Για όσους αγαπούν το Pesto με το άρωμα του βασιλικού, θέλω να πιστεύω πως η ακόλουθη εκδοχή «αλμυρού στρούντελ», αξίζει τον κόπο της δοκιμής.
Ειδικά αν το pesto είναι οικιακής κατασκευής όπως ήταν το δικό μου χάρη στα
αγαπημένα πλατύφυλλα αλλά και χειμωνιάτικα βασιλικά το μπαλκονιού μου.
Εκεί κατά τα μέσα Σεπτέμβρη και πριν του Σταυρού, που
συνηθίζεται να κόβονται τα βασιλικά και να πηγαίνουν στην εκκλησία για τη χάρη
του ΣΤΑΥΡΟΥ, έκοψα αρκετά από τις γλάστρες που τα φιλοξενούν και έκανα και 3 βαζάκια
pesto.
Τα έφτιαξα, χωρίς ωστόσο να βάλω μέσα το καθιερωμένο τυρί, μιας και τα ήθελα για διάφορες χρήσεις, μια από αυτές θα δείτε πιο κάτω.
Το pesto μου έγινε λοιπόν με :
Καθαρά και πλυμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού περίπου 2,5 μπολάκια γλυκού,
3 σκελίδες σκόρδου,
30 γραμ. κουκουνάρι,
1/3 κοφτό κουταλάκι αλάτι, 1,5 κουταλιά λάδι,
ελάχιστο μηλόξυδο και ελάχιστο μαύρο πιπέρι.
Όλες οι πιο πάνω αναλογίες είναι για ένα βαζάκι 250 γραμ. Για 3 βαζάκια που έφτιαξα, οι ποσότητες όπως καταλαβαίνετε ήταν τριπλάσιες.
Τα βαζάκια αυτά τα βάζετε στο ψυγείο σας και έχετε δυνατότητα
χρήσης τους για
20-30 μέρες, σε μακαρονάδες, σε σαλάτες, σε συνοδευτικά ντιπ
για κάποιο κρεατικό, ή σαν άλλειμα πάνω σε φρέσκο ψωμάκι ή φύλλο πίτας.
Το τελευταίο (κάτι περισσότερο από το μισό βαζάκι) το έβαλα σε αλμυρό στρούντελ, για να έχω κάτι για
βραδινό αλλά και για την άλλη μέρα στην δουλειά.
Και ιδού το αποτέλεσμα.
Χρειάζεστε ένα φύλλο σφολιάτας (όχι με βούτυρο κατά προτίμηση)
180-200 γραμ. σπιτικό pesto βασιλικού,
1 σφιχτή κόκκινη ντοματούλα χωρίς όμως τα σπόρια της και την
φλούδα, κομμένη σε ψηλά μισοφέγγαρα,
250 γραμ. φέτα ή κατσικίσιο τυρί.
Απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας στον πάγκο εργασίας (και έχετε
ξεκινήσει την προθέρμανση του φούρνου σας). Πάνω στο φύλλο μ’ ένα μικρό κουταλάκι
απλώνετε όλο το pesto, αφήνοντας
όμως μια κάθετο κενή, στο σημείο που θα κόψετε το φύλλο σε δύο ίσα μέρη (όπως στην
φωτογραφία).
Πάνω στο στρώμα του pesto θα βάλετε μια σειρά ντοματούλες και
από πάνω θα τρίξετε με τα χεράκια το τυρί.
Ενώνετε τις άκρες δημιουργώντας 2 ρολά (αφού κόψετε στη μέση)
και τα περνάτε με την ένωση προς τα κάτω,
σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Χαράζετε ελαφρώς τη σφολιάτα με μαχαίρι σε 5-6 σημεία κατά μήκος της και ψήνετε στους 190-200
βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο.
Αφήνετε να χλιάνει λιγάκι και είστε έτοιμοι να το κόψετε.
Ως μικρή συμβουλή: μην βάλετε πολύ λάδι στο pesto, γιατί αυτό
θα σας βγει στο ψήσιμο, όταν μιλάμε για φύλλο σφολιάτας, διαφορετικά θα πρέπει να βάλετε τα στρούντελ για λίγο σε
χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
τρελλαίνομαι για πέστο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω, τρέλα φαίνεται! Λατρεύω το πέστο και μου αρέσει ακόμα και με ψωμί σκέτο ή σε σάντουιτς!
ΑπάντησηΔιαγραφήμου έδωσες σούπερ ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σκαστό ρολό με τις καθαρά μεσογειακές γεύσεις,μπήκε και κατοικοέδρευσε στην καρδιά μου!!Τέλειος συνδυασμός βασιλικού,τυριού-φέτας και ντομάτας..όλα τυλιγμένα σε τραγανή,αφράτη ζύμη σφολιάτας που σε κάθε δαγκωματια λιώνει στο στόμα!Χρώματα,αρώματα,γεύσεις που ξεμυαλίζουν και μεθούν,νοστιμιά που χωρίς να έχεις φάει νιώθεις χορτάτη!!!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ έψαχνα μία σίγουρη συνταγή για pesto και την κατάλληλη στιγμή μου την έκανες δώρο!!!!! Σ' ευχαριστώ ....Θα δοκιμάσω και την αλλη σου συνταγή μου φαίνεται νοστιμότατη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα απόγευματινά μου φιλιά!!!
Ο συνδιασμός των υλικών υπέροχος!!! Φαντάζομαι τ'αρώματα...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα ακόμα αρωματικό θαύμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Πηνελοπάρα με τις ιδέες σου και τα πέστο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα και πολύ εύκολη πάνω απ΄ όλα!
Καλό σκ κυρία μου!
Ενώ η σάλτσα ντομάτας με λίγα φύλλα βασιλικού μου αρέσει πολύ, το πέστο έχει πολύ έντονη γεύση για τα γούστα μου! Το στρούντελ σου φαίνεται πολύ ωραίο! Αναρωτιέμαι αν με αυτόν τον τρόπο, θα μου άρεσε!! χιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και καλό σ/κο να έχεις!!
Φιλιά!
voglio farla, adoro questa torte salate e con il feta ancor di più ! Buon we Penelope!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, δηλώνω ερωτευμένη με την πέστο βασιλικού, εξαιρετικό το στρούντελ σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Wow! Great post! Thank's for sharing those ingredients... I want to try it soon! Looks very delicious. I'm getting hungry now. haha
ΑπάντησηΔιαγραφήFollowing you now.. ;)
Hope you'll Follow back. Thank's A lot!
Kisses from VV!!
www.voguelyvan.com
Εξαιρετικό, Πηνελόπη μου, τραγανό, νόστιμο και πολύ αρωματικό! Καταπληκτικός συνδυασμός υλικών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Θαύμα έγινε Πηνελόπη μου... δεν μου στέλνεις κι εμένα;;;; Πωπώωωωω, όσο φαντάζομαι τη γεύση του... θέλω να το φτιάξω αμέσως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό Σ/Κ!
Αλμυρή πεστοσφολιάτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλή με νόστιμα υλικά, Πηνελόπη μου.
Φιλάκια σας.
Πεντανόστιμο και όταν το Pesto είναι σπιτικό ακόμη καλύτερο!!!! Πηνελόπη καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι εδώ το πέστο σου βρήκε την καταλληλότερη και πιο νόστιμη αγκαλιά για να χωθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσαφένιο αλμυρό στρούντελ!
Καλό Μήνα, λέμε!
Ζ.
Καλημέρα Πέπη μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμένα μου αρέσει πάρα πολύ, και συχνά φτιάχνω μόνον για τον εαυτό μου :-)))
Να 'σαι καλά Villy μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα πάνω σε φρέσκο και ζεστό ψωμάκι, ενώ μπαίνει και σαν προσθήκη σε dressing σαλάτας. Για μακαρόνια δε, μόνον για μένα :-)))
Καλημέρα και καλό μήνα Πόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να δω βρε συ, τι ιδέα σου έδωσα...
Θα περιμένω σχετικό post :-)))
Είδες Φωτεινή μου, αυτές οι μικρές χαραγματιές πάνω στην σφολιάτα, έδωσαν μοναδική χάρη, στο όλο σύνολο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες και εύχομαι να έχεις έναν όμορφο Οκτώβρη.
Αγαπητή Εφη, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Νομίζω πως είναι ένα ωραίο pesto που απλώς μπορούμε να προσαρμόσουμε στα γούστα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς και καλό μήνα να έχετε.
Τι να σου πω Μαρινάκι μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μου άρεσαν πολύ! Οι άνδρες ήταν δύσκολοι, όπως πάντα :-))
Απλώς αρχίζω να μην τους κάνω μόνον τα δικά τους χατήρια...
Ευχαριστώ σε Αγγελική μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό μήνα (Ανοιξιάτικο για εσάς) να έχεις.
Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα Χρυσαυγή μου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνω καλή μου, προσπαθώ για εύκολα πράγματα, όταν μιλάμε για ώρες δύσκολες και άκρως φορτωμένες!!!
Tina Pippo, αυτή είναι η κεντρική ιδέα του pesto. Το έντονο άρωμα του βασιλικού. Αλλά αν σου φαίνεται πολύ μπορείς να φτιάξεις μειώνοντας την ποσότητα του και στην θέση αυτού που θα βγάλεις να βάλεις μαϊντανό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο πρασινάδες δηλαδή...
State bene mia cara Chiara!
ΑπάντησηΔιαγραφήBasiliko Pesto, feta, pomodori freschi e pasticceria croccante veramente combinazione bello.
Buon mese :-)
Μανουσίνα μου, επειδή τελικά το pesto έχει φίλους που το λατρεύουν αλλά και άλλους που δεν το έχουν σε γευστική εκτίμηση, εμείς οι πρώτοι να κάνουμε έναν σύλλογο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό μήνα να έχεις.
Thank's for the visit and follow back dear @dina vanessa.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω ότι μπορώ καλύτερο, για να έχω πράγματα που νομίζω πως θα είναι αρωματικά και νόστιμα. Αλλά η αποδοχή ήταν 100% μόνον δική μου αυτή τη φορά.
Καλημέρα και καλό μήνα εύχομαι.
Κικίτσα κόπιασε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το ξαναφτιάξω να το φάμε οι δυό μας!
Καλημέρες πολλές.
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα να έχετε.
Στελλίτσα μου, απλό στην παρασκευή και γρήγορο, αν έχεις "προβλέψει" για το πέστο. Το θέμα είναι να αρέσει η γεύση του και στους άλλους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς έχουμε ιδιότροπους στην παρέα και έτσι έτρωγα μόνη δύο μέρες!
Σ' ευχαριστώ Σοφία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες και σε σένα, και εύχομαι και έναν καλό μήνα να έχεις.
Ε, Ζαμπία μου είπα να αξιοποιήσω την παραγωγή σε βασιλικά και να κάνω δικά μου πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μου αρέσει άλλωστε ιδιαίτερα το pesto, οπότε και οι άλλοι να μην τρώνε εγώ θα το φτιάχνω...
Φιλιά σας. Καλημέρες και καλό μήνα να έχουμε όλοι μας.