23.10.12

Καρμελωμένος Χαλβάς, με άρωμα βουτύρου

Δεν ξέρω αν ο τίτλος σας προϊδεάζει για το τι θα διαβάσετε πιο κάτω, αλλά η φωτογραφία σίγουρα θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα, αφού ως γνωστόν μια εικόνα αξίζει όσο χίλες λέξεις!
Ο απλός κλασσικός σιμιγδαλένιος χαλβάς μπορεί να «μεταμορφωθεί» σ’ ένα υπέροχο γλυκό που ίσως δεν το έχετε έτσι φανταστεί, αν και είναι ένα γλυκό που μπορεί να συνδυαστεί με πολλά άλλα αρώματα. Δείτε για παράδειγμα τις τελευταίες δημιουργίες της Έρης αλλά και της Μαρίνας (που με ξεσήκωσαν) και να σας βγάλει ασπρο-πρόσωπους σ' ένα τραπέζι.


Για τον χαλβά (για μεγάλη φόρμα γλυκού) θα χρειαστείτε:
1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό,
1/4 πακέτου σιμιγδάλι ψιλό,
150 γραμ. αγελαδινό βούτυρο ανάλατο,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
1 φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries, σταφίδες ξανθές, σταφίδες μαύρες, χοντροκομμένα αμύγδαλα και φουντούκια (ανάλατα πάντα).

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:
3 κούπες ζάχαρη
1 και ½ κούπα νερό,
1 μεγαλούτσικο ξυλαράκι κανέλλας.
Ή διαφορετικά κάποιο σιρόπι από γλυκό κουταλιού που θα σας έχει μείνει που θα το αραιώσετε με λίγο ζεστό νερό και ανάλογα την ποσότητα θα συμπληρώσετε σε νερό και ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα που θα βάλετε τα υλικά να βράσουν.
Εγώ έβαλα από το αρωματισμένο με φλούδες λεμονιού σιρόπι μου και συμπλήρωσα αντίστοιχα τα υπόλοιπα υλικά μου.
Για την πιο πάνω ποσότητα σιμιγδαλιού θέλετε στην ουσία δύο ποτήρια του νερού, σιρόπι.

Για το «καραμέλωμα» θα χρειαστείτε:
10 καραμέλες γάλακτος (τις κλασσικές τετράγωνες στο χρυσό χαρτάκι)
και 1 και ½ κουταλιά της σούπας γάλα πλήρες.


Βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο να ζεσταθούν μέχρι να αρχίσουν να καίνε, και ρίχνετε μέσα τα δύο είδη σιμιγδαλιού. Ανακατεύετε συχνά μέχρι το σιμιγδάλι να αρχίσει 
να παίρνει χρώμα και να ροδίζει. Εδώ βέβαια μπαίνει και το θέμα του γούστου, πόσο καβουρδισμένο επιθυμείτε να έχετε τον χαλβά σας.
Προσωπικά προτιμώ κάτι ενδιάμεσο. Ούτε άσπρο αλλά ούτε και παραψημένο.
Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνετε μέσα όλα τα ξηρό-κάρπια και συνεχίζετε το ανακάτεμα για να ενωθούν καλά τα υλικά και να ψηθούν λίγο και τα αμύγδαλα με τα φουντούκια.

Στο διάστημα αυτό ετοιμάζετε σε διπλανή κατσαρόλα το σιρόπι σας. 
Είτε απλά με ζάχαρη, νερό και κανέλα. 
Είτε με την παραλλαγή με το σιρόπι, ζάχαρη, ζεστό νερό και κανέλα.
Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι, ίσως βγάλει λίγο σκούρο αφρό οπότε αν θέλετε το ξαφρίζετε, αφήνετε 5 λεπτά και το σβήνετε. Τότε με κουτάλα σερβιρίσματος σούπας (και αφού ο χαλβάς έχει πια πάρει χρώμα και άρωμα) ρίχνετε λίγο-λίγο το σιρόπι με την βοήθεια της κουτάλας μέσα στον χαλβά και ανακατεύετε συνεχώς. 
Παρακαλώ να είστε προσεκτικές/οί γιατί  «πιτσιλάει» και καίει πάρα πολύ. Γι’ αυτό και συστήνω να έχετε βαθιές κατσαρόλες προς χρήση.
Στο μείγμα αυτό του χαλβά πασπαλίστε τώρα και λίγη κανέλα σκόνη (1/2 κοφτό κουταλάκι).
Αποσύρετε από την φωτιά. Ακουμπάτε στον πάγκο εργασίας σας και παίρνετε μια φόρμα με την οποία θα δώσετε το επιθυμητό σχήμα στον χαλβά σας.
Αφήνετε την φόρμα κατά μέρος (για ¾ της ώρας) και ξεφορμάρετε με προσοχή.


Καραμελώνετε την επιφάνεια του χαλβά με το μείγμα από τις δέκα καραμέλες γάλακτος που θα βάλετε μαζί με το γάλα σ’ ένα μπολάκι και είτε θα τις ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων, είτε σ’ ένα μικρό μπεν μαρί.
Θα φροντίστε να ενσωματωθούν καλά τα δύο υλικά και να έχετε μια παχύρρευστη σάλτσα καραμέλας. Στολίζετε με αυτήν την επιφάνεια του χαλβάς σας και νομίζω πως κανείς δεν θα
πει : όχι για ένα, αλλά και δεύτερο κομματάκι, από τούτο το κλασσικό γλυκό, με την μοντέρνα
πια εμφάνιση :-))
Καλή σας απόλαυση.

47 σχόλια:

  1. Και μόνο τον τίτλο που διάβασα... λιγώθηκα!

    Φαίνεται υπέροχος και τρελαίνομαι για χαλβά!

    Να 'σαι καλά, Πηνελόπη για την όμορφη αίσθηση που μου δημιούργησες!
    (Ελπίζω να τον γευτώ και στην πραγματικότητα σύντομα!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχος! Αυτή η καραμέλα από πάνω του... μμμμ... θέλω ένα γλυκάκι ΤΩΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω τώρα κομμάτι και μη γελάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχος... ακόμη και με γαστρεντερίτιδα μπορώ να το πω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πηνελόπη μου λιγώθηκα με την φωτογραφία, πάει για δοκιμή σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ' ευχαριστώ πολύ Ευάγγελε για τα καλά σου λόγια, αλλά και για το σχόλιο.
    Να σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναστασία μου, η καραμέλα σαφώς και κάνει τη διαφορά, παρέα με το λίγο βούτυρο μέσα στον χαλβά.
    Μισό βούτυρο, μισό λάδι για πιο "υγιεινό" ας πούμε αποτέλεσμα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ Ξανθή μου δεν γελώ...αλλά μου φαίνεται πως έχει "ξεφύγει" τελείως :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυναμίτη τον έκανες Πηνελόπη μου με τη σως καραμέλας!!! Μα που τα σκέφτεσαι βρε παιδί μου κάθε φορά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το κακό ή πιο σωστά το καλό στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντα τριτώνει!
    Μετά τα αριστουργήματα των κοριτσιών, ήρθε και ο δικός σου χαλβάς Πηνελόπη μου να με ενθουσιάσει!
    Πραγματικά μπράβο για την τόσο φρέσκια μεταμόρφωση ενός κλασικού και πολυαγαπημένου επιδορπίου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. είναι τέλεια αυτή η καραμέλα,εγώ του βάζω μηλα καραμελωμένα σε ζάχαρη και βούτυρο κι από πανω αυτη τη σως...δοκιμασε την και σε κεικ-μηλόπιτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα επαναλάβω το ρηθέν από την Χρυσαυγή:Μα που τα σκέφτεσαι βρε παιδί μου κάθε φορά???
    Λλλιγώθηκα και εγώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχο γλυκό Πηνελόπη μου,να κόβεις με το κουταλάκι το κομματάκι σου, να λιώνει στο στόμα, να τρέχει η καραμέλα.Κόλαση,κόλαση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όντως ένα κλασικό κι αγαπημένο γλυκάκι με μοντέρνα εμφάνιση! Μπράβο, Πηνελόπη μου, σε βρίσκω εξαιρετική!
    Άκου, λέει, γιατί όχι και δεύτερο κομμάτι;

    Πολλές καλησπέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πηνελόπη μου δεν ξέρω τι να πω!!!Είναι τέλειος ο χαλβάς σου!!!Αυτή η καραμέλα με αποτελείωσε!!!Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πηνελόπη μια χαρά κρύφτηκε ο χαλβάς σου κάτω απο την καραμέλα .. αλλα εμεις οι λιχούδες θα τον ξετρυπώσουμε και θα του δώσουμε να καταλάβει.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχω παρέμβει πολλάπλώς στο ...εσωτερικό του χαλβά, και με σοκολάτα εξωτερικώς! Με καραμέλα όμως δείχνει κόλαση! Τι ιδέα πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα το πω απλα...και ειμαι και σε διαιτα...δεν εχω ξαναδει πιο λιγουρευτικο γλυκο!μου'ρχεται να φαω την οθονη! Μπραβο για την εμπνευση!
    Επισης σε περιμενει ενα βραβειο με πολυ αγαπη!
    http://syntagesweightwatchers.blogspot.gr/2012/10/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι η εποχή του χαλβά, πάει και τελείωσε! Υπέροχος σκούρος σκούρος όπως ακτιβώς μάρέσει Πηνελόπη μου και το αρωματικό σιρόπι φανταστικό. Οπωσδήποτε θα το φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ειμαι γαϊδούρα, σ'ευχαρισ΄τω και πάλι για την αναφορά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kατά μεγάλη σύμπτωση και εγώ χαλβά έχω φτιάξει και όταν διάβασα το "Μαρίνα" λέω: "έλα Παναγία μου...που το ξέρει ότι έφτιαξα χαλβά;;;" Και φυσικά γέλασα από τη σύμπτωση...!!! Και ο δικός μου νόστιμος έγινε, εξαφανίστηκε σε χρόνο 0 και μάλιστα χωρίς να είναι σαν τα δικά σας αριστουργήματα! Σπουδαίες εμφανίσεις όλες, θα τις σκεφτώ και εγώ για μελλοντικές χαλβαδοκαταστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κική μου διάβασα για αρρώστια...Περαστικά σύντομα καλή μου, αλλά με τέτοια τερτίπια του καιρού όλα και κάτι μας συμβαίνει.
    Με το καλό στην ανάρρωση και πας εσύ για δοκιμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όπως το είπα κι' εγώ Λίλα μου, μια φωτογραφία = χίλιες λέξεις.
    Δοκιμάζεις κα μας λες εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δυναμίτησα σπίτια και σπίτια με τούτο το γλυκό Χρυσαυγή μου. Άστα που να σου περιγράψω και τα περιστατικά που το συνόδευσαν :-)))
    Έχω τολμηρή φαντασία παιδί μου (εδώ γελάμε όλες μαζί).
    Φιλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ευχαριστώ σε Ερμιόνη μου.
    Πάντα το "καλό" χτυπά 3 φορές!!! Άλλα άμα βγει καλό, το κάνεις και τέταρτη μπορώ να σου πω εγώ :-)))
    Καλημέρες πολλές κι' από εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να και η "τέταρτη" που έλεγα πιο πάνω! Η εκδοχή της Αναστασίας. Θα το πράξω κι' αυτό Αναστασία μου. Άσε που βρήκα και εκδοχή με μπανάνες και καραμελωμένα φουντούκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ε, Αγγελική μου ορισμένες φορές το μυαλό μου δουλεύει πέρα από διπλοβάρδια και τριτοβάρδια!
    Έτσι μου βγαίνουν αποτελέσματα σαν αυτό :-))
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πραγματικά η αίσθηση του γλυκού καθώς το γεύεσαι είναι ακριβώς αυτή που περιγράφεις Ροδάνθη μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σ' ευχαριστώ θερμά Ελένη μου. Απλά τούτο το γλάσο πρόσθεσε πόντους σε γεύση και εμφάνιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αχ και ξανά αχ! Βρε Πηνελόπη μεγαλούργησες... Στείλε κανένα κομματάκι για δοκιμή κι από δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτό δεν είναι χαλβάς είναι υπερπαραγωγή!
    Φαντάζομαι γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Eγώ επειδή είμαι οπτικός τύπος δεν χρειάζοταν να διαβάσω παρακάτω.
    Η φωτογραφία μου αρκεί.
    Οντως μεταμορφώθηκε ο απλός χαλβάς Πηνελόπη μου.
    Η σάλτσα καραμέλας πολύ ωραία ιδέα.

    Γεια στα χέρια σου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλά ε, μου τρέχουν τα σάλια μόνο απο τη φωτογραφία!!
    Επειδή όμως, αν το φτιάξω θα το φάω μόνη μου δεν στέλνεις κανένα κομματάκι προς τα πάνω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Helen Gr, καλώς την και καλημέρες πολλές. Είδες τι ωραίος που έγινε; Κομματάκι και δεύτερο και τρίτο για σένα :-)
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Conna μου, δεν είχα πρόθεση να τον "κρύψω" αλλά να που τελικά πήρε στόλισμα σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Βαγγελιώ μου, πολλά μπορείς να του κάνεις τελικά το γευστικότατου χαλβά. Οπότε τούτη τη φορά του δώσαμε μια ακόμη εκδοχή για δοκιμές από όποιον έχει όρεξη και διάθεση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Loulou, τι να σου πω καλή μου η δίαιτα είναι ένα θέμα παντοτινό και για όλες τις εποχές, οπότε δοκίμασε μόνον μια μπουκίτσα :-)))

    Σ΄ευχαριστώ για την επιλογή θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ, αν και έχω ήδη απαντήσει σε κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.
    Και πάλι σ' ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα Έρη μου. Σώπα βρε συ...απλά εσύ και η Μαρίνα μου δώσατε έτσι μια "μικρή σπρωξιά" για να κάνω κι εγώ τον δικό μου που έτσι κι' αλλιώς φτιάχνω συχνά-πυκνά.
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Είδες βρε Μαρινάκι, είμαι και "μέντιουμ" πέρα όλων των άλλων :-))))
    Βρε συ είναι γλυκάκι που τρώγεται με πολύ ευκολία. Μόνον τα δικά μου τα δύσκολα παλικάρια παρουσιάζουν "προβληματικά φαινόμενα" κατανάλωσης!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ένα κομματάκι καλή μου Sundayspoon, νομίζεις πως θα σε φτάσει ;-)
    Καλημέρα να έχεις εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Υπερπαραγωγή Πόπη μου γιατί έπρεπε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις με την παρουσίασή του!!!
    Οπότε βάλαμε τα δυνατά μας :-))
    Καλημέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Να 'σαι καλά βρε Marion. Κι εγώ σε ορισμένες γεύσεις (όχι όλες) είναι απολύτως οπτικός τύπος. Αν κάτι δεν μου κάτσει καλά... δεν το γράφω και δεν το αναρτώ.
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Στελλίτσα μου, φτιάξε μικρή φόρμα και κάντο βρε μόνον για σένα!
    Αρκετά χατήρια τους κάνουμε (και το εννοώ) κάπως πρέπει να "κανακέψουμε" και τους δικούς μας γευστικούς κάλυκες :-))
    Χαιρετισμούς πολλές και καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Άρχισα να λιγουρεύομαι και στην οικογένεια αρέσει πολύ ο χαλβάς, πόσο μάλλον σε συνδυασμό με καραμέλα!Να είσαι καλά και μιας δεν παίζει να μου στείλεις έναν με courier, θα δοκιμάσω τη συνταγή σου και ...βοήθεια μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Πολύ λαχταριστός...η καραμέλα όλα τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Με τόσα αιτήματα αποστολής με courier...θα με κάνετε να το σκεφτώ πολύ σοβαρά το θέμα :-))

    Πάντως Αρμονία μου, να τον φτιάξεις και να τον καταχαρεί όλη η οικογένεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Να 'σαι καλά βρε Δημητρά μου.
    Και πραγματικά εδώ η καραμέλα μαζί με το άρωμα του βουτύρου έκλεψαν την παράσταση.
    Καλό μεσημέρι εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή