16.6.14

Ποτηράκι... για γλυκάκι εποχής.

Ένα ελαφρύ γλυκό είναι πάντα ευπρόσδεκτο, για να γλυκαθούμε είτε το χρησιμοποιήσουμε ως επιδόρπιο μετά από ένα ωραίο γεύμα, είτε σαν δροσερή γλυκιά νότα, μέσα στις πρώτες απογευματινές ζέστες.
Και τα "ποτηράτα" γλυκά είναι ότι πρέπει και για τις δύο περιπτώσεις, κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη :-))

Ποτηράκι για γλυκάκι  εποχής λοιπόν...και σημειώστε τα υλικά.


Για την βάση:
3-4 χοντρές φέτες από ένα κέϊκ σοκολάτας, ή  10-12 μεγάλα μαλακά cookies σοκολάτας.
(Στην δική μου περίπτωση ήταν τα 2 τελευταία ρολάκια με σοκολατένιο ταχίνι).
2-3 κουταλάκι σιρόπι ή λικέρ της αρεσκείας (αν δεν φάνε πιτσιρίκια).

Για την κρέμα:
250 γραμ. τυρί μασκαρπότνε,
200 γραμ. κρέμα γάλακτος (ελαφριά ή πλήρη),
250 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά,
2 κουταλάκι πάστα βανίλιας,
200 γραμ. γάλα ζαχαρούχο.

Για την σάλτσα βερίκοκο:
8-10 ώριμα βερίκοκα
2 κουταλίες ζάχαρη,
3-4 σταγόνες λεμόνι.

Για τη διακόσμηση:
50-60 γραμ. πικρή σοκολάτα, χοντροκοπανισμένη.


Με τα πιο πάνω υλικά θα έχετε αρκετά γρήγορα  6 ωραία και πολύ νόστιμα "ποτηράτα" επιδόρπια.
Πάμε, να δούμε το στήσιμο του γλυκού.

Ετοιμάζετε την σάλτσα βερίκοκου, αφού βάλετε σ' ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι ή τηγάνι τα βερίκοκα κομμένα σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά) την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και τα αφήσετε να βράσουν για 10-12 λεπτά.  Την αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.


Κατόπιν περνάτε στην προετοιμασία της κρέμας.
Χτυπάτε τα τρία πρώτα υλικά, μέσα σ' ένα βαθύ μπολ, με την βοήθεια του μίξερ χειρός.
Στην συνέχεια ενσωματώνετε στο μείγμα την πάστα βανίλιας και το ζαχαρούχο γάλα, μέχρι να έχετε μια ωραία κρέμα και άκρως μυρωδάτη, χάρη στην βανίλια.
(Εάν δεν έχετε πάστα βανίλιας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια κρυσταλλική περίπου 1/3 κοφτό κουταλάκι ανακατεμένη με μια κουταλιά σούπας μέλι. Είναι μια ωραία εναλλακτική λύση).


Βάζετε την κρέμα για 20 λεπτά στο ψυγείο. Όσο δηλαδή θα κάνετε την προετοιμασία για την βάση μέσα στα ποτηράκια.
Για την βάση, τρίβετε με τα δάχτυλα,σε ένα μπολ τα κομμάτια του κέϊκ και το βρέχετε ελαφρώς με το σιρόπι ή το λικέρ.
 Αν χρησιμοποιήσετε μαλακά μπισκότα, ίσως να μην χρειαστεί να βάλετε όλη την ποσότητα του
υγρού. Ανακατεύετε μ' ένα κουτάλι και μοιράζετε το μείγμα σε ίσες ποσότητες μέσα στα ποτηράκια.


Σπάτε και την πικρή σοκολάτα, βάζοντας την όπως είναι με την συσκευασία της μέσα σ' ένα σακουλάκι τροφίμων, και την χτυπάτε με το σφυράκι που χτυπάμε τα κρεατικά ή μ' ένα ξύλινο πλάστη.
Μαλακά για να μην σχιστεί το σακουλάκι και το χαρτί της σοκολάτας και γεμίσει ο τόπος γύρω σας.


Βγάζετε την κρέμα από το ψυγείο. Την μοιράζετε πάνω από την βάση του κέϊκ, μέσα στα ποτηράκια.
Από πάνω βάζετε 2-3 κουταλάκια σάλτσας βερίκοκο. Και στην συνέχεια κομματάκια σοκολάτας.
Ξανά τα μπολάκια στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσουν και ν' αναδειχθούν τα αρώματα.
Έτοιμα προς κατανάλωση :-)))
Καλή εβδομάδα να έχετε όλοι σας.

20 σχόλια:

  1. Αυτό το γλυκάκι το αποθηκεύω, έχει ´ολα όσα μου αρέσουν βρε Πηνελόπη, ούτε παραγγελία να το είχα! Ειδικά η κρέμα με το μασκαρπόνε...μμμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τρώγεται με την ίδια χαρά και από "δύσκολους" πελάτες Αμαλία μου.

      Διαγραφή
  2. Αχ Πηνελόπη μου,αυτού του είδους τα γλυκίσματα,αυτά δηλαδή που ´´λιώνουν´´στο στόμα,αφήνοντας ανείπωτη γευστική ευτυχία,πόσο μα πόσο μου αρέσουν!!
    Η πρόταση σου έχει καταγραφεί στην καρδιά μου,όοχι μόνο στον ζαχαροπλαστικό μου κατάλογο!Με υλικά που λατρεύω και υφή που χαΙδεύει τις συχνές μου βουλιμικές τάσεις,εκδίδω στη διαφάνεια του μικρού -ομολογουμένως για τα γούστα μου-ποτηριου.Διακρίνω όλες τις κλιμακωτές γεύσεις των υλικών και αποδίδω τα εύσημα στην ευφάνταστη δημιουργό αυτού του παναλαφρου γλυκίσματος!
    Την καλησπέρα μου κυρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτηράκι μετρίου μεγέθους Φωτεινή μου.
      Όχι, μικρό. μάλλον το αδικούν οι φωτογραφίες μου, φίλη μου :-))

      Οι "κλιμακωτές" γεύσεις όπως καλά τις χαρακτήρισες, είναι και το μεγάλο του ατού, για τα μάτια. Αφού πρώτα χορταίνει το μάτι, και μετά το στόμα, το στομάχι και το μυαλό.

      Καλό μεσημέρι εύχομαι.

      Διαγραφή
  3. Φυσικά δεν εκδίδω,αλλά ενδίδω....για τα λάθη που η τεχνολογία κάνει και παρασύρει και ταΕλληνικα που ξέρουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχο!
    Δροσερό πολύ και η κρέμα του δείχνει φανταστική!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Ερμιόνη μου.
      Αφού το κατανάλωσε και αντρικός πληθυσμός, με χαρά μεγάλη...σημαίνει ότι "περνά" στα δοκιμαστικά :-)) και πάει και για τελικό!

      Διαγραφή
  5. Ο μπόμπιράς σου χτύπησε το ποτηράκι του;;; Αν περίσσεψε τίποτε, άσε κι ένα ποτηράκι στην εξώπορτα να περάσω να το πάρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μην το άφηνε...Μάρθα μου!

      Κόπιασε εσύ, και θα σου στρώσω χαλί υποδοχής με ποτηράκι ;-))

      Διαγραφή
  6. Στείλε μερικά ποτηράκια!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράδοση...κατ' οίκον!

      Έφτασεεεεεεεεεεεεε!

      Διαγραφή
  7. Νοστιμότατο, ελαφρύ, δροσερό και εύκολο Πηνελόπη μου το γλυκάκι σου!! Ζωγράφισες!!! Τόσο καλοκαιρινό και τόσο υπέροχο!!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά έχεις πολύ δίκιο Κική μου.
      Δεν λες εύκολα σε ένα τέτοιο γλυκάκι, μέσα στην ζέστη.
      Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  8. το πιο ευκολο και γρηγορο και νοστιμο γλυκο!! σουπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 3 σ' ένα (!!) όπως λέμε, Ντολμαδάκι μου.

      Ευχαριστώ σε. Εύχομαι τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα για σένα τώρα πια.

      Διαγραφή
  9. ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!
    Ό,τι χρειάζεται μετά από ένα γεύμα ή το απόγευμα!!!! Δροσερό, εύκολο και εμφανίσιμο!!!
    Μπράβο Πηνελόπη!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ καλή μου.

      Έχοντας πάντα κατά νου, τι θα ήθελα εγώ να γευτώ την συγκεκριμένη στιγμή, έτσι φτιάχνω τα γλυκάκια μου. Δηλαδή ο παπάς ευλογεί πρώτος τα γένια του :-))) όπως καταλαβαίνεις...

      Διαγραφή
  10. Έχει τα πάντα μέσα! Ότι αγαπώ σε ένα ποτήρι!Σώθηκε για περαιτέρω πειράματα, χαχα Σε φιλώ Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις ελεύθερα τα δικά σου πειράματα Λίλια μου.
      Και περιμένω για να τα δω, και να ξανακάνω με την σειρά μου νέες δοκιμές!
      Χαιρετισμούς πολλούς και καλήμέρες.

      Διαγραφή
  11. Αγαπάμε το γλυκάκι εποχής που είναι φτιαγμένο με αγνά υλικά, γνώση και μεράκι Πηνελόπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή