Αρχή Τριωδίου την περασμένη Κυριακή, του Ασώτου μεθαύριο…
Αλλά το παραδοσιακό έγινε κάπως πιο μοντέρνο και ελαφρώς διαφορετικό.
Το γάλα με την κρέμα γάλακτος έχουν ζεσταθεί (όχι να βράσει), με μια βαθιά κουτάλα ρίχνετε σταδιακά 2 – 3 κουταλιές μέσα στο μείγμα των αυγών, πορτοκαλιού σιμιγδαλιού. Ανακατεύετε καλά και το μείγμα αυτό το φέρνετε πλέον μέσα στην κατσαρόλα όπου συνεχίζει να βράζει το γάλα και κρέμα. Ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα και μόλις αρχίζει η κρέμα να δείχνει πως πήζει προσθέτετε και τον υπόλοιπο πουρέ πορτοκαλιού. Κατεβάζετε την κρέμα από την φωτιά και την αφήνετε λίγο στην άκρη να κρυώσει.
Μπήκαμε πια και στην περίοδο της Αποκριάς με καλό θα έλεγα «χρόνο», μιας και φέτος τα πράγματα έρχονται πιο φυσιολογικά και σε εύλογους χρόνους και όχι το ένα πάνω στο άλλο, μιλώ για τις γιορτές πάντα! Μιας και τα "υπόλοιπα" σκάνε σαν αστροπελάκια όλα πάνω στα κεφάλια μας...
Αφού μπήκαμε λοιπόν στο Τριώδιο, κάποια γλυκά έχουν σίγουρα την τιμητική τους.
Γαλακτομπούρεκα, γαλατόπιτες, ρυζόγαλα σε διάφορες παραλλαγές, χαλβάδες σιμιγδαλένιοι, μέχρι να φτάσουμε σταδιακά στους χαλβάδες με το ταχίνι και να μπούμε πια στην Σαρακοστή.
Προσπαθώντας λοιπόν να είμαι κι’ εγώ στο κλίμα της εποχής, αλλά επειδή κι ο μεγάλος άνδρας ενώ
ήταν σε ημερήσιο ταξίδι, λιγουρευόταν γαλακτομπούρεκο, είπα με την επιστροφή να του κάνω μια έκπληξη.
Αλλά το παραδοσιακό έγινε κάπως πιο μοντέρνο και ελαφρώς διαφορετικό.
Μεταμορφώθηκε σε μια μακριά φλογέρα με απόλυτα πορτοκαλένια κρέμα, και ένα σιρόπι που είχε ελαφρύ άρωμα καραμέλας, μιας και φτιάχτηκε με μισή δόση μαύρης ζάχαρης και μισή δόση άσπρης ζάχαρης. Η μαύρη ζάχαρη δίνει πάντα μια «καραμελένια επίγευση» στα γλυκά.
Για το σιρόπι:
500 γραμ. νερό,
150 γραμ. ζάχαρη μαύρη (αυτή που είναι σαν βρεγμένη άμμος),
150 γραμ. ζάχαρη άσπρη
κι' ένα κομμάτι από μια πορτοκαλόφλουδα.
Βάζετε το σιρόπι να βράσει και μετά από 8 λεπτά που θα έχει πάρει να βράζει καλά, θα σβήσετε την φωτιά. Θέλουμε το σιρόπι να κρυώσει, για να το χρησιμοποιήσουμε κρύο ή ελαφρώς χλυαρό, πάνω από τις ζεστές (όπως θα βγουν από τον φούρνο μας, φλογέρες).
150 γραμ. ζάχαρη μαύρη (αυτή που είναι σαν βρεγμένη άμμος),
150 γραμ. ζάχαρη άσπρη
κι' ένα κομμάτι από μια πορτοκαλόφλουδα.
Βάζετε το σιρόπι να βράσει και μετά από 8 λεπτά που θα έχει πάρει να βράζει καλά, θα σβήσετε την φωτιά. Θέλουμε το σιρόπι να κρυώσει, για να το χρησιμοποιήσουμε κρύο ή ελαφρώς χλυαρό, πάνω από τις ζεστές (όπως θα βγουν από τον φούρνο μας, φλογέρες).
Για την κρέμα πορτοκαλιού:
1 μέτριο πορτοκάλι καλά πλυμένο, βρασμένο και πολτοποιημένο.
800 γραμ. γάλα φρέσκο πλήρες,
200 γραμ. κρέμα γάλακτος επίσης πλήρη,
5 μεγάλα αυγά,
160 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γραμ. κορν φλάουερ,
120 γραμ. ζάχαρη άσπρη (ή μπορείτε να βάλετε την μισή ποσότητα ζάχαρης με την υπόλοιπη ποσότητα σε στέβια σε μορφή σκόνης)
½ κοφτό κουταλάκι βανίλιας,
30 γραμ. βούτυρο γάλακτος (ή αγελάδος).
Κατ’ αρχάς πλένετε το πορτοκάλι, και το βάζετε με δύο ποτήρια νερό για να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Στο 10 λέπτο πετάτε το πρώτο νερό, γιατί στην ουσία έχει χρησιμοποιηθεί για ξεπίκρισμα. Βάζετε νέο, και βράζετε για 20 λεπτά ακόμη.
Αδειάζετε το νερό και αφήνετε το πορτοκάλι να κρυώσει. Το κόβετε σε κομμάτια, αφαιρώντας ενδεχομένως κάποια σημεία που μπορεί να έχουν κανένα χτύπημα στην φλούδα και το αλέθετε στο multi μέχρι να γίνει «πουρές». Θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια.
Σ’ μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος να πάρουν βράση.
Σ’ ένα βαθύ μπολ βάζετε τ’ αυγά, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουερ, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός μέχρι να ενωθούν και να πάρει ωραίο χρώμα το μείγμα. Ρίχνετε μέσα και 2-3 κουταλιές από τον πουρέ πορτοκαλιού και ανακατεύετε και πάλι.
Το γάλα με την κρέμα γάλακτος έχουν ζεσταθεί (όχι να βράσει), με μια βαθιά κουτάλα ρίχνετε σταδιακά 2 – 3 κουταλιές μέσα στο μείγμα των αυγών, πορτοκαλιού σιμιγδαλιού. Ανακατεύετε καλά και το μείγμα αυτό το φέρνετε πλέον μέσα στην κατσαρόλα όπου συνεχίζει να βράζει το γάλα και κρέμα. Ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα και μόλις αρχίζει η κρέμα να δείχνει πως πήζει προσθέτετε και τον υπόλοιπο πουρέ πορτοκαλιού. Κατεβάζετε την κρέμα από την φωτιά και την αφήνετε λίγο στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζετε την διαδικασία για το φύλλο και το τύλιγμα:
500 γραμ. φύλλο κρούστας (1 πακέτο δηλαδή)
500 γραμ. φύλλο κρούστας (1 πακέτο δηλαδή)
και 230-250 γραμ. βούτυρο λιωμένο.
Κάθε φύλλο το διπλώνετε προς τα μέσα κατά το 1/3 του. Βουτυρώνετε καλά με την βοήθεια πινέλου. Πάνω στην διπλή «φάσα φύλλου» θα βάλετε 3-4 κουταλιές κρέμας. Θα διπλώσετε τα πλαϊνά προς το μέσα και θα τυλίξετε όπως κάνουμε με τα μπουρεκάκια. Τα μεταφέρετε σε επίσης καλά βουτυρωμένο ταψί και κάνετε μια γεμάτη στρώση. Δεν χρειάζεται να βάλετε τις φλογέρες τη μια μακριά από την άλλη.
Κολλητά και με την ένωση του φύλλου κατά προτίμηση προς τα κάτω.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180-190 βαθμούς για 35-40 περίπου λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να ροδίσουν καλά.
Όπως θα τα βγάλετε θα τις «λούσετε» με το κρύο σιρόπι, όπου και θα ακουστεί ένας λαχταριστός χαρακτηριστικός ήχος :-))
Αφήνετε το γλυκό για μια-μιάμιση ώρα να πιει το σιρόπι του και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα και ένα εξίσου καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Αφήνετε το γλυκό για μια-μιάμιση ώρα να πιει το σιρόπι του και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα και ένα εξίσου καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Καλά, άμα το δει μια ψυχή, θα με βάλει να το φτιάξω την ίδια στιγμή... Λαχταριστό, ευωδιαστό και πεντανόστιμο γλυκάκι! Τέλειοοοοοοοοοοο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα να έχουμε, Πηνελοπάκι!
Ε, κάνε της το χατήρι, της ψυχής, Αναστασία μου!
ΔιαγραφήΚι' εγώ χατήρι έκανα καθώς το μελέταγε τηλεφωνικά για ώρα :-)))
Καλό μήνα και σε σένα, εύχομαι ολόψυχα.
Πω πω μία ωραία κρεμούλα!!! Και ένα νόστιμο, μυρωδάτο γλυκάκι! Να είχα τώρα μία (και δυο και τρεις) φλογερίτσα στο γραφείο παρέα με το καφεδάκι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι λέγαμε για "βελζεβούλη"...Αμαλία μου!
ΔιαγραφήΕ, σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και οι παρούσες :-)
Καλό μήνα, καλό ΣΚ και καλό μεσημέρι σου εύχομαι.
Ωωωωωχχχ!!! Με σκότωσες δεν βάζουν τέτοια πρωί πρωί βρε φιλενάδα!!! Το θέλωωωωωω!!! Κόλλησα και δεν μπορώ να φύγω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΜΗΝΑ να έχουμε!!!
Φιλιά!
Ανταλλαγή Κική μου...
ΔιαγραφήΣου στέλνω ταψάκι, μου στέλνεις βαζάκι!
Θα το βάλω κάτω και θα το περιποιηθώ δεόντως :-)))
Καλό μήνα και πιο "ελπιδοφόρο" να έχουμε όλοι μας.
Πάλι μας γλύκανες πρωτότυπα! Τι ωραία ιδέα για μας που λατρέυουμε το άρωμα πορτοκαλιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ κι' εγώ είμαστε σίγουρα λάτρεις του πορτοκαλιού Βαγγελιώ μου :-)))
ΔιαγραφήΜε τούτο το γλυκάκι θα βάλουμε κι' άλλους στο παιχνίδι ελπίζω.
Καλό μήνα και καλό ΣΚ εύχομαι.
Έεεετσι ακριβώς τη θέλω την Άνοιξή μου. Σιροπιαστή, βελούδινη και πορτοκαλένια Πηνελόπη μου, γι αυτό έρχομαι για ένα πιάτο, όπως την τελευταία φωτογραφία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην παραλείψεις τίποτε, θα το καρατσεκάρω!:)
Z.
Και μακάρι να την έχεις Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΤόσο εσύ όσο και όλοι μας.
Ότι δεν θα παραλείψω...το υπόσχομαι. Και όπως ξέρεις κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να κρατώ τις υποσχέσεις μου :-)))
Καλό Μήνα.
Καλό μήνα και καλή άνοιξη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς είναι όλα γλυκαμένα με το ωραίο σου γλυκό!!
Με τον ερχομό της Άνοιξης πάντα η αισιοδοξία κάνει την εμφανισή της Ξανθή μου.
ΔιαγραφήΑς ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να την "γλυκάνουμε" και να την κρατήσουμε περισσότερο κοντά μας.
Καλό μήνα και καλό ΣΚ να έχετε.
αχ πηνελοπη πηνελοπη!!! ειπα να σε ανταγωνιστω με τα εσπεριδοειδη αλλα που!!! ασυναγωνιστη εισαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήελεγα να φιαξω ενα ωραιο γαλακτομπουρεκο που δεν το εχω ακομη αναρτησει, αλλα με βλεπω για κατι τετοιο μαλλον!
καλη σου ημερα και καλο σαββατοκυριακο
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ειρήνη μου :-)
ΔιαγραφήΈλα βρε συ εγώ για σένα "φρόντισα" να σου ρίξω ιδέα για την επόμενη δημιουργία σου, και είδες που ήρθε σε κατάλληλο χρόνο η πρόταση.
Φιλιά πολλά, από μια Αθήνα σήμερα ηλιόλουστη, μετά την "μουτσούρα και την βροχή" της Κυριακής.
Α πολύ ωραία ιδέα με το ολόκληρο βρασμένο πορτοκάλι μέσα στην κρέμα, έτσι μάλλον θα "ξεφεύγουν" περισσότερο τα αρώματά του, ειδικά της φλούδας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατο αρωματικό γλυκό, καλές ευωδιαστές Απόκριες και καλό μήνα να έχουμε!
Καλό και γλυκό μήνα και σε σένα Σκοτεινούλα μου.
ΔιαγραφήΟ πολτός πορτοκαλιού, κάνει ένα μικρό θαύμα, μέσα στην κρέμα. Πραγματικά της δίνει τέλειο άρωμα και μια κάπως διαφορετική υφή. Όποιος δοκίμασε είχε πραγματικά καλά σχόλια να κάνει.
Καλημέρες πολλές σου στέλνω.
Γεια σου, Πηνελόπη μου, που μας έφερες την άνοιξη με νοστιμιές και αρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ πού μυρωδιά από Τριώδιο αλλά από ναρναβάλια είμαστε φουλ!
Η κρεμούλα σου πολύ αρωματική και θα δοκιμαστεί, μόνο που εμείς δεν είμαστε των πολλών νεωτερισμών! Τη σκούρα ζάχαρη τη λατρεύω και δεν χρησιμοποιώ άλλη εδώ και πολλά χρόνια!
Καλό μήνα, καλή μου!
Φιλάκια.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ελένη μου.
ΔιαγραφήΗ Άνοιξη σκάει μύτη, από παντού πια. Ανθίζουν δειλά-δειλά τα ζουμπούλια και οι φρέζιες στις ζαρτινιέρες μου. Η αμυγδαλιά στην γωνία του νοσοκομείου (κοντά στην δουλειά) είνα κάτασπρη και ευωδιάζει, παρά το γεγονός ότι είναι μέσα στην καρδιά της πόλης και ο ήλιος σήμερα είναι λαμπρός. Μέρα για "κοπάνα" που είπε και μια ψυχή, πρωί-πρωί Δευτέρας!
Έτσι έφερα κι' εγώ στις κουζίνες σας την Ανοιξη με μια γεύση που ακόμη θυμίζει χειμώνα. Πορτοκαλένια κρέμα. Αλλά είναι εξαιρετική.
Όσο για την μαύρη ζάχαρη κι' σε εμένα αρέσει πάρα πολύ.
Καλό και μυρωδάτο μήνα σου εύχομαι ολόψυχα.
"Αναστενάζω, βγαίνει φωτιά, κλαίαίαίωωω..."
ΑπάντησηΔιαγραφήθα'λεγε ο Νταλάρας για άλλους λόγους,
αλλά εγώ το τραγουδώ πάνω απ' το πιάτο σου κι έξω απ' το παραθύρι σου άμα λάχει.
Τέλος. Δεν έχω άλλα λόγια. Στέγνωσε το σαλάκι μου!!!
Πίνω μια γουλιά καφέ ξεροσφύρι και σε χαιρετώ!!!
Αχ, κυρά μου είσαι μακριά.
ΔιαγραφήΑλλιώς εγώ ξεροσφύρι δεν θα σ' άφηνα να πιεις το καφεδάκι σου :-)))
Φιλιά πολλά. Και μια όμορφη εβδομάδα σου εύχομαι.
Θεϊκό! Μόνο αυτό μπορώ να σκεφτώ για να περιγράψω το γλυκάκι σου Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η κρέμα είναι τόσο λαχταριστή και τόσο γευστική, γεμάτη άρωμα!
Πολλά φιλιά!
Κατατάσσομαι στις "θεότητες" από σήμερα, Ερμιόνη μου :-)))
ΔιαγραφήΘα πάω να κάνω παρέα με τους 12 Θεούς του Ολύμπου που τελευταίως δίνουν και παίρνουν μέσα στο σπίτι μας, καθώς είναι η νέα μας "γνώση".
Φιλιά πολλά και καλημέρες σε όλες σας.
Καταπληκτικές φλογέρες με το πορτοκάλι τους και μελωμένες με κριτσανιστό φύλλο, καταπληκτικές Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Μήνα να έχουμε και καλό ΣΚ!
Να 'σαι καλά Έρη μου.
ΔιαγραφήΚάνουμε πειράματα πάντα...κι' ευτυχώς κάποια μας βγαίνουν άκρως επιτυχημένα.
Καλό Μήνα και σε εσάς. Kαι ελπίζω να μετράς σωστά, μιας και μετράς αντίστροφα, τις μέρες :-)))
Κάποιες φλογέρες αφήνουν ήχους μαγικούς..κάποιες άλλες μοναχικούς..κάποιες συντροφικούς.Η φλογέρα του βοσκού εγκαταλείπει την αρμονία που μαγεύει όλη τη φύση,που ενώνει γη και ουρανό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φλογέρα σου Πηνελόπη μου, ανήκει σ΄αυτές που μαγεύουν τον ουρανίσκο.Τον σκλάβώνουν και τον υποδουλώνουν.Με βελουδένια αρωματική κρέμα και τραγανά καραμελωμένα φύλλα.Με υποσχέσεις και ταξίματα.Για γλυκιές απολαύσεις.Για όμορφες στιγμές.
Καλό βράδυ.Πολλά,πολλά φιλιά.
Για να μην "πάρουμε καμμιά ώρα τα βουνά" Φωτεινή μου, παρέα με τους βοσκούς... το ρίξαμε στις γλυκές φλογέρες για να "χαλαρώνουμε" και να "γλυκαίνουμε" τα καθημερινά μας :-)))
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα εύχομαι.
ενταξει, τι ναπω?τα γλυκα με κρεμα και αρωμα εσπεριδοειδων ειναι παντα νουμερο 1 για μενα, πως να αντισταθω σαυτο?καλο μηνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήTo σχόλιό σου τα λέει όλα Λίλα μου!
ΔιαγραφήΤι άλλο να πεις καλή μου;
Εγώ απλώς σου λέω να κάνεις μια δοκιμή αφού σου αρέσουν τα γλυκά με κρέμα και να δεις αν τελικά σου αρέσει κι' αυτό.
Μια πολύ καλή μέρα να χεις.
Τυχερός ο άντρας ! Δέν έχω τίποτα άλλο να πω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και πάντα τέτοια!
Να τον πάρεις τηλέφωνο, να του το πεις Σοφία μου, για το τυχερός είναι...
ΔιαγραφήΓιατί μάλλον δεν το πολύ καταλαβαίνει :-))))
Καλό και όμορφο μήνα κι' σ' εσάς εκεί στο νησί.
Μπράβο Πηνελόπη μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα αγαπημένα μου γλυκά είναι το γαλακτομπούρεκο αλλά με πορτοκάλι δε το έχω δοκιμάσει.
Θα σκίζει από γεύση!!!
Φιλιά!!
Καλημέρα Πέπη μου και καλή εβδομάδα επίσης.
ΔιαγραφήΑν το αγαπάς κι' εσύ, όπως ο μεγάλος άντρας μου, νομίζω ότι πρέπει να δοκιμάσεις και τούτην την εκδοχή. Ο καλός μου την τίμησε δεόντως πραγματικά.
Φιλιά πολλά.
Πηνελόπη, τι με κάνεις και βλέπω βραδιάτικα;; Τι τέλειες που φαίνονται!!! Μια πιατελίτσα μπορώ να έχω;;; χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα να έχεις και καλό σ/κο!!!
Φιλιά!!
Και σε πιατελίτσα δίνουμε Tina Pippo!
ΔιαγραφήΧατήρια εμείς καλή μου δεν χαλάμε, είναι σίγουρο :-)))
Καλό μήνα και σε σένα εύχομαι και από σήμερα και μια πολύ καλή εβδομάδα.
che deliziosi questi flauti Penelope, Buona domenica !
ΑπάντησηΔιαγραφήProvate questo dolce, Chiara
ΔιαγραφήPenso che ti piace molto.
Buongiorno e buona settimana cara amica.
Θα στείλω στον μπλόγκερ διάβημα διαμαρτυρίας, έχασα αυτή την υπέροχη συνταγή και τώρα θα τα έχετε φάει όλα.....................με τρέλλανες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα δυστυχώς, Λίλα μου!
ΔιαγραφήΕίχαν μεγάλη επιτυχία και μοιράστηκαν γύρω-γύρω, μιας και δεν μπορεί ένα γαλακτομπούρεκο να μείνει και πολλές μέρες.
Καλημέρα να έχεις, και καλή εβδομάδα.
Πηνελόπη πως μου ξέφυγαν εμένα αυτές οι τέλειες φλογέρες?Σλουρπ....απίθανες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Μπα δεν σου "ξεφύγανε" Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ είναι λαχταριστές και μυρωδάτες.
Εντάξει μπορεί να τις φάγαμε όλες, αλλά πάντα υπάρχει δυνατότητα και δεύτερης παραγωγής για να "εμπεδώσουμε" το αποτέλεσμα :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.