Το αρνάκι που εγώ αγόρασα για το Πάσχα, δεν είχε την τύχη να γίνει σουβλιστό!
Την αρμοδιότητα αυτή την έχει ο πεθερός, και να είναι καλά ο
άνθρωπος να το κάνει ακόμη για πολλά-πολλά χρόνια! Οπότε όπως καταλαβαίνετε εμένα
μου έμεινε «αμανάτι» το αρνάκι.
Όμως του βρήκα εγώ σκοπό να επιτελέσει και μάλιστα ιερό!
Μπήκε στην γάστρα και έγινε κάπως «εξωτικό»! Με άρωμα από το Μαρόκο, που ομολογώ πως θεωρώ
πως έχει πολλά μαγειρέματα που θα ήθελα
να δοκιμάσω.
Αρνάκι Μαροκέν - σαν τα πανέμορφα υφάσματα ...ένα πράγμα δηλαδή :-))
Πλέχτηκαν και "πτυχώθηκαν" τα υλικά μου, για ένα πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.
Για 3 άτομα χρησιμοποίησα:
1 μπούτι από αρνάκι κομμένο σε μερίδες,
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε ροδέλες,
2 μεγάλα καρότα, κομμένα, μέτρια σε πάχος, σε μπαστουνάκια,
10-12 δαμάσκηνα,
αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, κύμινο.
Λάδι, λεμόνι και πορτοκάλι (τους χυμούς αλλά και λίγο από το
ξύσμα τους)
Λίγο βούτυρο και μισό ποτήρι νεράκι.
Καθαρίζετε το κρέας με ένα καλά βρεγμένο πανί.
Το περνάτε με το βούτυρο και το αλατο-πιπερώνετε ελαφρώς.
Κάνετε όλη την προετοιμασία για τις πατάτες και τα καρότα.
Μουλιάζετε σε λίγο ζεστό νεράκι τα δαμάσκηνα.
Παίρνετε ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και μετά τα στύβετε.
Βάζετε σε γάστρα πήλινη (γιατί σαφώς κάνει τη διαφορά στο ψήσιμο)
το κρέας. Γύρω-γύρω σκορπάτε τις πατάτες, τα καρότα και τα δαμάσκηνα.
Τα περιλούζετε με τους χυμούς.
Πασπαλίζετε τα πάντα με τα μπαχαρικά, καθώς και το ξύσμα.
Προσθέτετε το λάδι (περίπου ¾ φλιτζανιού) και το νερό και
σκεπάζετε την γάστρα με αλουμινόχαρτο καλά (σε περίπτωση που δεν έχετε καπάκι, όπως
η δική μου).
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμούς για 2,5
ώρες, ανάλογα με τον φούρνο και τις δυνατότητές του. Θέλει χαμηλή φωτιά για να έρθει
να μελώσει το φαγητό σας. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι. Σβήνετε τον
φούρνο και αφήνετε για 6-7 λεπτά ακόμη να τελειώσει το ψήσιμο και είστε έτοιμοι
για σερβίρισμα.
Κρασάκι και μια ωραία σαλάτα (κατά προτίμηση πράσινη), θα το
συνοδεύσουν τέλεια.
Καλή σας απόλαυση, εάν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε.
Καλή σας απόλαυση, εάν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε.
Πείνασα!!! Μια γάστρα πήλινη θέλω ή και μαντεμένια δε θα με χάλαγε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!!
Τώρα θα έχεις φάει ήδη νομίζω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το πήλινο το έφερα πριν 9 χρόνια από την Σίφνο. Τα έχει "καταφέρει" καλά μέχρι σήμερα.
Η μαντεμένια θα είναι ωραία "επένδυση" Ξανθή μου.
Ωραία πρόταση Πηνελόπη μου! Πολύ διαφορετικό αρνάκι! Το μαγείρεμα στη γάστρα θα το κάνει πολύ μελωμένο και αρωματικό! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής αυτό το φαγητό, δυστυχώς!Πως μου ξέφυγε;;;;;Διαφορετικό αλλά σίγουρα υπέροχο!!!Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι αρνάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου, έτσι μου αρέσει περισσότερο παρά σουβλιστό, που είναι για την παρέα, την Πασχαλιά και για τη μυρωδιά μόνο...Και με τις πατατούλες του. μμμμ!
Καλή ξεκούραση!
Ζ.
Το αρνάκι στην γάστρα γίνεται πολύ μαλακό κατ' αρχάς Ελένη μου. Τα υλικά τώρα είναι θέμα διάθεσης και γούστου, κι' εγώ τούτη τη φορά είπα να "πάω" προς Μαρόκο :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΖαμπία μου... στο επόμενο αντάμωμα, να σας το κάνω έτσι μιας και σε μας άρεσε. Εκτός του φίλου σου που έφαγε μόνον πατατούλες και καροτάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι παιδί κι' αυτό...Χριστέ μου :-)))
αν είχαμε κι ενα τανζιν,μαροκέν σιγουρα!μα και σε τετοια γαστρα αποκτά τη δική μας πινελια,την ελληνική,απο τα πιατα που αγαπω,χωρίς πατάτες μαλιστα το συνοδευω με αρωματισμενο με κουρκουμα κιτρινο μπασματι(κι απο πανω φιλε αμυγδαλου καβουρντισμενα ή σουσαμι καβουρντισμενο)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ σήμερα! η μια με το Μαροκέν η άλλη με το Ιτς δεν αφήνετε άνθρωπο να αγιάσει διαιτητικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνατολή ανατολή δική σου είμαστε φυλή που έλεγε και το τραγούδι πάλαι ποτέ (στις γεύσεις τουλάχιστον...)
Αυτός ο κουρκουμάς όπου μπαίνει κάνει θαύματα, έβαψα αυγά το Πάσχα σε διάλυμα κουρκουμά κι έγιναν φανταστικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε Πηνελόπη για το γευστικό ταξίδι στο Μαρόκο!!! Μας ταξίδεψες σε αγαπημένες γεύσεις. Τέλειο το αρνάκι σου!!!! Δεν περίσεψε άλλο αρνάκι για κανά ταξίδι ακόμη?....χαχαχαχα Καλή συνέχεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας διαφορετικός τρόπος για να μαγειρέψουμε το αρνάκι μας ...να ξεφεύγουμε λίγο από τα καθημερινά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά.
Αχ, Cookitsa μου μόνον με ταξιδάκι μέχρι εκεί θα αποκτούσαμε τανζιν! Αλλά δεν μας βλέπω :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήEίπα να μην το παρακάνω με αμυγδαλάκια και τα συναφή, μιας και είχα τον "φόβο" του συζήγου :-)))
Νοστιμότατο όπως και να το κάνεις πάντως.
Εδώ είπαμε να στήσουμε "χορό" Βαγγελιώ μου, όχι να μιλάμε για δίαιτες :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, καλά δεν είναι και πολύ-πολύ παχυντικό :-))
Πολλές καλημέρες. Είμαστε στη "μέση" κυρά μου, κι όλα τα ρεύματα υπόγεια και υπέργεια...εδώ καταλήγουν!
Έχεις δίκιο Λίλα μου. Δίνει χρώμα και άρωμα σε κάθε πιάτο που μπαίνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες Νίκο μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήφυσικά και έχει περισσέψει αρνάκι, αφού δεν φτιάχτηκε όλο. Το σκέφτομαι για τα επόμενα...και θα επανέλθω :-))
Σ' ευχαριστώ πολύ Δημητρά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να κάνω και κανέναν συνδυασμό με μανιτάρια; Αλλά που να έχω την τύχη σας για τέτοια ωραία και μάλιστα φρέσκα :-))
Πολλές καλημέρες και καλό ΣΚ.
Ωραία συνταγή...Να δω τι θα πρωτοφτιάξω...Καλημέρααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά Οστριά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τις κρατώ αρχείο...και ανάλογα με τον χρόνο, τα διαθέσιμα υλικά και την διάθεση τις φτιάχνω...όλες όσες κρατώ και καταγράφω.
Καλό ΣΚ εύχομαι.
Μου αρέσουν τα δαμάσκηνα σε φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κάνουν λίγο πιο εξωτικό.
Και το δικό σου αρνάκι λουκουμάκι πρέπει να έγινε.
Φιλιά.
Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαροκέν, λοιπόν, σε πήλινο, άρωμα, χρώμα, γεύση εξωτική. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη. Θα πρέπει να σου έγινε λουκούμι!
Πρόσφατα φάγαμε στο Μαροκινό που σας έχω πει, αρνάκι με χορταρικά (κολοκύθα κίτρινη, καρότα, πατάτες, κρεμμύδια) αλλά χωρίς δαμάσκηνα. Όμως, όπως λες κι εσύ, τα υλικά είναι θέμα διάθεσης!
Καλό βράδυ!
Το καλό φαί φαίνεται από τη φάτσα του και το δικό σου πρέπει να σκίζει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα πατρίδα!
Την άλλη φορά πρόσθεσε και αποφλυωμένα αμύγδαλα, σουσάμι και -αν δε βαριέσαι- κάνε και ένα κουσκουσάκι σ'ένα διπλανό πιάτο! Το έκανα όπως και εσύ + τα υλικά που σου έγραψα και έγινε πεντανόστιμο και πολύ εξωτικό!!! Αχ να'χαμε λίγο τώρα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι όπως τα λες Στέλλα μου, εξωτικό! Αν και οι δικοί μου, δεν έχουν σε ιδιαίτερη συμπάθεια τέτοιους συνδυαμούς :-) )
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου καλή, μου βάζεις ιδέες με τα υλικά που γράφεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά πάντως κι' έτσι έγιναν πολυ ωραίες και οι πατάτες και τα καροτάκια.
Navarino μου καλέ, καλό βράδυ και καλή Πρωτομαγιά σου εύχομαι ολόψυχα. Έχει ωραία φάτσα όντως, αλλά και ωραία γεύση. Αν έχεις γαστρούλα, δοκίμασε το. Γίνεται εύκολα και χωρίς κόπο πολύ, και πεντανόστιμο. Δύναμη σου εύχομαι πάντα :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρινάκι, για το κουσκούσι έχεις δίκιο, αλλά τα παλλικάρια μου δεν αρέσκονται οπότε για να αποφύγω, να το φάω μονάχη μου... το άφησα πίσω :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.