3.6.14

Αφράτα Ψωμάκια Γλυκανίσου με Κουρκουμά

Τούτα τα ψωμάκια, που έγιναν αρκετά εύκολα και γρήγορα, χάρη πάντα στον συνεργάτη αρτοπαρασκευαστή (θεωρώ πως τούτο το μηχάνημα ήταν από τις πιο επιτυχημένες αγορές που έχω κάνει σε είδη και συσκευές κουζίνας τελικά...) αποτέλεσαν εξαιρετική "βάση"  για ένα εκλεκτό προϊόν όπως η καπνιστή γαλοπούλα της Creta Farms και ήταν ένα πεντανόστιμο κολατσιό καθώς καταναλώθηκαν τα πρώτα σχεδόν άμεσα.
Ζεστά-ζεστά δηλαδή :-))
Εδώ τα καλά ψωμάκια...Πάρτε κόσμε!


Υλικά για 10 αφράτα ψωμάκια:
600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
300 γραμ. νερό,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1/3 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη ψιλή,
1/3 κοφτό κουταλάκι κουρκουμά σκόνη,
1 κουταλιά σούπας σπόρους γλυκανίσου,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.


Όλα τα υλικά μου, μ' αυτήν ακριβώς την σειρά στον αρτοπαρασκευαστή, στο πρόγραμμα για ζύμωμα.
Μετά από μια ώρα και 20 λεπτή η ζύμη μου ήταν έτοιμη.
Να σημειώσω πως την διαδικασία την ξεκίνησα, πρωί-πρωί με το ξύπνημά μου, ώστε όταν οι άντρες ξύπνησαν τα ψωμάκια τους περίμεναν έτοιμα!!!


Μετά έστρωσα ένα ταψί φούρνου, με μεσαίο μέγεθος, με χαρτί ψησίματος και πάνω έβαλα μπαλάκια ζύμης που είχαν μέγεθος μικρού πορτοκαλιού αφού τα έπλασα με ελαφρώς λαδωμένα χέρια.
Τα σκέπασα καλά με πετσέτα κουζίνας και μετά μέσα στον ελαφρώς ζεστό φούρνο μου για δεύτερο φούσκωμα.


Σε 40 λεπτά ήταν έτοιμα και σχεδόν τριπλάσια σε όγκο.
Τα έψησα με αέρα, στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Μέσα στον φούρνο δε, είχα βάλει ένα μικρό πυρίμαχο μπολάκι με νερό, μιας και η υγρασία βοηθά εξαιρετικά στο να πετύχει κανείς μια ωραία κόρα στο ψωμί του και αυτό να βγει ταυτόχρονα αφράτο.







Ζεστά και αχνιστά, ανοίχτηκαν και δέχτηκαν στο εσωτερικό τους τυρί κρέμα ως επάλειψη, μαλακό κασέρι και τυρί τοστ κάποια άλλα, καθώς και εξαιρετική καπνιστή γαλοπούλα.

Το άρωμα του γλυκανίσου έδεσε εξαιρετικά με τις γεύσεις όλων των υπόλοιπων υλικών και ιδιαίτερα με την αρωματισμένη καπνιστή, σε ξύλα οξιάς, γαλοπούλα, που αποτελεί μοναδικής ποιότητας αλλαντικό, χωρίς άμυλο και ελάχιστα λιπαρά.
Σίγουρα αξίζει να την δοκιμάσετε.

Υ.Γ. στην επανέκδοση που έκανα την επόμενη μέρα, γιατί τα πρώτα έφυγαν μέσα σε 24ώρες καθώς ήταν πολύ αφράτα και χαριτωμένα για γλυκά και αλμυρά γεμίσματα, αύξησα τον κουρκουμά σε μισό κουταλάκι και σαφώς η ψίχα του ψωμιού βγήκε χρυσοκίτρινη.
Ωραίο αποτέλεσμα επίσης ...και με εφέ.

12 σχόλια:

  1. Αγαπημένα ψωμάκια, ταιριάζουν με τα πάντα και τρώγονται με μανία ακόμα και σκέτα! Ωραία που σου έγιναν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά έτσι όπως τα λες, Αμαλία μου.

      Και γίνονται ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους.

      Καλημέρα και καλό 3ήμερο εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Wonderful bread with the flavor of anise and turmeric..Blessings, Catherine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thnak you so much, my dear Catherine.

      Have a very nice weekend.

      Διαγραφή
  3. Αυτά είναι τόσο αφράτα και λαχταριστά που τρώγονται και σκέτα.Ανυπομονώ κάποια στιγμή να πάρω αρτοπαρασκευαστή γιατί τα χεράκια μας τα έχουν παίξει από το ζύμωμα εδώ στο σπίτι! Καληνύχτα Πηνελοπίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλια μου, πραγματικά η επιλογή του αρτοπαρασκευαστή (προσανατολίσου σε μια καλή μάρκα...) είναι ότι πρέπει για τα ζυμώματα μιας και το ψωμάκι ή ότι άλλο, του δίνω την τελική μορφή εγώ, αποφεύγοντας το ψήσιμο στο μηχάνημα.

      Χαιρετισμούς πολλούς και εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο ή 3ήμερο...

      Διαγραφή
  4. O γλυκάνισος δίνει εξαιρετικό άρωμα ,αλλά και μια ιδιαίτερη γεύση στο ψωμί!
    Τώρα βέβαια με τη βοήθεια του αρτοπαρασκευαστή ,δεν χρειάζεται φαντάζομαι πολλή σκέψη για να πάρεις την απόφαση να σκαρώσεις τούτα τα υπέροχα φουσκωτά ψωμάκια!!!!Η πρωινή έκπληξη που επιφύλαξες στην οικογένεια, είχε ανταποδοτικό χαρακτήρα?
    Φιλιά πολλά,πολλά Πηνελόπη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα,χα,χα...πάντα τέτοιες εκπλήξεις έχουν ανταποδοτικά χαρακτήρα ... Φωτεινή μου!

      Πρωί τα φτιάχνεις και μέχρι το βράδυ τα έχεις "χάσει" από εμπρός σου,ειδικά αν τους αρέσουν πολύ.

      Χαιρετισμούς πολλούς κι' από εμένα και καλό 3ήμερο.

      Διαγραφή
  5. Τέλεια τα ψωμάκια με τον γλυκάνισο!! Τους έδωσε ιδιαίτερο άρωμα και γεύση!!! Σίγουρα τα εξαφανίσατε ταχύτατα και τα ευχαριστηθήκατε!!
    Καλημέρα Πηνελόπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι πάρα πάνω από σίγουρο... Κική μου.
      2 δόσεις μέσα σε 3ημέρες και δεν ήταν και λίγα :-)))

      Καλημέρες πολλές και καλό 3ήμερο να έχετε.

      Διαγραφή
  6. Πω πω, μου έρχεται να απλώσω το χέρι και να πάρω ένα από την πρώτη φωτογραφία!
    Πολύ λαχταριστά Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε το Μαρία μου.
      Κι' αν τα καταφέρεις να βρεις έστω κι' ένα... εγώ θα σου στείλω μετά ολόκληρο ταψί :-))

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή