24.9.12

Το μοσχάρι... στο πήλινο!

Η ανάρτηση της Μάρας πριν λίγες μέρες, για μοσχαράκι στο πήλινο με έβαλε στα αίματα, γιατί είχα ένα ωραίο κομμάτι μοσχάρι στο ψυγείο μου αρκετό καιρό και ήθελα να μαγειρέψω.
Αλλά επειδή ήταν και μεγαλούτσικο δεν το έκρινα κατάλληλο για καθημερινό φαγητό.
Για Κυριακάτικο και με παρέα, ναι – μάλιστα! Ότι έπρεπε!
Είχαμε και μια επέτειο να γιορτάσουμε... Οπότε μας έκανε την χάρη.
Και νάτο έτοιμο και να προσδοκά την τελευταία «πινελιά» το 20λεπτο ψήσιμο στο φούρνο και μέσα στο οικογενειακό μας πήλινο!

Τα βήματα μπορείτε να τα δείτε όλα στο post της Μάρας, απλώς εγώ θα σας γράψω τις δικές μου διαφοροποιήσεις μιας και η ποσότητα έγινε όπως ήδη σας είπα, για Κυριακάτικο τραπέζι 6 ατόμων.

Υλικά:
2 κιλά μοσχάρι νουά (κομμένο σε κύβους)
4 μεγάλες πατάτες κομμένες σε ροδέλες,
5 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε ροδέλες,
2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε καρεδάκια,
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες,
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε ροδέλες,
1 κονσέρβα μανιτάρια ολόκληρα,
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ,
1 ποτήρι κόκκινο κρασί,
1/2 ποτηριού νεράκι,
½ ποτηριού ελαιόλαδο,
2 ξυλαράκια κανέλλας,
4-5 κόκκους μπαχάρι,
πιπέρι, λίγο αλάτι.
250 γραμμάρια τυρί kerrygold regato, σε κύβους χοντρούς,
150 γραμμάρια φέτα σκληρή κομμένη επίσης, σε κύβους.

Αρχικά κόβετε το μοσχάρι σε κύβους (μέγεθος μεγάλης μπουκιάς) με προσοχή.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές σε καρεδάκια.
Τα βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα να σοταριστούν με ελαιόλαδο παρέα με τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες, ανακατεύοντας συχνά με τη βοήθεια κουτάλας για να πάρουν παντού χρώμα.

Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα το κονκασέ, το κρασί, τις κανέλλες, το μπαχάρι, το πιπέρι και το νεράκι και το αφήνετε να βράσει μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Στα μισά του βρασμού του ρίχνετε και λίγο αλάτι αλλά με προσοχή μιας και το φαγητό θα έχει τυράκια που είναι κάπως αλμυρά. Για την δική μου ποσότητα κρέατος, αυτός ο χρόνος ήταν περίπου μιάμιση ώρα..

Στο διάστημα που το κρέας βράζει καθαρίζετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε ροδέλες. Βάζετε τις μελιτζάνες σε αλατόνερο να ξεπικρίσουν. Και στη συνέχεια τις μεταφέρετε σε ταψιά στρωμένα σε λαδόχαρτο για τις ψήσετε στο φούρνο με λίγο λάδι, έτσι ώστε να αποφύγετε τα τηγανίσματα. Αν πάλι θέλετε να είστε πιο παραδοσιακοί…πάτε για τηγάνι, αν κι’ έτσι το φαγητό γίνεται σίγουρα πιο βαρύ, αλλά πιο πικάντικα νόστιμο!!

Όταν πια το μοσχάρι έχει βράσει. Οι πατάτες και οι μελιτζάνες έχουν ψηθεί, προχωράτε στη δεύτερη φάση που είναι η σύνθεση του φαγητού στο πήλινο σκεύος.
Στο πάτωμα βάζετε μια στρώση από κρέας, αφού αφαιρέσετε τις κανέλες και τα μπαχάρια. Από πάνω μια στρώση πατάτας με μελιτζάνες ανάμεικτα. Ρίχνετε τα μανιτάρια (αφού προηγουμένως τα έχετε ξεπλύνει από το ζουμί της κονσέρβας), ροδέλες ντομάτας και καλύπτετε με κύβους kerrygold.
Ξανά κρέας, πατάτες, μελιτζάνες και τις υπόλοιπες ροδέλες ντομάτας και καλύπτετε με τη φέτα. Περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο και το ζωμό που έβρασε το μοσχάρι.
Ψήνετε στον φούρνο με αέρα για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει  7-8 λεπτά και είστε έτοιμοι να το σερβίρετε και να το απολαύσετε με καλή παρέα και καλό κρασάκι ή μπύρα.
Πεντανόστιμο! Και το σας το λέω με εγγύηση :-)) καθώς τα τυράκια ενώθηκαν με το ψημένο κρέας και τα λαχανικά, δίνοντας  μοναδική γεύση.
Καλή εβδομάδα σε όλους μας.

43 σχόλια:

  1. Δεν χρειάζεται να δώσεις εγγυήσεις. Πραγματικά σε πιστεύουμε ότι είναι τέλειο. Είναι δυνατόν να βάλεις τόσο όμορφα υλικά μέσα σε πύλινο και να μην βγει θεϊκό το φαγητό???

    Βάζεις το μοσχάρι να βάλω τη σοκολατόπιτα να κάνουμε χωριό??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Done... και χωριό, χωρίς παππούδες οδηγούς! Μην πάμε και αδιάβαστες :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε Πηνελόπη κακούργα, βάζεις ανάρτηση μεσημεριάτικα τέτοιο νόστιμο φαγητο??? Δεν μας λυπάσαι καθόλου? Κρίμα είμαστε! Το άτιμο φαίνεται καταπληκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα φαγητό αντάξιο των προσδοκιών της νοικοκυράς αλλά και των καλεσμένων!!Με την προεργασία του κρέατος και των λαχανικών,το πάντρεμά τους και την απαραίτητη προσθήκη των μπαχαρικών και τέλος την σοφή πινελιά των τυριών,έχουμε ένα πιάτο μεσογειακό,πεντανόστιμο από την ποικιλλία των υλικών,αρωματικό από το ταξίδι των μυρωδικών στο πήλινο,δελεαστικά όμορφο στο πιάτο,έτοιμο να προκαλέσει οποιονδήποτε προσπαθήσει να προβάλλει αντιστάσεις..Εξαιρετικό πιάτο που συμβαδίζει απόλυτα με τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ελληνικού σπιτιού.Φιλιά πολλά,πολλά.
    Foteini Thes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο, υπέροχο κλαπ κλαπ κλαπ! Η Μάρα πάντα κάνει συνταγές που μου τρέχουν τα σάλια, Πολύ ωραίο το μοσχαράκι και έχω όλα τα υλικά αλλά δεν το έχω ξεπαγώσει οπότε πάει γι αύριο!
    φιλιά Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σίγουρα θα ήταν καταπληκτικό με τόσο ωραία υλικά και σε πήλινο ,δεν έχω λόγια.Πολλές ευχές και για την επέτειο σας,καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω...πω....Και πεινάω μεσημεριάτικα....!!!! Να'χα μια μεριδούλα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία τα υλικά που συνδυάστηκαν και νοστιμότατο αποτέλεσμα. Έδεσαν υπέροχα τα υλικά, Πηνελόπη μου! Κρίμα που δεν είμαι κοντά να περάσω από εκεί δήθεν τυχαία!
    Χρόνια πολλά και για την επέτειο!
    Φιλάκια , καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε αλλά με άλλο κρέας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωωωωωω, θεϊκό φαίνεται φιλενάδα... τέλειος συνδυασμός και πρέπει να σου έγινε λουκούμι!!!
    Φαντάζομαι εξαφανίστηκες σε χρόνο ρεκόρ εεεεε;;;
    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απίθανοοοοοοοοοοο !!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα νόστιμα υλικά που έβαλες και το πήλινο είναι συνδιασμός επιτυχίας:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η γάστρα κάνει το φαγητό λουκούμι. και με τέτοιο περιεχόμενο το τραπέζι από Κυριακάτικο γίνεται γιορτινό.
    Πως το λιγουρεύομαι..

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να ευχηθώ καταρχήν για την επέτειο τα καλύτερα και να σερβιριστώ από το γιορτινό μοσχαράκι σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εξαιρετικό όμως!
    και χρόνια πολλά και καλά για την επέτειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρονια πολλα για την επετειο! Τετοια οικογενειακα τραπεζια με συγκινουν!:-) Οσο για το φαγακι λουκουμι φαινεται!
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εξαιρετικό!!
    Χρόνια πολλά!!! :D

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τέλειο φαίνεται!! Ότι πρέπει για Κυριακάτικο τραπέζι! Νοστιμότατο φαγητό!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θεσπέσιο φαγητό και πλήρες από κάθε άποψη!
    Με τα λαχανικά και τα τυράκια του, όμορφα ψημένα μέσα στο πήλινο, θα είναι απλά πεντανόστιμο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σε πιστεύω!! Απίθανο πρέπει να έγινε με τέτοια υλικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ένας τόσο νόστιμος συνδυασμός υλικών το αποτέλεσμα είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, εξαιρετικότατο!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγνώμη Πηνελόπη μου, ξεχάστηκα...

    Χρόνια Πολλά για την επέτειό σας!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είδες Αμαλία μου τι "κακούργα" και
    "εκδικητική" που είμαι :-)))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το τόσο ποιητικά σου λόγια αγαπητή Φωτεινή.
    Εύχομαι να έχεις μια καλή ημέρα με πολλές νοστιμιές :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. H Μάρα στάθηκε "πηγή έμπνευσης" Eri μου και όπως είδες με εξαιρετικό αποτέλεσμα.
    Καλημέρα να έχετε (ή καλό απόγευμα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα Νέλη μου, σ' ευχαριστώ καλή μου για τις ευχές σου. Όσο για το φαγάκι είναι πολύ νόστιμο είτε σε μεγάλο πήλινο είτε σε ατομικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Είδες Μαρίνα μου τι παθαίνουμε όταν κυκλοφορούμε μεσημέρι στα μαγειρικά τα σπίτια!!! Άπειρες φορές μου έχει συμβεί κι' εμένα :-)))
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σ' ευχαριστώ Ελένη μου και για τις ευχές αλλά και τα καλά σου λόγια.
    Όταν με το καλό ξαναέρθεις...να μην το κάνουμε τυχαία! Να το κάνουμε επι τούτου :-)))
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βρε συ Pepi, να δω με τι κρέας θα το δοκιμάσεις...μόνον με αρνάκι μπορώ να το φανταστώ. Όχι, με χοιρινό σίγουρα...
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κική μου καλημέρα, πραγματικά έγινε πολύ ωραίο. Είμασταν και αρκετά άτομα και έτσι το ευχαριστηθήκαμε όλοι και μεγάλοι και μικροί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Έχεις δίκιο Μαρία μου. Τα υλικά αποτελούν σίγουρα το 50% της επιτυχίας, όπως το ψήσιμο αλλά και την τεχνική μαγειρέματος που αποφασίσεις να εφαρμόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σωστά Μάριον!
    Και κάτι τέτοια φαγητά μας θυμίζουν τα Κυριακάτικα Τραπέζια των παιδικών μας χρόνων...που τα αναπολούμε με νοσταλγία :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Να 'σαι καλά Λίλα μου.
    Σ' ευχαριστώ για τις ευχές και φυσικά το σερβίρισμα ελεύθερα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σ'ευχαριστώ Πόπη μου :-)
    Πραγματικά είναι φαγητό που έδωσε αφορμή για καλά σχόλια από όλους όσους το γεύτηκαν.
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλώς την "χαμένη-ταξιδιάρα" Αγγελική μας!
    Σ' ευχαριστώ για τις ευχές αλλά και τη συγκίνηση. Είναι αυτό που πραγματικά νοιώθω κι' εγώ σε κάτι τέτοια όμορφα μικρά (σε όγκο) οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια.
    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Να 'σαι καλά βρε Τρελλουρίστρια.
    Καλημέρα να έχεις εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Tina Pippo, τούτο είναι φαγάκι που απαιτεί "συμμετοχή ατόμων". Δεν είναι για μοναχικά ή καθημερινά γεύματα και έτσι σου συνιστώ να το δοκιμάσεις :-))
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα Ερμιόνη μου.
    Οι ωραίοι συνδυασμοί υλικών και ο λίγος περισσότερος χρόνος στην κουζίνα, ειδικά τα ΣΚ, μας δίνουν πάντα το επιθυμητό (για τον καθένα μας) γευστικό αποτέλεσμα.
    Έτσι έγινε και με τούτο το φαγάκι...

    Καλημέρες πολλές σε όλες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σ' ευχαριστώ καλή μου Villy που με πιστεύεις. Είναι σημαντικό να έχεις πάντα μαζί σου καλές μαρτυρίες :-)
    Καλημέρες πολλές κι' από εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Α Ζαμπία μου, εσύ κι' εγώ, αμφιβολίες για τέτοιες γεύσεις δεν έχουμε είναι σίγουρο.
    Αφού είμαστε και καλόφαγα παιδιά :-))

    Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, είναι πολλές φορές απαραίτητες μιας και μας "ανεβάζουν" το ηθικό.

    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. πρεπει να ειναι φανταστικο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Margarita, σίγουρα είναι πολύ νόστιμο. Και με τον τρόπο αυτό το κρέας του μοσχαριού γίνεται ιδιαίτερα μαλακό. Αξίζει μια δοκιμή σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή