Το μωσαϊκό ή ο κορμός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά
σοκολάτας που «σηκώνει» δε, πολλές παραλλαγές σύμφωνα με τα γούστα και τα διαθέσιμα
υλικά.
Το αποτέλεσμα του πειράματος πέτυχε ευτυχώς και χαίρομαι που τα υλικά μου αξιοποιήθηκαν στο έπακρο γι' αυτό και σας το γράφω, μιας και τις αποτυχίες μου, δεν με συμφέρει να τις
λέω :-))
Για μια μακρόστενη φόρμα του κεϊκ χρησιμοποίησα:
Πάνω σ’ αυτόν στηρίχτηκα κι’ εγώ για να κάνω τούτο το
σοκολατένιο γλυκάκι, επειδή είχα κάποιες πολύ ώριμες μπανάνες, ενώ είχα και κάποια ιδιαίτερα σχόλια για γλυκά με σοκολάτα και μπανάνα στο προηγουμένο post για τα μπανανο-μπισκότα.
Σοκολατένιος Κορμός Μπανάνας
Το αποτέλεσμα του πειράματος πέτυχε ευτυχώς και χαίρομαι που τα υλικά μου αξιοποιήθηκαν στο έπακρο γι' αυτό και σας το γράφω, μιας και τις αποτυχίες μου, δεν με συμφέρει να τις
λέω :-))
Για μια μακρόστενη φόρμα του κεϊκ χρησιμοποίησα:
4 μεγάλες ώριμες μπανάνες
½ λεμόνι, μόνον τον χυμό του,
½ κουτάκι ζαχαρούχο γάλα,
250 γραμ. κουβερτούρα,
100 γραμ. βούτυρο ανάλατο,
½ κούπα φιστίκια Αιγίνης
½ πακέτο γεμιστά μπισκότα με γεύση μπανάνας ή σοκολάτας (εγώ
έβαλα ανάμεικτες τις δύο γεύσεις).
Λιώνετε τις μπανάνες μ’ ένα πιρούνι. Τις βρέχετε με τον χυμό
του λεμονιού (προσοχή να μην σας πέσουν μέσα κουκούτσια) και τις χτυπάτε το μείγμα
με το πιρούνι για να ενωθεί το λεμόνι και να πάει παντού. Μέσα στις μπανάνες ρίχνετε
τα μπισκότα, σπασμένα με το χέρι σε χοντρούτσικα κομμάτια, τα φιστίκια καθώς
και το ζαχαρούχο γάλα.
Στο διάστημα που κάνετε όλα τα πιο πάνω, έχετε βάλει τη
σοκολάτα που προηγουμένως έχετε σπάσει σε κομμάτια, να λιώνει παρέα με το βούτυρο
μέσα σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε με μια μαρίζ και
όταν το μείγμα είναι ενιαίο το ρίχνετε μέσα στο μείγμα μπανάνας-μπισκότων-φιστικιών.
Ανακατεύετε για να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα και το βάζετε
στην φόρμα του κεϊκ που προηγουμένως έχετε καλύψει με μεμβράνη φαγητού, έτσι ώστε
να εξέχει και από τα πλαϊνά της φόρμας.
Απλώνετε σωστά το μείγμα μέσα στην φόρμα. Καλύπτετε με τα
πλαϊνά και την βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες ή στην κατάψυξη για 12.
Όταν παγώσει πια με την βοήθεια της μεμβράνης, βγάζετε τον
κορμό από την φόρμα και σερβίρετε. Προσωπικά προτίμησα την πιο "μαλακή" υφή του, σαν πάστα μιας και είχαμε και μικρούς καταναλωτές στην παρέα μας.
Όπως έχουμε ξαναπεί η μπανάνα ταιριάζει φανταστικά με τη σοκολάτα! Και αφού σου πέτυχε κιόλας, έτοιμη η ωραία συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήEllerinize sağlık, çok güzel ve leziz görünüyor.
ΑπάντησηΔιαγραφήSaygılar..
Πω, πω, πω, πω, πω,
ΑπάντησηΔιαγραφήτι γλυκάκι είν' αυτό!
Αυτές οι αυτοσχεδιαστικές εκλάμψεις που έχεις μου αρέσουν πολύ!! Και μόνο που το βλέπω στην οθόνη μαύρο, μαλακό και βαρύ, τρελαίνομαι! Φυσικά κι εγώ θα το προτιμούσα στην μαλακιά εκδοχή του, σαν πάστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο βρε Πηνελόπη, έγραψες!!!
Άλλη μια θαυμάσια σοκολατο-μπανανο-ιδέα! Μου αρέσει και μένα περισσότερο έτσι πιο μαλακό, εξάλλου νομίζω πως η κατάψυξη και ίσως η αρκετή ποσότητα μπισκότου κάνουν το "κλασικό" μωσαϊκό σκληρότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό λέω να το δοκιμάσω με φυστικοβούτυρο αντί για κανονικό βούτυρο, καλό θα βγει πιστεύω! :)
Για άλλη μια φορά έκλεψες την καρδιά μου..χάθηκαν τα μάτια μου στον συμπαγή όγκο του σοκολατένιου κορμού,ευφράνθηκαν τα χείλη μου στην υποψία της απόλαυσης,σπαρτάρισε η ψυχή μου στη θέα των ώριμων,ξεχασμένων μπανανών στη φρουτιέρα μου που ικέτευαν μία δεύτερη ματιά,χαμογέλασα με ικανοποίηση στη σκέψη των έκπληκτων ματιών των ΄φίλων μου στο απρόσμενο,γλυκό κέρασμα που τους περιμένει αύριο βράδυ!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήFoteini Thes
τι θα γίνει με σένα σε κώμα διαβήτη θα πέσω χα χα χα τέλειο το γλυκάκι
ΑπάντησηΔιαγραφήάμα σου πω οτι αυτό το καιρό σκέφτομαι πότε θα χειμωνιάσει για να φτιάξω το πατέ σου....ξέρεις...εκείνο με το ταχίνι και τη σοκολάτα....και τώρα βλέπω αυτό....!!!!!!!!!!!σλούρπ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά βλέπω τον τίτλο και μου έρχεται η πρώτη λιγούρα... Μετά εστιάζω στη φωτογραφία και να σου και η δεύτερη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι πράγματα αυτά Πηνελόπη μας! Απαιτώ άλλη φορά να βάζεις ένα προειδοποιητικό σημείωμα, κάτι που να λέει ακατάλληλο για εγκύους κλπ κλπ.
Εκτός βέβαια και αν θέλεις να μου στείλεις κομμάτι (προτείνω ανταλλαγή και άσε να κρατήσω εγώ την μπέμπα)!
Φιλιά πολλά!
Τι τέλειο που φαίνεται!! Τι γλύκισμα υπέροχο είναι αυτό!! Μπανάνα και σοκολάτα υπέροχος συνδυασμός!! Κι εγώ ψυγείο, ψηφίζω!! χιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Παναγιά μου τι κόλαση είναι αυτό(και οχι επειδή είναι μαύρο),χωρίς δεύτερη κουβέντα σου στέλνω διεύθυνση μου στέλνεις κομμάτι,συνοπτικές διαδικασίες χιχιχιχι!!!Φιλιά καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩχ Παναγιά μου... τί έκανες πάλι φιλενάδα;;;; Με σκοτώνεις και πάει 1 η ώρα!!!Να σου πω... στέλνεις ένα κομματάκια ντελίβερυ;;;;; ΤΕΛΕΙΟΟΟ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου νύχτα!
Καλημέρα Βέρα, ακριβώς επειδή τα δύο υλικά ταιριάζουν θαύμα, ειδικά αν η σοκολάτα είναι πικρή, το αποτέλεσμα ήταν απολύτως της αρεσκείας μας :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήFuat Gencal σ' ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάρθα μου, γλυκάκι αυτοσχεδιασμού και κατανάλωσης ώριμων μπανανών... αλλά τελικά έκανε θραύση :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνω Χρυσαυγή μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθώ να "γράψω" ιστορία ... για να με "θυμούνται" οι γενιές των μελλοντικών ιντερνετικών μαγείρων, όταν θα μας ανακαλύπτει ο αρχαιολόγος του Internet
Σκοτεινούλα, να το κάνεις με φυστικοβούτυρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως θα είναι ωραίο αλλά θα πρέπει λίγο να το ζεστάνεις έχω την αίσθηση για να ενσωματωθεί καλά με την σοκολάτα.
Σ' εμένα δεν το πολυτρώνε τα "τυπάκια" και έτσι δεν το αγοράζω.
Καλώς την Φωτεινή μας την ανώνυμη, που καθόλου ανώνυμη δεν είναι, από τον τρόπο γραφής της :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ θερμά για τα τόσα καλά λόγια, κόπιασε να σε κεράσω!
Ποπίτσα μου, όχι κι' έτσι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα είναι. Θα κάνουμε όσο γίνεται πιο προσεκτική κατανάλωση καλή μου :-)
Καλώς τη Pepi μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα δύο είναι πολύ ωραία για τους λάτρεις της σοκολάτας.
Το πρώτο είναι πιο "υγιεινό" ας πούμε, ενώ αυτό είναι πιο απολαυστικό για όσους λατρεύουν τις σοκολατένιες πάστες.
Διαλέγεις σύμφωνα πάντα με την διάθεση :-)))
Καλημέρες πολλέεεεεεεεεες.
Συγγνώμη βρε Ερμιόνη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το σκέφτηκα, αλλά θα το κάνω σίγουρα στα επόμενα μέχρι την "λευτεριά" σου :-)))
Να σου στείλω κομματάκι για να εξιλεωθώ!
Τελικά μάλλον η μορφή "πάστας" έκλεψε την παράσταση, αφού και εσύ Tina Pippo, τάσσεσαι υπέρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε Ροδάνθη μου...και θα δω τι μπορώ να κάνω!! Εχω μια καλή οικονομική προσφορά από εταιρία Courier, οπότε θα την εκμεταλλευτώ για τις σχετικές αποστολές :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφή1 η ώρα τη νύχτα όρθια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι κάνεις βρε Κική μου τέτοια ώρα βόλτα στα "φαγόσπιτα";;
Κάνουνε βρε σύ τέτοια λάθη, αν δεν έχουν και καμμιά καβάτσα τριγύρω :-))))
Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα, προκειμένου να έχω ένα κατάλληλο γλυκό, για την περίπτωση που το ήθελα.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλήμέρες.
Δεν παίζεσαι, κυρία Πηνελόπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιάξω, δε μου γλυτώνει!!!
Φιλακια.
Εγώ δεν "παίζομαι" βρε Στελλίτσα μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνη η Σοφή Κουκουβάγια ήταν από τα καλύτερα που έχω δει το τελευταίο διάστημα :-)))
Να σου πω, για γράψε και τη συνταγή για το κεϊκ που χρησιμοποιείς ως βάση για αυτές σου τις δημιουργίες καθώς και με τι τα ενώνεις τα κομμάτια...
Άντε μου να σε χαρώ!
Αχ, τι υπέροχο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να σου έγινε πολύ ωραίο ειναι φανταστικός ο συνδιασμός μπανάνας σοκολάτας ,παντα επιτυχίες ευχομαι στα πειραματα σου,καλό απόγευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήMεγάλος πειρασμός!!! Και πρόκληση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοκολάτα, Πηνελόπη μου για το φίλο μου! Εξαιρετική η ιδέα σου και φαντάζομαι γευστικά απίθανη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈμεινε κομματάκι;
Μμμμμμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το έχω φάει ή μου φαίνεται;
Ζ.
Σ' ευχαριστώ πολύ καλή μου Villy :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι.
Νέλη μου, θεωρώ πως κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος, οπότε μάλλον ήταν επιτυχημένο πείραμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα να έχεις.
Μαρίνα μου, άμα είναι να μπαίνουμε σε πειρασμό, να μπαίνουμε εν' δικαίω :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Το φιλαράκι σου Ελένη μου, το έφαγε αλλά είχε ένσταση (όπως πάντα άλλωστε) ότι δεν έπρεπε να "μυρίζει" τόσο πολύ μπανάνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ακούσαμε και αυτό :-))))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Σου φαίνεται καλή μου Ζαμπία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι δεν το είχα ξανακάνει και μάλιστα χωρίς χρήση κατάψυξης.
Πολλά φιλιά και καλημέρες.