Ο όρος "πατέ" μπορεί να μην είναι τόσο δόκιμος για τούτο το γλυκάκι που ακολουθεί.
Τελευταίως όμως χρησιμοποιείτε όλο και πιο συχνά στην ζαχαροπλαστική, από το λίγο που καταφέρνω να διαβάζω και να ενημερώνομαι. Οπότε σκέφτηκα να τον εκμεταλλευτώ κι' εγώ.
Το πατέ βέβαια έχει μια μαλακή υφή, λόγω όμως των ημερών της Σαρακοστής προσπάθησα να βγει με μη αρτύσιμα υλικά που κανονικά χρησιμοποιούνται σε παρόμοιες συνταγές, όπως για παράδειγμα η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, τα αυγά, την επόμενη φορά ενδεχομένως να έχει :-)) οπότε βγήκε μάλλον πιο σφυχτό σαν αποτέλεσμα, αλλά πολύ συναρπαστικό σε γεύση.
Για μια μέτρια μακρόστενη φόρμα κέϊκ χρησιμοποίησα:
350 γραμ. κουβερτούρα (περίπου 3 μεγάλες πλάκες σοκολάτας)
400 γραμ. ταχίνι (1 βαζάκι και 1/3 από ένα ακόμη)
150 γραμ. αλεσμένο ανάλατο φουντούκι
80 γραμ. δαμάσκηνα χωρίς κομμένα σε κομματάκια,
80 γραμ. granberries,
80 γραμ. ολόκληρο φουντούκι ανάλατο,
2 περίπου κουταλιές ελαιόλαδο,
και τέλος προαιρετικά 100 γραμ μπισκότα ολόκληρα. Εδώ χρησιμοποιείτε ότι σας αρέσει και ειδικά στην περίοδο νηστείας μπορείτε να έχετε κάνει δικά σας νηστίσιμα με ελαιόλαδο και όχι βούτυρο ή αυγά.
Λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν μαρί χρησιμοποιώντας και τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Βοηθά να γυαλίσει η σοκολάτα και να γίνει και πιο ρευστή. Ανακατεύετε τη σοκολάτα με το ταχίνι τμηματικά ανακατεύοντας με μια μαρίζ και στο τέλος προσθέτετε και την σκόνη φουντουκιού.
Στρώνετε την φόρμα του κεϊκ με μεμβράνη φαγητού έτσι που να καλυφθεί ολόκληρη.
Στο πάτο της βάζετε μερικά μπισκότα, ας υπάρχουν και κενά διαστήματα.
Από πάνω βάζετε κομματάκια από κομμένα δαμάσκηνα.
Ρίχνετε το 1/3 σοκολάτας/ταχίνι/φουντούκι.
Συνεχίζετε με cranberries και ολόκληρα φουντούκια.
Επαναλαμβάνετε την διαδικασία με το 1/3 σοκολάτας/ταχίνι/φουντούκι.
Τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, ολόκληρα φουντούκια και cranberries.
Τελειώνετε με το τελαυταίο 1/3 σοκολάτας/ταχίνι/φουντούκι και καλύπτετε με τα υπόλοιπα μπισκότα. Κουνάτε ελαφρώς την φόρμα δεξιά-αριστερά για να "ισιώσει" το μείγμα μέσα σ' αυτήν και σκεπάζετε με την μεμβράνη που είναι στα πλαϊνά.
Αφήνετε έξω για μισή ώρα με τρία τέταρτα, για να κρυώσει τελείως η σοκολάτα και μετά την βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει. Όταν θελήσετε να σερβίρετε, αφήνετε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να κόψετε πιο άνετα τις φέτες του γλυκού.
Να σημειώσω πως δεν είναι ένα πατέ "ανάλαφρης υφής" είναι πιο συμπαγές και αρκετά χορταστικό λόγω των υλικών του. Άρα με μέτρο, στην κατανάλωσή του :-)))
Είναι δε, σίγουρο πως μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με τους ξηρούς καρπούς και τ' αποξηραμένα φρούτα που σας αρέσουν.
Σας εύχομαι ολόψυχα να βαδίσετε με το καλό προς τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.
Πριν τελειώσω, θα ήθελα να αφιερώσω αυτή τη συνταγή στις φίλες Ερμιόνη, Ελένη και Όστρια, που μου έκαναν την τιμή να με επιλέξουν για ένα νέο Blog-βραβείο.
Σας ευχαριστώ πολύ καλές μου.
Είμαστε συνοδοιπόροι σε τούτα τα διαδικτυακά ταξίδια περιγραφής των μαγειρικών μας πειραμάτων και κάθε φορά που παραλαμβάνω ένα τέτοιο βραβείο, απλώς καταλαβαίνω ότι αφιερώνετε πραγματικά μέρος από τον χρόνο σας για να με διαβάζετε, όπως σας διαβάζω κι' εγώ άλλωστε.
Σας εύχομαι τα καλύτερα για τις μέρες που θα έρθουν, τόσο σε εσάς όσο και στους αγαπημένους σας.
H πρόσκληση για αποδέκτες του νέου αυτού βραβείου, από μένα θα μείνει ανοικτή, μιας και ήδη έχει μοιραστεί στα περισσότερα αγαπημένα blogs.
Τελευταίως όμως χρησιμοποιείτε όλο και πιο συχνά στην ζαχαροπλαστική, από το λίγο που καταφέρνω να διαβάζω και να ενημερώνομαι. Οπότε σκέφτηκα να τον εκμεταλλευτώ κι' εγώ.
Το πατέ βέβαια έχει μια μαλακή υφή, λόγω όμως των ημερών της Σαρακοστής προσπάθησα να βγει με μη αρτύσιμα υλικά που κανονικά χρησιμοποιούνται σε παρόμοιες συνταγές, όπως για παράδειγμα η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, τα αυγά, την επόμενη φορά ενδεχομένως να έχει :-)) οπότε βγήκε μάλλον πιο σφυχτό σαν αποτέλεσμα, αλλά πολύ συναρπαστικό σε γεύση.
Πατέ σοκολάτας με ταχίνι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Για μια μέτρια μακρόστενη φόρμα κέϊκ χρησιμοποίησα:
350 γραμ. κουβερτούρα (περίπου 3 μεγάλες πλάκες σοκολάτας)
400 γραμ. ταχίνι (1 βαζάκι και 1/3 από ένα ακόμη)
150 γραμ. αλεσμένο ανάλατο φουντούκι
80 γραμ. δαμάσκηνα χωρίς κομμένα σε κομματάκια,
80 γραμ. granberries,
80 γραμ. ολόκληρο φουντούκι ανάλατο,
2 περίπου κουταλιές ελαιόλαδο,
και τέλος προαιρετικά 100 γραμ μπισκότα ολόκληρα. Εδώ χρησιμοποιείτε ότι σας αρέσει και ειδικά στην περίοδο νηστείας μπορείτε να έχετε κάνει δικά σας νηστίσιμα με ελαιόλαδο και όχι βούτυρο ή αυγά.
Λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν μαρί χρησιμοποιώντας και τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Βοηθά να γυαλίσει η σοκολάτα και να γίνει και πιο ρευστή. Ανακατεύετε τη σοκολάτα με το ταχίνι τμηματικά ανακατεύοντας με μια μαρίζ και στο τέλος προσθέτετε και την σκόνη φουντουκιού.
Στρώνετε την φόρμα του κεϊκ με μεμβράνη φαγητού έτσι που να καλυφθεί ολόκληρη.
Στο πάτο της βάζετε μερικά μπισκότα, ας υπάρχουν και κενά διαστήματα.
Από πάνω βάζετε κομματάκια από κομμένα δαμάσκηνα.
Ρίχνετε το 1/3 σοκολάτας/ταχίνι/φουντούκι.
Συνεχίζετε με cranberries και ολόκληρα φουντούκια.
Επαναλαμβάνετε την διαδικασία με το 1/3 σοκολάτας/ταχίνι/φουντούκι.
Τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, ολόκληρα φουντούκια και cranberries.
Τελειώνετε με το τελαυταίο 1/3 σοκολάτας/ταχίνι/φουντούκι και καλύπτετε με τα υπόλοιπα μπισκότα. Κουνάτε ελαφρώς την φόρμα δεξιά-αριστερά για να "ισιώσει" το μείγμα μέσα σ' αυτήν και σκεπάζετε με την μεμβράνη που είναι στα πλαϊνά.
Αφήνετε έξω για μισή ώρα με τρία τέταρτα, για να κρυώσει τελείως η σοκολάτα και μετά την βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει. Όταν θελήσετε να σερβίρετε, αφήνετε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να κόψετε πιο άνετα τις φέτες του γλυκού.
Να σημειώσω πως δεν είναι ένα πατέ "ανάλαφρης υφής" είναι πιο συμπαγές και αρκετά χορταστικό λόγω των υλικών του. Άρα με μέτρο, στην κατανάλωσή του :-)))
Είναι δε, σίγουρο πως μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με τους ξηρούς καρπούς και τ' αποξηραμένα φρούτα που σας αρέσουν.
Σας εύχομαι ολόψυχα να βαδίσετε με το καλό προς τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.
Πριν τελειώσω, θα ήθελα να αφιερώσω αυτή τη συνταγή στις φίλες Ερμιόνη, Ελένη και Όστρια, που μου έκαναν την τιμή να με επιλέξουν για ένα νέο Blog-βραβείο.
Σας ευχαριστώ πολύ καλές μου.
Είμαστε συνοδοιπόροι σε τούτα τα διαδικτυακά ταξίδια περιγραφής των μαγειρικών μας πειραμάτων και κάθε φορά που παραλαμβάνω ένα τέτοιο βραβείο, απλώς καταλαβαίνω ότι αφιερώνετε πραγματικά μέρος από τον χρόνο σας για να με διαβάζετε, όπως σας διαβάζω κι' εγώ άλλωστε.
Σας εύχομαι τα καλύτερα για τις μέρες που θα έρθουν, τόσο σε εσάς όσο και στους αγαπημένους σας.
H πρόσκληση για αποδέκτες του νέου αυτού βραβείου, από μένα θα μείνει ανοικτή, μιας και ήδη έχει μοιραστεί στα περισσότερα αγαπημένα blogs.
Sigopi!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήApaixto! Kai tha dokimastei sindoma giati olo bares ftiaxno gia snak.
Συνεχίζεις να προκαλείς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα!!
Καλημέρα Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το γλυκό πατέ σου, με τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς (φουντούκι, μμμμμ!) θα πρέπει να έχει τη νοστιμιά μιας πολύ ενισχυμένης σοκολάτας.
Πράγματι σκανδαλίζει!
Φιλιά στο φιλαράκι μου.
Ζ.
Πολύ καλο φαίνεται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυφάνταστο και υγιεινό...Είναι μετά να μη σε παρακολουθούμε,Πηνελόπη;Καλό απόγευμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην μου πάθεις και συγκοπή βρε Pepi!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις γίνεται εύκολα και τα υλικά του είναι εύγευστα και χορταστικά :-))
Τι να κάνω Ξανθούλα μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέω να "προκαλέσω" λίγο και να "ταρακουνήσω" τα νερά μέρες που είναι!!
Ξέσπασμα ήταν καλή μου... αλλά μου βγήκε ωραίο.
Γειά σου βρε Ζαμπία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ πιο "φαρδύ" απο μια πλάκα σοκολάτας :-)))
Άσε που η γεύση του ταχινιού σε συνδυασμό με το φουντούκι και την σοκολάτα είναι κάτι μοναδικό.
Τα φρούτα έρχονται για να του δώσουν μια κάποια "δροσιά"
Καλό απόγευμα και θα μεταφέρω τα φιλιά στον εκλεκτό σου.
Και φαίνεται και είναι Εύα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ επίλογός σου με συγκίνησε, κυρίως γιατί ξέρω ότι εννοείς απόλυτα αυτά που γράφεις και το θεωρώ πολύ σημαντικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πατέ σου είναι άκρως σκανδαλιστικό! Για να πω την αμαρτία μου δεν ήμουν προετοιμασμένη για γλυκάκι, οπότε έμεινα πάλι με το στόμα ανοιχτό να χαζεύω τη φωτογραφία και να φαντάζομαι!
Φιλιά πολλά Πηνελόπη μου!
Καλή μου Όστρια, τα μάτια σας επάνω μου, τα αισθάνομαι στοργικά και φιλικά και σας ευχαριστώ θεμά γι' αυτό :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Ερμιόνη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω, έχω το μισό ακόμη στο ψυγείο οπότε κόπιασε να το τσακίσουμε παρέα :-)))
Περίμενες κάτι αλμυρό φαντάζομαι, αλλά ναι ήταν λίγο παραπλανητικός ο τίτλος μου.
Καλό απόγευμα καλή μου.
Μμμμμ το βλέπω και το φαντάζομαι να λιώνει στο στόμα Πηνελόπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Πηνελόπη μου σκανδαλιστικότατο είναι πωπω!!!Πολύ συγκινητικός επίλογος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Δεν έχω ποτέ ακούσει τον όρο πατέ για γλυκά. Χμμμ... καταχωρείται! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκανδαλιστικό δε λές τίποτα! Να είχα λιγάκι τώρα!!
Όταν λέω ..συγκοπή..κάτι ξέρω!....το πατέ σου είναι ήδη στο ψυγείο και παγώνει!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά η δοκιμή έχει φυσικά ξεκινήσει από τη φάση που η γυαλιστερή σοκολάτα αναμιγνύεται με το ταχίνι και τη σκόνη φουντουκιού και γίνεται μία ρευστή σκανδαλιάρικη κρέμα...κ.λ.π..κλ.π.
αααχ!!!!
νομίζω το βράδυ θα γίνω υπνοβάτης...προς το ψυγείο!!!
Eri μου γλυκειά έχεις πολύ δυνατή φαντασία, και φυσικά θα έχεις το σωστό αποτέλεσμα :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά η πράξη είναι αλλιώς!
Ελένη μου, σ' ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ επίλογος ήταν αυτό που κάθε φορά εγώ προσωπικά νοιώθω. Ενδεχομένως να κάνω λάθη και να πέφτω έξω σε κάποιες προσωπικές μου κρίσεις, αλλά αρκετές φορές ευτυχώς δικαιώνομαι.
Χαιρετισμούς πολλούς κι' από εμένα.
Μάγδα μου, ειδικά στα γαλλικής κουλτούρας μαγαζιά επικρατεί αρκετά. Πρόσφατα έχει ανοίξει σοκολατο-ζαχαροπλαστείο στα βόρεια της Αθήνας που έχει αρκετά τέτοιου είδους πράγματα (με λίγο τσιμπιμένες τιμές)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν γίνει δε και με κρέμα γάλακτος το αποτέλεσμα σαφώς πιο ανάλαφρο και δίνει την εντύπωση ενός αλμυρού-κλασσικού πατέ.
Πολλούς χαιρετισμούς καλή μου, εκεί στα ξένα.
Εσύ γλυκειά μου Pepi, είσαι ο προσωπικός μου "αυτόπτης μάρτυρας" και "θεματικός δοκιμαστής".
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω να δω ... πόσο θα σας κρατήσει; Εμείς πάμε για την τέταρτη μέρα και ακόμη δεν το έχουμε φάει όλο :-)) Δείχνουμε χαρακτήρα!
Μιαμ μιαμ μιαμ, δε μας ενδιαφέρουν οι τίτλοι, μας ενδιαφέρει μόνο να το φάμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοκολατο-συγκλονιστικό!! Έγραψες πάλι, αυτό έχω μόνο να πω! :)
Σκοτεινούλα είναι "πρόταση" με άποψη και για δύσκολες ώρες!!! Άμα έχεις ένα τέτοιο έτοιμο στο ψυγείο σου, κρατάει μέρες και τρως λίγο-λίγο και σου περνάει κάθε καημός και πόνος :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΖω μία ...σκανδαλιστική κόλαση....εξαιτίας σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια!!!
τώρα..για το πόσο θα κρατήσει το πατέ...άαααν κρατήσει θα σου πω!!!
Α! έφτιαξα και την αλμυρή ταχινόπιτα!εξαιρετική!!!
φούλ δόση από ταχίνι σήμερα!!!
Μπράβο!!!
Φιλιά!
Καλημέρα Πηνελόπη μου!Υπέροχη η δημιουργία σου!Πιστεύω ότι θ'αρέσει ιδιαίτερα στον σύζυγό μου,οπότε θα δοκιμαστεί τάχιστα!!!Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήPepi αν είναι ωραία... ας είναι και κόλαση! Τουλαχιστον έχουμε κάτι ν' απολαύσουμε καλή μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την αλμυρή έκανα κι' εγώ χθες το βράδυ και έβαλα μέσα ότι λαχανικό μου περίσσευε. Μια χαρά έγινε και αυτή.
Πολλές καλημέρες από μένα.
Χαρά μου, φτιάχτο στον καλό σου να τον γλυκάνεις. Τον δικό μου ίσα που τον προλάβαινα μέχρι που του "έβαλα πάγο"!!
ΑπάντησηΔιαγραφή