Και αφού πια σιγά-σιγά μπαίνουμε στους «κλασσικούς» μας ρυθμούς, πιάνουμε πάλι κουτάλες και κατσαρόλες και ξεκινάμε τη συνεχή «επικοινωνία» με τις κουζίνες μας, που είναι αλήθεια, τις είχαμε ελαφρώς εγκαταλείψει με τα μπάνια και τις τσάρκες.
Και επειδή η καλή μέρα από το πρωϊνό φαίνεται…να μια ωραία ιδέα για το πρωϊνό σας ή και το δεκατιανό σας σε δουλειά και σχολεία…
Αφράτες Πλεξουδίτσες με μαραθόσπορο, κανέλα και άρωμα πορτοκαλιού
Τα καλά πορτοκάλια βέβαια δεν έχουν βγει ακόμη για να πάρετε το απαραίτητο ξύσμα τους, αλλά λίγες σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού δίνουν το ίδιο μυρωδάτο αποτέλεσμα.
Για 15-18 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος) θα χρειαστείτε:
600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα νερό
½ κούπα λάδι (ίσως κάτι παραπάνω αν κάνετε το πλάσιμο στο χέρι)
2 αυγά μετριού μεγέθους,
¼ κουταλάκι αλάτι,
2,5 κουταλάκια ζάχαρη (γιατί προσωπικά δεν τα θέλω πολύ γλυκά)
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη,
2 κουταλιές σούπας μαραθόσπορο,
3-4 σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
Και για το στόλισμα τους
1 μικρό αυγό
1 κουταλιά γάλα
και λίγο επιπλέον μαραθόσπορο.
Προσωπικά όλα τα πιο πάνω υλικά και με αυτή τη σειρά τα έβαλα στον αρτο-παρασκευαστή μου.
Εάν εσείς δεν διαθέτετε, το ζύμωμα θα το κάνετε παραδοσιακά στο χέρι, από όπου και θα πάρετε μια ωραία εύπλαστη ζύμη. Ενδεχομένως στο τελευταίο ζύμωμα να σας «ζητήσει» το ζυμαράκι λίγο περισσότερο λάδι. Εδώ παίζει ρόλο πάντα το «μάτι» της νοικοκυράς ή του νοικοκύρη.
Εάν εσείς δεν διαθέτετε, το ζύμωμα θα το κάνετε παραδοσιακά στο χέρι, από όπου και θα πάρετε μια ωραία εύπλαστη ζύμη. Ενδεχομένως στο τελευταίο ζύμωμα να σας «ζητήσει» το ζυμαράκι λίγο περισσότερο λάδι. Εδώ παίζει ρόλο πάντα το «μάτι» της νοικοκυράς ή του νοικοκύρη.
Το μηχάνημα χρειάζεται 1 ώρα και 20 λεπτά (το δικό μου τουλάχιστον) για ζύμωμα και πρώτο φούσκωμα. Με τον παραδοσιακό τρόπο σίγουρα θα αφήσετε το ζυμαράκι σας σε ζεστό μέρος καλά σκεπασμένο για μιάμιση ώρα οπωσδήποτε.
Μετά αρχίζει η δεύτερη φάση. Παίρνετε κομματάκια ζύμης ίσα με το μέγεθος ενός μικρού πορτοκαλιού και τα πλάθετε σε κορδόνια μακριά με τα δάχτυλα. Το κάθε κορδόνι το πλέκετε με τον ρυθμό του (γ) όπως τα κουλουράκια αλλά σε πλεξούδα.
Ενώνετε τις άκρες και έτοιμο το χαριτωμένο κουλουράκι πλεξούδα.
Αλείφετε την επιφάνειά τους με το αυγό χτυπημένο με το γάλα και τα πασπαλίζετε με λίγο μαραθόσπορο ακόμη.
Τα βάζετε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί (δύο ταψιά θα σας χρειαστούν σίγουρα γι’ αυτή την ποσότητα υλικών) με απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνετε σε ελαφρώς ζεστό φούρνο, κλειστό όμως για ¾ της ώρας ώστε να ξανά-φουσκώσουν.
Ανάβετε τον φούρνο και ψήνετε στους 150-160 βαθμούς με αέρα, μέχρι να ροδίσουν αλλάζοντας οπωσδήποτε μια φορά την θέση των ταψιών.
Εξαιρετικά γευστικά και αφράτα, συνοδεύουν άριστα το πρωϊνό σας ρόφημα.
Σκέτα είναι υπέροχα, αλλά τρώγονται και με μαρμελάδα ή άντε μερέντα για τους πιο φανατικούς λάτρεις της σοκολάτας.
Αρωματικά και γευστικά και επειδή τα αρτοπαρασκευάσματα είναι τα καταλληλότερα για σνακ στο...παντού, θα κεραστώ μερικά για το γραφείο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια για σένα και για το δίποδο και το τετράποδο το ζήτουλα!:)
Z.
Τα αρώματα, στριμωγμένα στις αφράτες χρυσοκίτρινες πλεξούδες ζητούν διέξοδο..και απελευθερώνονται νοτίζοντας την ανυπόμονη ατμόσφαιρα,τα διεκδικητικά χέρια,τους αχόρταγους ουρανίσκους.Η νοστιμιά πλανάται στον αέρα-μόρια που χοροπηδούν αυτάρεσκα-,η υποψία της γεύσης εισβάλλει κατακτητικά στο μυαλό,η εικόνα προκαλεί και εμείς υποκλινόμαστε στον ανίκητο πειρασμό.Φιλιά,πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι τις μοσχοβολιές την ώρα που ψήνονταν! Φυλάσσονται και αυτά! Γειά στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω άρωμα .. υπέροχα φαίνονται !
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Και σκέτα τα ψωμάκια σου πιστεύω τρώγονται ανετότατα!! Είναι τόσο αρωματικά που δεν θα θέλουν μαρμελάδα ή μερέντα για συνοδεία, είμαι σίγουρη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ να έχεις! Φιλιά!!
Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανες πάλι το θαύμα σου και μας κερνάς μωρωδάτες πλεξουδίτσες, υπέροχες, λαχταριστές! Φαντάζομαι τα αρώματα στην κουζίνα σου!
Γεια στα χέρια σου!
Τέλεια Πηνελόπη μου μπορώ να έχω 2-3 παρακαλώ;Θα είναι στα υπ΄όψην θα κάνουν καλή παρέα με το καφεδάκι μου χαχαχα!!!!Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τόσο ωραίες οι πλεξούδες που σου έρχονται να τους βάλεις κορδελάκια, όχι να τις φας! Καλημέρα Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ αυτά είναι πολύ εύκολα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρώτηση: ο μαραθόσπορος τι είναι; Αν δε βρω εδώ να τον αντικαταστήσω με κάτι άλλο πχ γλυκάνισο;;;
Καλημέρα Ζαμπία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ, τα σνακς αυτού του είδους όταν είναι φρεσκούλια είναι ασυναγώνιστα. Και στο δικό μου γραφείο έκαναν θραύση, όσα έφτασαν!
Θα μεταφέρω τα φιλιά σου αρμοδίως από τη Ζητουλίτσα μέχρι και το μικρό (μεγάλο είμαι) αγόρι :-))
Φωτεινή μου, ποιητική απόδοση, της μαγειρικής μου δημιουργίας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια.
Πολλές-πολλές καλημέρες και από εμένα.
Να 'σαι καλά βρε Έφη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα κάνεις καλή μου, αλλά εσύ να διπλασιάσεις τις δόσεις γιατί είσαι Μάνα λόχου καλόφαγου :-)))
Και μπορώ να πω Κωνσταντίνα μου, ότι όντως είχαν επιτυχία στα αρώματα τους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Tina Pippo; Βρε σύ Taelia με μπέδεψες πρωί-πρωί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ σκέτα μπορώ να σου ότι τα χάρηκα πιο πολύ και συμφωνώ μαζί σου. Αλλά πάντα "προλαβαίνω" τις γευστικές προτιμήσεις και των άλλων :-))
Καλημέρα καλή μου Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι όταν ψηνόντουσαν επικρατούσε μια δροσιά έξω κι' ένα αεράκι, όποτε η όλη εικόνα ήταν με "θαλπωρή και άρωμα χειμώνα"!!!
Και αυτό, πια με έβαλε για καλά στο κλίμα του φθινοπώρου.
Πολλά φιλιά.
Να κατέβω ως την Ραφήνα και να σου στείλω με το επόμενο καράβι Ροδάνθη μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ομολογουμένως ωραία συντροφιά για το κεφαδάκι σου.
Αμ, που να προλάβω να τις "στολίσω" Λίλα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς ιδέα όμως είναι πολύ ωραία αν θελήσεις να τις προσφέρεις κάπου ως κέρασμα. Σ' ευχαριστώ πολύ!
Καλώς την Μαρίνα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Μαραθόσπορος καλή μου είναι λίγο πιο μεγάλος σε μέγεθος απο τον σπόρο του γλυκανίσου και με λίγο διαφορετικό άρωμα. Ξαδελφάκια θα τα έλεγες...
Νομίζω πως αν δεν βρεις εξίσου ωραία θα ταιριάξει και ο γλυκάνισος.
Ωχ αμαν τις λαχτάρησα!! Υπέροχη πρόταση γαι μπουφέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήστείλε καλέ καμία 30αριά κομμάτια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμμ τέλεια!!!!!
Πω πω ,όμορφα ,μυρωδάτα και σίγουρα νόστιμα το τρίδυμο της επιτυχίας καλοφάγωτα ,φιλια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩωωωω, ωωωωω δεν έχω λόγια να σου πω ,Πηνελόπη μου! Ζωγράφισες πάλι, υπεροχα,αρωματικότατα και σίγουρα αφράτα και νοστιμότατα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή'Εχω μείνει άφωνη!!!!
Δείχνουν εξαιρετικά και σαν σχήμα και φαντάζομαι μυρωδιές και γεύσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήsono deliziosi Penelope ! Buon weekend..Un abbraccio !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τις κάνεις χωρίς ζάχαρη Eri μου μια χαρά στέκουν και ως αλμυρό σνακ, για μπουφέ όπως λες κι' εσύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόνια ξεκινώ άμεσα παραγωγή...γιατί φτάνουν συνεχώς νέα αιτήματα :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ καλή μου Νέλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉδη έχουν καταναλωθεί και θα πάμε σε νέα παραγωγή με την πρώτη ευκαιρία.
Καλημέρες πολλές και καλό ΣΚ εύχομαι.
Κική μου θα βάλεις βαζάκι με την τελευταία σου μαρμελάδα και θα βάλω πλεξουδίτσες και ξεκινάμε άμεσα να ταϊσουμε, κόσμο και κοσμάκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα φίλη μου και καλό ΣΚ να έχετε.
Να 'σαι καλά βρε Πόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά έγιναν ομορφούλες και νόστιμες, δεν έχω παράπονο :-))
Buongiorno Chiara, grazie mille :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήSe si posizionano fare una prova.
Buon weekend a voi.
Φανταστηκα φαινονται!!! Πραγματικα δειχνουν πολυ αφρατα! Γεια στα χερια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλάζουμε;
Μια πλεξουδίτσα - τρία τυροπιτάκια ;-)
Οτι πρεπει για την λιγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή