12.3.13

Ενα γλυκό ... εξαιρετικά αφιερωμένο!

Μέσα σε ελάχιστες μέρες (με μικρή διαφορά ημέρας δημοσίευσης, δηλαδή...) διάβασα σε φιλικά blogs: για ελαφριά mousse σοκολάτας με γιαούρτι, για γαλλική μους σοκολάτας, για ατομικά σοκολατένια cheecake, στην Αμαλία, στη Πέπη και στην Ερμιόνη μας αντίστοιχα.  

Καπάκι ήρθε και αμυδαλωτή κρέμα για κρέπες, της Χρυσαυγής (που μας ξελύγωσε δε, με την αναμονή από το ένα post στο άλλο...). Κι' όλες μαζί τούτες οι κυράδες, μου έδωσαν και "κατάλαβα" καθώς προσπαθούσα η έρμη η λιχούδα, να "μανικουλάρω" την λιγούρα μου.
Όπως φυσικά, καταλαβαίνετε μου έδωσαν και την αφορμή, για μια άλλη σύνθεση, καθώς το "πειραματικό εργαστήρι" εντός μου, δεν σταματά ποτέ να εργάζεται... κάνοντας ενίοτε και διπλοβάρδιες!

Τι φταίω εγώ που κάθομαι και σας διαβάζω όλες;
Και μετά δεν ξέρω τι να πρωτο-φτιάξω…
Σας βάζω λοιπόν όλες μαζί κάτω, με τυπωμένες τις σελίδες εμπρός μου.
Ναι μάλιστα - έτσι εμπεδώνω τα πράγματα  εγώ καλύτερα. Με χαρτί και μολύβι.
Και μετά του δίνω και καταλαβαίνει!!
Το γλυκάκι αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλες σας, κυρίες μου :-))) 

Cheecake με κρέμα γιαουρτιού σοκολάτας και επικάλυψη αμυγδαλόκρεμας

(την "δαχτυλιά" που λείπει από την συγκεκριμένη φωτογραφία, δεν θα αποκαλύψω, ποιος την έκλεψε...)

Για την βάση
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ, βουτύρου ή βανίλιας (όχι κανέλας εδώ)
4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο,
και λίγη κρυσταλλική βανίλια.

Για την κρέμα σοκολάτας
150 γραμ. κουβερτούρα,
3 κουταλιές από ρόφημα σοκολάτας,
300 γραμ. τυρί κρέμα,
120 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό (2 % λιπαρά)
2 κουταλιές ζάχαρη,
120 γραμ. κρέμα γάλακτος,
χυμό από ένα μέτριο πορτοκάλι και το ξύσμα του,
1/3 φακελάκι ζελέ ανανά ή λεμόνι.

Για την επικάλυψη αμυγδαλόκρεμας
200 γραμ. λευκής σοκολάτας,
80 γραμ. κρέμα γάλακτος,
70 γραμ. μάρζιπαν (marzipan)
2 κουταλιές σούπας λικέρ πικραμύδαλο, ή κονιάκ.

Σπάτε τα μπισκότα στο multi. Τ’ ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο και την βανίλια.
Σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, στρώνετε χαρτί ψησίματος και από πάνω μοντάρετε το μείγμα μπισκότου-βουτύρου, να γίνει ένας ωραίος μπισκοτένιος πάτος.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 6-7 λεπτά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.


Για τη σοκολατένια κρέμα, ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και μέσα ρίχνετε την σπασμένη κουβερτούρα..
Προσθέτετε και το ρόφημα σοκολάτας και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά.
Χτυπάτε μέσα σε βαθύ μπολ το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ζεσταίνετε τον χυμό του πορτοκαλιού και μέσα διαλύετε το ζελέ.
Το μείγμα το ρίχνετε μέσα στη κρέμα γιαουρτιού και ενσωματώνετε με μια σπάτουλα και το σοκολατένιο μείγμα.
Στρώνετε πάνω από το μπισκότο και το βάζετε να σταθεί στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου ώστε να σφίξει.
Όταν κοντεύει το 2ωρο να τελειώσει ετοιμάζετε και την επικάλυψη αμυγδαλόκρεμας.
Βάζετε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί.
Προσθέτετε την σπασμένη σε κομματάκια άσπρη σοκολάτα καθώς και το μάρζιπαν κομμένο σε μικρά κομματάκια.
Τελευταίο μπαίνει στο μείγμα το λικέρ ή το κονιάκ.
Ανακατεύετε πάντα καλά με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να γίνει το μείγμα λείο.
Το στρώνετε πάνω από την σοκαλατένια βάση και διακοσμείτε με φιλέ αμυγδάλου ή λεπτοκομμένα αμύγδαλα με την φλούδα.
Αφήνετε και πάλι για μια ώρα στο ψυγείο να παγώσει.
Για την περίπτωση που διαθέτετε κάποια  έξτρα διακοσμητικά στοιχεία, όπως μικρά σοκολατένια διακοσμητικά ή ζελέ διακόσμησης, κάνετε τα δικά σας τερτίπια.
Τα δικά μου σαφώς φαίνονται στις φωτογραφίες.
Καλή σας απόλαυση…
Όσες για τις κυρίες που μου έδωσαν την αφορμή, σαφώς και δικαιούνται μεγάλο κομμάτι :-))) με την επόμενη εκτέλεση, γιατί αυτό πάει πέρασε... παρέα με το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

42 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό, Πηνελόπη μου! Αν ήρθα πρώτη, δεν δικαιούμαι ένα μικρό κομματάκι; Μου έκλεισε πολύ πονηρά το μάτι!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη ήρθες Ελένη μου!
      Και καθώς σου έκλεισε πονηρά το μάτι, το γλυκάκι, να σου στείλω το κομματάκι που δικαιούσε με την πρώτη δυνατή ευκαιρία :-)))

      Διαγραφή
  2. Ένα γλύκισμα τετραπλού κτυπήματος και τετραπλής απόλαυσης!Σαν να λέμε τέσσερα γλυκά σε ένα!
    Πηνελόπη τι έκανες?Επέλεξες μάλλον τα στοιχεία που σου άρεσαν σε κάθε γλυκό και έφτιαξες την απόλυτη γεύση!Πολύ εμπνευσμένη η εκτέλεση με συστατικά που όλοι λατρεύουν και σύνθεση που όλοι ζηλεύουν!!!
    Φυσικά περιττό είναι να πω ότι η μοιρασιά μάλλον άδικη είναι...
    Σε φιλώ πολύ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Χτυπώ τετραπλά" και "φεύγω αθόρυβα" Φωτεινή μου :-) αφήνοντας τις φωτογραφίες να δουλεύουν για λογαριασμό μου.
      Καλό απόγευμα και πολλούς χαιρετισμούς, αγαπητή μου.

      Διαγραφή
  3. Σοκολάτα μία και μοναδική, σε οποιαδήποτε μορφή!
    Τέλειο γλύκισμα!
    Τις έβαλες όλες κάτω, Πηνελόπη! (Τις συνταγές εννοώ!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μου Ευάγγελε, σωστά τα λες!
      Τις συνταγές των φιλενάδων, θεωρώ ότι τίμησα με τον καλύτερο τρόπο :-))
      Καλό απόγευμα, λάτρη της σοκολάτας (και όχι του πορτοκαλιού).

      Διαγραφή
  4. Πηνελόπη με τσάκισες λέμε....ειδικά με το πάνω πάνω αφού τη λευκή σοκολάτα τη θεωρώ το καλύτερο γλυκό που υπάρχει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είχα βρε Λίλα μου τέτοια "πρόθεση" ;-)))
      Εγώ πάλι την λευκή σοκολάτα δεν την θεωρώ γλυκό...αλλά περισσότερο στοιχείο "διακόσμησης" πάνω ή μέσα σ' ένα γλυκό.
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  5. Πω πω Πηνελόπη! Τέλεια δείχνει. Φαντάζομαι και στη γεύση θα είναι τέλεια όπως συμπεραίνω από τα υλικά.Κι εγώ δεν θα έβαζα κανέλα. Θα κάλυπτε τα υπόλοιπα εξαιρετικά και λεπτεπίλεπτα αρώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελιώ μου χαίρομαι που συμφωνείς με την "θέση" μου να μην βάλω κανέλα στο μπισκότο. Είναι για μένα σαφές, ότι εδώ το άρωμα της βανίλιας είχε την νότα που επιθυμούσα.
      Φιλιά πολλά & καλημέρες.

      Διαγραφή
  6. Λιώμα μ' έκανες.....
    Να σαι καλά Πηνελόπη μου!!!
    Υπέροχο το γλυκάκι σου!!!

    Σ'ευχαριστώ πάαααααρα πολύ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, εσύ ήσουν αυτό το "λιώμα" μέσα στο πιάτο μου, βρε Peps!
      Κι' έλεγα κι' εγώ...μα πότε έφτιαξα πουρέ; Αφού σπάνια τον τρώνε μέσα σε τούτο το σπίτι :-)))

      Και κάθε φορά που σας διαβάζω όλες, μου ανοίγετε νέους ορίζοντες, είναι βέβαιο.
      Φιλιά πολλά κοπέλα μου.

      Διαγραφή
  7. Έλα βρε Πηνελοπάκι με συγκίνησες!
    Χαίρομαι που βοήθησα με τον τρόπο μου να φτιάξεις πάλι ένα αριστούργημα!!
    Μας συνδυάσες όλες υπέροχα!!

    Φιλιά πολλά!

    ΥΓ. Περιμένω την κομματάρα μου ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή ήταν άλλωστε η πρόθεσή μου!!
      Να σας συγκινήσω...και να με λυπάστε κάθε φορά...που κάνετε τέτοιες αναρτήσεις, Ερμιόνη μου.

      Και πριν τις βγάλετε καν στον αέρα, να αισθάνεστε έτσι μια "ενοχή" ώστε να μου στέλνετε κομματάκι προς δοκιμή :-))
      Πονηρός ο "βλάχος" δηλαδή :-)))

      Σε πειράζω...
      Φιλιά πολλά, σε όλα τα μουτράκια.

      Διαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. "Αυτό" θα το θεωρήσει Τιμή μου, αγαπητή μου Μανουσίνα.

      Διαγραφή
  9. Φοβερή έμπνευση!Πηνελόπη τα κατάφερες και πάλι...μας ξελίγωσες!!!Λυπήσου μας!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα στείλεις μια πιατέλα ζεστά τυροπιτάκια, Ελένη μου, μπορεί και να σας "λυπηθώ" κι εγώ με την σειρά μου :-)))
      Καλημέρα, καλή μου.

      Διαγραφή
  10. Ένα κουαρτέτο λοιπόν με μαέστρο την Πηνελόπη.
    Μας έβαλες κάτω, μας τσάκισες, μας αποδόμησες και έφτιαξες την δικιά σου απόλυτη γεύση!

    Μόνο εσύ Πηνελόπη μπορείς να τα κάνεις αυτά και με τόση επιτυχία. Ετσι που να μην φαντάζουν άστοχα και μπερδεμένα, αλλά απόλυτα δεμένα μεταξύ τους σε ένα σούπερ γλυκό!

    Εγώ για το 1/4 που μου αναλογεί σε ευχαριστώ από καρδιάς!!

    Φιλιά πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα με δεις ως "αρχαιότερο" μαέστρο που πήρε όλους τους καλούς "μουσικούς" και έκανε την "τελική πρόβα", Χρυσαυγή μου!!!

      Τι φταίω βρε συυυυυυυυ!!!!
      Που όλα θέλω να τα δοκιμάζω, αλλά δεν έχω και τόσες πολλές ευκαιρίες. Αλλιώς κάθε μέρα θα ήμουν μέσα στην κουζίνα :-)))

      To 1/4 βεβαίως και σου αναλογεί, χωρίς καμμία αμφιβολία!

      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  11. Αχ, δεν αντέχω... Θέλω κι εγώ μεγάλο κομμάτι την επόμενη φορά που θα το φτιάξεις!!! Φαίνεται εκπληκτικό! Νομίζω ότι τα κορίτσια σου έδωσαν την έμπνευση κι εσύ, ως μαστόρισσα της κουζίνας, έκανες το θαύμα σου -για άλλη μια φορά! Μπράβο, Πηνελόπη μου!!!
    Πολλά φιλάκια και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε συ Αναστασία, τι τίτλους τιμής, μου αποδίδεις ;-)

      Με το μεράκι του "λιχούδη" έγινε και αυτό συνήθως είναι το βασικό μου κριτήριο για να προχωρήσω να φτιάξω κάτι.

      Φιλιά κι' από εμένα.
      Καλό μεσημέρι τώρα πια.

      Διαγραφή
  12. Φαίνεται υπέροχο.Θα κρατήσω τη συνταγή.Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την κρατήσεις και να προσπαθήσεις να την κάνεις, γιατί είναι σαφώς πιο εύκολή απ' όσο ενδεχομένως διαβάζεται, Κορδονέτο μου.

      Διαγραφή
  13. "Οι Τέσσερις εποχές" της Πηνελόπης και αυτή, που μου αρέσει περισσότερο είναι της Άνοιξης!
    Μας έπλεξες όμορφες, διαλεχτές επιλογές από όλα τα τοπ γλυκίσματα των κυριών.
    Απλά τέλεια!

    Κάπως αργοπορημένα κατέφθασα και δεν ελπίζω σε κομμάτι...
    snif :(
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Βιβάλντι κι' η αφεντιά μου, συνοδοιπόροι!!!
      Τι να σου πω βρε Ζαμπία μου, λες;

      Kαθώς η Άνοιξη σαφώς μας έχει κυκλώσει και μας φτιάχνει πάρα πολύ την διάθεση, όλα μοιάζουν ομορφότερα και γευστικότερα.

      Άργησες...άργησες...και πάει το φάγαμε όλο το έδεσμα ;-)
      Αλλά μην μου κλαις, κάτι θα γίνει την επόμενη φορά.

      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  14. Ωραίο και νόστιμο,πωπω τι μου κανεις βραδιάτικα ,φανταζομαι για να αρχισατε να το τρωτε απο την φωτογραφση τώρα δε θα εχει μεινει ψιχουλακι,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, το κλέφτικο δαχτυλάκι, ήθελε να δοκιμάσει τι ήταν αυτό το "άσπρο" και δεν το πρόλαβα με τίποτε, Neli μου.

      Η αλήθεια είναι ότι σε εμένα και την γιαγιά μας άρεσε πολύ περισσότερο, οι υπόλοιποι είπαν : Ωραίο είναι.

      Διαγραφή
  15. Εκπληκτικά νόστιμο πρέπει να έγινε το γλυκό σου Πηνελόπη μου... με ξελίγωσες τη γυναίκα!!! Ωραιότατος ο συνδυασμός αρωμάτων και γεύσεων!!! Φοβερό!!! -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ εσύ μας "άφησες" στα "συγκαλά" μας Κική μου, με τους μπακλαβάδες και τις αμυγδαλοσουσαμόπιτες!

      Ωραίο έγινε, ειδικά σε φάση που η γεύση της σοκολάτας είναι το "ζητούμενο".

      Καλό μεσημέρι εύχομαι.

      Διαγραφή
  16. Ναι, καλά. εντάξει τώρα που ήθελες εσύ έμπνευση! Εσύ παιδί μου είσαι η έμπνευση αυτοπροσώπως! Η ειδική του επιτυχημένου αυτεσχεδιασμού! Πολύ-πολύ ωραίο το γλυκό σου, πρωτότυπο και αναμφίβολα γευστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν δεν έχω όμως την "αφορμή" σε τι αυτοσχεδιασμούς να προχωρήσω Αμαλία μου;

      Κι' εδώ "έπεσαν" βροχή οι αφορμές!!!

      Καλό απόγευμα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  17. Υπέροχο το γλυκό!
    Συγχαρητήρια και σε εσένα και στα κορίτσια με τις ωραίες ιδέες σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε σε καλή μου Notoula.

      Όλες μας νομίζω ότι κάνουμε πάντα, ωραία πράγματα για τους αγαπημένους μας αλλά και για τα δικά μας γούστα.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  18. η κρεμα σοκολατας...μμμμμ....πολύ με λιγουρεψε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, πάντα τέτοια "αποτελέσματα" έχει μια κρέμα σοκολάτας Cookitsa μου :-)))
      Καλημέρα εύχομαι.

      Διαγραφή
  19. Πω πω, συνδυασμός που σκοτώνει, οι κυρίες στις ιδέες των οποίων βασίστηκε το φοβερό αυτό γλυκό πρέπει να αισθάνονται υπερήφανες!
    Ωραίο αυτό με το ζελέ στην κρέμα, αν βάλουμε ζελέ μπανάνα ή κεράσι/φράουλα θα γίνεται φαντάζομαι επίσης φοβερή και αρωματική η σοκολατόκρεμα!
    Οι πράσινες σταγονίτσες της διακόσμησης είναι ψιλοκομμένα ζελεδάκια?

    Καλημέρα, το γλυκό αυτό είναι εντελώς γιορταστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σκοτεινούλα μου.

      "Μυστικό όπλο": μισό φακελάκι ζελέ διαλυμμένο σε μισό φλιτζάνι νερό ή χυμό της ίδιας γεύσης αν γίνεται (αλλιώς ότι μας βρίσκεται...) για να επιτυχθεί πιο ωραίο πάγωμα της κρέμας ενος cheesecake ψυγείου. Συν το ότι δίνει έξτρα άρωμα.

      Οι πράσινες σταγονίτσες είναι από διακοσμητικό ζελέ για τούρτες που πωλείται σε μικρά σωληνάρια και βοηθά στο να γράψεις, ή να κάνεις σχεδιακια. Μου βρισκόταν από την Πρωτοχρονιά που έκανα ντεκόρ στην βασιλόπιτα και είπα να "παίξω" λιγάκι μαζί του.

      Ήταν συνοδευτικό στο Αποκριάτικο γεύμα της περασμένης Κυριακής, γι' αυτό και το κάναμε πιο "τσαχπίνικο".

      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  20. Τι ωραίο γλυκάκι Πηνελόπη.
    και απο εμφάνιση σκίζει.
    Ετσι κι εγώ το παθαινω, διαβάζω και δεν ξερω τι να πρωτοφτιάξω.

    Πάντως δημιούργησες ένα πολύ ωραίο γλυκό.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι βόλτες στην μεγάλη γειτονιά των food bloggers, καλή μου Μarion, έχει την ίδια πιστεύω επίδραση σε όλους μας.

    Και σαφώς αυτό είναι ένα ακόμη από τα χαρακτηριστικά που μας "ενώνει" η τάση να θέλουμε να δοκιμάζουμε, δηλαδή.

    Φιλιά πολλά κι' απο εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. E,ρε τι χάνω να απουσιάζω!!!Ούτε ψίχουλο δεν απόμεινε! Άσε το τι δαχτυλιές βουτήξανε μέσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, και να 'ξερες πως λίγες μέρες πριν...θα είχες την ευκαιρία να κερδίσεις σίγουρα ένα ψιχουλάκι, ή μια δαχτυλιά :-)) Μάρθα μου.

      Διαγραφή