20.9.12

Άρωμα Κανέλας!

Όσοι έχετε περάσει έξω από κατάστημα γνωστής φίρμας που φτιάχνει cinnamon rolls (στην πόλη μας ή αλλού) την ώρα που ψήνονται σίγουρα θα έχετε λιγωθεί με την μυρωδιά τους :-)))
Αυτό συνέβη και στον καλό μου πριν λίγο καιρό, όπου και μπήκε στον πειρασμό να αγοράσει. 
Τα είδαμε, τα χαζέψαμε καθώς τα έφτιαχναν, τα μυρίσαμε και τέλος το αγοράσαμε… 
Αλλά γιατί εμένα πάλι κάτι δεν μου πήγαινε καλά; Έλα ντε;
Ειδικά πια όταν είδα πως το κέντρο του εν’ λόγο «ρολακίου» ήταν ένα άψητο ζυμάρι!
Δεν ξέρω τοις ή τι, έφταιξε;
Έτσι κι’ εγώ μπήκα στην διαδικασία να φτιάξω τα δικά μου, που τα είχαμε και συντροφιά στο πρόσφατο ταξίδι μας.
Υπάρχουν άπειρες συνταγές άμα ψάξεις, με παραλλαγές αρκετές, διαλέγεις και παίρνεις λοιπόν... 
Με λίγα ή περισσότερα υλικά. 
Πάντως όλες τους είναι λαχταριστές και μιλάμε για ωραίο γευστικό αποτέλεσμα, ειδικά άμα προέρχονται από καλές πηγές, καλούς και δοκιμασμένους bloggers δηλαδή  :-)) όπως και τα τελευταία της φίλης Ελένης Gr.

Τα δικά μου έγιναν σύμφωνα με τα διαθέσιμα υλικά αλλά και τη διάθεση της στιγμής!
Δεν έγιναν ρολλάκια αλλά περισσότερο "έφερναν στη φάτσα" σε κρουασάν, αφού δεν τα έβαλα μέσα στο ταψί με την τομή τους προς τα πάνω, αλλά στο πλαϊ.


Για 16 κομμάτια χρησιμοποίησα:
Στη ζύμη :
800 γραμμάρια αλεύρι, τα 400 των οποίων ήταν αυτοδιωγκούμενο.
60 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος,
80 γραμμάρια ελαιόλαδο,
80 γραμμάρια γάλα,
2 μέτρια αυγά,
3 κουταλιές κοφτές ζάχαρη,
½ κουταλάκι κοφτό αλάτι,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.

Στη γέμιση:
30 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο,
3 κουταλιές κανέλα,
6 κουταλιές καστανή (ή μαύρη) ζάχαρη,
½ κούπα χοντροκομμένα καρύδια.

Αρχικά ετοίμασα την ζύμη μου στον αρτο-παρασκευαστή και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του χωράει 700 γραμμάρια αλεύρι, αλλά έκανα την ανάγκη φιλοτιμία και τα έβαλα όλα μαζί με την ελπίδα ότι δεν θα πάθει κάτι ;-)  το μηχάνημα.
Τα κατάφερε όμως το φουκαριάρικο.

Όταν πια η ζύμη μου ήταν έτοιμη την χώρισα σε δύο ίσα μέρη. Και κάθε κομμάτι το άνοιξα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, με την βοήθεια μικρού πλάστη (ρολό) σε τετράγωνο μεγάλο και παχύ (της μάνας του καμάρι). Άλειψα τη ζύμη με λιωμένο βούτυρο με το πινελάκι μου. Από πάνω πασπάλισα με σκούρα ζάχαρη και κανέλα και τέλος πρόσθεσα τα καρύδια σπαρτά στην επιφάνεια της ζύμης.

Την δίπλωσα σε ρολό με την βοήθεια του χαρτιού όχι πάρα πολύ σφιχτά και έκοψα όσο το δυνατόν (γιατί έγινε με το μάτι και όχι με χάρακα) σε ίσα κομμάτια (8 κάθε ρολό).
Μετέφερα σε ταψί, επίσης στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα άφησα σε για δεύτερο φούσκωμα  μέσα σε ελαφρώς ζεστό φούρνο, για ¾ της ώρας.
Ψήθηκαν στους 180 βαθμούς με αέρα (2 ταψιά ταυτόχρονα) για 25 περίπου λεπτά.
Μυρωδάτα και ζουμπουρλούδικα, έτοιμα προς κατανάλωση μετά από κανένα 15λεπτο!
Και δεν έμεινε μήτε ένα :-))

48 σχόλια:

  1. Πω πω πω τι μοσχοβολιά!!! Κι εμένα πιο πολύ η μυρωδιά από τα cinnamon rolls με ξετρελλαίνει παρά η γεύση τους. Αλλά σίγουρα στα δικά σου θα ισορροπούν και τα δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά μη σου ξέφευγαν,μια φορά έχουν φτάσει μέχρι το σπίτι αλλά δεν....
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα λατρεύω τα συγκεκριμένα ρολάκια γιαυτό έμαθα να τα φτιάχνω και εγώ.

    Θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άμα σου πω ότι λιγώθηκα και μόνο που είδα την ωμή ζύμη με τα πασπαλίσματα από πάνω θα με πιστέψεις???

    Φο-βε-ρα!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και η κανέλα βρε παιδί μου...... τι άρωμα και αυτό που πλυμμυρίζει το σπίτι όταν ψήνεται!!

    Καθαρά φθινοπωρινό έδεσμα! Χουχουλιάρικο!!

    Μπράβο σου Πηνελοπάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ... Μου επιτρέπεις τον υπερθετικό στο Πηνελοπάρα, έτσι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να απαντήσω σε κάθε σχόλιό σου ξεχωριστά Χρυσαυγή μου;;;;;

    E, τι ζύμη την έβαλα επίτηδες για να σας λυγώσω και να σας κάμω να τα φτιάξετε :-))

    Η μυρωδιά του κάθε γλυκού και του κάθε φαγητού που ψήνεται είναι το ήμισυ του αποτελέσματος, κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη!!!

    Το Πηνελοπάρα να το αποδεχτώ ως "τίτλο μεγέθους" ;-) Είμαι βλέπεις 1.70 και με βάρος 85-86 κιλά! Και με κάτι πλάτες ΝΑ...μιας και στο παρελθόν ήμουν φανατική της κολύμβησης και του κουπιού!!!
    Το δε κουπί...το τραβώ ΑΚΟΜΗ!!!

    Φιλιά σας και επιφυλάσσομαι για τις χάντρες με το κρεατάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την προσθήκη κανέλας στα γλυκά ή τα φαγητά την συνδέω στο μυαλό μου με μουντές,φθινοπωρινές μέρες,με ψιλόβροχο,με ανάσες χειμωνιάτικες και για να φτάσω στα άκρα..με τα Χριστούγεννα,που είναι το απόλυτο μυρωδικό,η μοναδική πινελιά αρώματος που κάνει το σπίτι μας γιορτινό.Εντάξει δεν βιάζομαι,όμως μου δίνεις την ελευθερία νομίζω, να συνδέσω ,το αφράτο ζυμαράκι που προσεκτικά προστατεύει μέσα στις πτυχές του τούτη τη μαγικά όμορφη κανελένια μυρωδιά,τον ελαιώδη και πεντανόστιμο καρυδένιο καρπό,την ήπια γλυκύτητα της μαύρης ζάχαρης,με την ατμόσφαιρα της γιορτής αυτής..Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και στο άρωμα Βανίλιας λέμε ναι και στο άρωμα κανέλας λέμε ναι!
    Πάντως το ζυμαράκι φαίνεται κορυφαίο, πολύ θα ήθελα το κομματάκι μου..
    Περαστικά Πηνελόπη μου και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλω κι εγώ ένα τροφαντό και ζουμπουρλούδικο, Πηνελόπη μου!Άντε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χοντρούλικα και λαχταριστά τα ρολάκια σου Πηνελόπη μου!!! Μοσχοβόλισαν μέχρι εδώ -:)))
    Κοίτα να δεις που με βάζετε σε πειρασμό μιας και δεν έφτιαξα ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αρωμα κανέλας...διάβασα πρόσφατα ένα βιβλίο που μία ζαχαροπλάστισσα είχε ονομάσει την καλύτερη φίλη της κανέλα...!!!!!λατρεμένα ρολάκια!!!!!!!μπραβο ρε Penelope μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και μονο που έχουν κανέλα μ αρέσουν.
    Αγαπημένα ρολάκια αυτά. Τα έκανες πολύ ζουμπουρλούδικα Πηνελόπη μου :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. XAXAXAAAA...

    Γελάω με την ψυχή μου με τις απαντήσεις σου!

    Λοιπόν σου έγραψα 3 σχόλια, γιατί κάθε φορά που πατούσα "δημοσιεύστε το σχόλιό σας" μου ερχόταν και κάτι ακόμα που ήθελα να σου πω.

    Τις διαστάσεις σου δεν τις γνώριζα και το Πηνελοπάρα μου ήρθε αυθορμήτως μιας και από τα σχόλια που βλέπω, κρίνω όσο μπορώ χαρακτήρες και προσωπικότητες.

    Εσύ μου βγαίνεις πληθωρική στο χαρακτήρα και γι΄ αυτό το... Πηνελοπάρα! Μάλλον έπεσα μέσα, ε??

    Κίσεζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα! Μέχρι εδώ μύρισε η κανέλα σου Πηνελόπη! Δείχνουν τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Βαστάει πένα και χαρτί
    Ζαχαροκάντιο ζυμωτή!"

    Εμένα Πηνελόπη μου τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς ήρθαν στο νου μου αλλά για να σιγουρευτώ, ότι είναι γιορτινά ρολάκια Χριστουγέννων, αρωματικά και σούπερ κανελένια, κερνιέμαι κάνα δυο!

    Φιλάκια κουρασμένα Πηνελόπη μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Aν και δεν τρελαινομαι για την κανέλλα αυτα εδώ μου φαίνονται ονειρεμένα ,ειδικα το ζυμαρι τελειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που με αναφέρεις για μια ακόμα φορά! Το εκτιμώ πάρα πολύ, φιλενάδα!
    Αχ αυτή η κανέλα, μέχρι εδώ έφτασε το άρωμά της! Και τα δικά σου ρολάκια έγιναν αφράτα, τραγανά και κανελομυρωδάτα, μπράβο! Κι εγώ εδώ, πριν καιρό, για να συνοδεύσω τον καφέ μου αγόρασα ρολάκια γνωστής φίρμας που ήταν απαίσια. Ήταν άψητα και άφηναν στο στόμα μια γεύση μεταλλική!
    Τα σπιτικά, καλή μου, δε συγκρίνοντα, μόνο που θέλουν λίγο χρόνο να διαθέσουμε!

    Φιλάκια και μια υπέροχη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κανέλα η αγαπημένη!!
    Ελπίζω να αισθάνεσαι καλύτερα, Πηνελόπη μου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΜΟυ αρεσουν παρα πολυ... θα τα φτιαξω οπωσδηποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φωτεινή μου,έχεις δίκιο η κανέλα και το καρύδι σε κάνουν να σκέφτεσαι Χειμώνα, Θαλπωρή και Χουχούλιασμα...
    Αλλά εγώ αγαπώ τις μυρωδιές των μπαχαρικών όπως η κανέλα όλο τον χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σ' ευχαριστώ Eri μου, μάλλον αυτό το κρύωμα είναι το τίμημα της φωτογράφισης με βροχή, αλλά και του υγρού καιρού τις νύχτες.

    Ζυμαράκι ζουμπουρλούδικο και γεμάτο άρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μαρθούλα στην σειρά σου...
    Πάω για δεύτερη "πράξη" σύντομα κατά πως φαίνεται για να σας προλάβω όλες :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κική μου προχώρα... προχώρα...
    Εμείς όλες είμαστε μαζί σου, άσε που είμαι σίγουρη πως θα εκτιμηθούν δεόντως σε όλο το 3όροφο!!!
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το διάβασα κι' εγώ αυτό το βιβλίο καλή μου Τόνια, που διαδραματίζεται στον όμορφο Πόρο.
    Κανέλα, βανίλια και σοκολάτα (οι τρεις φίλες)!!
    Και να ξέρεις πως και με τρία αυτά υλικά φτιάχνεις όμορφα και πεντανόστιμα ρολάκια :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ναι, καλή μου Marion.
    Βγήκαν τροφαντούλια σαν τα τετράγωνα κρουασάν και πολύ αφράτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χρυσομαλλούσα Χρυσαυγή μου, αυτό με τον πληθωρικό χαρακτήρα μην το ξαναπείς...
    Πα-πα-πα εγώ τέτοιο πράγμα!

    Ε, τα μεγέθη πάντα είναι σχετικά με τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Προσωπικά είμαι δοτική, αλλά πρέπει προηγουμένως να "εκτιμήσω" και να
    "αγαπήσω" γιατί αλλιώς δεν έχει...
    Φιλιά σας πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Να σας στείλω Δημητρά μου;
    Αντε με το καλό να τα φτιάξετε για το cafe :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Έφτασε και στη Κρήτη η μυρωδιά Βαγγελιώ μου!
    Εγώ μωρέ να δω, πότε θα καταφέρω να φτάσω...
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Α, εσένα Ζαμπία μου θα σε στείλω να κάνεις παρέα με το φιλαράκι σου, που απο τις αρχές του Σεπτέμβρη "μελετά και συλλογιέται" τον Αϊ Βασίλη!!!

    Καλύτερα κουραμένα φιλάκια παρά κρυολογημένα σαν τα δικά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Νέλη μου ίσως είναι ένας ωραίος τρόπος για να "αγαπήσεις" την κανέλα με πάθος :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλώς την Ελένη μας.
    Το έχω ξαναγράψει, όταν κάτι διαβάσω και το φτιάξω ή τυχαίνει να το έχω φτιάξει και να διαβάσω μετά απο λίγο την εκδοχή κάποιου αγαπημένου blogger, δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά.
    Αυτό είναι ένα δικό μου προσωπικό χαρακτηριστικό και νομίζω πως θα το διατηρήσω για όσο καιρό ακόμη θα "μπλοκάρω" μιας και δεν θεωρώ πως θα το κάνω για πάντα :-)

    Ίσως να μιλάμε και για την ίδια εταιρία, από την οποία προσωπικά δεν θα ξανά...ποτέ!

    Φιλιά πολλά (έστω και λίγο κρυολογημένα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλώς την Στέλλα μου.
    Καλύτερα δεν το λες καλή μου...απλώς το θέμα μοιάζει να "ξεσπάει" :-)

    Εμένα μου έχει "μείνει" εκείνο το ιδιότροπο τσουρέκι σου σε φέτες και ακόμη δεν έχω καταφέρει να προχωρήσω σε παρασκευή του.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σ' ευχαριστώ πολύ Beauty Follower.
    Kαι φυσικά σου συνιστώ να τα φτιάξεις, είτε αυτά ή όποια άλλη συνταγή εκτιμήσεις πως θα σου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τρελαίνομαι για ρολάκια κανέλας! Είναι φανταστικά για οποιαδήποτε ώρα της μέρας! Σε συνδυασμό με κάποιο λαχταριστό γλάσο, αυτόματα μετατρέπονται σε κόλαση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. (Γιατί μου το κάνεις αυτό; Έχω και μια σιλουέτα.)

    Έχω να φτιάξω μηλόπιτα. Μετά θα επιχειρήσω να φτιάξω τις κανέλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. A! Ερμιόνη μου, εσύ θέλεις να φτάσεις την κατάσταση στα "άκρα"!!!
    Και με γλάσσο :-))) σαφώς γίνονται πιο σκανδαλιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Kanthare, όλοι μας γι΄ αυτή τη σιλουέτα μιλάμε και ο καθένας με τον τρόπο του :-)))
    Αλλά η μηλόπιτα ... μηλόπιτα!
    Και τα κανελορολάκια ...κανελορολάκια !
    Καλή επιτυχία και στα δύο με τη σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. c'est bien tentant, j'aime beaucoup
    bonne soirée

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Φαίνονται υπέροχα και μυρωδάτα!! Λογικό που δεν έμεινε ούτε ένα!! χιχι!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Grazie molto Chiara!
    Desiderio, buona settimana e potenza :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Thank you very much dear Fimère!
    I wish you the very best for the week that is before us :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Tina Pippo σ' ευχαριστώ πάρα πολύ καλή μου.
    Καλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή