7.6.14

Μελιτζάνες βραστές... ψητές... και γεμιστές.

Μελιτζάνες βραστές! Τι μας λες τώρα;
Κι όμως φίλες και φίλοι αναγνώστες, ένας πολύ ωραίος και παλιός τρόπος για να ξεπικρίσουν οι μελιτζάνες και να μαγειρευτούν μετά στον φούρνο, είναι αυτός.
Θυμήθηκα παλιές νοικοκυρές της οικογένειας και είπα να τον δοκιμάσω.
Μελιτζάνες τσακώνικες ή μακριές, θα τις ξεπλύνετε καλά, θα τις καθαρίσετε από το κοτσάνι και θα τους κάνετε μια τομή με το μαχαίρι κατά μήκος, αλλά να μην "κοπούν στα δύο.

Θα τις βάλετε να βράσουν μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, το οποίο να περιέχει λίγο αλάτι. Θα τις γυρίσετε μια-δυο φορές μέσα στο βραστό νερό.
Θα τις κατεβάσετε από την φωτιά, θα τις σουρώσετε και θα τις αφήσετε να κρυώσουν.
Στο διάστημα που θα κρυώνουν, ετοιμάζετε μια ωραία και μυρωδάτη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.



Σάλτσα ντομάτας:
4-5 ντομάτες φρέσκιες κομμένες σε κύβους,
1 μεγάλο κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο,
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
1 ματσάκι μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένο,
1 κουταλιά φύλλα φρέσκου βασιλικού (αλλιώς αποξηραμένου).
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού νεράκι,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά και λίγη σκόνη κανέλας.

Βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί για να σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Όταν πάρουν μια πρώτη γυαλάδα ρίχνετε μέσα την πάπρικα, το πιπέρι και την κανέλα γιατί έτσι που το λάδι είναι ζεστό, τα μπαχαρικά βγάζουν περισσότερο το άρωμα τους.


Στη συνέχεια θα ρίξετε μέσα την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, τον βασιλικό και το νερό και θα αφήσετε να πάρει μια καλή βράση. Εκεί περίπου στα 5-6 λεπτά θα ρίξετε και το αλάτι.
Αφήνετε να δέσει η σάλτσα και αποσύρετε από την φωτιά.

Μελιτζάνες στο ταψί:
6 μέτριες μελιτζάνες,
18 κομμάτια κεφαλοτύρι αρσενικό Νάξου (ή άλλο τυρί)
80 γραμ. φέτα κομμένη σε κύβους
3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες,
την προανεφερόμενη σάλτσα ντομάτας,
λίγο ελαιόλαδο,
και νεράκι.
Επιστρέφουμε λοιπόν, στις μελιτζάνες...
Έχουν πια κρυώσει.
Τις "στύβετε" ελαφρώς με τα δάχτυλα για να φύγει από την σάρκα τους ότι νερό έχουν συγκρατήσει.
Τις γεμίζετε, κάθε μία με δύο μεγάλα και χοντρούτσικα κομμάτια κεφαλοτύρι αρσενικό Νάξου, ή κάποιο άλλο τυρί σκληρό και πικάντικο. Τις κλείνετε από την κάτω (χοντρή πλευρά) με μια οδοντογλυφίδα και τις αραδιάζετε στο ταψί.
Στο σημείο αυτό, να επισημάνω πως θέλετε 2 μέτριες μελιτζάνες για κάθε άτομο.


Γύρω από στο ταψί σκορπίζετε και 3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες και όλα μαζί τα περιχύνετε με την ντομάτα σάλτσας που φτιάξατε και μισό ποτήρι νερό ή ζωμό λαχανικών.


Ανάμεσα στην ντομάτα σκορπίσετε και μερικά κομμάτια (κύβους) από τυρί: φέτα, κεφαλογραβιέρα ή και ξυνομηζύθρα.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς, με αέρα, για 55-60 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα μέσα στο φαγητό και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.


Σερβίρετε χλιαρό γιατί πάντα τα λαδερά φαγητά είναι πιο γευστικά σ' αυτήν την θερμοκρασία, παρέα με φρέσκο ψωμάκι (ξέρετε εκείνα τα ψωμάκια της προηγούμενης ανάρτησης που λέγαμε...) και καλή σας απόλαυση.

Καλό Σαββατοκύριακο ή καλό 3ήμερο σε όσους έχουν και την Δευτέρα στη διάθεσή τους).

20 σχόλια:

  1. Μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας και αρσενικό Νάξου????????????????
    Είπες τις μαγικές λέξεις!!!!!!!!!!!!!!
    Έρχομαιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, την άλλη φορά θα σε καλέσω σίγουρα για τραπέζι, Πέπη μου!!

      Διαγραφή
  2. ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ....ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νένα, υπόσχομαι πως θα σας αρέσει. Κι' αν το κάνεις τελικά... περιμένω εντυπώσεις.

      Διαγραφή
  3. Το πόσο μου αρέσουν αυτά τα καλοκαιρινά φαγητά δεν λέγεται!!!!
    Φαίνεται πως ο ήλιος νοστιμίζει πολύ τα λαχανικά,,,δεν εξηγείται διαφορετικά.
    Μπορώ μόνο να εξηγήσω την ιδιαίτερη νοστιμιά που απόκτησαν οι μελιτζάνες σου Πηνελόπη μου.Ίσως να οφείλεται στο προβράσιμο που είχες την ιδέα να κάνεις,αλλά και το τυρί Νάξου έκανε το θαύμα του.Η αρμονική παρέα των υπόλοιπων λαχανικών,έκανε την επικουρική εργασία της συμπληρωματικής γεύσης ,που όμως είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα.
    Ένα υπέροχο καλοκαιρινό λαδερό φαγητό!
    Καλό τριήμερο και σε σας Πηνελόπη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι' εμένα Φωτεινή μου!
      Το καλοκαίρι, είναι η "καλύτερη" μου, από την άποψη των φαγητών.
      Οι γεύσεις και τα αρώματα τους καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες μου για γεύση και μυρωδιά.
      Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. Τρελαίνομαι για μελιτζάνες με τυρί!!! Αν και εγώ τις τηγάνιζα και δεν τις έβραζα!!! Θα τις δοκιμάσω και έτσι....
    Καλό τριήμερο
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεις το τηγάνισμα (με τη ζέστη....) Νεφέλη μου.
      Σαφώς γίνονται πιο γευστικές οι τηγανιτές μελιτζάνες, αλλά έτσι είναι πιο ελαφρύ το φαγητό.
      Δοκιμάζεις και μου λες...
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  5. Ωχχχχ! Καλοκαιρινή πανδαισία είναι αυτό το φαγητό και πολύ επιτυχημένη η ιδέα που μας έδωσες! Το βάζω στο πρόγραμμα γιατί ποτέ δεν λέω όχι σε μελιτζανοφαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σχετικά πολύ εύκολο και γρήγορο στην ετοιμασία Αμαλία μου!!!

      Μεγάλη υπόθεση η "ταχύτητα" όταν κάνει και ζέστη.

      Διαγραφή
  6. Γειά σου Πηνελόπη, καλημέρα, καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά! Ωραία τα μελιτζανοφτιαξίματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου καλή μου Σοφία.

      Χρόνια πολλά, γιατί; Δεν είχα κάποια γιορτή καλή μου, Κάτι γεννέθλια...που έπονται ωστόσο.

      Φαγάκι εξαιρετικό και άκρως νόστιμο, για όσους αρέσκονται στην μελιτζάνα.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  7. Φαγάκι καλοκαιρινό Πηνελόπη μου με γεύσεις υπέροχες.
    Ωραία ιδεα το βράσιμο της μελιτζάνας για ξεπίκρισμα...

    Το ψωμί για βουτιές στη σάλτσα επιβάλλεται

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες (!!) καλή μου Marion.

      Ειδικά αν η σάλτσα είναι πετυχημένη και το ψωμάκι φρέσκο και σπιτικό, μιλάμε για "υπερπαραγωγή".

      Φιλιά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  8. Η μαμά μου είναι τρελή με τις μελιτζάνες!θα της κάνω έκπληξη!Ευχαριστώ πάρα πολύ!Φιλιά συνονόματη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις φτιάξεις τότε φίλη μου. Και θα περιμένουμε την κριτική της μανούλας για να μας επιβεβαιώσεις αν τελικά άξιζαν τον κόπο :-))

      Διαγραφή
  9. Μόλις έρχεται το καλοκαιράκι η μελιτζάνα παίρνει τα πάνω της!! Σαλτσούλα και το τυράκι να λιώνει είναι το τέλειο συνοδευτικό της! Πολύ νόστιμο φαγητό Πηνελόπη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Λίλια μου.

      Πραγματικά τα υλικά στην εποχή τους, απογειώνουν πάντα το φαγητό που ετοιμάζουμε για το σπιτικό μας.

      Διαγραφή
  10. Πηνελόπη οι μελιτζάνες είναι για μένα εθισμός...
    Τις λατρεύω και η δική σου πρόταση είναι απ'τις αγαπημένες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τότε μ' εσένα "πέτυχα διάνα" Σοφία μου!
      Κόπιασε...λοιπόν.

      Διαγραφή