Και όταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις έτσι στα γρήγορα…που
ξεσπάς;
Και το κυριότερο, πως ξεμπερδεύεις με τους «δύσκολους» της παρέας;
Και το κυριότερο, πως ξεμπερδεύεις με τους «δύσκολους» της παρέας;
Μια είναι η λύση για όλα τα γούστα!
Η τάρτα.
Προσωπικά είμαι φανατική του είδους, μιας και σηκώνει πάσης φύσεως συνθέσεις «η ράχη» της!
Προσωπικά είμαι φανατική του είδους, μιας και σηκώνει πάσης φύσεως συνθέσεις «η ράχη» της!
Με σκέτα λαχανικά και όλων των ειδών.
Με τυράκια, αυγουλάκια, κρεμούλες και γιαουρτάκια.
Με αλλαντικά και λουκανικάκια
Με κιμά από μοσχάρι, γαλοπούλα ή κοτοπουλάκι, αλλά και ολόκληρα κομματάκια κρέατος.
Με γαριδούλες, τόνο ή και μύδια.
Και γλυκές φυσικά, όσες τραβά η ψυχή σας.
Και γλυκές φυσικά, όσες τραβά η ψυχή σας.
Εφαρμογές λοιπόν, άπειρες και όλες τους πολύ δελεαστικές όπου και να κοιτάξετε (κι εδώ μέσα) αλλά και σε πολλά φιλικά και αδελφά blogs, θα βρείτε κάτι που θα σας τραβήξει τη προσοχή και θα σας κάνει να το ορέγεστε για ώρα.
Προσωπικά, τούτη την φορά είπα να την κάνω με κιμά (καθώς μόλις είχα κάνει τις απαραίτητες προμήθειες από τον χασάπη μου).
Προσωπικά, τούτη την φορά είπα να την κάνω με κιμά (καθώς μόλις είχα κάνει τις απαραίτητες προμήθειες από τον χασάπη μου).
Στην αρχή σοτάρισα τον κιμά μου για να τον ετοιμάσω για τη γέμιση, με:
ελαιόλαδο (μισό φλιτζάνι περίπου)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
250 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά,
1 ποτηράκι κρασιού χυμό ντομάτας.
1 ξυλαράκι κανέλα
3-4 κόκκους μπαχάρι,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και λίγη σκόνη σκόρδου.
Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι και το βάζετε να σοταριστεί μαζί με
το ελαιόλαδο. Όταν πάρει να γυαλίζει ρίχνετε τον κιμά τον ανακατεύετε και προσθέτετε
το χυμό της ντομάτας και τα μπαχαρικά. Αφήνετε να μαγειρευτεί και να πάρει χρώμα.
Στο ενδιάμεσο διάστημα ετοιμάζετε την ζύμη για τη βάση της τάρτας με:
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
100 γραμ. βούτυρο,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
1 μεγάλο αυγό,
½ κουταλάκι πάπρικα,
½ κουταλάκι κουρκουμά (ακολούθησα τις οδηγίες της Ελένης.gr από την πρόσφατη δημοσίευση της και λίγο παλαιότερα της Ζαμπίας από το Kitchen Stori.es).
¼ κουταλάκι αλάτι.
Όταν η ζύμη σας ομογενοποιηθεί την βάζετε για μισή ώρα στο
ψυγείο, τυλιγμένη σε μια μεμβράνη ή σ’ ένα πλαστικό σακουλάκι τροφίμων.
Ο κιμάς είναι έτοιμος πια και μέσα σ’ αυτόν, αφού αφαιρέσετε
το ξύλο της κανέλας και τους κόκκους του μπαχαριού, θα προσθέσετε:
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι,
2 αυγά,
1 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
1 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
150 γραμμάρια τυρί φέτα ή κατσικίσιο χοντροτριμμένο.
Στρώνετε τη ζύμη σε ταψάκι ή ταρτιέρα καλύπτοντας και τα πλαϊνά
του.
Με πιρούνι τρυπάτε σε διάφορα σημεία και ψήνετε τη ζύμη μόνη
της για 6-7 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βγάζετε το ταψί και στρώνετε την τάρτα με την γέμισή της καλύπτοντας όλη την
επιφάνεια.
Το γυρίζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
Την αφήνετε λίγο να κρυώσει και την σερβίρετε παρέα με πράσινη
σαλάτα ή και σκέτη.
Οι μικροί τρώνε μόνον την γέμιση (έτσι έκανε τουλάχιστον το δικό μου το βλαστάρι) και οι μεγάλοι την απολαμβάνουν ολόκληρη, παρέα μ' ένα ποτηράκι παγωμένη μπύρα.
Μ΄αρέσεις πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να ξεμπερδεύεις? Εσύ έκανες ολόκληρη υπερπαραγωγή... Θα ξεμπέρδευες αν έβαζες έτοιμο φύλλο. Με το δικό σου όμως έγινε άλλο είδος!!!
Θέλω κι εγώ 2-3 κομμάτια, ε??
Υπόψιν!!
Ωραιότατη η κιμαδοταρτούλα σου! Νόστιμη και λαχταριστή φαίνεται στη φωτογραφία μέσα στο χαρωπό της πιατάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικα, ξεμπερδεμα το λες εσυ αυτο???
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιπα κι εγω θα ειχες ετοιμο κιμα, ετοιμη ταρτα και θα ξεμπερδευες!!!
Καλημερα!
Θα έλεγα όυι έχει τον κόπο της..ξεμπερδεύεις με την έννοια ότι όλοι,και όταν λέω όλοι εννοώ ΟΛΟΙ θα την τιμήσουν με την χαρακτηριστική κίνηση της άμεσης εξαφάνισής της από το μικρό για τα άπληστα μάτια και στόματα ταψάκι!!Υπέροχη,χορταστική και το κυριώτερο πολύ λιχούδικη η τάρτα αυτή,έχει το εξής μειονέκτημα..ποτέ δεν είναι αρκετή!Φιλιά,πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένη του Ζήση, η κιμαδόπιτα την οποιά εμείς παραδοσιακά τη φτιάχνουμε την Πρωτοχρονιά. Ο καημένος ρωτάει 'μαμά, πότε θα έρθουν τα Χριστούγεννα να μας φτιάξεις κιμαδόπιτα;'. Είμαι σίγουρη πως και με την κιμαδόταρτά σου ο μικρός θα ενθουσιαστεί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίσσεψε καθόλου;;;)))
Φιλιά.
Τέλεια ιδέα, ο γιόκας μου λαΤΡΕΎΕΙ ΚΙΜΑΔΌΠΙΤΕς, ΚΡΕΑΤΌΠΙΤΕς ΚΛΠ, ΟΠΌΤΕ ΘΑ ΠΈΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΟΎΤΡΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ από βδομάδα θα περνώ να παίρνω ταπεράκι.Έτσι τσακ μπαμ που τα φτιάχνεις να μες συμπεριλάβεις στο πρόγραμμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
χα,χα,χα Χρυσαυγή μου αυτό το "εύκολο ξεμπέρδεμα" το έχω χούϊ. Με καλές συνθήκες μπορεί να βγάλω και 3 φαγάκια μέσα σ' ένα απόγευμα. Με δύσκολες όπως το συγκεκριμένο απόγευμα...μόνον ένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόπιασε και θα σε φιλέψω εγώ :-)
Αμαλία μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο "χαρωπό" πιατάκι έχει λόγους ύπαρξης, όπως καλά καταλαβαίνεις... Και ήταν και πρώτο κομματάκι που σερβιρίστηκε μιας και είχε "πέσει πείνα στην φυλή των Λιλιπούα"!
Καλημέρες πολλές.
Ε, καλά έχει τύχει να ξεμπερδέψω και πιο εύκολα κάποιες φορές Ελπινίκη μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά εδώ η ζύμη μου είχε την χάρη της και άξιζε τον κόπο και την αναμονή της! Αλλιώς τα πράγματα είναι εύκολα σίγουρα από μόνα τους :-)))
Ακριβώς όπως τα λες Φωτεινή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην τίμησαν όλοι, οπότε ο όποιος κόπος "παραγράφεται"!! Και θεωρείται εύκολη διαδικασία από κει και πέρα.
Καλημέρες να έχεις.
Κι εγώ μαζί σου, Πηνελόπη μου, σχετικά με τις τάρτες! Είναι χορταστικές, έχουν ποικιλία υλικών, επιδέχονται αλλάγές, γενικά είναι υπέροχες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε η κιμαδόταρτά σου, πλούσια και νοστιμότατη. Μπορώ να ζητήσω κομματάκι;
Ευχαριστώ πολύ για το link στο blog μου σε σε μένα!
Φιλάκια
Κι' εσείς πάλι μόνον τα Χριστούγεννα (;) καλή μου Στέλλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνε βρε μια εξαίρεση για το παλικάρι λίγο πιο νωρίς :-)))
O δικός μου τελευταίως έχει αρχίσει να τρώει κρεατικά (μπιφτεκάκια, κεφτεδάκια, κοτόπουλο σουβλάκι και προσφάτως μοσχάρι σε μπουκιές, ω! του ΘΑΥΜΑΤΟΣ) και όπως καταλαβαίνεις, αυτή η τάρτα ήταν η ΛΥΣΗΣ!!!
Χαιρετισμούς σε όλους σας.
Λίλα μου, τότε έχεις πετύχει Διάνα, με την συγκεκριμένη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχτην στον Αργύρη και ελπίζω να την εκτιμήσει :-))
A, εμείς είμαστε του "τσάκ - μπάμ" Ξανθή μου γιατί ο χρόνος πάντα μας πιέζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που κάτω από "πίεση" βγάζουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Όποτε θες. Αρκεί να ειδοποιήσεις για να έχω φέρει το ταπεράκι έτοιμο,προς παράδοση :-))
Καλημέρα Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ. Άλλωστε η τάρτα σου εκείνη τη μέρα με έβαλε σε πειρασμό και καθώς την είχα στο μυαλό πήγα εγώ με "συγκεκριμένο" στόχο στο χασάπη :-))
Πηνελόπη,
ΑπάντησηΔιαγραφήέτσι θα " ξεμπερδέψω " αύριο...
με τη τάρτα σου...-:))
Πραγματικά, δεν νομίζω ότι μπορώ να σκεφτώ άνθρωπο που δεν του αρέσουν οι τάρτες και οι πίτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατη η τάρτα σου Πηνελόπη μου, ο κιμάς συνδυάζεται τέλεια με τη δροσιά του γιαουρτιού και η αρωματική ζύμη ολοκληρώνει την εικόνα!
Φιλιά
Πολύ νόστιμη φαίνεται ,αποκλείεται να υπάρξει κάποιος που να μην τη φάει ,νάχα ένα κομματάκι τωρα ,καλό απόγευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα αν ξεμπερδευεις με τετοια συνταγη οταν θελεις να κανεις κατι που θελει χρονο τι φιαχνεις? :)
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ νοστιμη φαινεται, τον κουρκουμα και εγω τον χρησιμοποιω πολυ.
καλο απογευμα
ειρηνη
Με τράβηξε η λαχταριστή μυρωδιά, η μυρωδιά του παραδείσου της κανέλας και του μπαχαριού! Τρανή απόδειξη, πόσο χορτάτη είμαι αυτη τη στιγμή και μόνο που την διάβασα γέμισε το στόμα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά αγαπημένη μου Πηνελόπη!
Αυτές και άλλες πολλές τέτοιες ταρτες και πίτες με κατάντησαν...βαρελάκι!!! Βλέπεις δε σταματάω ποτέ στο ένα κομματι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει!!!! Αυτό δεν είναι κάτι να ξεμπερδεύεις!! Μακαρόνια με κιμά είναι να ξεμπερδεύεις!! χαχα! Τέλεια φαίνεται η καμαδό-τάρτά σου!! Νοστιμότατη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ να έχεις!!!
Φιλιά!
Πηνελόπη μου έκανες ολόκληρη υπερπαραγωγή κι όχι απλή τάρτα!! Πρέπει να σου έγινε πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Ήρθα καθυστερημένη, έμεινε καθόλου έτσι ένα μικρό κομματάκι για τη λιγούρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η κιμαδόταρτα Πηνελόπη. Καλημέρα!
Καλημέρα Spirtokoyto μου, ελπίζω να "ξεμπερδέψεις" όμορφα και γευστικά σήμερα με την κιμαδόταρτα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Καλώς την Ερμιόνη μου, κι όμως εγώ είχα ανθρώπους μέσα στο άμεσο συγγενικό μου περιβάλλον που δεν αρέσκονταν με τίποτε στις πίτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον συγχωρεμένο τον πατέρα μου.
Αλλά μάλλον ήταν στις εξαιρέσεις όπως και για άλλα πολλά...
Φιλιά σας.
Νέλη μου την επόμενη φορά θα σου φυλάξω κομματάκι και θα στο στείλω, γιατί αυτή πάει πια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες καλή μου.
Ειρήνη μου, πραγματικά με τέτοιες συνταγές, εγώ ξεμπερδεύω. Κι' άμα την έχω "συλλάβει" με ωραίο τρόπο στο μυαλό μου, δεν υπάρχει περίπτωση να μου πάει κάτι πίσω χρονικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Πως να μεν είσαι χορτάτη Eri μου με τόσο ωραία κουλουράκια Θεσσαλονίκης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜολόγα βρε σύ, πόσα έφαγες;
Γιατί στα δύο ή στα τρία δεν σταματά κανείς εύκολα :-))))
Σε νοιώθω Μαρινάκι μου, σε νοιώθω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχασα 6 κιλά τον τελευταίο χρόνο...και πάει πια!!
Ε, Tina Pipo, κάνεις τον κιμά και αντί να βράζεις μακαρόνια φτιάχνεις την ζύμη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ίδιο πράγμα είναι καλή μου, άντε με 5-6 λεπτά περισσότερη δουλειά :-)))
Καλημέρες.
Για υπερπαραγωγή δεν ξέρω... καλή μου Κική; Αλλά για παραγωγή που χόρτασε με ωραία γεύση, όλα τα στοματάκια, σίγουρα ήταν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Άργησες Σοφία μου...άργησες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά εσύ είσαι χρυσοχέρα και σίγουρα μπορείς να την κάνεις μα τα ίδια όμορφα αποτελέσματα.
Καλημέρες πολλές.