12.9.12

Κιμαδό-τάρτα, για να ξεμπερδεύουμε ...

Και όταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις έτσι στα γρήγορα…που ξεσπάς;
Και το κυριότερο, πως ξεμπερδεύεις με τους «δύσκολους» της παρέας;
Μια είναι η λύση για όλα τα γούστα!
Η τάρτα.
Προσωπικά είμαι φανατική του είδους, μιας και σηκώνει πάσης φύσεως συνθέσεις «η ράχη» της!
Με σκέτα λαχανικά και όλων των ειδών.
Με τυράκια, αυγουλάκια, κρεμούλες και γιαουρτάκια.
Με αλλαντικά και λουκανικάκια
Με κιμά από μοσχάρι,  γαλοπούλα ή κοτοπουλάκι, αλλά και ολόκληρα κομματάκια κρέατος.
Με γαριδούλες, τόνο ή και μύδια.
Και γλυκές φυσικά, όσες τραβά η ψυχή σας.
Εφαρμογές λοιπόν, άπειρες και όλες τους πολύ δελεαστικές όπου και να κοιτάξετε (κι εδώ μέσα) αλλά και σε πολλά φιλικά και αδελφά blogs, θα βρείτε κάτι που θα σας τραβήξει τη προσοχή και θα σας κάνει να το ορέγεστε για ώρα.

Προσωπικά, τούτη την φορά είπα να την κάνω με κιμά (καθώς μόλις είχα κάνει τις απαραίτητες προμήθειες από τον χασάπη μου).


Στην αρχή σοτάρισα τον κιμά μου για να τον ετοιμάσω για τη γέμιση, με:
ελαιόλαδο (μισό φλιτζάνι περίπου)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
250 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά,
1 ποτηράκι κρασιού χυμό ντομάτας.
1 ξυλαράκι κανέλα
3-4 κόκκους μπαχάρι,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και λίγη σκόνη σκόρδου.
Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι και το βάζετε να σοταριστεί μαζί με το ελαιόλαδο. Όταν πάρει να γυαλίζει ρίχνετε τον κιμά τον ανακατεύετε και προσθέτετε το χυμό της ντομάτας και τα μπαχαρικά. Αφήνετε να μαγειρευτεί και να πάρει χρώμα.

Στο ενδιάμεσο διάστημα ετοιμάζετε την ζύμη για τη βάση της τάρτας με:
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
100 γραμ. βούτυρο,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
1 μεγάλο αυγό,
½ κουταλάκι πάπρικα,
½ κουταλάκι κουρκουμά (ακολούθησα τις οδηγίες της Ελένης.gr  από την πρόσφατη δημοσίευση της και λίγο παλαιότερα της Ζαμπίας από το Kitchen Stori.es).
¼ κουταλάκι αλάτι.
Όταν η ζύμη σας ομογενοποιηθεί την βάζετε για μισή ώρα στο ψυγείο, τυλιγμένη σε μια μεμβράνη ή σ’ ένα πλαστικό σακουλάκι τροφίμων.

Ο κιμάς είναι έτοιμος πια και μέσα σ’ αυτόν, αφού αφαιρέσετε το ξύλο της κανέλας και τους κόκκους του μπαχαριού, θα προσθέσετε:
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι,
2 αυγά,
1 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
150 γραμμάρια τυρί φέτα ή κατσικίσιο χοντροτριμμένο.

Στρώνετε τη ζύμη σε ταψάκι ή ταρτιέρα καλύπτοντας και τα πλαϊνά του.
Με πιρούνι τρυπάτε σε διάφορα σημεία και ψήνετε τη ζύμη μόνη της για 6-7 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βγάζετε το ταψί και στρώνετε την τάρτα με την γέμισή της καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
Το γυρίζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
Την αφήνετε λίγο να κρυώσει και την σερβίρετε παρέα με πράσινη σαλάτα ή και σκέτη.
Οι μικροί τρώνε μόνον την γέμιση (έτσι έκανε τουλάχιστον το δικό μου το βλαστάρι) και οι μεγάλοι την απολαμβάνουν ολόκληρη, παρέα μ' ένα ποτηράκι παγωμένη μπύρα.

34 σχόλια:

  1. Μ΄αρέσεις πολύ!!
    Τι να ξεμπερδεύεις? Εσύ έκανες ολόκληρη υπερπαραγωγή... Θα ξεμπέρδευες αν έβαζες έτοιμο φύλλο. Με το δικό σου όμως έγινε άλλο είδος!!!

    Θέλω κι εγώ 2-3 κομμάτια, ε??
    Υπόψιν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραιότατη η κιμαδοταρτούλα σου! Νόστιμη και λαχταριστή φαίνεται στη φωτογραφία μέσα στο χαρωπό της πιατάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικα, ξεμπερδεμα το λες εσυ αυτο???
    Ειπα κι εγω θα ειχες ετοιμο κιμα, ετοιμη ταρτα και θα ξεμπερδευες!!!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα έλεγα όυι έχει τον κόπο της..ξεμπερδεύεις με την έννοια ότι όλοι,και όταν λέω όλοι εννοώ ΟΛΟΙ θα την τιμήσουν με την χαρακτηριστική κίνηση της άμεσης εξαφάνισής της από το μικρό για τα άπληστα μάτια και στόματα ταψάκι!!Υπέροχη,χορταστική και το κυριώτερο πολύ λιχούδικη η τάρτα αυτή,έχει το εξής μειονέκτημα..ποτέ δεν είναι αρκετή!Φιλιά,πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένη του Ζήση, η κιμαδόπιτα την οποιά εμείς παραδοσιακά τη φτιάχνουμε την Πρωτοχρονιά. Ο καημένος ρωτάει 'μαμά, πότε θα έρθουν τα Χριστούγεννα να μας φτιάξεις κιμαδόπιτα;'. Είμαι σίγουρη πως και με την κιμαδόταρτά σου ο μικρός θα ενθουσιαστεί!!!
    Περίσσεψε καθόλου;;;)))
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλεια ιδέα, ο γιόκας μου λαΤΡΕΎΕΙ ΚΙΜΑΔΌΠΙΤΕς, ΚΡΕΑΤΌΠΙΤΕς ΚΛΠ, ΟΠΌΤΕ ΘΑ ΠΈΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΟΎΤΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ από βδομάδα θα περνώ να παίρνω ταπεράκι.Έτσι τσακ μπαμ που τα φτιάχνεις να μες συμπεριλάβεις στο πρόγραμμα.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χα,χα,χα Χρυσαυγή μου αυτό το "εύκολο ξεμπέρδεμα" το έχω χούϊ. Με καλές συνθήκες μπορεί να βγάλω και 3 φαγάκια μέσα σ' ένα απόγευμα. Με δύσκολες όπως το συγκεκριμένο απόγευμα...μόνον ένα!
    Κόπιασε και θα σε φιλέψω εγώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αμαλία μου,
    το "χαρωπό" πιατάκι έχει λόγους ύπαρξης, όπως καλά καταλαβαίνεις... Και ήταν και πρώτο κομματάκι που σερβιρίστηκε μιας και είχε "πέσει πείνα στην φυλή των Λιλιπούα"!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε, καλά έχει τύχει να ξεμπερδέψω και πιο εύκολα κάποιες φορές Ελπινίκη μου...
    Αλλά εδώ η ζύμη μου είχε την χάρη της και άξιζε τον κόπο και την αναμονή της! Αλλιώς τα πράγματα είναι εύκολα σίγουρα από μόνα τους :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακριβώς όπως τα λες Φωτεινή μου!
    Την τίμησαν όλοι, οπότε ο όποιος κόπος "παραγράφεται"!! Και θεωρείται εύκολη διαδικασία από κει και πέρα.
    Καλημέρες να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι εγώ μαζί σου, Πηνελόπη μου, σχετικά με τις τάρτες! Είναι χορταστικές, έχουν ποικιλία υλικών, επιδέχονται αλλάγές, γενικά είναι υπέροχες!
    Μου άρεσε η κιμαδόταρτά σου, πλούσια και νοστιμότατη. Μπορώ να ζητήσω κομματάκι;
    Ευχαριστώ πολύ για το link στο blog μου σε σε μένα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι' εσείς πάλι μόνον τα Χριστούγεννα (;) καλή μου Στέλλα!
    Κάνε βρε μια εξαίρεση για το παλικάρι λίγο πιο νωρίς :-)))

    O δικός μου τελευταίως έχει αρχίσει να τρώει κρεατικά (μπιφτεκάκια, κεφτεδάκια, κοτόπουλο σουβλάκι και προσφάτως μοσχάρι σε μπουκιές, ω! του ΘΑΥΜΑΤΟΣ) και όπως καταλαβαίνεις, αυτή η τάρτα ήταν η ΛΥΣΗΣ!!!
    Χαιρετισμούς σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λίλα μου, τότε έχεις πετύχει Διάνα, με την συγκεκριμένη συνταγή!
    Φτιάχτην στον Αργύρη και ελπίζω να την εκτιμήσει :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. A, εμείς είμαστε του "τσάκ - μπάμ" Ξανθή μου γιατί ο χρόνος πάντα μας πιέζει.
    Άσε που κάτω από "πίεση" βγάζουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα.

    Όποτε θες. Αρκεί να ειδοποιήσεις για να έχω φέρει το ταπεράκι έτοιμο,προς παράδοση :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα Ελένη μου.
    Παρακαλώ. Άλλωστε η τάρτα σου εκείνη τη μέρα με έβαλε σε πειρασμό και καθώς την είχα στο μυαλό πήγα εγώ με "συγκεκριμένο" στόχο στο χασάπη :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πηνελόπη,
    έτσι θα " ξεμπερδέψω " αύριο...
    με τη τάρτα σου...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πραγματικά, δεν νομίζω ότι μπορώ να σκεφτώ άνθρωπο που δεν του αρέσουν οι τάρτες και οι πίτες!
    Νοστιμότατη η τάρτα σου Πηνελόπη μου, ο κιμάς συνδυάζεται τέλεια με τη δροσιά του γιαουρτιού και η αρωματική ζύμη ολοκληρώνει την εικόνα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ νόστιμη φαίνεται ,αποκλείεται να υπάρξει κάποιος που να μην τη φάει ,νάχα ένα κομματάκι τωρα ,καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλα αν ξεμπερδευεις με τετοια συνταγη οταν θελεις να κανεις κατι που θελει χρονο τι φιαχνεις? :)
    πολυ νοστιμη φαινεται, τον κουρκουμα και εγω τον χρησιμοποιω πολυ.
    καλο απογευμα

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Με τράβηξε η λαχταριστή μυρωδιά, η μυρωδιά του παραδείσου της κανέλας και του μπαχαριού! Τρανή απόδειξη, πόσο χορτάτη είμαι αυτη τη στιγμή και μόνο που την διάβασα γέμισε το στόμα μου!!
    Φιλάκια πολλά αγαπημένη μου Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτές και άλλες πολλές τέτοιες ταρτες και πίτες με κατάντησαν...βαρελάκι!!! Βλέπεις δε σταματάω ποτέ στο ένα κομματι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μ' αρέσει!!!! Αυτό δεν είναι κάτι να ξεμπερδεύεις!! Μακαρόνια με κιμά είναι να ξεμπερδεύεις!! χαχα! Τέλεια φαίνεται η καμαδό-τάρτά σου!! Νοστιμότατη!!
    Καλό βράδυ να έχεις!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πηνελόπη μου έκανες ολόκληρη υπερπαραγωγή κι όχι απλή τάρτα!! Πρέπει να σου έγινε πεντανόστιμη!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ήρθα καθυστερημένη, έμεινε καθόλου έτσι ένα μικρό κομματάκι για τη λιγούρα;
    Υπέροχη η κιμαδόταρτα Πηνελόπη. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα Spirtokoyto μου, ελπίζω να "ξεμπερδέψεις" όμορφα και γευστικά σήμερα με την κιμαδόταρτα μου!
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλώς την Ερμιόνη μου, κι όμως εγώ είχα ανθρώπους μέσα στο άμεσο συγγενικό μου περιβάλλον που δεν αρέσκονταν με τίποτε στις πίτες.
    Τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου.
    Αλλά μάλλον ήταν στις εξαιρέσεις όπως και για άλλα πολλά...

    Φιλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Νέλη μου την επόμενη φορά θα σου φυλάξω κομματάκι και θα στο στείλω, γιατί αυτή πάει πια...
    Καλημέρες καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ειρήνη μου, πραγματικά με τέτοιες συνταγές, εγώ ξεμπερδεύω. Κι' άμα την έχω "συλλάβει" με ωραίο τρόπο στο μυαλό μου, δεν υπάρχει περίπτωση να μου πάει κάτι πίσω χρονικά.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πως να μεν είσαι χορτάτη Eri μου με τόσο ωραία κουλουράκια Θεσσαλονίκης!
    Μολόγα βρε σύ, πόσα έφαγες;
    Γιατί στα δύο ή στα τρία δεν σταματά κανείς εύκολα :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σε νοιώθω Μαρινάκι μου, σε νοιώθω!!!
    Έχασα 6 κιλά τον τελευταίο χρόνο...και πάει πια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ε, Tina Pipo, κάνεις τον κιμά και αντί να βράζεις μακαρόνια φτιάχνεις την ζύμη!!!
    Το ίδιο πράγμα είναι καλή μου, άντε με 5-6 λεπτά περισσότερη δουλειά :-)))
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Για υπερπαραγωγή δεν ξέρω... καλή μου Κική; Αλλά για παραγωγή που χόρτασε με ωραία γεύση, όλα τα στοματάκια, σίγουρα ήταν.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Άργησες Σοφία μου...άργησες!
    Αλλά εσύ είσαι χρυσοχέρα και σίγουρα μπορείς να την κάνεις μα τα ίδια όμορφα αποτελέσματα.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή