Η κουζίνα της Πέπης μας είχε μια πολύ ωραία συνταγή για
σολωμό πριν λίγες μέρες.
Έχω ένα θέμα με τον σολωμό είναι η αλήθεια. Τον βρίσκω λίγο
βαρύ στη γεύση, παρά το γεγονός ότι τα ψιλά φιλετάκια καπνιστού σολωμού μου αρέσουν
ιδιαίτερα πάνω σε ψωμάκι με την προσθήκη απλώς λίγη καλής μουστάρδας.
Το φρέσκο ψάρι, όσες φορές το μαγείρεψα μου φάνηκε βαρύ.
Αλλά
τα μπιφτέκια της φίλης μας και η παρουσίασή τους μού «κέντρισαν» με το πρώτο, το ενδιαφέρον!
Μπήκαν λοιπόν σε γραμμή παραγωγής, αλλά επειδή την ώρα που
το αποφάσισα φρέσκο δεν μπορούσα να βρω, πήρα κατεψυγμένα κομμάτια. Και έκανα
τα δικά μου πειράματα.
Δεν πείραξα ιδιαίτερα την συνταγή της Πέπης (εντάξει λιγάκι ίσως...).
Απλώς,επειδή ήθελα περισσότερα από 4 μπιφτέκια μαζί με τον
σολωμό πρόσθεσα και ένα φιλέτο πέρκας σε ίση ποσότητα.
Λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια καθώς κι’ ένα μικρό ξερό κρεμμύδι, λίγο
πιπέρι και λίγο λάδι, όχι καυτερή πιπεριά, αλλά δύο μικρές πράσινες από τον
μπαξέ της ταράτσας και έτοιμα τα ψαρό-μπιφτέκια μου.
Για 8 ψαρο-μπιφτέκια θα χρειαστείτε:
350 γραμ. σολωμό φιλέτο,
350 γραμ πέρκα φιλέτο,
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
ψιλοκομμένα
1 μικρό ξερό κόκκινο κρεμμύδι επίσης ψιλοκομμένο,
1 λαϊμ χυμό και ξύσμα ή ένα ωραίο φρέσκο λεμονάκι,
1 κομμάτι (περίπου μισό δάχτυλό) φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο,
2 μικρές πράσινες πιπεριές (όχι καυτερές αν θα φάνε και
μικροί)
αλατάκι, πιπεράκι και λίγο λαδάκι.
5-6 μικρά παξιμάδια κρίθινα (σκέτα ή και με μαυροκούκι)
Όλα τα υλικά θα αλεστούν στο multi (λίγα-λίγα όμως) και στο τέλος θα
προσθέσετε και τα τριμμένα παξιμάδια.
Θα ζυμώσετε καλά να ενωθούν τα υλικά σας και θα τα αφήσετε για μια-δυο ώρες στο ψυγείο.
Πλάθετε κατόπιν τα μπιφτέκια σε κανονικό μέγεθος και είτε τα τηγανίζετε, όπως έκανε η φίλη Πέπη.
Είτε τα ψήνετε στον φούρνο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, μαζί με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεμένο με ελάχιστο νεράκι και λίγη σάλτσα σόγιας, στους 180 βαθμούς, στην μεσαία θέση του φούρνου και τα γυρίζετε μια φορά για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά όπως έκανα εγώ, καθώς ήταν βραδάκι και δεν είχα διάθεση για τηγάνισμα :-))
Θα ζυμώσετε καλά να ενωθούν τα υλικά σας και θα τα αφήσετε για μια-δυο ώρες στο ψυγείο.
Πλάθετε κατόπιν τα μπιφτέκια σε κανονικό μέγεθος και είτε τα τηγανίζετε, όπως έκανε η φίλη Πέπη.
Είτε τα ψήνετε στον φούρνο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, μαζί με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεμένο με ελάχιστο νεράκι και λίγη σάλτσα σόγιας, στους 180 βαθμούς, στην μεσαία θέση του φούρνου και τα γυρίζετε μια φορά για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά όπως έκανα εγώ, καθώς ήταν βραδάκι και δεν είχα διάθεση για τηγάνισμα :-))
Συνοδεύτηκαν με το λαδολέμονο και μουστάρδα πάνω στα βραστά
κολοκυθάκια, αλλά και ντοματούλα φρέσκια που στην φωτογραφία μας δεν φαίνεται.
Εσείς επιλέγετε σύμφωνα με την διάθεση και τα γούστα σας.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Τα ψαρομπιφτέκια τα έχω βάλει κι εγώ στο μάτι, Πηνελόπη μου. Τα έρθει η σειρά τους, έτσι νομίζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία η συνταγή της Πέπεης-την έχω κρατήσει- και οι δικές σου προσθήκες μου άρεσαν.
Έκανες και διαιτητικό σεπβίρισμα βλέπω! Μπράβο!
Φιλάκια απογευματινά!
Μπράβο στην Πέπη αρχικά,αλλά και σε εσένα Πηνελόπη για την ανανεωτική φρεσκάδα της υπέροχης συνταγής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εικόνα είναι φλύαρη από μόνη της..εξαιρετικά παρουσιασμένη,με ζωντανά χρώματα και την υποψία των δυνατών αρωμάτων να πλανάται στον αέρα,την ποικιλόμορφη σύσταση των ψαρομπιφτεκιών και την ήπια γεύση των φρέσκων κολοκυθιών.Η σάλτσα του λαδολέμονου με την μουστάρδα απογειώνει την ήδη νόστιμη γεύση!Συγχαρητήρια και στις δύο!!!Φιλιά πολλά.πολλά.
ωραία ιδέα, η σάλτσα πρέπει να αναδεικνύει τα χρώματα και τα αρώματα του πιάτου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ και με καλά αποτελέσματα
Κάτι παρόμοιο κάνω κι εγώ, μόνο που αντί για πέρκα βάζω μία κονσέρβα τόνο σε νερό! Πολύ νόστιμα γίνονται τα ψαρομπιφτεκάκια και ξεφεύγουμε λίγο από την έντονη ψαρομυρωδιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! Δε το πιστεύω!!! Πόσο χαίρομαι που τα δοκίμασες και σου άρεσαν!!! Και οι αλλαγές σούπερ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ!!!
Πολύ όμορφη ιδέα και ωραία εμφάνιση πιάτου.Φαίνεται λαχταριστό.Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω κάτι τέτοιο.Μια συνταγή +, στο τετράδιο συνταγών μου.Καλό σου βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω συχνά μπιφτέκια με σολομό με συνταγή του Αθήναιου (την είχες υπόψη σου την ιστοσελίδα του;). Θα δοκιμάσω και τούτα γιατί μας αρέσουν και είναι και ωραία εναλλακτική του κρέατος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται πολύ νόστιμα και αυτή η σάλτσα θα τους δίνει ξεχωριστή γεύση,μπράβο ωραίο πιάτο,καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου φαίνονται καταπληκτικά, πεντανόστιμα!!!Μου αρέσουν και οι δυο εκδοχές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
devono essere molto saporiti questi hamburger ! Buon weekend Penelope !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα μπιφτέκια τα φτιάχνει ο γιος μου και μου τα έχει συστήσει αλλά ακόμη δεν τα έχω φτιάξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Τι ζουμερά που φαίνονται!! Ευχαρίστως θα έτρωγα ένα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε βάζεις σε πειρασμό,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν τα έχω φάει ποτέ,
τέλεια φαίνονται !
Πολύ ωραία ιδέα μιας και ο σολωμός είναι από τα λίγα ψάρια που αγαπώ... Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!
Καλησπέρα Ελένη μου, είδες όταν κάτι μας "γυαλίσει" έχει τελικά κερδίσει και το μαγειρικό μας ενδιαφέρον :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαιτητικό ίσως... αλλά όχι από πρόθεση. Περισσότερο από μια προσπάθεια να ισορροπώ σε σχέση με τα υπόλοιπα που καταναλώνουμε :-)
Πολλά φιλιά.
Ευχαριστούμε Φωτεινή μου, τόσο εγώ όσο και η Πέπη μας φαντάζομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕικόνα για να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον σας για "εκτέλεση" :-)
Να σαι καλά Πόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σάλτσα είναι τέτοια που αφήνει πραγματικά το ελεύθερο στα ψαρομπιφτέκια να δείξουν τον δικό τους γευστικό χαρακτήρα, χωρίς πολλά πρόσθετα και περιττά.
Καλό Σαββατόβραδο και καλή Κυριακή.
Αμαλία μου, για μένα ήταν η πρώτη φορά που τα έφτιαξα έτσι και πραγματικά άρεσαν σε όλους μας. Με τόνο συνήθως κάνω μπουρεκάκια και εκεί τα μυρωδικά και τα λαχανικά δένουν μαζί τους εξαιρετικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς και καλή αυριανή.
Γιατί καλή μου Πέπη να μην το πιστεύεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλό πράγμα όταν το δεις... το τιμάς με το να το δοκιμάσεις.
Κι εσύ έτσι δεν κάνεις;
Χαιρετισμούς πολλούς.
Αρμονία μου, πραγματικά να την βάλεις την συνταγή στο τετράδιό σου. Αξίζει τον ελάχιστον κόπο της και είναι νόστιμη και άκρως θρεπτική ακόμη και σε περιόδους δίαιτας ή ειδικής διατροφής όπως επισήμανε και η φίλη μου η Ελένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάλι τρελαίνομαι για σολωμό! Ι υφή η βουτυρένια που έχει είναι τρομερή. Δεν έχω φτιάξει ποτέ ψαρομπιφτέκια, αλλά είναι πολύ καλή ιδέα και εναλλακτική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω φαει ψαροκροκετες και ηταν φανταστικες φανταζομαι πως θα ειναι τα μπιφτεκακια σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Βαγγελιώ μου, παλαιότερα έβλεπα ναι την σελίδα του Αθήναιου, έχω όμως πολύ καιρό να μπω πια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως η ιδέα είτε έτσι είτε αλλιώς είναι πολύ καλή εναλλακτική λύση.
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Σ' ευχαριστώ πολύ Νέλη μου. Όπως ήδη έγραψα είναι μια ωραία γευστική πρόταση και φυσικά η σάλτσα τους δίνει πολλούς πόντους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη δύο εκδοχές λοιπόν προς εκτέλεση και δοκιμή :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα να έχετε.
Buona settimana Chiara.
ΑπάντησηΔιαγραφήHamburger con salmone e altri pesci, per soluzione diversa.
Tanti saluti.
E, μάλλον ήρθε ο καιρός να τα δοκιμάσεις κι' εσύ Ξανθή μου, αφού έχεις ήδη τις δικές σου "μαρτυρίες".
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα σου εύχομαι.
Αναστασία μου, μια δοκιμή πάντα μας πείθει για το τελικό αποτέλεσμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε κάνε κι' εσύ την δική σου καλή μου :-))
Καλημέρες πολλές.
Ε, Villy μου, αφού είσαι fun του σολωμού αυτά τα μπιφτέκια σίγουρα θα σου αρέσουν και ίσως περισσότερο με την εκδοχή της Πέπης αφού αγαπάς αυτή την ιδιότητα του σολωμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα εύχομαι ολόψυχα.
Αμ, γι' αυτό είμαστε εδώ Σοφία μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να βάζουμε η μια την άλλη σε πειρασμό και να προχωρούμε χέρι-χέρι σε νέα πειράματα γεύσης.
Αυτή είναι η αγάπη προς τις κουζίνες μας :-)))
Καλημέρα καλή μου.
Τότε Κική μου, βρήκαμε τρόπο να σε κάνουμε να φας ψαράκι :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το καλό λοιπόν σε τούτη τη δοκιμή.
Καλή εβδομάδα εύχομαι εκεί στα βόρεια.
Μαργαρίτα μου, αν εννοείς τις "έτοιμες" τότε αυτά τα μπιφτέκια είναι σαφώς σκάλες ανώτερα γευστικά καθώς και πολύ περισσότερο θρεπτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου συνιστώ λοιπόν να κάνεις μια προσπάθεια μιας και φτιάχνονται πολύ εύκολα.
Μια καλή μέρα να έχεις και μια πολύ καλή εβδομάδα.
Νομίζω πως είναι μια εναλλακτική για να φάνε το ψαράκι τους τα παιδάκια μας κάπως διαφορετικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια.
Πως με καταλαβαίνεις Στέλλα μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφή