις φωτογραφίες! Αριστούργημα η πιτούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ να ήξερες πόσο μου αρέσει αυτή η πιτούλα !!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ νόστιμη πρέπει να ήταν εχει ωραιες γεύσεις μεσα ,αλλα να σου πω τι μου αρεσει πιο πολύ σε σένα, δεν αφήνεις τιποτε να πάει χαμένο κάνεις συνδιασμούς και βγάζεις παντα ωραία πράγματα,αυτό θα πεί μαγειρική Πηνελόπη,μπραβο,καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πηνελόπη μου φαίνεται καταπληκτική.Αυτό το φύλλο, αχ αυτό το φύλλο...υπέροχο!!!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. και τραχανά και ξυνομυζήθρα και κεφαλοτύρι και κολοκυθάκια και σπιτικό φύλλο....έλεος βρε Πηνελόπη μου!!!!δεν αντέχω άλλο!!!
    :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πηνελόπη μου... στείλε, στείλε...μην αργείς γιατί με ξελίγωσες!!!
    ΥΠΕΡΟΧΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είναι δυνατόν να μην ήταν διαφορετική η πίτα σου αλλά νοστιμότατη, καλή μου Πηνελόπη!
    Ο τραχανάς είναι καταπληκτικό υλικό και μου αρέσει πολύ.
    Έμεινε κομματάκι;

    Φιλά, καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ερμιόνη μου είναι σαν να "μου ρίχνεις το γάντι" για να πάω και σε άλλες συνταγές με υλικά προς αξιοποίηση!!!
    Και να δεις που τελικά θα το κάνω
    ;-)))

    Είμαι βλέπεις της λογικής ότι δεν πετάμε κάποιο υλικό, μέχρι να δούμε ότι πραγματικά έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές του! Και ειδικά αν μιλάμε για σημαντική ποσότητά του.

    Καλημέρες πολλές και καλή λευτεριά καθώς οι μέρες πια πλησιάζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν με αφήνανε μπορεί και να την έτρωγα όλη Ξανθή μου!!! Αλλά είμαι του μοιράσματος και έτσι μπορώ να σου ότι έφαγα μόνον 3 κομματάκια από το εικονιζόμενο ταψί!

    Εγώ θα σε βάλω και στους επίσημους δοκιμαστές μου, ΕΠΙΣΗΜΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ειρήνη μου, νομίζω πως θα πρέπει να την δοκιμάσεις!! Ήρθε η ώρα που λένε...αφού το σκέφτεσαι τόσο καιρό.
    Κάνει σαφώς τα πράγματα πιο απλά, και το φύλλο πραγματικά γίνεται πολύ καλό κι' ας είναι θεωρητικά μόνον ένα πάνω και ένα κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Beauty Follower, ότι καλό έχουμε καλή μου... μπορεί να μας δώσει σίγουρα ένα ωραίο γευστικό αποτέλεσμα με λίγη προσπάθεια από την πλευρά μας :-))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αναστασία μου, αυτό με το μεσημεριανό, είναι μεγάλος καημός... ειδικά όταν επισκέπτεσαι τα food blogs!
    Το έχω νοιώσει άπειρες, των απείρων, φορές :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πλιγούρι, χυλοπίτες, τραχανά, ρύζι...το κάθε υλικό έχει την δική του χάρη Ιωάννα μου.
    Εδώ για μένα "έδενε" πιο καλά ο τραχανάς!
    Καλημέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρυσαυγή μου, σηκώνεις μανίκια και ετοιμάζεις το συντομότερο σπιτικό φύλλο με την μέθοδο του ήλιου.
    Νομίζω πως θα δικαιώσεις και εσύ όλες τις καλο-μαγείρισσες, ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα και την Ηπειρο, που την χρησιμοποιούν κατά κόρον!

    Δύναμη να έχουμε όλες μας, για να φτιάχνουμε πράγματα με τα χεράκια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Cook μου, εσύ μιλάς και από προσωπική εμπειρία και σαφώς έχεις δίκιο!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ιρμα, δεν πρέπει τελικά τίποτε να αφήνουμε να πάει χαμένο...

    Είναι κρίμα πραγματικά να μην βάζουμε το μυαλό μας να αξιοποιεί τις δυνατότητες των υλικών κάτι που κάνουν σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες μάγειρες σε κουζίνες μαγαζιών!

    Εκεί κι' αν δεν αφήνουν τίποτε να πάει χαμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ως άλλη "Πηνελόπη" πρέπει να είμαι και να παραμείνω εφευρετική στο έπακρο, καλή μου Φωτεινή!
    Έχω ένα όνομα να υποστηρίξω ;-))
    Καλημέρες πολλές σου στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σαν και μένα φαντάζομαι Conna μου.
    Θα ήμουν ικανή να ζω μόνον με πίτες αν γινόταν :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αμαλία μου γλυκιά, στο έχω ξαναπεί...
    Γράψε βρε μια διεύθυνση και θα περνάω εγώ και θα σου αφήνω πακετάκι... καθώς διασχίζουμε και οι δύο μας το κέντρο!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Να σαι καλά βρε Νέλη μου!
    Τι να κάνω προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο "εφευρετική" που λέει και η καλή μας η Foteini Thes.

    Είναι άλλωστε κάτι που μου αρέσει και μένα. Το να συνδυάζω υλικά που θα μου βγάλουν ωραίο τελικά αποτέλεσμα (έτσι όπως αρχικά το συλλαμβάνω μέσα στο μυαλό μου).
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ελένη μου καλή, το φύλλο στην κολοκυθόπιτα θεωρώ πως πρέπει να έχει αυτή την μορφή και αυτήν την υφή, γιατί δεν την αφήνει με τίποτε να "πανιάσει"!

    Και μάλλον το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εσένα εγώ δεν σε "λυπάμαι" Peps... κατά το δεν σε "φοβάμαι" γιατί είμαι σίγουρη ότι μπορεί να κάνεις εξαιρετική "αναπαραγωγή" και με καλύτερο ενδεχομένως αποτέλεσμα :-)))

    Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κική μου, στέλνω ...στέλνω...
    Παναγία μου, μην μου "πάθεις" τίποτε και μετά ποιός θα μας κάνει κάθε μέρα τα δικά σου τα "πονήματα"!!!
    Που δεν σε προλαβαίνουμε πια με τίποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ελένη μου, κάθε φορά που κάνω κάτι και λέω θα το "γράψω" ως "διαφορετικό" σε σκέφτομαι!!
    Και λέω να δω τι θα μου πει η Ελένη τώρα :-)))

    Δεν έμεινε ψίχουλο, σου λέω.

    Τα τρίμματα από το ταψί μπήκαν στο μπολ της σκυλίτσας μας, η οποία έκανε στην κυριολεξία πάρτυ!

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πηνελόπη μην το πολυλές γιατί δεν το χω σε πολύ να σε β'αλω σε τροχιά...delivery! Απέναντι από το Πολυτεχνείο είμαι, σε περίπτωση που σε...φέρει ο δρόμος (με γεμάτα χέρια εννοείται!!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η προσθήκη του τραχανά κάνει την πίτα νόστιμη. Δίνει κάτι παραπάνω σε γεύση όπου κι αν μπει.
    Εγώ βάζω συνήθως λίγο τραχανά στη σπανακόπιτα να μαζεύει τα υγρα.
    Το φύλλο σου δε πολύ ωραίο.

    Μπράβο Πηνελόπη

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τραχανάς , ξινομυζήθρα , θα είναι υπέροχη η πίτα. Θα δοκιμάσω να κάνω το φύλλο με την μέθοδο του ήλιου.Ελπίζω να τα καταφέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τι συνδυασμός πάλι Πηνελόπη! Από την Παλιά Ελλάδα ως την Κρήτη τα υλικά σου και οι μυρωδιές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα Αμαλία μου,
    είσαι "λίγο πιο έξω" από την ευθεία της δικής μου πορείας, αλλά όχι και πολύ.
    Οπότε κάποια στιγμή, που θα υπάρχει καλό πακέτο προς παράδοση, γιατί όχι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Σ' ευχαριστώ Marion.
    Και φυσικά έχεις δίκιο και ο τραχανάς πάει εξαιρετικά και στην σπανακόπιτα.
    Καλημέρες πολλές σου στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Notoula, να δοκιμάσεις δεν είναι πολύ δύσκολο. Στην αρχή ίσως φανεί κάπως αλλά με δύο-τρεις δοκιμές θα έχεις πάρει αμέσως το "κολάϊ" που λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Vita μου, έβαλα όλα τα καλά μέσα όπως λες κι' εσύ και έτσι έγινε ίσως πιο "Ελληνική" από όλες τις εκδοχές για πίτα που έχω φτιάξει μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Έχω και γω αρκετό τραχανά. Βρε λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Και φυσικά λέω...αγαπητέ μου Kitso Mitso. "Παίζει" πολύ ωραία το όλο σύνολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή