11.10.12

Σκεπαστή Δαμασκηνόπιτα με κρέμα Βανίλιας

Για μια ακόμη φορά  (τι πρωτότυπο αλήθεια, θα μου πείτε...) που η τάση μου για «ξέσπασμα» είχε ως κατάληξη ένα γλυκό!
Δεν φταίω όμως μόνον εγώ και τα νεύρα μου, αλλά και η αναγκαστική διήμερη αποχή από την κουζίνα για λόγους υγείας και ανωτέρας βίας, όπως επίσης και κάτι  δαμάσκηνα που ήταν μέσα στο αλουμινένιο σακουλάκι τους  καιρό τώρα μέσα στο ψυγείο, οπότε έπρεπε να γίνουν κάτι.
Βγήκαν λοιπόν και μπήκαν σε μπολ με χυμό βερίκοκου-πορτοκαλιού να κάνουν μπάνιο για 24ώρες, όσο το αριστερό μου χέρι έκανε παρέα με τα καλώδια που ήταν συνδεδεμένο :-)
Φούσκωσαν, αρωματίστηκαν και την επόμενη μέρα ήρθε η στιγμή της αξιοποίησής τους, καθώς
είχα αρχίσει να «συλλαμβάνω» την ιδέα το πονήματος κάπου μεταξύ: διαδρόμου, υπνοδωματίου, κουζίνας, γραφείου, ιατρείου κ.λ.π.…

Δαμασκηνόπητα με κρέμα βανίλιας 
(ένα φακελάκι με κρέμα βανίλιας, επίσης παραχωμένο και παραπονεμένο)


Χρειάζεστε απλά:
250 γραμ. δαμάσκηνα αποξηραμένα και χωρίς κουκούτσι,
1 ποτήρι χυμό βερίκοκο- πορτοκάλι- μήλο,
Βάζετε από βραδύς τα δαμάσκηνα με τον χυμό μέσα σ’ ένα μπολ να τα σκεπάζει.

Την επομένη μέρα, εκεί κατά το απογευματάκι πια, μπαίνετε στην κουζίνα με κακή διάθεση…για να βγείτε με καλή :-))
Βάλτε λίγη καλή μουσική  να παίζει...και που θα πάει θα φτιάξει το κέφι, φτιάχνοντας μια ωραία ζύμη (το ζύμωμα είναι καλό για εκτόνωση αλλά όχι με τις ώρες, τότε είναι απλώς πρόσθετη κούραση, για μένα τουλάχιστον) από :
350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
½ ποτήρι ελαιόλαδο (και ίσως κάτι παραπάνω)
1 αυγό,
1/3 ποτηριού χυμό βερίκοκο-πορτοκάλι-μήλο,
3-4 σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού,
½ κοφτό μαγειρική σόδα,
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άσπρη.

Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ζύμη ελαστική και κάπως σφιχτή, για τον λόγο αυτό ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω λαδάκι στη διαδικασία.

Κατόπιν αφήνετε λίγο τη ζύμη κατά μέρος και περιλαμβάνετε τα δαμάσκηνα.
Αλέθετε την μισή ποσότητα τους, στο multi με τον χυμό που έχει μείνει μέσα στο μπολ και τα υπόλοιπα τα διατηρείτε ολόκληρα.

Σ’ ένα μπολάκι για να φτιάξετε την κρέμα βανίλιας, βάζετε :
1 φακελάκι κρέμα βανίλιας,
2 αυγά,
½ κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική,
½ ποτήρι γάλα σε φυσική θερμοκρασία.
Χτυπάτε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά σας.
Την ίδια στιγμή που κάνετε την πιο πάνω διαδικασία σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε:
1 ποτήρι γάλα μαζί με 2 κουταλιές ζάχαρη ( ή 2 κουταλιές μέλι), να λιώσει η ζάχαρη αλλά μην παραβράσει το γάλα. Στη συνέχεια ενώνετε το μείγμα κρέμας-αυγών με το ζεστό γάλα σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας.


 Πάμε τώρα για το μοντάρισμα της ζύμης μας, την οποία θα στρώσετε σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο για περισσότερη διευκόλυνση.
Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη. Αναλογία 2/3 και 1/3.   
Το μεγαλύτερο κομμάτι θα το ανοίξετε με τη βοήθεια μικρή ρολού πάνω σε χαρτί αντικολλητικό, μεγαλύτερο από το πάτωμα της φόρμας μιας και πρέπει να καλυφτούν και τα πλαϊνά της τοιχώματα.
Το μεταφέρετε στην φόρμα. Από πάνω στρώνετε τα λιωμένα δαμάσκηνα.
Ρίχνετε στην συνέχεια το μείγμα της κρέμας βανίλιας και προσθέτετε κυκλικά μέσα στη φόρμα και τα ολόκληρα δαμάσκηνα.

Ανοίγετε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το μεταφέρετε από πάνω για να καλύψετε την γέμιση, αναποδογυρίζοντάς το με την βοήθεια του χαρτιού πάνω στην επιφάνεια της κρέμας.
Γυρίζετε τα πλαϊνά και κλείνετε προς το κέντρο του πάνω φύλλου και τα πλαϊνά του κάτω για να κλείσει σαν φάκελος η ζύμη.
Αν τώρα βγει λίγη κρέμα (αφού είναι αρκετά αραιή) στην επιφάνεια, μην σας φοβίσει.
Όλα θα βρουν την θέση τους (!!) κατά το ψήσιμο.

Πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη, για να καραμελώσει με το ψήσιμο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω-κάτω αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.
Η κρέμα θα σφίξει κατά το ψήσιμο, είναι απολύτως βέβαιο.
Αφήνετε να κρυώσει καλά και την ξεφορμάρετε πάνω σε αντίστοιχη πιατέλα, αφαιρώντας και το αντικολλητικό χαρτί.  Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη έξτα άχνη. Αλλιώς σκέτη.
Καλή σας απόλαυση.

34 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!! Τι θεματάκια είχες και βάρεσαν κόκκινο τα νεύρα? Εύχομαι να είναι παροδικά! Η δαμασκηνόπιτα φαίνεται πεντανόστιμη, έχω και αδυναμία στα δαμάσκηνα, οπότε όλα συνηγορούν υπέρ της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι απολαυστικά που τα γράφεις!!!
    Ωραία ιδέα η πίτα σου!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρες!
    Πρώτα από όλα εύχομαι τα "καλώδια" να είναι περαστικά!.....
    Ο τρόπος που περνάς τα " δύσκολα" μου αρέσει και η δαμασκηνόπιτα με κρέμα βανίλιας με απογειώνει!
    Σε φιλώ και να είναι όλα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι τα νεύρα και τα ξεσπάσματά μας να έδιναν τόσο δημιουργικά και νόστιμ α αποτελέσματα Πηνελόπη μου!!!Η ευφάνταστη δαμασκηνόπιτα,της οποίας η φωτογραφία με συνεπήρε,δείχνει πεντανόστιμη!Μπισκοτένια βάση-ετσι ακριβώς μου αρέσει-ροδοψημένη,τραγανή απόλαυση που διαλύεται ομοιόμορφα στο πεινασμένο στόμα,αρωματισμένα δαμάσκηνα που βρίσκουν εύκολα το δρόμο τους πάνω στη χρυσαφένια ζύμη,ρευστή,γλυκειά κρέμα να αγκαλιάζει στοργικά φρούτα και βάση,αποθέωση για τα μάτια και επιβράβευση στο στόμα.
    Εύχομαι τα προβλήματα να περνούν γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να φτιάξεις δαμασκηνόπιτα σίγουρα έφυγαν τα καλώδια κι είσαι καλά.Τουλάχιστον αυτό εύχομαι.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φάε λίγη απο την υπέροχη δαμασκηνόπιτά σου και όλα θα σου περάσουν.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς την Αμαλία μας!
    Θεματάκια από κληρονομικότητα αλλά και από χρόνια κόπωση πια...βγαίνουν εμπρός μου.
    Αλλά όσο μεγαλώνω γίνομαι και σοφότερη, οπότε θεωρώ πως θα τα διαχειριστώ σωστά Αμαλία μου.

    Αν σου αρέσουν τα δαμάσκηνα, εδώ βρίσκουν εξαιρετική εφαρμογή όπως φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α, χαίρομαι που σου αρέσει ο τρόπος που γράφω Πέπη μου. Είναι κάπως πιο προσωπικός έτσι για να γνωριζόμαστε...
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποπίτσα μου τα καλώδια βγήκαν... και θα μάθουμε τα αποτελέσματά τους γρήγορα. Και πάντα σου χρωστώ "χάρη" γιατί παρά το ότι δεν έδωσα τότε αίμα, στάθηκες η αφορμή να εντοπίσω το πρόβλημα μου.

    Προσπαθώ πάντα μέσα από μια "δεύτερη ανάγνωση" να βλέπω τα πράγματα από όλες τις πλευρές τους, κάτι που πραγματικά δεν είναι και πολύ εύκολο.

    Δαμασκηνόπιτα και πάσης "παθήσεως"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φωτεινή μου με τον ποιητικό σου λόγο,αποδίδεις πραγματικά το ωραίο της γεύσης της.
    Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ω! Ναι έφυγαν τα καλώδια Ξανθή μου. Ήταν πιο επώδυνο από ότι πίστευα τελικά...και αυτό ήταν θέμα.
    Τα αποτελέσματα θα τα δούμε σύντομα!!!
    Καλό μεσημέρι εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έννοια σου Κωνσταντίνα μου και την τακτοποίησα δεόντως την αρωματική μου πίτα! Αλλά μοίρασα κιόλας για να μην έχω πολλές πολλές τύψεις :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πηνελόπη μου περαστικά να είναι όλα! Γλυκιά ζωή από δω και μπρος με άρωμα δαμάσκηνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωχ, κάποιο πρόβλημα στο χέρι αν κατάλαβα. Περαστικά εύχομαι γρήγορα και να μην ξαναδείς άλλα καλώδια εκτός από αυτά του μίξερ & μπλέντερ! :)
    Πολύ ωραία πρόταση αυτή η πίτα και καλή λύση για να αξιοποιήσουμε αποξηραμένα δαμάσκηνα.
    Και πόσο ταιριαστή είναι η λευκή βανιλάτη κρέμα μέσα στη γέμιση!

    Χμμ, αν έχω ραδιόφωνο στην κουζίνα κι εγώ σχεδόν πάντα το ανοίγω όταν μαγειρεύω, ακόμα κι αν δεν παίζει μουσική. Με εμπνέει! :)
    Καλή συνέχεια και καλό Π/Σ/Κ από τώρα για αύριο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι έγινε βρε Πηνελοπάκι, τι έπαθες;;
    Περαστικά εύχομαι και καλά αποτελέσματα!
    Τουλάχιστον φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτή η όμορφη φρουτένια και κρεμώδης πίτα σου έφτιαξε τη διάθεση!
    Είχες έμπνευση πάλι!!
    Μου άρεσε πολύ που αρωμάτισες τα δαμάσκηνα στο χυμό φρούτων και που χρησιμοποίησες τον ίδιο χυμό και για τη ζύμη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ζύμη μετα μουσικής ωραία ιδέα γι΄αυτο σου βγήκε το γλυκό τόσο ωραίο.Να είσαι καλά Πηνελόπη μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. My Penelope σε καλώδια έμπλεξες αλλά ήταν αφορμή για τη νόστιμη ροδακινόπιτα, με φρουτένια αρώματα και νόστιμη βανιλάτη κρέμα.
    Ευχαριστούμε για τις μοναδικές γεύσεις αυτής της πίτας!

    Περαστικά και να προσέχεις!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι όνειρο είναι αυτο πάλι, άκου δαμασκηνόπιτα με κρέμα βανίλιας! Τοσο απλά! Δεν μπορώ να συμμαζέψω τα σαγόνια μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μου αρέσει πολύ έτσι όπως διαχειρίζεσαι και αξιοποιείς τις δυσκολίες-περαστικά, εύχομαι να είναι!
    Όμως ένα όμορφο και νόστιμο γλυκάκι βγήκε από όλη αυτή την πίεση. Μπράβο, καλή μου Πηνελόπη, αλλά να δίνεις και λίγο χρόνο στον εαυτό σου να συνέρχεται, μην τον πιέζεις.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όπως πάντα συνδύασες και δημιούργησες ένα ...ποίημα! Τι ωραία που δείχνει!
    Και νευρική και ήρεμη είσαι δημιουργικότατη Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η δαμασκηνόπιτα μοιάζει να είναι νοστιμότατη!!! Η φαντασία σου προφανώς δεν έχει όρια!!! Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πηνελόπη μου καλησπέρα... η δαμασκηνόπιτά σου είναι τέλεια... πρέπει να σου έγινε πολύ νόστιμη!
    Ελπίζω τα καλωδιάκια να είναι περαστικά και η διάθεσή σου να φτιάξει το συντομότερο δυνατόν και να γίνει γλυκιά σαν την δαμασκηνόπιτά σου! Να πάρω ένα κομματάκι φιλενάδα, μιας και μόλις τελείωσα τα μαθήματα;;;;;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ νόστιμη πρέπει να έγινε η δαμασκηνόπιτα σου,εύχομαι περαστικά στο θέμα υγείας,και να μην είναι τίποτε σοβαρό,καλό βράδυ Πηνελόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να 'σαι καλά βρε Λίλα μου.
    Θα το παλέψουμε το πράγμα για περισσότερη "γλύκα" στη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλώς την Σκοτεινούλα μας.
    Όχι καλή μου το πρόβλημα δεν ήταν στο χέρι...άσχετο αν κατά την διάρκεια της "καλωδίωσης" το πρόβλημα πια ήταν το χέρι!

    Ξέρεις αυτά είναι πράγματα που στην ηλικία που βρίσκομαι, προσωπικά τα χαρακτηρίζω "παιδικές αρρώστιες ενηλίκων". Το θέμα είναι ότι σου αφήνουν κουσούρι!!!!

    Ραδιόφωνο, ένα σε κάθε χώρο που κινούμαι...μέσα στο σπίτι! Συντονισμένα σε 3 διαφορετικούς σταθμούς :-)))

    Το πείραμα και τούτη την φορά, τολμώ να πω ότι είχε επιτυχία.

    Καλό Π.Σ.Κ και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα Ερμιονάκι μου.
    Σ' ευχαριστώ πολύ. Τα αποτελέσματα βγήκαν, είναι τα αναμενόμενα θα έλεγα... Από δω και κάτω πρέπει να αφήσω το στρες πίσω μου!!!
    Όχι κάτι πολύ εύκολο για μένα.

    Πραγματικά ο χυμός (ανάλογα το φρούτο) μεταφέρει και την γεύση του στα δαμάσκηνα που τον ενσωματώνουν κατά το φούσκωμά τους αλλά και στην ζύμη.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ζύμη μετά μουσικής...σύμφωνα με το ρητό Ροδάνθη μου!!!
    Είναι ένας τρόπος χαλάρωσης καλή μου, τα πρώτα 5 λεπτά δεν το καταλαβαίνεις... αλλά μετά από μισή ώρα πράξης και πρακτικής το αισθάνεσαι και σαφώς καταλαβαίνεις πια την διαφορά :-)))
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα Ζαμπία μου.
    Το "έπαιξα" βιονική γυναίκα για 24 ώρες, μόνον που τα καλώδια και οι μηχανισμοί ήταν εξωτερικοί...όχι μέσα στο σώμα μου :-))

    Τα δαμάσκηνα βρήκαν την θέση τους με την πιτούλα και έτσι τιμήθηκαν όπως τους έπρεπε. Όχι ξεχασμένα μέσα στο ψυγείο.
    Πολλές καλημέρες και να περάσετε όμορφα το επόμενο διάστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Βρε Βαγγελιώ μου, ξέρεις οι παλαιότεροι στην πατρίδα μου λένε: η σφύξη βγάζει λάδι!
    Έ, στην δική μου περίπτωση, η πολύ σφύξη, μου έβγαλε το λάδι...
    Kαι εγώ ανταπέδωσα με νέο δημιούργημα :-)
    Καλημέρα καλή μου και καλό ΣΚ να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα Κική μου, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Προσπαθώ όσο μπορώ να κάνω τα πράγματα πιο απτά :-)) ειδικά όταν τα φαντάζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Να πάρεις Κικίτσα μου, να πάρεις.
    Και ειδικά μετά από τις ώρες που προσπαθείς να "χώσεις" στο μυαλό κάποιων: λέξεις, φράσεις και νοήματα, θα έλεγα πως δικαιούσε και δεύτερο!!!

    Χαιρετισμούς πολλούς και καλό ΣΚ εύχομαι, με ξεκούραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σ' ευχαριστώ πολύ καλή μου
    Νέλη.

    Θα το παλέψουμε το πράγμα, αν και το "κουσούρι" ήρθε εδώ...για να μείνει! Απλώς θα το χαπακώνουμε και θα το κανακεύουμε όπως του αρμόζει.
    Ενώ θα πρέπει να του κάνουμε την ζωή του πιο ήρεμη και με λιγότερη ένταση!

    Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή