3.9.12

Κεϊκ Βυσσινάδας με cranberries, σοκολάτα και καρύδια

Τι να σας λέω τώρα…σίγουρα το έχετε νοιώσει κι εσείς (όσοι ασχολείστε με τα, της κουζίνας) πως όταν κάτι μας πιάνει και θέλουμε να το φτιάξουμε... ούτε η ζέστη, ούτε το κρύο μας πτοεί!
Έτσι λοιπόν κι’ εγώ, μεταξύ δύο πλυντηρίων που ήταν σε εξέλιξη σιδερώματος…
Ενός φαγητού που ψηνόταν στον φούρνο, γίγαντες με καλοκαιρινή σάλτσα για την ακρίβεια!
Δύο βεραντών που ήθελαν καθάρισμα.
Ενός παιδιού που ήθελε μπανιάρισμα …
Κι’ ενός σκύλου που ήθελε παιχνίδια και είχε περιέργεια για τα πάντα, αποφάσισα ότι ήθελα ένα κεϊκ!
Το σκέφτηκα… Το ξέχασα…Το ξανασκέφτηκα…και είπα να το ξανά-ξέχασω…όμως τελικά  άφησα το σιδέρωμα στη μέση και πήγα να το φτιάξω :-))
Ωχ, αδελφέ!!!

Νάτο λοιπόν.
Αρωματικό όσο δεν φαντάζεστε και με υλικά που είχαμε υπόλοιπο από άλλες «εκτελέσεις».
Κέϊκ Βυσσινάδας με κράνα, σοκολάτα και καρύδια


Κέϊκ βυσσινάδας γιατί το ένα υγρό που χρησιμοποίησα ήταν σπιτική βυσσινάδα, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου, φτιαγμένη όμως από την πεθερά μου,  παρέα με τα πιο κάτω υλικά:
4 αυγά,
100 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
1 κούπα ζάχαρη
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 καλές κουταλιές ρυζάλευρο,
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
1,5 κουταλιά κανέλα σκόνη,
½ κουταλάκι κοφτό βανίλια,
1 κούπα βυσσινάδα,
1 ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ βύσσινο,
1 κούπα γάλα φρέσκο,
½ κούπα αποξηραμένα cranberries,
1 κούπα αλεσμένο καρύδι,
1 πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα σε χοντρά κομμάτια.
Βάζετε αρχικά για μια ώρα τα cranberries να μουλιάσουν μέσα στην βυσσινάδα που την έχετε ανακατέψει με το κονιάκ ή το λικέρ.

Σε βαθύ μπολ χτυπάτε το βούτυρο (που το έχετε αφήσει επίσης μια ώρα ή λιγότερο τώρα με τη ζέστη, σε θερμοκρασία δωματίου) μαζί με το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν.
Σταδιακά ρίχνετε στο μείγμα τα τέσσερα αυγά και τα ενώνετε.
Όταν το μείγμα αυτό ενωθεί ρίχνετε μέσα, το ρυζάλευρο, την κανέλα, την βανίλια, τα cranberries με τη βυσσινάδα και το λικέρ. Ανακατεύετε ξανά
Προσθέτετε το αλεσμένο καρύδι, το μπείκιν πάουντερ και το γάλα και ενσωματώνετε σιγά – σιγά και όλο το αλεύρι. Τέλος ρίχνετε τα κομμάτια της σοκολάτας και ανακατεύετε μ’ ένα κουτάλι ή μια μαρίζ.


Βάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Ο δικός μου ήταν ήδη ζεστός από το φαγητό που ψηνόταν προηγουμένως και έτσι όλα έγιναν πιο εύκολα.

Όταν σβήσετε τον φούρνο. Το αφήνετε για 15 λεπτά μέσα στην φόρμα να κρυώσει και μετά ξεφορμάρετε. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή σάλτσα σοκολάτας (για τους λάτρεις) και το καταναλώστε άφοβα και χωρίς πολλή σκέψη!
Υ.Γ. 
To σιδέρωμα το τελείωσα όταν πια ψηνόταν. Έτσι ούτε γάτα, ούτε ζημιά :-)) 
Καλή Εβδομάδα σας εύχομαι.

37 σχόλια:

  1. Καλό μεσημέρι Πηνελόπη πολύ σε χαίρομαι και τις αποφασεις που παίρνεις τις πραγματοποιείς και τις δουλειές σου τις έχεις όλες αντερ κοντρολ χαχαχα ,να είσαι καλά και πάντα έτσι ,καλά το κέικ φαίνεται φανταστικό,καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις πιο νόστιμες εμπνεύσεις σου είναι αυτό το κέικ Πηνελόπη μου!
    Με υλικά σούπερ αγαπημένα, νόστιμα και αρωματικά!

    Φιλιά πολλά και καλή Σχολική Χρόνια, με πιο ήρεμα ξυπνήματα!

    Ζ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα!μια χαρά σε βρίσκω με τόσα πράγματα που είχες να κάνεις!ωραίο και το κέικ όμως!!καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προκομένο μου κορίτσι εσύ..... Αυτό με τη βυσσινάδα μου άρεσε πολύ!!!! Γιατί λατρεύω βυσσινάδα, θα εκτελεσθεί άμεσα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σου βρε Νέλη μου!
    Τι να κάνω καλό μου κορίτσι, την ανάγκη φιλοτιμία και βάζω "πρόγραμμα" προς εκτέλεση. Συμπληρώνω "ενεργό 18ώρο" σε ημερήσια βάση :-)))

    H σκέψη μου πάντως δεν με πρόδωσε. Βγήκε ωραίο αποτέλεσμα.
    Καλό απόγευμα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζαμπία μου, να είναι καλά το ΜΕΤΡΟ!
    Εκεί λοιπόν με το βλέμμα στραμμένο στο "κενό" μου καταβαίνουν τέτοια διάφορα...Ξέρεις τώρα εσύ!

    Το το έγινε το σημερινό πρωϊνό, με το νέο ξεκίνημα...δεν περιγράφεται :-))
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παπαγάλε μου, αυτά είναι "στάνταρ" διαδικασίες. Απλά καμμιά φορά είναι τόσο έντονα καρφωμένο κάτι στο μυαλό μου, που αν δεν το κάνω ... θα σκάσω!
    Συνιστώ να το δοκιμάσεις το κεκάκι, αν βρεθείς με τέτοια υλικά στα ντουλάπια σου.
    Καλή συνέχεια και σε σένα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να με 'χεις στα "υπόψη" Ποπίτσα μου!
    Είμαι το "άτιμο" προκομμένο και σε καλό να μου βγεί...που λένε!

    Χαιρετισμούς πολλούς καλή μου.
    Μπορώ δε, να σου πω με όλο μου το "εγωϊστικό θράσος" ελπίζω να έχεις νοιώσει, ότι τέτοιο δεν έχω πολύ... πως έγινε πολύ γευστικό και να το δοκιμάσεις :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά, τι έμπνευση είναι αυτή, Πηνελόπη μου! Νόστιμη, φρουτένια και χορταστική, ό τι πρέπει για πρωινό ξύπνημα! Ελπίζω ο φίλος μου να το ετίμησε, όπως του αξίζει.
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα,Πηνελόπη μου...Ωραία έμπνευση είχες...Καλοφάγωτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Πηνελόπη μου,το κέικ σου είναι μούρλια...φρουτένιο, χορταστικό, πρωτότυπο και υπέροχο!!! Να πάρω ένα κομμάτι;;;;;
    Τι έμπνευση!!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χαχαχαχαχα γέλασα πολύ με τον όλο πανικό του σπιτιού σου!!!!!δλδ με τον τρόπο που μας τα περιέγραφες...!!!!σούπερ η συνταγή σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πηνελόπη μου,αυτό το πιτσιλωτό κέικ με κέρδισε από την πρώτη ματιά!!Συνδύασες έξυπνα και τολμηρά,φρούτα,σοκολάτα,ξηρούς καρπούς,λικέρ και φρουτοχυμό..δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο λείπει..Πλούσιο σε γεύση και αρώματα,πρέπει να σε αποζημίωσε για το κονφούζιο που επικράτησε στο σπίτι σου,που όμως το αντιμετώπισες με εξαιρετικό χιούμορ!!Καλο φθινόπωρο,καλή αρχή σε ότι κι αν κάνεις!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απίστευτη έμπνευση αυτό το κέικ!! Πρέπει να είναι πολύ αρωματικό και από νοστιμιά.. άλλο πράγμα!! Πράγματι πάντως, αν σου κολλήσει αν φτιάξεις ή να φας κάτι, πρέπει να το κάνεις αλλιώς δεν φεύγει από το μυαλό!! χιχι!
    Καλή εβδομάδα, φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Πηνελόπη μου τέλειο το κέικ σου και σίγουρα πολύ νόστιμο με τόσα ωραία υλικά που έχει.Θα το φτιάξω σίγουρα και θα σου πω αν το πέτυχα,φιλιά να είσαι καλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα από την Αθήνα Ελένη μου.
    Έμπνευση δεν ξέρω αν το λες; Αλλά αξιοποίηση υλικών, το λες σίγουρα καλή μου :-)))
    Ο φιλαράκος σου όταν ψηνόταν ήθελε να δοκιμάσει...μετά έφαγε μάλλον ελάχιστο!
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να 'σαι καλά βρε Όστριά μου!
    Κάνω ότι μπορώ που λένε, δεδομένων των υλικών και των συνθηκών :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να πάρεις Κική μου... αλλά δεν νομίζω πως θα βρείς πια!
    Πάει να ήταν κι' άλλο και άλλη βυσσινάδα δεν διαθέτω για επανάληψη αφού την προχώρησα σε λικεράκι, σύμφωνα με την συνταγή σου :-))
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν το δεις "ψύχραιμα" Τόνια μου για γέλια είναι! Αλλά όταν το "βιώνεις" μάλλον δεν το αντέχεις για μεγάλα διαστήματα :-))
    Οπότε το ωραιόποιώ όσο με παίρνει και προχωρώ...
    Τι κεκάκι πραγματικά έγινε πολύ μυρωδάτο και νόστιμο πάντως.
    Μια καλή μέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σ' ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου και για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια. Αντεύχομαι για ένα καλό φθινόπωρο.

    Το χιούμορ "σώζει ζωές" καλή μου, γιατί διαφορετικά πάμε χαμένοι είναι σίγουρο.
    Καλημέρα εύχομαι ολόψυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Α, Thaelia μου αυτό μπορείς να μου το "καταλογίσεις" και ως μειονέκτημα και ως πλεονέκτημα. Άμα μου "καρφωθεί" κάτι στο μυαλό δεν υπάρχει περίπτωση να το βγάλω μέχρι να το κάνω πράξη.
    Άλλοτε μου βγαίνει σε καλό και άλλοτε χτυπάω το κεφάλι μου κάτι που ισχύει φυσικά σε όλους τους τομείς της ζωής μου.

    Το συγκεκριμένο πείραμα πάντως ήταν άκρως επιτυχημένο οπότε όλα πήγαν κατ' ευχήν :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα Ροδάνθη μου.
    Να το φτιάξεις καλή μου και θα είμαστε εδώ ελπίζω, για να μας πεις τι εντυπώσεις δημιούργησε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πηνελόπη μου τι ωραίο, αφράτο και μυρωδάτο κέικ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να 'σαι καλά βρε Λίλα μου.
    Έγινε πραγματικά νόστιμο και πέτυχε... παρά τον πανικό στην ευρύτερη ζώνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πηνελόπη μου συγχαρητήρια για την έμπνευση!Καταπληκτικό, είμαι σίγουρη πως δε θα μείνει ψίχουλο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα...καλό φθινόπωρο!
    Πολύ καλή η συνταγή σου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τι έφτιαξες πάλι Πηνελόπη μου, φαίνεται φοβερό και φαντάζομαι την γεύση του. σκέφτομαι που αθ βρω την βυσσινάδα και νομίζω ότι έχω πιθανότητες!
    φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα Πηνελόπη μου,καταπληκτικό το κέικ σου!!! Ταυτόχρονα βέβαια είσαι καταπληκτική στο multi-tasking...Ελπίζω η υπόλοιπη εβδομάδα να κυλήσει πιο ήρεμα..Φιλάκια!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Υλικά αγαπημένα. Όντως έτσι και κάτσει κάτι στο μυαλό να φτιάξουμε, δεν βγαίνει εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τι να πω εγω τωρα.. μπορει κανεις να αντισταθει σ αυτο το κεηκ?
    Γεια στα χερια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σ' ευχαριστώ Ελένη μου.
    Θέλω να πιστεύω πως επειδή άρεσε σε όλους μας, με δικαίωσε ως σκέψη :-)
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γειά σου Δημητρά μου.
    Καλό φθινόπωρο και σας εσάς και πολλές και καλές δουλειές στο καφέ.

    Αν σου αρέσει. ευκαιρία να το δοκιμάσετε και στους πελάτες σας για να δούμε αν θα έχει θετική ανταπόκριση :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αμ έχεις πιθανότητες να βρεις βυσσινάδα Έρη μου, τότε θα σου έλεγα να την κάνεις την δοκιμή σου και φυσικά να κάνεις και τις όποιες εσύ παραλλαγές επιθυμείς.

    Καλή σχολική χρονιά στην φατσούλα σου. Όλα θα πάνε καλά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Xa,xa,xa, multi-tasking είναι ο όρος που χρησιμοποιώ κι' εγώ καλή μου Χαρά μου, όταν θέλω κάπως να με "αυτοπροσδιορίσω"!
    Φαντάζομαι ότι ισχύει για αρκετές από εμάς, αν και κάποιες φορές προσωπικά "ξεφεύγω" πάρα πολύ!

    Ωραίο και άκρως μυρωδάτο, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω. Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κική μου εσύ φαντάζομαι πως το ξέρεις καλά αυτό το συναίσθημα του "καρφώματος στην σκέψη"!!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Σ' ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη μου.
    Απλά αν έχεις διάθεση κάνε κι' εσύ τις δικές σου δοκιμές για να έχεις ένα πραγματικά νόστιμο κέϊκ για το κεφαδάκι σου :-)
    Καλημέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή