Τι να σας λέω τώρα…σίγουρα το έχετε νοιώσει κι εσείς (όσοι
ασχολείστε με τα, της κουζίνας) πως όταν κάτι μας πιάνει και θέλουμε να το φτιάξουμε...
ούτε η ζέστη, ούτε το κρύο μας πτοεί!
Έτσι λοιπόν κι’ εγώ, μεταξύ δύο πλυντηρίων που ήταν σε εξέλιξη
σιδερώματος…
Ενός φαγητού που ψηνόταν στον φούρνο, γίγαντες με καλοκαιρινή
σάλτσα για την ακρίβεια!
Δύο βεραντών που ήθελαν καθάρισμα.
Δύο βεραντών που ήθελαν καθάρισμα.
Ενός παιδιού που ήθελε μπανιάρισμα …
Κι’ ενός σκύλου που ήθελε παιχνίδια και είχε περιέργεια για
τα πάντα, αποφάσισα ότι ήθελα ένα κεϊκ!
Το σκέφτηκα… Το ξέχασα…Το ξανασκέφτηκα…και είπα να το ξανά-ξέχασω…όμως τελικά άφησα το σιδέρωμα στη μέση και πήγα
να το φτιάξω :-))
Ωχ, αδελφέ!!!
Νάτο λοιπόν.
Αρωματικό όσο δεν φαντάζεστε και με υλικά που είχαμε υπόλοιπο
από άλλες «εκτελέσεις».
Κέϊκ βυσσινάδας γιατί το ένα υγρό που χρησιμοποίησα ήταν
σπιτική βυσσινάδα, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου, φτιαγμένη όμως από την πεθερά
μου, παρέα με τα πιο κάτω υλικά:
4 αυγά,
100 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
1 κούπα ζάχαρη
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 καλές κουταλιές ρυζάλευρο,
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
1,5 κουταλιά κανέλα σκόνη,
½ κουταλάκι κοφτό βανίλια,
1 κούπα βυσσινάδα,
1 ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ βύσσινο,
1 κούπα γάλα φρέσκο,
½ κούπα αποξηραμένα cranberries,
1 κούπα αλεσμένο καρύδι,
1 πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα σε χοντρά κομμάτια.
Βάζετε αρχικά για μια ώρα τα cranberries να μουλιάσουν μέσα στην βυσσινάδα
που την έχετε ανακατέψει με το κονιάκ ή το λικέρ.
Σε βαθύ μπολ χτυπάτε το βούτυρο (που το έχετε αφήσει επίσης μια
ώρα ή λιγότερο τώρα με τη ζέστη, σε θερμοκρασία δωματίου) μαζί με το λάδι και τη
ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν.
Σταδιακά ρίχνετε στο μείγμα τα τέσσερα αυγά και τα ενώνετε.
Όταν το μείγμα αυτό ενωθεί ρίχνετε μέσα, το ρυζάλευρο, την κανέλα,
την βανίλια, τα cranberries με τη βυσσινάδα και το λικέρ. Ανακατεύετε ξανά
Προσθέτετε το αλεσμένο καρύδι, το μπείκιν πάουντερ και το γάλα
και ενσωματώνετε σιγά – σιγά και όλο το αλεύρι. Τέλος ρίχνετε τα κομμάτια της σοκολάτας
και ανακατεύετε μ’ ένα κουτάλι ή μια μαρίζ.
Βάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνετε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Ο δικός μου
ήταν ήδη ζεστός από το φαγητό που ψηνόταν προηγουμένως και έτσι όλα έγιναν πιο
εύκολα.
Όταν σβήσετε τον φούρνο. Το αφήνετε για 15 λεπτά μέσα στην φόρμα
να κρυώσει και μετά ξεφορμάρετε. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή σάλτσα σοκολάτας
(για τους λάτρεις) και το καταναλώστε άφοβα και χωρίς πολλή σκέψη!
Υ.Γ.
To σιδέρωμα το τελείωσα όταν πια ψηνόταν. Έτσι ούτε γάτα, ούτε ζημιά :-))
Καλή Εβδομάδα σας εύχομαι.
Καλή Εβδομάδα σας εύχομαι.
Καλό μεσημέρι Πηνελόπη πολύ σε χαίρομαι και τις αποφασεις που παίρνεις τις πραγματοποιείς και τις δουλειές σου τις έχεις όλες αντερ κοντρολ χαχαχα ,να είσαι καλά και πάντα έτσι ,καλά το κέικ φαίνεται φανταστικό,καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις πιο νόστιμες εμπνεύσεις σου είναι αυτό το κέικ Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε υλικά σούπερ αγαπημένα, νόστιμα και αρωματικά!
Φιλιά πολλά και καλή Σχολική Χρόνια, με πιο ήρεμα ξυπνήματα!
Ζ.
καλησπέρα!μια χαρά σε βρίσκω με τόσα πράγματα που είχες να κάνεις!ωραίο και το κέικ όμως!!καλή συνέχεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροκομένο μου κορίτσι εσύ..... Αυτό με τη βυσσινάδα μου άρεσε πολύ!!!! Γιατί λατρεύω βυσσινάδα, θα εκτελεσθεί άμεσα φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου βρε Νέλη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνω καλό μου κορίτσι, την ανάγκη φιλοτιμία και βάζω "πρόγραμμα" προς εκτέλεση. Συμπληρώνω "ενεργό 18ώρο" σε ημερήσια βάση :-)))
H σκέψη μου πάντως δεν με πρόδωσε. Βγήκε ωραίο αποτέλεσμα.
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Ζαμπία μου, να είναι καλά το ΜΕΤΡΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί λοιπόν με το βλέμμα στραμμένο στο "κενό" μου καταβαίνουν τέτοια διάφορα...Ξέρεις τώρα εσύ!
Το το έγινε το σημερινό πρωϊνό, με το νέο ξεκίνημα...δεν περιγράφεται :-))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Παπαγάλε μου, αυτά είναι "στάνταρ" διαδικασίες. Απλά καμμιά φορά είναι τόσο έντονα καρφωμένο κάτι στο μυαλό μου, που αν δεν το κάνω ... θα σκάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνιστώ να το δοκιμάσεις το κεκάκι, αν βρεθείς με τέτοια υλικά στα ντουλάπια σου.
Καλή συνέχεια και σε σένα καλή μου.
Να με 'χεις στα "υπόψη" Ποπίτσα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι το "άτιμο" προκομμένο και σε καλό να μου βγεί...που λένε!
Χαιρετισμούς πολλούς καλή μου.
Μπορώ δε, να σου πω με όλο μου το "εγωϊστικό θράσος" ελπίζω να έχεις νοιώσει, ότι τέτοιο δεν έχω πολύ... πως έγινε πολύ γευστικό και να το δοκιμάσεις :-)
Καλά, τι έμπνευση είναι αυτή, Πηνελόπη μου! Νόστιμη, φρουτένια και χορταστική, ό τι πρέπει για πρωινό ξύπνημα! Ελπίζω ο φίλος μου να το ετίμησε, όπως του αξίζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και καλή εβδομάδα.
Φιλιά.
Καλησπέρα,Πηνελόπη μου...Ωραία έμπνευση είχες...Καλοφάγωτο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Πηνελόπη μου,το κέικ σου είναι μούρλια...φρουτένιο, χορταστικό, πρωτότυπο και υπέροχο!!! Να πάρω ένα κομμάτι;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι έμπνευση!!!!!
Φιλιά
χαχαχαχαχα γέλασα πολύ με τον όλο πανικό του σπιτιού σου!!!!!δλδ με τον τρόπο που μας τα περιέγραφες...!!!!σούπερ η συνταγή σου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου,αυτό το πιτσιλωτό κέικ με κέρδισε από την πρώτη ματιά!!Συνδύασες έξυπνα και τολμηρά,φρούτα,σοκολάτα,ξηρούς καρπούς,λικέρ και φρουτοχυμό..δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο λείπει..Πλούσιο σε γεύση και αρώματα,πρέπει να σε αποζημίωσε για το κονφούζιο που επικράτησε στο σπίτι σου,που όμως το αντιμετώπισες με εξαιρετικό χιούμορ!!Καλο φθινόπωρο,καλή αρχή σε ότι κι αν κάνεις!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτη έμπνευση αυτό το κέικ!! Πρέπει να είναι πολύ αρωματικό και από νοστιμιά.. άλλο πράγμα!! Πράγματι πάντως, αν σου κολλήσει αν φτιάξεις ή να φας κάτι, πρέπει να το κάνεις αλλιώς δεν φεύγει από το μυαλό!! χιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα, φιλιά!!
Καλημέρα Πηνελόπη μου τέλειο το κέικ σου και σίγουρα πολύ νόστιμο με τόσα ωραία υλικά που έχει.Θα το φτιάξω σίγουρα και θα σου πω αν το πέτυχα,φιλιά να είσαι καλά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα από την Αθήνα Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈμπνευση δεν ξέρω αν το λες; Αλλά αξιοποίηση υλικών, το λες σίγουρα καλή μου :-)))
Ο φιλαράκος σου όταν ψηνόταν ήθελε να δοκιμάσει...μετά έφαγε μάλλον ελάχιστο!
Πολλούς χαιρετισμούς.
Να 'σαι καλά βρε Όστριά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω ότι μπορώ που λένε, δεδομένων των υλικών και των συνθηκών :-))
Να πάρεις Κική μου... αλλά δεν νομίζω πως θα βρείς πια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάει να ήταν κι' άλλο και άλλη βυσσινάδα δεν διαθέτω για επανάληψη αφού την προχώρησα σε λικεράκι, σύμφωνα με την συνταγή σου :-))
Πολλές καλημέρες.
Αν το δεις "ψύχραιμα" Τόνια μου για γέλια είναι! Αλλά όταν το "βιώνεις" μάλλον δεν το αντέχεις για μεγάλα διαστήματα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε το ωραιόποιώ όσο με παίρνει και προχωρώ...
Τι κεκάκι πραγματικά έγινε πολύ μυρωδάτο και νόστιμο πάντως.
Μια καλή μέρα να έχεις.
Σ' ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου και για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια. Αντεύχομαι για ένα καλό φθινόπωρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χιούμορ "σώζει ζωές" καλή μου, γιατί διαφορετικά πάμε χαμένοι είναι σίγουρο.
Καλημέρα εύχομαι ολόψυχα.
Α, Thaelia μου αυτό μπορείς να μου το "καταλογίσεις" και ως μειονέκτημα και ως πλεονέκτημα. Άμα μου "καρφωθεί" κάτι στο μυαλό δεν υπάρχει περίπτωση να το βγάλω μέχρι να το κάνω πράξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλοτε μου βγαίνει σε καλό και άλλοτε χτυπάω το κεφάλι μου κάτι που ισχύει φυσικά σε όλους τους τομείς της ζωής μου.
Το συγκεκριμένο πείραμα πάντως ήταν άκρως επιτυχημένο οπότε όλα πήγαν κατ' ευχήν :-)))
Καλημέρα Ροδάνθη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το φτιάξεις καλή μου και θα είμαστε εδώ ελπίζω, για να μας πεις τι εντυπώσεις δημιούργησε :-)
Πηνελόπη μου τι ωραίο, αφράτο και μυρωδάτο κέικ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά βρε Λίλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγινε πραγματικά νόστιμο και πέτυχε... παρά τον πανικό στην ευρύτερη ζώνη!
Πηνελόπη μου συγχαρητήρια για την έμπνευση!Καταπληκτικό, είμαι σίγουρη πως δε θα μείνει ψίχουλο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καλησπέρα...καλό φθινόπωρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή η συνταγή σου.
Φιλιά.
Τι έφτιαξες πάλι Πηνελόπη μου, φαίνεται φοβερό και φαντάζομαι την γεύση του. σκέφτομαι που αθ βρω την βυσσινάδα και νομίζω ότι έχω πιθανότητες!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια πολλά!
Καλημέρα Πηνελόπη μου,καταπληκτικό το κέικ σου!!! Ταυτόχρονα βέβαια είσαι καταπληκτική στο multi-tasking...Ελπίζω η υπόλοιπη εβδομάδα να κυλήσει πιο ήρεμα..Φιλάκια!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥλικά αγαπημένα. Όντως έτσι και κάτσει κάτι στο μυαλό να φτιάξουμε, δεν βγαίνει εύκολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πω εγω τωρα.. μπορει κανεις να αντισταθει σ αυτο το κεηκ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου!!
Σ' ευχαριστώ Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να πιστεύω πως επειδή άρεσε σε όλους μας, με δικαίωσε ως σκέψη :-)
Καλημέρα εύχομαι.
Γειά σου Δημητρά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό φθινόπωρο και σας εσάς και πολλές και καλές δουλειές στο καφέ.
Αν σου αρέσει. ευκαιρία να το δοκιμάσετε και στους πελάτες σας για να δούμε αν θα έχει θετική ανταπόκριση :-))
Αμ έχεις πιθανότητες να βρεις βυσσινάδα Έρη μου, τότε θα σου έλεγα να την κάνεις την δοκιμή σου και φυσικά να κάνεις και τις όποιες εσύ παραλλαγές επιθυμείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σχολική χρονιά στην φατσούλα σου. Όλα θα πάνε καλά :-)
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήXa,xa,xa, multi-tasking είναι ο όρος που χρησιμοποιώ κι' εγώ καλή μου Χαρά μου, όταν θέλω κάπως να με "αυτοπροσδιορίσω"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι ότι ισχύει για αρκετές από εμάς, αν και κάποιες φορές προσωπικά "ξεφεύγω" πάρα πολύ!
Ωραίο και άκρως μυρωδάτο, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω. Πολλές καλημέρες.
Κική μου εσύ φαντάζομαι πως το ξέρεις καλά αυτό το συναίσθημα του "καρφώματος στην σκέψη"!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Σ' ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά αν έχεις διάθεση κάνε κι' εσύ τις δικές σου δοκιμές για να έχεις ένα πραγματικά νόστιμο κέϊκ για το κεφαδάκι σου :-)
Καλημέρα καλή μου.