Οι μηλόπιτες δίνουν και παίρνουν. Όπου κι αν κοιτάξεις τούτη την εποχή: σε blogs, σε ηλεκτρονικά sites περιοδικών
εσωτερικού και εξωτερικού, αλλά και σε έντυπα φύλλα (μιλάω για το τυπωμένο πια
περιοδικό) υπάρχουν εκδοχές και παραλλαγές για μηλόπιτα.
Για ένα μέτριο στρογγυλό (25 εκατ.) ταψί φούρνου.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, για 35 λεπτά, στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού.
Από Τάρτα Tatin μέχρι … μηλόπιτα σε μορφή μπακλαβά (αυτή πραγματικά θέλω να
την δοκιμάσω κάποια στιγμή). Όσο για τα πιτάκια και τα μαφφινάκια είναι η καλύτερη
εκδοχή για mini ατασθαλίες, με πιο αγαπημένα για μένα τουλάχιστον τα πιτάκια με
ζύμη που περιέχει λευκό κρασί ή ρετσίνα. Είναι πραγματικά πεντανόστιμα και με πάνε πολλά χρόνια πίσω, μιας και ήταν από τις πρώτες μου προσπάθειες στην κουζίνα για ζύμη, αφού γίνονται τόσο εύκολα.
Σ’ αυτήν την φάση λοιπόν και αφού κόντευα στην κυριολεξία να "δαγκώσω" οθόνες και σελίδες περιοδικών :-)) έκανα κι’ εγώ μια γρήγορη μηλόπιτα για το
απογευματινό μας, καφέ ή τσάι, μετά από μια κοπιαστική μέρα με μπόλικες δουλειές
στο σπίτι. Και έβαλα μέσα ότι υλικά είχα τα οποία και ήθελα να καταναλώσω. Εξηγούμαι πάραυτα λοιπόν...
Για ένα μέτριο στρογγυλό (25 εκατ.) ταψί φούρνου.
5 μέτρια μήλα Γκόλτεν που είναι πια στο φόρτε τους και όχι
ψυγείου!
150 γραμμάρια βούτυρο, (τα 50 στο ταψί, τα 100 στον χυλό).
3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη (στο ταψί).
½ κουταλάκι κανέλα (στο ταψί πάνω από τα μήλα).
100 γραμ. ρυζάλευρο,
150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 μέτρια αυγά,
1 κουταλάκι κανέλα,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1κοφτό κουταλάκι βανίλια σκόνη,
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι,
½ κούπα χυμό από πορτοκάλι,
1 ποτηράκι κρασιού μέλι ή πετιμέζι (ή ακόμη και σιρόπι από κάποιο
γλυκό κουταλιού που σας έχει μείνει).
½ κούπα γάλα φρέσκο.
Λιώνετε κατ’ αρχάς το βούτυρο. Το 1/3 της ποσότητας θα το βάλετε
στο ταψί που θα κάνετε το γλυκό σας (όχι πολύ μεγάλο για την πιο πάνω ποσότητα
υλικών, το 25άρι είναι καλό), το υπόλοιπο θα πάει στον χυλό.
Πάνω στο λιωμένο βούτυρο θα πασπαλίσετε την μαύρη ζάχαρη.
Στρωματάκι στην ζάχαρη θα κάνουν τα μήλα, που προηγουμένως έχετε
καθαρίσει και κόψει σε μισοφέγγαρα όχι πολύ λεπτά απαραίτητα.
Θα τα ραντίσετε με το πρώτο μισό κουταλάκι κανέλας.
Ετοιμάζετε τώρα τον χυλό με όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας
με τον αυγοδάρτη.
Μην ξεχάστε το υπόλοιπο βούτυρο!
Μην ξεχάστε το υπόλοιπο βούτυρο!
Το μείγμα θα βγει ίσως λίγο σφιχτό, όπως ο χαλβάς από σιμιγδάλι,
προσθέστε λίγη πορτοκαλάδα ή λίγο γάλα ακόμη.
Ρίχνετε τον χυλό πάνω από τα στρωμένα μήλα και με την βοήθεια
κουταλιού το απλώνετε να πάει παντού.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, για 35 λεπτά, στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού.
Αφήνετε να κρυώσει καλά, χαρακώνετε γύρω-γύρω τα τοιχώματα
και αναποδογυρίζετε σε κατάλληλη πιατέλα.
Το ζητούμενο είναι να μην έχετε έναν πολύ παχύ χυλό, πάνω από
τα μήλα σας.
Ενώ τα μήλα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα σαν κομμάτια
για να κάνουν την διαφορά.
Καραμελωμένα, αρωματικά μήλα! Έτοιμα για κατανάλωση.
Η μηλόπιτα αυτή: σκέτη, με παγωτό βανίλια αλλά και με
στραγγιστό γιαούρτι (ναι σας το υπογράφω, γιατί εγώ έτσι την έφαγα) τρώγεται πολύ
γρήγορα :-))
Όμως η χάρη μου δεν σταμάτησε εδώ...
Αφού είχα φτιάξει αυτή τη μηλόπιτα, είχα μέσα στο μυαλό μου το post της φίλης Ερης για τα μηλομπισκότα με βρώμη. Αυτό από τη στιγμή που το διάβασα ... έπρεπε και να το φτιάξω!!!
Και φυσικά τα έφτιαξα το ίδιο απόγευμα...γιατί ο λιχούδης άνθρωπος (όπως εγώ) όσο κουραμένος και να είναι, τη λιχουδιά θα την φτιάξει!!! μην υπολογίζοντας κόπο και ώρα!
Έγιναν θαυμάσια. Μπορείτε να τα φτιάξετε και εσείς μιας και είναι από τις πιο εύκολες συνταγές για μπισκότα. Αν δε θέλετε, προσθέστε και άλλους ξηρούς καρπούς πέρα από τα καρύδια. Προσωπικά έβαλα και φυστικάκια Αιγίνης.
Ενώ επειδή έκανα ποσότητα μεγαλύτερη από αυτήν της ΄Ερης μας, έβαλα και βούτυρο και ελαιόλαδο.
Τα αρώματα και υφή των μπισκότων, είναι συναρπαστικά.
Μόνο το μικρό μας "στριμμένο άντερο" δεν ικανοποιήθηκε γιατί δεν είχαν σοκολάτα και ίσως το μαλακό του ψημένου μήλου να μην ήταν το καλύτερο του!
Οι μεγάλοι πάντως έπεσαν με τα μούτρα :-))
Σ' ευχαριστούμε Έρη για την όμορφη συνταγή σου.
Ενώ για εμένα σίγουρα θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη εκτέλεση... μέσα στην διάρκεια του χειμώνα. Καλό μήνα σε όλες και όλους.
Όμως η χάρη μου δεν σταμάτησε εδώ...
Αφού είχα φτιάξει αυτή τη μηλόπιτα, είχα μέσα στο μυαλό μου το post της φίλης Ερης για τα μηλομπισκότα με βρώμη. Αυτό από τη στιγμή που το διάβασα ... έπρεπε και να το φτιάξω!!!
Και φυσικά τα έφτιαξα το ίδιο απόγευμα...γιατί ο λιχούδης άνθρωπος (όπως εγώ) όσο κουραμένος και να είναι, τη λιχουδιά θα την φτιάξει!!! μην υπολογίζοντας κόπο και ώρα!
Έγιναν θαυμάσια. Μπορείτε να τα φτιάξετε και εσείς μιας και είναι από τις πιο εύκολες συνταγές για μπισκότα. Αν δε θέλετε, προσθέστε και άλλους ξηρούς καρπούς πέρα από τα καρύδια. Προσωπικά έβαλα και φυστικάκια Αιγίνης.
Ενώ επειδή έκανα ποσότητα μεγαλύτερη από αυτήν της ΄Ερης μας, έβαλα και βούτυρο και ελαιόλαδο.
Τα αρώματα και υφή των μπισκότων, είναι συναρπαστικά.
Μόνο το μικρό μας "στριμμένο άντερο" δεν ικανοποιήθηκε γιατί δεν είχαν σοκολάτα και ίσως το μαλακό του ψημένου μήλου να μην ήταν το καλύτερο του!
Οι μεγάλοι πάντως έπεσαν με τα μούτρα :-))
Σ' ευχαριστούμε Έρη για την όμορφη συνταγή σου.
Ενώ για εμένα σίγουρα θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη εκτέλεση... μέσα στην διάρκεια του χειμώνα. Καλό μήνα σε όλες και όλους.
Μηλοκαταιγίδα!!! Τι λαχταριατά πράγματα είναι αυτά, πάνω που έλεγα να μαζευτώ λιγάκι από τα γλυκά? Λυπήσου την άμοιρη λιχούδα βρε Πηνελόπη μου, με στέλνεις οσονούπω για αγορά μήλων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πηνελόπη μου, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις μηλόπιτες τις λατρεύουμε σε οποιαδήποτε παραλλαγή! Στη δική σου μου αρέσει πολύ που η ζύμη είναι λεπτή, ενώ η στρώση των μήλων πλούσια!
Πολύ σωστή σε βρίσκω!
Φιλιά!
Прекрасен и вкусен сладкиш!Поздравления!:))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία και μυρωδάτη μηλόπιτα! Κι έφτιαξες και τα μπισκότα..μπράααβο! Μήλα παντού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
ΜΜμμμμμμμμ! Νόστιμη μηλοκαταιγίδα... υπέροχη μηλόπιτα και πράγματι μήλα κάθε είδους παντού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου για τις λαχταριστές μηλολιχουδιές!
Λαχταριστά και τα δύο!Μήλα τα φρόυτα της εποχής!Η μηλόπιτα με έκανε να γλύφομαι,θα τη δοκιμάσω κι εγώ σα συνοδεία του απογευματινού μας καφέ.Τα μπισκότα ότι πρέπει για να βουτήξει η κόρη μου στο γάλα της, υγειινό πρωινό!Ευτυχώς έχω μήλα σπίτι και δε θα τρέχω κι εγώ!Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ Πηνελόπη μου τι μου θύμησες.....από τις πρώτες μου απόπειρες η μηλόπιτα μόνο που την άπλωσα σε ταψάρα.....όταν γύρισε ο άντρας μου αναφώνησε...έφτιαξες πίτσα??? Τόσο λεπτή είχε γίνει!!! Υπέροχα μηλογλυκάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπω πω!!! τί ζουμερή μηλόπιτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταλαγιασμένη,βουτυράτη,γυαλιστερή σαν επιφάνεια ήρεμης θάλασσας,η επίστρωση των καραμελωμένων μήλων,μυρωδάτα κύματα κανέλας και εσπεριδοειδών να ξεφεύγουν από τα ρηχά τοιχώματα,να πλανώνται, να αιωρούνται σαν νέφη απροσδόκητης βροχής,μυρωδιές και γεύσεις που δονούν την αγωνιώδη προσπάθειά μου να αδιαφορήσω πάνω από το αναποδογύρισμα ενός αλησμόνητου γλυκού!Πηνελόπη μου οι φωτογραφίες σου συναγωνίζονται την θεσπέσια γεύση του γλυκού σου!!!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!Τις μηλόπιτες τις λατρεύουμε, πολύ ωραία η συνταγή σου κάνω μια παρόμοια αλλά με άλλα υλικά και δοσολογίες!Βρίσκω πολύ καλή τη λεπτή της βάση!Μπράβο!Τα μπισκότα της Έρης τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
καλό μήνα Πηνελόπη μου! Αυτη ή μηλόπιτα με τον χυλό είναι η αγαπημένη της μαμάς μου. αν σου πω ότι δεν την έχω κάνει ποτε?!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρομαι πολύ που σου άρεσαν τα μπισκοτάκια κ εγώ ξαναέκανα την φουρνιά το Σαββατο.
Φιλιά πολλά!
Μήλα παντού! Και τα χρησιμοποίησες τέλεια! Ειδικά η μηλόπιτα μοιάζει πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου θυμισες μόλις το κέικ μήλου-καρότου που φτιάχνω με μεγάλη επιτυχία!!! Πάω να το φτιάξω...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι είναι, οι προκομμένοι άνθρωποι δεν κρύβονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκουσα ατασθαλίες, έστω και mini, και κατέφθασα!
Λαχταριστή η μηλόπιτα, μυρωδάτη, πλούσια σε γέμιση, όπως μου αρέσει!
Αλλά βλέπω ότι δεν αρκέστηκες μόνο σ' αυτή!
Φιλιά, καλό μήνα!
Καλημέρα Αμαλία μου, να σε λυπηθώ γλυκιά μου, αλλά προτιμώ να σε γλυκάνω :-))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ερμιόνη μου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά με κατάλαβες, προτιμώ την πλούσια γεύση και ύπαρξη του μήλου, πάνω σε λεπτό στρώμα ζύμης, παρά το αντίθετο θα έλεγα.
Πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.
Milena Poptoleva, ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέρα μου, τα μήλα είναι στα καλύτερα τους τώρα, μετά τον Νοέμβρη θα αρχίσουν να τα βάζουν για ωρίμανση στα ψυγεία, οπότε τα αρώματα τώρα μάλλον είναι στην καλύτερη φάση τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
Καλώς την Κική μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες τι καταιγίδα μήλων (!) και όπως φαίνεται δεν θα σταματήσει για καιρό ακόμη :-))
Καλημέρες πολλέςστέλνω εκεί στον Βορρά.
Καλημέρα Αρμονία μου, τα μπισκοτάκια λατρεύτηκαν από τους μεγάλους. Ο δικός μου μικρός δεν ενθουσιάστηκε μιας και δεν είχαν σοκολάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την μηλόπιτα, νομίζω ότι αρέσει σε όλους πολύ.
Ε, Λίλα κάνε κανά - δυό τώρα για να έχει να πορεύται κι' ας τις θεωρήσει γλυκιές πίτσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάνα, Πέπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς ζουμερή, καραμελωμένη και άκρως μυρωδάτη με την ποσότητα του μήλου να κάνει την διαφορά :-))
Τα αλησμόνητα γλυκά Φωτεινή μου, είναι αυτά που οδηγούν τα βήματα μας, μέσα από τις νότες νοσταλγίας που μας φέρνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες και μυρωδάτες να σε βρούν :-)
Καλό μήνα και σε σένα Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μας γράψεις και εσύ την δική σου εκδοχή μηλόπιτας. Απλώς σε μένα αρέσει περισσότερο με λεπτή ζύμη και περισσότερα καραμελωμένα μήλα, που είναι μεγάλη μου αδυναμία.
Τα μπισκότα της Έρης γετστικότατα και σου συνιστώ να την δοκιμάσεις την συνταγή, μιας και γίνεται και πολύ εύκολα.
Σ' ευχαριστώ πολύ Villy μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μήλα όλων των αποχρώσεων απλωμένα στους πάγκους της αγοράς θες δεν θες...σε γαργαλάνε!
Όπως και οι κολοκύθες που χάζευα χθες αλλά τελικά δεν αγόρασα :-(
Άντε Μαρινάκι μου, φτιάξε το και περιμένουμε εικόνες και συνταγή, για να έχουμε να "πορευόμαστε" μιας και τα μήλα θα είναι κοντά μας για αρκετό καιρό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα εκεί στο Βέλγιο.
Μαρθούλα μου, ίσως καμμιά φορά πρέπει να μην είμαστε τόσο προκομμένοι άνθρωποι ή τουλάχιστον να το "κρύβουμε" γιατί καταλήγει να είναι σε βάρος μας :-( σε πολλά επίπεδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς καλή μου.
Ελένη μου καλή, θα σε κάνω Επίτιμο Πρόεδρο του club Α.Ε.Α. (των "απανταχού επιρρεπών σε ατασθαλίες" δηλαδή, αφού από τόσο μακριά τις μυρίστηκες :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλούσια γέμιση σε μήλα. Η δική μου αδυναμία και ροπή σε ατασθαλία!
Πολλά φιλιά.
Έρη μου καλή, εσύ που φτιάχνεις τόσα και τόσα...δώσε βρε μια ευκαιρία και στην κλασσική μηλόπιτα (έτσι όπως την κάνει η μαμά σου ή όπως την έκανα εγώ τελευταίως)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μπισκοτάκια σου τέλεια και καθώς γίνονται πολύ εύκολα σίγουρα θα ξαναγίνουν!!
Πολλές καλημέρες και καλό μήνα κι' από εμένα.
Πολύ ωραία η συνταγή για την μυλόπιτα σύγουρα θα την δοκιμάσω και σε αυτή την παραλλαγή.http://nailsartgr.blogspot.gr/
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία και μοσχομυριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Πηνελόπη μου και μπισκότα εεεε αθεόφοβη!
adoro la tarte tatin, bellissima ricetta, buon mese anche a te Penelope!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω μια παρόμοια συνταγή, έτσι με μαύρη ζάχαρη αλλά η ζύμη σου μου φαίνεται πιο "μπισκοτένια" και θα δοκιμαστεί (στην πρώτη άδεια του φαντάρου μου...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού ήμουν και έχασα τέτοια μηλομαγειρέματα;;;;; Πλούσια σε φρούτο με λεπτή ζύμη! Μόνο υπέροχη θα είναι και θα δοκιμαστεί. Καλημέρα και πολλά φιλιά1
ΑπάντησηΔιαγραφήNails Art Design Greece όλες οι μηλόπιτες που η ποσότητα μήλου είναι "εμφανείς" για μένα είναι μεγάλος πειρασμός, οπότε πάσα εκδοχή δεκτή :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοπίτσα μου, ότι κάνω το κάνω σε βαθμό "κακουργήματος" κάποιες φορές :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
Τi amo molto tarta tatin, cara Chiara, solo qui si differenzia po 'di pasta.
ΑπάντησηΔιαγραφήBuongiorno :-) a voi.
A, με το καλό ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ο φαντάρος σου Βαγγελιώ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερνά ο καιρός πιο γρήγορα απ' ότι νομίζουμε.
Εδώ η ζύμη είναι πιο λεπτή και πιο μπισκοτένια, για να κλέβει την παράσταση η ποσότητα των καραμελωμένων μήλων!
Πολλές καλημέρες.
Έλα ντε που ήσουν Σοφία μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτοίμαζες μάλλον μελιτζάνες με σκορδάκι :-))) ή μήπως καμιά μακαρανάδα!!!
Όλα ωραία και νόστιμα φυσικά.
Μηλόπιτα με μοναδική αίσθηση και παρουσία του μήλου. Δοκίμασε την και ελπίζω να σας αρέσει.
Καλημέρες και φιλιά πολλά.