Όποιος έχει πολύ πιπέρι…βάζει και στα λάχανα!
Όποιος όμως έχει πολλά λάχανα, τι κάνει;
Φτιάχνει μια ωραία λαχταριστή ανοιξιάτικη λαχανόπιτα και το
ευχαριστιέται!
Μια πίτα, που αποχαιρετά με τον τρόπο της ένα από τα
αγαπημένα χειμερινά λαχανικά και ταυτόχρονα καλωσορίζει την Άνοιξη με τα χρώματά της πάνω στο Πασχαλιάτικο τραπέζι μας.
1 μέτριο άσπρο λάχανο,
2 μεγαλούτσικες πιπεριές Φλωρίνης,
2 μεγάλα καρότα,
1 κόκκινο ξερό κρεμμύδι,
1 καλό ματσάκι φρέσκος άνηθος ή μάραθος,
1 φλιτζάνι ρύζι basmati ή καστανό αγριόρυζο (εάν σας αρέσει)
ελαιόλαδο,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμάς,
250 γραμ. κεφαλοτύρι (όχι πολύ πικάντικο) ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη,
250 γραμ. ζαμπόν (προτείνω να είναι από μοσχάρι) ψιλοκομμένο.
Εάν καταπιαστείτε με το φτιάξετε φύλλο, ξεκινήστε από αυτό
πρώτα και σύμφωνα με τον τρόπο που εσείς συνήθως χρησιμοποιείτε.
Επόμενο βήμα, είναι να καθαρίσετε και να πλύνετε το λάχανο.
Θα κόψετε μ’ ένα καλό μαχαίρι το κεντρικό του κοτσάνι και θα το βάλετε να
ζεματιστεί για 15 περίπου λεπτά σε νερό
που βράζει μαζί με λίγο αλάτι, γυρίζοντας 2-3 φορές.
Όταν τελειώσετε μ’ αυτό στραγγίζετε το λάχανο και το αφήνετε
κατά μέρος για ν’ αρχίσει να κρυώνει και να μπορέσετε να δουλέψετε μαζί του.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, θα βάλετε λίγο ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το βάζετε να σοταριστεί. Μόλις πάρει να γυαλίζει
ρίχνετε μέσα και τις πιπεριές που προηγουμένως έχει κόψει επίσης σε μικρά
καρεδάκια.
Όσο αυτά μαραίνονται στο τηγάνι, εσείς τρίβετε τα καρότα στο
χοντρό του τρίφτη σας (όπως θα τα κάνετε ας πούμε για σαλάτα).
Κλείνετε ή χαμηλώνετε τη φωτιά.
Μέσα στο τηγάνι τώρα θα έρθετε να πέσει το λάχανο που θα το
κόψετε με την βοήθεια μαχαιριού σε μικρά κομμάτια ή λουρίδες αφού προηγουμένως
στραγγίζετε τα φύλλα σφιχτά μέσα στις χούφτες για να τα στύψετε από τα πολλά
νερά. Μόλις τελειώσετε και με το λάχανο (θα πάρει κανένα 5-6 λεπτά) ανοίγετε
και πάλι τη φωτιά. Ρίχνετε επίσης το τριμμένο καρότο, τον άνηθο ψιλοκομμένο και
αφήνετε να μαγειρευτούν για 4-5 λεπτά όλα μαζί. Εμπλουτίζετε το περιεχόμενο, με
τα μπαχαρικά, το ρύζι, το τριμμένο τυρί και το ψιλοκομμένο ζαμπόν.
Ανακατεύετε ώστε να ενωθούν όλα καλά.
Στρώνετε τα φύλλα σας σύμφωνα με το ταψί που έχετε στην διάθεσή
σας, τα μισά κάτω λαδώνοντας ελαφρώς ένα-ένα. Προσθέτετε τη γέμιση, την στρώνετε
να μοιραστεί καλά και ομοιόμορφα και την περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο (όχι περισσότερο
από 2-3 κουταλιές). Ολοκληρώνετε με τα υπόλοιπα φύλλα στην επιφάνεια, πάντα λαδώνοντάς. Γυρίζετε ότι πιθανώς περισσεύει προς τα μέσα,
αλείφετε με λίγο λάδι την επιφάνεια της πίτας και την χαράσσετε καλά με κοφτερό
μαχαίρι.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα
η επιφάνειά της και είστε έτοιμοι.
Πρέπει να μείνει λίγο να κρυώσει για να μπορέσετε να την κόψετε
όμορφα.
Μια ωραία πρόταση για συνοδευτική πίτα στο
Πασχαλινό σας τραπέζι.
Σας εύχομαι ολόψυχα μια Λαμπρή Ανάσταση.
Υγεία στις οικογένειές σας.
Αγάπη στις καρδιές και Αγαλλίαση στις ψυχές όλων μας (κάτι που έχουμε πραγματικά ανάγκη).
Χρόνια σας Πολλά.
Υγεία στις οικογένειές σας.
Αγάπη στις καρδιές και Αγαλλίαση στις ψυχές όλων μας (κάτι που έχουμε πραγματικά ανάγκη).
Χρόνια σας Πολλά.
Aman!aman! Na tes kai oi pites!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAman!aman! Na tes kai oi pites!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAman!aman! Na tes kai oi pites!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPepi μου, να το εκλάβω ως ενθουσιαμό τούτο το τριπλό μήνυμα ή ως τενχική δυσλειτουργία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τα σβήνω καρδιά μου...
Θα τα εκλάβω ως μηνύματα ενθουσιαμού :-))
Πολλές καλημέρες.
Και εγώ λέω να αφήσω άλλα τρία στο ίδιο "Aman!aman!" Ή μήπως θα το εκλάβεις υπερβολικό?
ΑπάντησηΔιαγραφήχρωματική πανδαισία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά από την εξαφανισμένη!
Αγγελικούλα μου, μάλλον υπερβολικό θα είναι :-))) Αλλά σου υπόσχομαι ότι η γεύση της είναι εξαιρετική. Την έχω φτιάξει ήδη δύο φορές και το Πάσχα θα πάω μάλλον για την τρίτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς καλή μου.
Εσένα Ποπίτσα μου, σκέφτομαι καιρό τώρα να σε βάλω στις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού, αλλά σήμερα έκανες πολλαπλή εμφάνιση και μάλλον θα αναβάλλω την κατάθεση αγγελίας :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην χάνεσαι... να σε διαβάζουμε πιο συχνά.
Καλή Ανάσταση σου εύχομαι.
Πολυ ενδιαφέρουσα η πρόταση της λαχανόπιτας !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να την φτιάξω για το Πάσχα ???
Φιλιά
Ανάλογα με τις συνήθειές σας Κωνσταντίνα μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά θα την φτιάξω μάλλον πάλι, γιατί ξεφεύγει από τα κλασσικά σε πίτες και όπως θα δεις δεν έχει μέσα καθόλου αυγά, αφού αυτά θα υπάρχουν ήδη έτσι κι' αλλιώς ως κόκκινα.
Ενώ η γεύση της είναι εξαιρετική με αυτό τον συνδυασμό λαχανικών.
Χαιρετισμούς πολλούς και με το καλό στην Ανάσταση σου εύχομαι.
Πηνελόπη μου είναι απίθανη!!!Εξαιρετική παρουσίαση!Ωραία η ιδέα σου ελπίζω να προλάβω να τη φτιάξω για το Πάσχα θα ενθουσιαστούν όλοι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Πωπω Πηνελόπη μου τι ωραία πιτούλα είναι αυτη που έφτιαξες, πόσο θα ήθελα ένα κομματάκι τωρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα Πηνελόπη μου!
Τι τέλειο πάντρεμα του χειμώνα με την άνοιξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πιτούλα σου είναι υπέροχη με τόσο ωραία χρώματα και γεύσεις! Βέβαια για να πω την αμαρτία μου, το ζαμπόν μάλλον θα το παρέλειπα ούτως ώστε να αναδειχτούν ακόμα περισσότερο οι υπόλοιπες γεύσεις!
Φιλάκια πολλά Πηνελόπη μου!
Καλημέρα,Πηνελόπη.Ωραία ιδέα και θα την δοκιμάσω την πίτα σου...Καλή Ανάσταση και πάλι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστή είναι! Αλλάζει πολύ αν αφαιρέσω το ζαμπόν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝένα
Πηνελόπη μου τέλεια η πίτα σου, για να καταλάβεις τώρα διαπραγματεύομαι με την μάνα μου να την κάνουμε το Πάσχα.Να είσαι καλά καλή Ανάσταση,καλό Πάσχα φιλιά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχανόπιτα?! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ! Με ρυζάκι και τυράκι, ε? Φαίνεται πεντανόστιμη και χρωματιστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία υλικά και εξίσου ταιριαστά-και για μένα-μπαχαρικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει σαν πρόταση για το Πασχαλινό τραπέζι!
Να είσαι καλά, Πηνελόπη μου και να περάσεις οικογενειακά ένα υπέροχο Πάσχα!
Πολλά φιλάκια!
Δεν ξέρω αν νηστευεις... αλλά εγώ ναι.. και τώρα που έχω δει αυτή τη πίτα.. μου τρέχουν τα σάλια.... Πως θα κοιμηθώ εγώ τώρα Πηνελόπη μου , μου λές;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε Πηνελόπη, μήπως να έγραφες κανένα βιβλίο πρωτότυπων συνταγών μαγειρικής;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν μου αρέσει το λάχανο μαγειρεμένο ούτε οι σαρμάδες μου αρέσουν, έχω φτιάξει μόνο μια φορά λάχανο με κρέας, θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω αυτήν την πίτα σου.
Καλό Πάσχα εύχομαι.
Αχ Πηνελόπη μου τέλεια πίτα και την φαντάζομαι με σπιτικό φύλλο!!!!!Χρώματα αρώματα και γεύσεις... που θα συνοδεύσουν τον Πασχαλινό οβελία!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!!Φιλιά πολλά!
Πωπω, νοστιμιά! Και πίτα και με λαχανάκι...μιαμ..μιαμ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πρόταση για το πασχαλινό μας τραπέζι, να ξεφύγουμε και λίγο από τα συνηθισμένα!
Καλό Πάσχα!!
Πραγματικά ωραία πρόταση για το πασχαλινό τραπέζι! Τα λαχανικά σπάνε τα πολλά λιπαρά του κρέατος και ο συνδυασμός που κάνεις στη γέμιση κάνει την πίτα γιορταστική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Πηνελόπη μου και να χαίρεσαι τους άνδρες σου και ό,τι άλλο αγαπάς.
Καλημέρα Ελένη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι μια εναλλακτική πρόταση για πίτα λαχανικών. Δεν είναι πολύ δύσκολη στην κατασκευή της εάν ίσως εξαιρέσεις το σπιτικό φύλλο. Ελπίζω να καταφέρεις να την φτιάξεις το Πάσχα (μπορείς να κάνεις την προετοιμασία του λάχανου από προηγούμενη μέρα).
Καλή Ανάσταση εύχομαι ολόψυχα.
Eri μου θα κάνεις υπομονή μέχρι την μέρα της Λαμπρής; Τότε θα την ετοιμάσω πάλι και θα σου κρατήσω κομματάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση καλή μου.
Ερμιόνη μου, μπορεί και να έχεις δίκιο σε σχέση με το ζαμπόν και το τυράκι ίσως αν θα ήθελες να την κάνεις "νηστίσιμη".
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως ξέρεις οι άντρες θέλουν πάντα κάτι πιο δελαστικό για να φάνε τις πίτες!!
Χαιρετισμούς πολλούς και με το καλό στη μέρα της Λαμπρής.
Καλημέρα Όστρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Λαμπρή και σε σένα εύχομαι και καλή επιτυχία φυσικά, αν θελήσεις να φτιάξεις τούτη την πιτούλα.
Χρόνια Πολλά.
Νένα μου, καταλαβαίνω πως το ζαμπόν δεν είναι μέσα στις διατροφικές σας συνήθειες. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα αλλάξει πολύ το αποτέλεσμα, αν και χαρίζει στην γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνε μια δοκιμή και θα περιμένουμε τις εντυπώσεις σας.
Καλή Ανάσταση και να περάσετε όμορφα, μιας και το έχετε πραγματικά ανάγκη :-)
Ροδάνθη μου, να την "ψήσεις" την μαμά σου για την πιτούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν θα την γευτεί θέλω να πιστεύω ότι θα της αρέσει.
Καλή Ανάσταση καλή μου και χαιρετισμούς στην όμορφη Άνδρο.
Βέρα μου, έτσι είναι η ζωή και η κουζίνα... Έρχεται η στιγμή που πρέπει να δοκιμάσεις και να διαλέξεις νέες γεύσεις και εμπειρίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά το κάνω συχνά και δεν βγαίνω χαμένη.
Καλή Ανάσταση εύχομαι σε σένα και την οικογένειά σου.
Ήμουν σίγουρη Ελένη μου, πως εσύ θα με καταλάβαινες με την επιλογή των μπαχαρικών :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο όλο αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, και αν την φτιάξεις τελικά, θα ήθελα να μου πεις πως σας φάνηκε.
Χρόνια Πολλά και καλή Ανάσταση φίλη μου.
Dear Royal νηστεύω κι΄εγώ το τελευταίο 15ηθήμερο (γιατί 40 μέρες ομολογώ πως δεν τις αντέχω).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πιτούλα αυτή φτιάχτηκε πιο πριν και τώρα ήρθε η σειρά της να εμφανιστεί ως πρόταση.
Θα ξαναφτιαχτεί δε, από το Μεγάλο Σάββατο για να ολοκληρωθεί την Κυριακή του Πάσχα.
Καλή Ανάσταση σας εύχομαι.
Θα το σκεφτώ Στέλλα μου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά καιρούς "δέχομαι" διάφορα ερεθίσματα και προτάσεις αλλά μάλλον πρέπει να κάτσω και να αφιερώσω χρόνο που τώρα δυστυχώς δεν έχω.
Το λάχανο μαγειρεμένο "γλυκαίνει" στη γεύση. Από την άλλη όλα τα υπόλοιπα υλικά παρέα με τα συγκεκριμένα μπαχαρικά δίνουν ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις ποτέ, αν τελικά θα σου αρέσει :-))
Καλημέρες πολλές και με το καλό στην Ανάσταση εύχομαι.
Μάρα δικαιώνεσαι απόλυτα με το σπιτικό φύλλο!! Κι εγώ έτσι θα την κάνω για τούτη τη Λαμπρή. Θέλω να πιστεύω πως θα προλάβω τους χρόνους μου, αφού οι αρμοδιότητες στην κουζίνα φέτος θα είναι μοιρασμένες σε αρκετές νοικοκυρές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκριβώς όπως τα λες Έφη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια άλλη πρόταση για το Πασχαλινό τραπέζι και για όποιον αρέσκεται στις πίτες.
Γιατί άλλοι βάζουν κάτω το αρνί και δεν λένε να πάρουν τα μάτια και τα χέρια απο πάνω του :-)
Καλή Ανάσταση σε σένα και τον όμορφο λόχο σου.
Σ΄ευχαριστώ πολύ καλή Βαγγελιώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντεύχομαι με την σειρά μου, για τούτες τις μέρες.
Και σ' ευχαριστώ θερμά, για τα τόσα όμορφα που διαβάζω σε σένα, για την Κρητική κουζίνα που εμένα τουλάχιστον πάντα μου είναι αγαπητή.
Καλή Ανάσταση.
Πηνελοπάκη μου, αυτή σου τη λαχανόπιτα τη λιγουρεύτικα!!! Καλή Ανάσταση και να περάσετε όμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμη η πίτα αυτή και υπέροχη πρόταση για το γιορτινό τραπέζι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περάσετε όμορφα, καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση.
Ταιριάζει πολύ στο τραπέζι του Πάσχα, ως προκαταρκτικό, όταν "τσιτσιρίζουμε" τον οβελία, τρώμε τα λιπάκια του και πίνουμε τα κρασάκια μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα Πηνελόπη μου με υγεία!
Ζ.
Κική μου θα σου στείλω κομματάκι απο την νέα version που θα ετοιμαστεί τις επόμενες μέρες :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντεύχομαι για Καλή Ανάσταση. Δύναμη και Υγεία σε σένα και στην όμορφη οικογένειά σου.
Χρόνια Πολλά.
Mari μου σ' ευχαριστώ πάρα πολύ. Εύχομαι και σ' εσένα Καλό Πάσχα. Να περάσετε όμορφα όλοι μαζί και να είναι τούτη η γιορτή Αναστάσιμη για όλους μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι πιστεύω κι' εγώ Ζαμπία μου ότι είναι μια καλή επιλογή για το εορταστικό τραπέζι (και όχι μόνο φυσικά).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσιτισρίζοντας τον οβελία βέβαια χορταίνεις περισσότερο με τα συνοδευτικά :-))
Καλά να είμαστε, να έχουμε Δύναμη και η Ανάσταση μπορεί να είναι "αρωγός" μας στα δύσκολα!
Χρόνια Πολλά καλή μου.
μολις την εβαλα στο φουρνο και συνηδητοποιησα πως ξεχασα να βαλω ρυζι....
ΑπάντησηΔιαγραφή