Καθώς η Άνοιξη μας λούζει με το φως της και την «αισιοδοξία»
που κουβαλά με τον ερχομό της, οι πρώτες μας σκέψεις είναι πάντα θετικές.
Σηκώνει κανείς το κεφάλι ψηλά και παίρνει βαθιά ανάσα από
τα αρώματα που σκορπίζει γύρω της … και αμέσως μετά (τουλάχιστον για μένα…) η
σκέψη οδηγείται σε πιο «ανάλαφρα» μονοπάτια, ακόμη και με τον σημερινό αέρα που τίναξε αλύπητα σχεδόν, όλα τα πέταλα από τα άνθη της γειτόνισσας μυγδαλιάς!
Θέλουμε να ξεφύγουμε από τη «γκρίζα ζώνη» του χειμώνα, με όλα
τα «γκρίζα» που είχε στα υφάδια της. Το μυαλό μου εμένα δε, πηγαίνει αυτόματα (μυαλό είναι αυτό, κι ότι
θέλει κάνει) στα φρούτα τα χυμώδη, που θα έρθουν.
Κάπου τα βαρέθηκα πια: τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια
και τις μπανάνες.
Γι’ αυτό λέω να τ’ αποχαιρετήσω σιγά-σιγά με μια μυρωδάτη φρουτένια τάρτα, που δεν θα σας αφήσει πιστεύω και πολλά-πολλά περιθώρια άρνησης.
Γι’ αυτό λέω να τ’ αποχαιρετήσω σιγά-σιγά με μια μυρωδάτη φρουτένια τάρτα, που δεν θα σας αφήσει πιστεύω και πολλά-πολλά περιθώρια άρνησης.
Για την ζύμη
½ κούπα ελαιόλαδο,
3 κουταλάκια (του γλυκού) βούτυρο γάλακτος,
¾ κούπας ζάχαρη,
1 αυγό,
1,5 κουταλιά σούπας κρέμα γάλακτος, ή γιαούρτι στραγγιστό,
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
¼ κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
¼ κοφτό κουταλάκι κανέλα,
400 γραμ. (ίσως κάτι πάρα-πάνω) αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός: τη ζάχαρη, το λάδι και το βούτυρο
γάλακτος, μέχρι ν’ ασπρίσουν και να αυξήσουν τον όγκο τους. Να εξηγήσω στο σημείο
αυτό, πως το βούτυρο γάλακτος μπήκε για να δώσει στην ζύμη το υπέροχο άρωμά του
σε συνδυασμό με όλα τα μυριστικά. Μπορείτε εάν δεν το θέλετε (αλλά, θα έλεγα να
μην το κάνετε) να το παραλείψετε.
Στη συνέχεια στο μείγμα ρίχνουμε το αυγό, τη κρέμα γάλακτος,
όλα τα μυριστικά καθώς και το μπεϊκιν πάουντερ. Σταδιακά ενσωματώνουμε και όλο
το αλεύρι, όπου και αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και πλάθουμε τη ζύμη με το χέρι,
μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και ελαστική.
Βάζουμε την ζύμη για μια με δύο ώρες στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη ή σακούλα τροφίμων.
Βάζουμε την ζύμη για μια με δύο ώρες στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη ή σακούλα τροφίμων.
Για την γέμιση
4 μεσαία μήλα κομμένα σε κύβους (και διαφορετικά μεταξύ τους
αν έχετε)
100 γραμ. βατόμουρα (κατεψυγμένα αν δεν βρείτε φρέσκα, όπως εγώ,
τα οποία θα αφήσετε να ξεπαγώσουν)
3 κουταλιές σταφίδες ξανθιές
2 κουταλιές cranberries
2 κουταλιές νιφάδες βρώμης
2 κουταλιές ζάχαρη ή 2,5 καλές κουταλιές μαρμελάδα φράουλα ή
βατόμουρο (όπως έκανα κι' εγώ)
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Και λίγη βανίλια κρυσταλλική.
Όλα τα φρούτα τα ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ, μαζί με τη ζάχαρη
(ή τη μαρμελάδα) το χυμό, τη βανίλια και την βρώμη.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.
Κάθε κομμάτι θα το ανοίξουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί με την βοήθεια ενός μικρού ρολού ή πλάστη. Θα το στρογγυλέψουμε στις άκρες μ’ ένα μαχαιράκι και είναι έτοιμα προς χρήση.
Κάθε κομμάτι θα το ανοίξουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί με την βοήθεια ενός μικρού ρολού ή πλάστη. Θα το στρογγυλέψουμε στις άκρες μ’ ένα μαχαιράκι και είναι έτοιμα προς χρήση.
Σε ταρτιέρα που έχουμε βάλει ελάχιστο λάδι για να την αλείψουμε,
μεταφέρουμε στην βάση (με το χαρτί πάντα) το μεγαλύτερο κομμάτι. Το στρώνουμε
και από πάνω μοιράζουμε όλη τη γέμιση των φρούτων.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης. Το οποίο και μεταφέρουμε
με το χαρτί, το «τουμπάρουμε» πάνω στα φρούτα και αμέσως μετά αφαιρούμε το χαρτί.
Αν χαλάσει και τριφτεί λίγο κατά το τουμπάρισμα, δεν πειράζει,
αφού θα το φτιάξουμε με τα δάχτυλά μας και θα του κάνουμε και τρύπες μ’ ένα
πιρούνι ή ένα μαχαίρι..
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
Κλείνουμε τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά, με
την πόρτα του φούρνου ελαφρώς ανοιχτή.
Καυτή δεν καταναλώνεται γιατί δεν θα «νοιώσετε» σωστά τα αρώματα
της.
Καλή σας απόλαυση.
Υ.Γ. 1ο Και φυσικά μπορεί να γίνει και νηστίσιμη αν παραλείψετε
το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος από την ζύμη.
Υ.Γ.2ο Θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω και τούτο το γλυκό, μ' έχει πιάσει η μανία των αφιερώσεων τελευταίως, σ' ένα άτομο της μπλοκογειτονιάς, άκρως χαμογελαστό και πολύ του γούστου μου, που γνώρισα πολύ πρόσφατα από κοντά. Ελπίζω ότι θα "νοιώσει" τούτη την αφιέρωση, χωρίς να χρειαστεί να αναφέρω καν το όνομά του.
Υ.Γ. 3ο Σας εύχομαι ολόψυχα, ένα ξεκούραστο και φωτεινό 3ήμερο, που όλοι μας λίγο, πολύ ή περισσότερο... έχουμε ανάγκη. Και με το καλό στη ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.
Υ.Γ.2ο Θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω και τούτο το γλυκό, μ' έχει πιάσει η μανία των αφιερώσεων τελευταίως, σ' ένα άτομο της μπλοκογειτονιάς, άκρως χαμογελαστό και πολύ του γούστου μου, που γνώρισα πολύ πρόσφατα από κοντά. Ελπίζω ότι θα "νοιώσει" τούτη την αφιέρωση, χωρίς να χρειαστεί να αναφέρω καν το όνομά του.
Υ.Γ. 3ο Σας εύχομαι ολόψυχα, ένα ξεκούραστο και φωτεινό 3ήμερο, που όλοι μας λίγο, πολύ ή περισσότερο... έχουμε ανάγκη. Και με το καλό στη ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.
Νοστιμότατη τάρτα, μου θυμίζει τισ δημιουργίες της.. γιαγιάς-Ντακ που έβλεπα όταν διάβαζα Μίκυ Μάους! Καλό τριήμερο και με το καλό να πετάξετε το χαρταετό σας (τι διάλεξε το παιδί σου?).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Αμαλία!
ΔιαγραφήΒρε σύ, ξέρεις ότι έχω παντελώς "λησμονήσει" την αγορά του χαρταετού;
ΩΧ.. Βάσανα!
Θα το αναθέσω στον πατέρα μας, το απόγευμα.
Ως γιαγιά ΝΤΑΚ, μπορώ να σου πω με απόλυτη αίσθηση του "ανομήματός" μου, Αμαλία - κάτσε και φτιάξτην - είναι εξαιρετική!!
Χτύπα ένα διπλό μέτριο ελληνικό κι ένα διπλό τροφαντό κομμάτι φρουτένιας τάρτας, κι άειντε καλή μας άνοιξη, καλά μας κούλουμα,και καλή ζωή εν γένει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτααααααασσσσσεεεεεε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ διπλός μέτριος ελληνικός και το μπαμπάτσικο κομμάτι της ταρτούλας :-)))
Από το στόμα σου και στων ΘΕΩΝ, όλων των Θεών του κόσμου, τ' αυτί,η ευχή σου για καλή ζωή εν' γένει Μάρθα μου.
Καλά να περάσετε καλά κούλουμα κι όταν επαναληφθεί η τάρτα είμαστε κι εμείς εδώ για ένα κομματάκι, ποιος θα φάει ολόκληρο ταψί!!!χαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε σε Ξανθή μου. Καλή Σαρακοστή και σ' εσάς τώρα πια!
ΔιαγραφήΠηνελόπη μου θα συμφωνήσω μαζί σου, κι εγώ κουράστηκα λίγο από τα χειμωνιάτικα φρούτα, περιμένω πως και πως την αλλαγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα σου είναι πράγματι ο ιδανικότερος τρόπος για να τα αποχαιρετήσουμε! Τόσο πλούσια σε γεύσεις και αρώματα!
Λάτρεψα το βούτυρο γάλακτος στη ζύμη σου!
Πολλά φιλιά!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΦαντάζομαι πως όσοι έχουν αγάπη στα φρούτα, το ίδιο νοιώθουν μ' εμάς :-))
Γευτήκαμε ήδη τις πρώτες φραουλίτσες και ο ενθουσιαμός ήταν εμφανής!!! Και με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη απ' επάνω έκαναν θραύση μέσα στο 3ήμερο που μας πέρασε.
Το βούτυρο γάλακτος είναι αυτό που λέμε "η πενιά" αφού στην ουσία η ζύμη γίνεται με ελαιόλαδο.
Όχι μόνο από τα χειμωνιάτικα φρούτα κουράστηκα-που ούτως ή άλλως δεν τα συμπαθώ!-,αλλά και από την γκρινιάρικη διάθεση του καιρού επίσης κουράστηκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς αφιερώσουμε τούτη την λαχταριστή φρουτένια,χυμώδη και πολύχρωμη τάρτα στον αποχαιρετισμό του χειμώνα..ας την γευτούμε,τρώγοντας ένα μεγάλο κομμάτι από το οποίο θα ξεχειλίζουν τα μπόλικα φρούτα που τοποθέτησες και ας αφήσουμε πίσω τη μουντάδα των γκρίζων πρωϊνών,τις βιαστικές εφόδους της νύκτας ,το κρύο και την υγρασία που είναι μόνιμος συνοδός της εποχής αυτής.Ας μείνει πίσω..Έρχεται η άνοιξη ,κτύπησε τώρα δα την πόρτα μας,με χρώματα και αρώματα με φρούτα και λαχανικά ζηλευτά!
Πηνελόπη ,ακούραστη Πηνελόπη μου,εύχομαι να περάσεις ένα ξέγνιαστο τριήμερο !Καλή Σαρακοστή!
Καλημέρα Φωτεινή μου.
ΔιαγραφήΠάει το 3ήμερο πέρασε... Αλλά έρχεται και το επόμενο και προφανώς η "ευλογία" αυτή ήταν μεγάλη φέτος.
Πραγματικά τα πολλά "σκοτεινά" και "γκρίζα" μας φορτώθηκαν πολύ φέτος. Ελπίζουμε πάντα περισσότερο με τον ερχομό της Άνοιξης, είναι στην φύση του ανθρώπου αυτό άλλωστε :-)))
Εύχομαι φωτεινή Άνοιξη λοιπόν σε σένα και τους αγαπημένους σου και φυσικά Καλή Σαρακοστή να έχετε.
Πηνελόπη μου, λατρεμένη η σκεπαστή τάρτα σου! Τόσα αρώματα και γεύσεις κάτω από την τραγανή και ροδοψημένη ζύμη! Θέλω πολύ ένα κομμάτι με λίγο παγωτό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό τριήμερο και πολλά φιλάκια!
Και που να βρω τώρα παγωτό Αναστασία μου!!
ΔιαγραφήΑλλά έλα εσύ να σε κεράσω το κομμάτι σου, και κάτι θα κάνω και με το παγωτό :-))))
Καλημέρες πολλές και φιλιά.
Πωπω σκεπαστή λιχουδιά,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό τριήμερο Πηνελόπη μου καλά να περάσετε!
Ευχαριστώ σε Ερη μου.
ΔιαγραφήΠάει το 3ήμερο πέρασε και πάμε γι' άλλα με Υγεία.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Πηνελόπη μου, πως μπορεί ν'αντισταθεί κανείς σε μια τόσο λαχταριστή τάρτα? Τόσα μυρωδάτα φρουτάκια συνοδευμένα από σπιτική ζύμη...ΜΜΜΜΜΜ..Καλό τριήμερο, φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να σου πω Χαρά μου;
ΔιαγραφήΕμείς δεν είμαστε και πολύ της "αντίστασης" και έτσι την τιμήσαμε μέχρι και το τελευταίο της κομματάκι.
Φιλιά πολλά και ότι καλύτερο και σ' εσάς.
αχ αυτό το βούτυρο γάλακτος......
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ αυτή σου η τάρτα ....
Καλημέρα Πηνελόπη!!!!
Πολλά "αχ" μαζεμένα Peps! Και με κάνεις να θέλω να την ξαναφτιάξω και να στην στείλω ολόκληρη πεσκέσι.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά. Καλημέρες και καλή συνέχεια και σε τούτη την εβδομάδα.
Φαντάζομαι την νοστιμιά της μμμμμμ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή Πηνελόπη!
Ήταν πραγματικά απολαυστική Σοφία μου.
ΔιαγραφήΚαι όπως βλέπεις όχι με πολύ χρήση ζάχαρης :-)))
Καλή Σαρακοστή να έχετε και εσείς.
Μμμμμμ! Αυτή τη νοστιμιά θα την ήθελα τώρα μπροστά μου παρά την προχωρημένη ώρα!!! Πρέπει να έγινε φανταστική η τάρτα σου Πηνελόπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή!
Καλημέρα Κική μου.
ΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή και σε σας.
Άρεσε σε όλους. Και έτσι θέλω να πιστεύω πως η όλη σύνθεση αξίζει τον κόπο.
Να φτιάξω μία και για σένα; Αφού θα κάνω και για την Πέπη μας :-)))
Πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων!!!!!!!!Τάρτα φρουτένια!!!!!και βουτυρένια!!!!τι να πω? αυτό το βούτυρο με ξετρελαίνει!!!Πηνελόπη μου καλή Σαρακοστή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκό με φρούτα, σε όλο του το μεγαλείο (παρέα με το βουτυράκι) Λαμπρινή μου.
ΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή και σε εσάς εύχομαι :-))
Καλημέρες και φιλιά.