Σε πιάνει κάποια στιγμή μανία για γλυκό...αλλά ταυτόχρονα έχεις κι' ένα αίσθημα "παράδοσης" και δεν έχεις διάθεση για τίποτε πολύπλοκο, δύσκολο, μπελαλίδικο, σύνθετο κ.λ.π.-κ.λ.π.
Κοιτάς και προς τα δεξιά του τραπεζιού της κουζίνας και αντικρίζεις τα φρέσκα πράσινα μήλα...
Ε, είναι πια σίγουρο πως ο "κύβος ερρίφθει" ως προς το τελικό αποτέλεσμα.
Τα υλικά που χρειάζονται για να γίνει.
1 φύλλο σφολιάτας,
4 πράσινα μήλα,
3-4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο),
2-3 κουταλιές βούτυρο αγελάδος (ανάλατο)
1-2 κουταλιές κανέλα σε σκόνη,
1/4 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο,
2 κουταλιές της σούπας ξανθιές σταφίδες.
Σε αντικολλητικό ταψί, βουτυρώνουμε ελαφρώς τον πάτο με ένα κυβάκι παγωμένο βούτυρο.
Έχουμε πλύνει και καθαρίσει τα 3 μήλα, ενώ το τέταρτο το πλένουμε αλλά θα κρατήσουμε την φλούδα του (για περισσότερο εφέ).
Κόβουμε τα μήλα σε λεπτάκια φετάκια μισοφέγγαρα και τα στρώνουμε κυκλικά σε όλο το εύρος του ταψιού μας και σε δύο επίπεδα. Σκορπίζοντας και αυτά που έχουν την φλούδα ανάμεσα στα καθαρισμένα.
Από πάνω σκορπάμε τις σταφίδες.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και μοσχοκάρυδο ενώ στην συνέχεια σκορπάμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια, πάνω από τα μήλα και τα μπαχαρικά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι τα μήλα να αρχίσουν να μαλακώνουν και να καραμελώνει η ζάχαρη.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και με προσοχή στρώνουμε επάνω την σφολιάτα που έχουμε φροντίσει προηγουμένως να κόψουμε στρογγυλή (όσο η επιφάνεια του ταψιού) με την βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου.
Χαράσσουμε ελαφρώς την επιφάνεια της μ' ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία (για να μη φουσκώσει ανόμοια) και ψήνουμε ξανά μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα μας καλά.
Βγάζουμε την τάρτα μήλου από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, χαρακώνουμε περιμετρικά με μαχαίρι και αναποδογυρίζουμε πάνω σε μεγαλύτερη πιατέλα.
Εάν τώρα θέλουμε να ξεφύγουμε κάπως από τα κλασσικά και να μην την γευτούμε σκέτη, μια σάλτσα πλούσια σε σοκολάτα...είναι ότι πρέπει :-))
Δεν νομίζω να διαφωνείτε;
Για την σάλτσα σοκολάτας, θέλουμε μια πλάκα κουβερτούρα, 3 κουταλιές κρέμα γάλακτος και 1 μικρό κουταλάκι βούτυρο. Να λιώσουν σε μέτρια φωτιά όλα τα υλικά και να έχουμε ομοιογενές αποτέλεσμα.
Υ.Γ. την σφολιάτα που μας περίσσεψε από το κόψιμο, μπορούμε να την μορφοποιήσουμε και να φτιάξουμε κάποιες ατομικές πίτες. Αλμυρές ή γλυκιές. Βγαίνουν σίγουρα 2 μεγάλες.
Καλή συνέχεια σε όλες και όλους.
Κοιτάς και προς τα δεξιά του τραπεζιού της κουζίνας και αντικρίζεις τα φρέσκα πράσινα μήλα...
Ε, είναι πια σίγουρο πως ο "κύβος ερρίφθει" ως προς το τελικό αποτέλεσμα.
Τάρτα Τατέν αποκλειστικά και μόνον με πράσινα μήλα
Τα υλικά που χρειάζονται για να γίνει.
1 φύλλο σφολιάτας,
4 πράσινα μήλα,
3-4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο),
2-3 κουταλιές βούτυρο αγελάδος (ανάλατο)
1-2 κουταλιές κανέλα σε σκόνη,
1/4 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο,
2 κουταλιές της σούπας ξανθιές σταφίδες.
Σε αντικολλητικό ταψί, βουτυρώνουμε ελαφρώς τον πάτο με ένα κυβάκι παγωμένο βούτυρο.
Έχουμε πλύνει και καθαρίσει τα 3 μήλα, ενώ το τέταρτο το πλένουμε αλλά θα κρατήσουμε την φλούδα του (για περισσότερο εφέ).
Κόβουμε τα μήλα σε λεπτάκια φετάκια μισοφέγγαρα και τα στρώνουμε κυκλικά σε όλο το εύρος του ταψιού μας και σε δύο επίπεδα. Σκορπίζοντας και αυτά που έχουν την φλούδα ανάμεσα στα καθαρισμένα.
Από πάνω σκορπάμε τις σταφίδες.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και μοσχοκάρυδο ενώ στην συνέχεια σκορπάμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια, πάνω από τα μήλα και τα μπαχαρικά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι τα μήλα να αρχίσουν να μαλακώνουν και να καραμελώνει η ζάχαρη.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και με προσοχή στρώνουμε επάνω την σφολιάτα που έχουμε φροντίσει προηγουμένως να κόψουμε στρογγυλή (όσο η επιφάνεια του ταψιού) με την βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου.
Χαράσσουμε ελαφρώς την επιφάνεια της μ' ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία (για να μη φουσκώσει ανόμοια) και ψήνουμε ξανά μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα μας καλά.
Βγάζουμε την τάρτα μήλου από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, χαρακώνουμε περιμετρικά με μαχαίρι και αναποδογυρίζουμε πάνω σε μεγαλύτερη πιατέλα.
Εάν τώρα θέλουμε να ξεφύγουμε κάπως από τα κλασσικά και να μην την γευτούμε σκέτη, μια σάλτσα πλούσια σε σοκολάτα...είναι ότι πρέπει :-))
Δεν νομίζω να διαφωνείτε;
Για την σάλτσα σοκολάτας, θέλουμε μια πλάκα κουβερτούρα, 3 κουταλιές κρέμα γάλακτος και 1 μικρό κουταλάκι βούτυρο. Να λιώσουν σε μέτρια φωτιά όλα τα υλικά και να έχουμε ομοιογενές αποτέλεσμα.
Υ.Γ. την σφολιάτα που μας περίσσεψε από το κόψιμο, μπορούμε να την μορφοποιήσουμε και να φτιάξουμε κάποιες ατομικές πίτες. Αλμυρές ή γλυκιές. Βγαίνουν σίγουρα 2 μεγάλες.
Καλή συνέχεια σε όλες και όλους.
Πω πω, της έβαλες και σοκολάτα στο τέλος και τη βούτηξες στην αμαρτία τη μηλόπιτα... ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μου αρέσει και με σάλτσα καραμέλας γάλακτος και κανέλα. Τέτοια ώρα μαζί με ένα αρωματικό ζεστό τσαγάκι, την έτρωγα μια χαρά αντί μεσημεριανού!
Έκανε την πρόταση αρχικά, σε κομμάτι, και μετά το "οικιακό κοινό" μου αποφάσισε να ρίξω όλο το μείγμα σάλτσας σοκολάτας πάνω στην επιφάνεια της τάρτας Σκοτεινούλα μου,
ΔιαγραφήΚαι επειδή χατίρια δεν χαλάω... το έπραξα αρμοδίως :-))
Μ 'αρέσουν πολύ τα ξυνόμηλα, ειδικά στη ζαχαροπλαστική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο φθινοπωρινό γλυκό η ταρτ τατεν!!!
Παρακαλώ πολύ θα την ήθελα χωρίς σοκολάτα!
Φιλάκια!!!
Βεβαίως και χωρίς σοκολάτα μπορούμε να σερβίρουμε (!!!) Πέπη μου.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
Νοστιμότατη και ´ακρως φθινοπωρινή η tarte-tatin σου, τέλεια με τα ξινόμηλά της! Κι εγώ θα την προτιμήσω στην κλασσική της εκδοχή, άνευ σοκολάτας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' εγώ σκέτη την προτιμώ Αμαλία μου. Αλλά αυτή τη φορά δεν χάλασα και το χατίρι των ανδρών Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΚαλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Η απλότητα ξεδίπλωσε το μεγαλείο της!!!Με λιγοστά υλικά της κουζίνας μας,μία τάρτα με υπόξινες γευστικές ανατροπές και εξαίσια εμφάνιση,΄΄σκουντά΄΄ την απογευματινή μου ανία και επιτίθεται με τις βάσιμες υποψίες ,ότι κάτω από το γυαλιστερό στρώμα των μήλων κρύβεται μεγάλη νοστιμιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία έμπνευση Πηνελόπη!!
Καλό σου βράδυ!!Φιλιά πολλά,πολλά!
Ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια Φωτεινή μου.
ΔιαγραφήΠραγματικά αρκετές φορές με απλά υλικά μπορείς να κάνεις κάτι τόσο γευστικό, όσο μια τάρτα με μήλα.
Καλό Σαββατόβραδο εύχομαι. Χαιρετισμούς πολλούς.
Μου αρέσουν πολύ αυτά τα ευκολάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυχνά πυκνά είμαι σε τέτοια φάση, οπότε κάτι τέτοιες λύσεις είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες αφού είναι και πεντανόστιμες!
Φιλιά
Ε, τα "ευκολάκια" είναι το απολαυστικό της υπόθεσης Ερμιόνη μου ...όταν η υπογλυκαιμία βαράει "κόκκινο" και δεν έχεις διάθεση αλλά και χρόνο για να την φέρεις στα ίσα της!!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακο..
Κι εκεί που σκεφτόμουν ότι αυτά τα μήλα δεν θα είναι τόσο γλυκά (δεν συμπαθώ τα ξινά), έρχεται η σάλτσα σοκολάτας και συνέρχομαι! :)) :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται λαχταριστή και ευχαρίστως έτρωγα ένα κομματάκι τώρα που είμαι στη δουλειά και ψιλοπεινάω!
Πολλά φιλάκια Πηνελόπη μου! Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση!
Καλή μου Πηνελόπη και σκέτα, χωρίς την προσθήκη της σοκολάτας, τα μήλα με την μαύρη ζάχαρη που τα καραμελώνει είναι γλυκά. Μην τα φοβηθείς καθόλου. Και λόγω υφής κρατούν και "ακέραιο" σχήμα κατά το ψήσιμό τους.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλή ξεκούραση και σ' εσένα.
Ωραία που κράτησες τη φλούδα σε μερικά κομμάτια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα μπαχαρικά που χρησιμοποιησες μου άρεσαν πολύ.
Εγώ θα συμφωνήσω τώρα με την Πεπς. Χωρίς σοκολάτα.... αλλά με λίγο παγωτό βανίλια!
Μήπως σας βρήσκεται παρακαλώ???
Φιλιά Πηνελοπάρα μου!
Η φλούδα ήταν το "οπτικό" τους εφέ Χρυσαυγή μου, Ενώ τα μπαχαρικά έδωσαν πραγματικά την μυρωδιά που περιμένεις από μια μηλόπιτα :-)))
ΔιαγραφήΣτην επόμενη φάση, θα σου ετοιμάσω κομμάτι με παγωτό βανίλιας!
Φιλιά πολλά.
Πραγματικά, αυτή δεν είνα η τάρτα με πράσινα μήλα αλλά η τάρτα της αμαρτίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, όσο "αμαρτωλή" κι' αν είναι Gina μου, τον σκοπό της τον εξετέλεσε άψογα :-))
ΔιαγραφήΑπό τις λατρεμένες μου τάρτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλή, νόστιμη και αρωματική. Το πράσινο μήλο κρατά τη σύστασή του στο φούρνισμα και γίνεται πεντανόστιμο!
Z.
Συμφωνούμε Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΚαι βεβαίως την βάζουμε κάτω οι δυό μας και της "αποδίδουμε" τον φόρο τιμής που της αξίζει.
Φιλιά πολλά.
Μιαμμ!!! ότι πρέπει για ένα περιποιημένο και ξέγνοιαστο πρωινό του ΣαββατοΚύριακου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ώρες απόλαυσης μαζί με αγαπημένα προσώπα!
Α, Σοφάκι μου εσύ το προχώρησες πολύ!!!
ΔιαγραφήΕγώ για απόγευμα την έκανα και την κράτησα και για βραδινό μπορώ να σου πω :-))
Μμμμμμμ! Τί σύμπτωση!!! Σήμερα έκανα κι εγώ παρόμοια τάρτα με πράσινα μήλα αλλά χωρίς σοκολάτα!!! Η τάρτα σου είναι υπέροχη Πηνελόπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθώς τα αγαπημένα μήλα έχουν πια για τα καλά κάνει την παρουσία τους στους πάγκους, είναι λογικό Κική μου να πάρουν και την πρώτη θέση στις κουζίνες μας.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Πηνελόπη μου άγγιξες ευαίσθητη χορδή!!!! Τρελαίνομαι τα μηλοπαρασκευάσματα και τι καλύτερο ξεκίνημα της σεζόν από μια κλασική τάρτα μήλου!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌνειρα γλυκά!
Πραγματικά η τάρτα μήλου είναι το "φαβορί" της φθινοπωρινής-χειμερινής σαιζόν Silena μου.
ΔιαγραφήΜε ότι μέθοδο και συνταγή κι' αν την φτιάξουμε δύσκολα μπορεί κανείς να την πει "όχι".
Φιλιά πολλά και καλό Σαββατόβραδο εύχομαι.
Μεγαλούργησες πάλι νονά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα, χα, χα ως "μεγαλουργός νονά" έκανα το καθήκον μου Μαρθούλα :-))
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς-πολλούς σου στέλνω εκεί στο Μεγάλο Μήλο.
Τι ωραία που είναι η τάρτα σου! Πως μου αρέσουν οι τάρτες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράσινα μήλα, σταφίδες, κανέλα, σοκολάτα, αγαπημένα υλικά που ταιριάζουν τόσο πολύ!
Ωραίες και εύκολες Νοτούλα μου.
ΔιαγραφήΚαι νομίζω πως έχουν και πολλούς θαυμαστές, εκεί έξω!
Καλό βράδυ εύχομαι
Σιγά μη διαφωνήσουμε με τη σάλτσα σοκολάτας! Τέλεια δένει με το σούπερ εύκολο και πεντανόστιμο γλυκάκι που μας ετοίμασες, Πηνελόπη μου! Αποδεικνύεις περίτρανα ότι και τις πιο δύσκολες μέρες μπορούμε να έχουμε κάτι αξιόλογο στην κουζίνα μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλάααααα!!!
Αναστασία μου συντάσσαι μετά των ανδρών μου!
ΔιαγραφήΕγώ δοκιμάστηκα την έκανα και μετά αποφάσισα να μην τους χαλάσω χατήρι και να την ρίξω σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς πάντως καταναλώθηκε άμεσα.
Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή...
Πράσιν ή κίτρινα, δεν έχω πρόβλημα, ένα κομματάκι θέλω, έτσι λαχταριστή που τη βλέπω, αλλά χωρίς σοκολάτα, παρακαλώ! Γίνεται, Πηνελόπη μου! Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Βεβαίως και χωρίς σοκολάτα μπορούμε να σερβίρουμε Ελένη μου.
ΔιαγραφήΚόπιασε και θα σε τρατάρουμε, όπως την τραβά η όρεξή σου :-))
Φιλιά πολλά.
Μου αρέσουν οι τσαχπινιές σου!Ωραιότατο σου έγινε το γλυκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά!
:-)) ναι δίνουν άλλη χάρη κάποια φορά οι "τσαχπινιές" στα κλασσικά πράγματα Λένια μου.
ΔιαγραφήΦιλιά κι' από εμένα.