26.4.12

"Μαροκέν" αρνάκι; Ίσως...


Το αρνάκι που εγώ αγόρασα για το Πάσχα, δεν είχε την τύχη να γίνει σουβλιστό!
Την αρμοδιότητα αυτή την έχει ο πεθερός, και να είναι καλά ο άνθρωπος να το κάνει ακόμη για πολλά-πολλά χρόνια! Οπότε όπως καταλαβαίνετε εμένα μου έμεινε «αμανάτι» το αρνάκι.
Όμως του βρήκα εγώ σκοπό να επιτελέσει και μάλιστα ιερό!
Μπήκε στην γάστρα και έγινε κάπως «εξωτικό»!  Με άρωμα από το Μαρόκο, που ομολογώ πως θεωρώ πως έχει πολλά  μαγειρέματα που θα ήθελα να δοκιμάσω.

Αρνάκι Μαροκέν - σαν τα πανέμορφα υφάσματα ...ένα πράγμα δηλαδή  :-)) 
Πλέχτηκαν και "πτυχώθηκαν" τα υλικά μου, για ένα πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.


Για 3 άτομα χρησιμοποίησα:
1 μπούτι από αρνάκι κομμένο σε μερίδες,
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε ροδέλες,
2 μεγάλα καρότα, κομμένα, μέτρια σε πάχος, σε μπαστουνάκια,
10-12 δαμάσκηνα,
αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, κύμινο.
Λάδι, λεμόνι και πορτοκάλι (τους χυμούς αλλά και λίγο από το ξύσμα τους)
Λίγο βούτυρο και μισό ποτήρι νεράκι.

Καθαρίζετε το κρέας με ένα καλά βρεγμένο πανί.
Το περνάτε με το βούτυρο και το αλατο-πιπερώνετε ελαφρώς.
Κάνετε όλη την προετοιμασία για τις πατάτες και τα καρότα.
Μουλιάζετε σε λίγο ζεστό νεράκι τα δαμάσκηνα.
Παίρνετε ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και μετά τα στύβετε.

Βάζετε σε γάστρα πήλινη (γιατί σαφώς κάνει τη διαφορά στο ψήσιμο) το κρέας. Γύρω-γύρω σκορπάτε τις πατάτες, τα καρότα και τα δαμάσκηνα.
Τα περιλούζετε με τους χυμούς.
Πασπαλίζετε τα πάντα με τα μπαχαρικά, καθώς και το ξύσμα.
Προσθέτετε το λάδι (περίπου ¾ φλιτζανιού) και το νερό και σκεπάζετε την γάστρα με αλουμινόχαρτο καλά (σε περίπτωση που δεν έχετε καπάκι, όπως η δική μου).
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμούς για 2,5 ώρες, ανάλογα με τον φούρνο και τις δυνατότητές του. Θέλει χαμηλή φωτιά για να έρθει να μελώσει το φαγητό σας. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι. Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε για 6-7 λεπτά ακόμη να τελειώσει το ψήσιμο και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.


Κρασάκι και μια ωραία σαλάτα (κατά προτίμηση πράσινη), θα το συνοδεύσουν τέλεια.
Καλή σας απόλαυση, εάν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε.

27 σχόλια:

  1. Πείνασα!!! Μια γάστρα πήλινη θέλω ή και μαντεμένια δε θα με χάλαγε.
    Καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα θα έχεις φάει ήδη νομίζω...
    Αυτό το πήλινο το έφερα πριν 9 χρόνια από την Σίφνο. Τα έχει "καταφέρει" καλά μέχρι σήμερα.
    Η μαντεμένια θα είναι ωραία "επένδυση" Ξανθή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία πρόταση Πηνελόπη μου! Πολύ διαφορετικό αρνάκι! Το μαγείρεμα στη γάστρα θα το κάνει πολύ μελωμένο και αρωματικό! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής αυτό το φαγητό, δυστυχώς!Πως μου ξέφυγε;;;;;Διαφορετικό αλλά σίγουρα υπέροχο!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό είναι αρνάκι!
    Πηνελόπη μου, έτσι μου αρέσει περισσότερο παρά σουβλιστό, που είναι για την παρέα, την Πασχαλιά και για τη μυρωδιά μόνο...Και με τις πατατούλες του. μμμμ!

    Καλή ξεκούραση!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το αρνάκι στην γάστρα γίνεται πολύ μαλακό κατ' αρχάς Ελένη μου. Τα υλικά τώρα είναι θέμα διάθεσης και γούστου, κι' εγώ τούτη τη φορά είπα να "πάω" προς Μαρόκο :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζαμπία μου... στο επόμενο αντάμωμα, να σας το κάνω έτσι μιας και σε μας άρεσε. Εκτός του φίλου σου που έφαγε μόνον πατατούλες και καροτάκια!!!
    Τι παιδί κι' αυτό...Χριστέ μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αν είχαμε κι ενα τανζιν,μαροκέν σιγουρα!μα και σε τετοια γαστρα αποκτά τη δική μας πινελια,την ελληνική,απο τα πιατα που αγαπω,χωρίς πατάτες μαλιστα το συνοδευω με αρωματισμενο με κουρκουμα κιτρινο μπασματι(κι απο πανω φιλε αμυγδαλου καβουρντισμενα ή σουσαμι καβουρντισμενο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ σήμερα! η μια με το Μαροκέν η άλλη με το Ιτς δεν αφήνετε άνθρωπο να αγιάσει διαιτητικά!
    Ανατολή ανατολή δική σου είμαστε φυλή που έλεγε και το τραγούδι πάλαι ποτέ (στις γεύσεις τουλάχιστον...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτός ο κουρκουμάς όπου μπαίνει κάνει θαύματα, έβαψα αυγά το Πάσχα σε διάλυμα κουρκουμά κι έγιναν φανταστικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστούμε Πηνελόπη για το γευστικό ταξίδι στο Μαρόκο!!! Μας ταξίδεψες σε αγαπημένες γεύσεις. Τέλειο το αρνάκι σου!!!! Δεν περίσεψε άλλο αρνάκι για κανά ταξίδι ακόμη?....χαχαχαχα Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενας διαφορετικός τρόπος για να μαγειρέψουμε το αρνάκι μας ...να ξεφεύγουμε λίγο από τα καθημερινά!
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ, Cookitsa μου μόνον με ταξιδάκι μέχρι εκεί θα αποκτούσαμε τανζιν! Αλλά δεν μας βλέπω :-)))
    Eίπα να μην το παρακάνω με αμυγδαλάκια και τα συναφή, μιας και είχα τον "φόβο" του συζήγου :-)))
    Νοστιμότατο όπως και να το κάνεις πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εδώ είπαμε να στήσουμε "χορό" Βαγγελιώ μου, όχι να μιλάμε για δίαιτες :-))
    Ε, καλά δεν είναι και πολύ-πολύ παχυντικό :-))
    Πολλές καλημέρες. Είμαστε στη "μέση" κυρά μου, κι όλα τα ρεύματα υπόγεια και υπέργεια...εδώ καταλήγουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχεις δίκιο Λίλα μου. Δίνει χρώμα και άρωμα σε κάθε πιάτο που μπαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρες Νίκο μου,
    φυσικά και έχει περισσέψει αρνάκι, αφού δεν φτιάχτηκε όλο. Το σκέφτομαι για τα επόμενα...και θα επανέλθω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σ' ευχαριστώ πολύ Δημητρά μου.
    Λες να κάνω και κανέναν συνδυασμό με μανιτάρια; Αλλά που να έχω την τύχη σας για τέτοια ωραία και μάλιστα φρέσκα :-))
    Πολλές καλημέρες και καλό ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραία συνταγή...Να δω τι θα πρωτοφτιάξω...Καλημέρααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να σαι καλά Οστριά μου!
    Εγώ τις κρατώ αρχείο...και ανάλογα με τον χρόνο, τα διαθέσιμα υλικά και την διάθεση τις φτιάχνω...όλες όσες κρατώ και καταγράφω.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μου αρέσουν τα δαμάσκηνα σε φαγητό.
    Το κάνουν λίγο πιο εξωτικό.
    Και το δικό σου αρνάκι λουκουμάκι πρέπει να έγινε.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
    Μαροκέν, λοιπόν, σε πήλινο, άρωμα, χρώμα, γεύση εξωτική. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη. Θα πρέπει να σου έγινε λουκούμι!
    Πρόσφατα φάγαμε στο Μαροκινό που σας έχω πει, αρνάκι με χορταρικά (κολοκύθα κίτρινη, καρότα, πατάτες, κρεμμύδια) αλλά χωρίς δαμάσκηνα. Όμως, όπως λες κι εσύ, τα υλικά είναι θέμα διάθεσης!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το καλό φαί φαίνεται από τη φάτσα του και το δικό σου πρέπει να σκίζει!!!
    Καλημέρα πατρίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Την άλλη φορά πρόσθεσε και αποφλυωμένα αμύγδαλα, σουσάμι και -αν δε βαριέσαι- κάνε και ένα κουσκουσάκι σ'ένα διπλανό πιάτο! Το έκανα όπως και εσύ + τα υλικά που σου έγραψα και έγινε πεντανόστιμο και πολύ εξωτικό!!! Αχ να'χαμε λίγο τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έτσι όπως τα λες Στέλλα μου, εξωτικό! Αν και οι δικοί μου, δεν έχουν σε ιδιαίτερη συμπάθεια τέτοιους συνδυαμούς :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ελένη μου καλή, μου βάζεις ιδέες με τα υλικά που γράφεις...
    Πραγματικά πάντως κι' έτσι έγιναν πολυ ωραίες και οι πατάτες και τα καροτάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Navarino μου καλέ, καλό βράδυ και καλή Πρωτομαγιά σου εύχομαι ολόψυχα. Έχει ωραία φάτσα όντως, αλλά και ωραία γεύση. Αν έχεις γαστρούλα, δοκίμασε το. Γίνεται εύκολα και χωρίς κόπο πολύ, και πεντανόστιμο. Δύναμη σου εύχομαι πάντα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μαρινάκι, για το κουσκούσι έχεις δίκιο, αλλά τα παλλικάρια μου δεν αρέσκονται οπότε για να αποφύγω, να το φάω μονάχη μου... το άφησα πίσω :-)
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή