Τίποτε πιο εύκολο και πιο νόστιμο από τον ψαρομεζέ της σαρδέλας!
Για σκεφτείτε το.
Σαρδέλες παστές, σαρδέλες ψητές, σαρδέλες στα κάρβουνα, σαρδέλες τηγανιτές, σαρδέλες φούρνου, σαρδάλες μαρινάτες, σαρδέλες "παντρεμένες", σαρδέλες φιλεταρισμένες... και φαντάζομαι και πολλές άλλες γευστικές εναλλακτικές εκδοχές, σύμφωνα με τα συνοδευτικά υλικά τους.
Και προφανώς αυτή τους η ευκολία στο μαγείρεμα, είναι που τις κάνει "πρωταγωνίστριες" σε πολλές καλοκαιρινές γιορτές ανά την Ελλάδα.
Σαρδέλες σκορδάτες λοιπόν για μας, τούτη τη φορά.
Σαν ασήμι στο πιάτο.
Και προφανώς αυτή τους η ευκολία στο μαγείρεμα, είναι που τις κάνει "πρωταγωνίστριες" σε πολλές καλοκαιρινές γιορτές ανά την Ελλάδα.
Σαρδέλες σκορδάτες λοιπόν για μας, τούτη τη φορά.
Σαν ασήμι στο πιάτο.
Κατάλληλο για ουζάκι αλλά και κυρίως πιάτο, το πιο πάνω εικονιζόμενο φαγάκι, αν το συνοδεύσετε με μια σαλάτα της αρεσκείας σας, φρέσκο ψωμάκι και γιατί όχι ένα ωραίο άλλειμα ή τυράκι.
Τα πράγματα απλά.
Μισό κιλό φρέσκια "ζουμπουρλούδικη" σαρδέλα, πλυμμένη, αποκεφαλισμένη και καθαρισμένη (απο εντόσθια).
2 μέτριες και σφιχτές ντομάτες καθαρισμένες όμως από τους σπόρους και κομμένες σε ροδέλες.
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, επίσης κομμένη σε ροδέλες.
3-4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες ή κομμένες στη μέση (αν είναι αρκετά μεγάλες).
Ένα καλό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
Ρίγανη, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο.
Λίγο νεράκι, λίγο ξύδι λευκό καθώς και χυμό από ένα μικρό λεμόνι.
Αφού καθαρίσετε τα ψαράκια και τα πλύνετε καλά (ο κόπος προετοιμασίας του φαγητού είναι προφανώς όλος σ' αυτό το στάδιο) θα πλύνετε και θα ξεσποριάσετε τις ντομάτες. Θα τις κόψετες σε ροδέλες και θα τις στρώσετε στον πάτο του ταψιού σας, παρέα με τις ροδέλες της πιπεριάς.
Επάνω θα βάλετε τις σαρδελίτσες να ξαπλώσουν και ανάμεσά τους θα σκορπίσετε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου. Θα σκορπίσετε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Και μετά θα προσθέσετε όλα τα υγρά πασπαλίζοντας και με ρίγανη.
Ψήνετε στους 170 βαθμούς με αέρα και γκριλ για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια των ψαριών αλλά χωρίς να τα μετακινήσετε και σας χαλάσουν.
Νοστιμότατο πιάτο και με πολλά ωφέλιμα για την υγεία μας συστατικά, αν φυσικά σας αρέσει το ψάρι :-)
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Το ψάρι το λατρεύω...είναι γνωστό, σκορδάτες δεν έχω φτιάξει, θα πάρω από την λαϊκή την Πέμπτη και θα τις τιμήσουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικό θα είναι ,προτιμώ ούτως η άλλως το ψάρι απο το κρέας οπότε οπως και να είναι το τρώω,καλό μεσημέρι Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τέλειο φαγάκι! Και θρεπτικότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας αρέσει το ψάρι Πηνελόπη μου,ειδικά η ταπεινή αλλά όχι καταφρονημένη σαρδέλα!Περίπου έτσι την προετοιμάζω και εγώ,αλλά ως τώρα δεν είχα προσθέσει σκόρδο.Το άρωμά του σίγουρα θα απογειώσει την ούτως ή άλλως νόστιμη γεύση του υγιεινού αυτού ψαριού!Καλό μεσημέρι με φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Λίλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνήκουμε στο ίδιο "clib" καλή μου, μόνο που εσύ είσαι πιο τυχερή αφού ζεις κοντά στην πηγή!
Το σκόρδο ολόκληρο εδώ δίνει τόνο και άρωμα. Δεν είναι φυσικά απαραίτητο να το φάει κανείς μετά, γι' αυτό και το αφήνουμε ολόκληρο, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα.
Κι' εγώ Νέλη μου, περισσότερο προτιμώ τα ψαρικά και θαλασσινά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο δε μεγαλώνω, εκτιμώ ακόμη περισσότερο την προσφορά τους στον οργανισμό μας.
Καλό μεσημέρι και σε σένα καλή μου.
Και εύκολο... Βέρα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι πολύ σημαντικό, στις πιεσμένες χρονικά μέρες καθενός που μπαίνει στην κουζίνα του :-))
Να 'σαι καλά Φωτεινή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σκορδάκι, όπως ήδη έγραψα, μπαίνει ολόκληρο για να δώσει το άρωμα του χωρίς φυσικά να είναι απαραίτητο να το φάμε μετά. Έτσι το φαγητό γίνεται και πιο ελαφρύ στην πέψη του :-))
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Παρα πολυ ωραία ιδέα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
σημερα πρωι πρωι αγορασα σαρδελες απο την αγορα. μια χαρα ιδεα για να τις φιαξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήειρηνη
Un plato magnífico adoro las sardinas son saludables e irresistible,abrazos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολο και γρήγορο φαγάκι (πέρα από το καθάρισμα που θα το αναλάβει άλλος οπότε δεν με απασχολεί!! χαχα)! Πραγματικά είναι σαν ασήμι στο πιάτο!! Τετάρτη -ημέρα ψαριού στην οικογένεια- έχει σαρδελίτσα!! χιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Αν και δεν είμαι φανατική του ψαριού... μπορώ να πω, φιλενάδα, πως τις λιμπίστικα!!! Υπέροχες και πολύ υγιεινές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Τη Δευτέρα (Λαϊκή γαρ) δοκιμάζεται ανελλιπώς! Καλό Σαββατοκύριακο Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου, καλή μου φιλενάδα, πού να βρω εδώ σαρδέλες; Κάτι θηρία ανοιχτού Ωκεανού υπάρχουν - θα τα δεις προσεχώς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να μου στείλεις πιατάκι, πολύ θα σε ευγνωμονώ!
Πολλές καλημέρες!
Ψαράκι περιποιημένο και από τα πιο πλούσια σε καλά λιπαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος τις έφτιαξα μόνο μια φορά, δεν τις ευχαριστήθηκα...Θέλω κι άλλες!
xxx
Ζ.
Καλησπέρα, ήρθα κι εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις διακοπές το έπαιζα πονηρή δεν έπαιρνα δικό μου πιάτο και δοκίμαζα από όλους τους άλλους.
Έφαγα λοιπόν στη Φοινικούντα σαρδέλες φιλεταρισμένες γεμιστές υπέροχες.
Καλή Κυριακή.
Αχ, μ'αρέσουν ξαπλωμένες σαρδέλες αγκαλιά με σκορδάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
τρελλαίνομαι!!! μ'αρέσουν πάρα πολύ!!!έφτιαξα μια φορά τις παντρεμένες και είπα δεν τις ξαναφτιάχνω...τι μπελάς το ξεκοκκάλισμα...καμία σχέση με του γαύρου το κόκκαλο. Έχεις κανένα κόλπο????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Κωνσταντίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ. Είναι μια ιδέα που έχει πολύ εύκολη εφαρμογή για όσους αγαπούν το ψαράκι!
Καλημέρα Ειρήνη, αν τελικά τις έφτιαξες με αυτό τον τρόπο, ελπίζω να σας άρεσαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήBuenos días Rosita,
ΑπάντησηΔιαγραφήrealmente sardinas lo que es bello plato y muchas versiones!
Αν "αντέχουν" συνεχή γεύματα με ψάρι καλή μου Taelia (Tina) είναι από τους πολύ καλούς "καταναλωτές" του ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Καλή εβδομάδα Σοφία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να το ευχαριστηθείτε τούτο το φαγάκι, αν προμηθευτείς τελικά την "πρώτη" ύλη :-))
Να σου στείλω Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου στείλω καλή μου...χατήρι σε σένα δεν χαλάω :-)
Πολλούς χαιρετισμούς και φιλιά.
Αμ, άμα έχει "χρόνο" ο άνδρας του σπιτιού πάει στην ψαραγορά και του δίνει και καταλαβαίνει... Δύο κιλά μου έφερε Ζαμπία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοιράστηκαν σε πακετάκια και καταψύκτη, για να έχουμε...
Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Καλώς την Ξανθή μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθατε και πάλι καλή μου.
Πραγματικά αυτό το πιάτο στην ταβέρνα "Ελενα" είναι από τα καλύτερα πιάτα που φτιάχνουν οι φίλοι μου. Κι όλα τους τα ψαρικά είναι πάντα φρέσκα μιας και έχουν και δική τους τράτα.
Καλημέρες πολλές.
Τα ψαράκια αυτά είναι μεγάλη αδυναμία του ανδρός μου, Στέλλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε συχνά-πυκνά γίνονται με διάφορους τρόπους.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Καλώς την Πέπη μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιστρέψαμε τελικά έτσι;
Οι "παντρεμένες" τον έχουν το μπελά τους φίλη μου. Όπως άλλωστε όλες οι παντρεμένες :-))
Κολπάκι δεν έχω, αλλά άμα κόψεις το κεφάλι πάνω στα βράγχια αμέσως-αμέσως ανοίγει και το στομάχι και φεύγουν τα εντόσθια.
Το κεντρικό κόκαλο είναι πιο "σφιχτό" πάνω στη σάρκα από ότι του γαύρου. Εγώ δεν το βγάζω και μαγειρεύω όπως είναι.
Καλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα να έχετε.
Λατρευω σαρδελες... δεν μαγειρευω συχνα γιατι δεν αγαπω ιδιαιτερα το καθαρισμα τους, αλλα μ αρεσουν πολύ και ο τροπος που προτινεις πρεπει να ναι πεντανοστημα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τον τρόπο αυτό (και με το ευθύ αποκεφαλισμό της σαρδέλας) τα πράγματα γίνονται σαφώς πιο εύκολα Ελπινίκη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή