23.4.12

Κολοκυθιών ... ιστορίες!

Τα κολοκυθάκια για μένα είναι μεγάλη πρόκληση καθώς και μεγάλη αγάπη.
Μικρή, εκλιπαρούσα σχεδόν τη μάνα μου να μου κάνει τηγανιτά με κουρκούτι, όσο πιο συχνά γινόταν όταν ήταν η εποχή τους. Δεν ήμουν παιδί που τρελαίνονταν για τις τηγανιτές πατάτες, αλλά για τηγανιτά κολοκυθάκια έδινα τη μάχη μου!
Με τα χρόνια καθώς αρχίσαμε να αποφεύγουμε τα πολλά τηγάνια…μείωσα κι’ εγώ με την σειρά μου την κατανάλωση! Ωστόσο τα κολοκυθάκια εξακολουθώ να τ’ αγαπώ πολύ.
Η «ατυχία» όμως με ακολουθεί κατά πόδας και ο γάμος μου, δεν θα είχε στεριώσει (και τώρα ακόμη παίζει δηλαδή…) αν η αγάπη μου γι’ αυτά τα τρυφερά ζαρζαβατικά εξακολουθούσε να είναι «εμμονή».  Ο καλός μου, τα αποφεύγει. Δεν θέλει σχεδόν ούτε να τ’ ακούει, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, μιας και όπως λέει «γλυκίζουν» πολύ στη γεύση.
Μην του μιλήσεις για: μπριάμ. Μην του πεις για: ομελέτα με κολοκύθι. Μην διανοηθείς να πεις την φράση: πίτα με γλυκιά κολοκύθα. Μην αναφέρεις ότι η σουπίτσα στο πιάτο είναι: κολοκυθόσουπα... έχεις το «διαζύγιο» στο χέρι!
Αλλά κάποια άλλα όπως τα κολοκυθάκια με κιμά  αυγολέμονο,  ή τα γεμιστά στο φούρνο έχουν την πλήρη αποδοχή του!
Άβυσσος η ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου!

Εγώ όμως, πως ν’ αντισταθώ στα όμορφα στρογγυλά κολοκυθάκια που κυκλοφορούν σιγά-σιγά; 
Τ’ αγόρασα και ότι ήθελε προκύψει!
Έγιναν γεμιστά στο φούρνο, με τα ακόλουθα υλικά και απολύτως χορτοφαγικά.


Χρειάστηκαν:
8 κολοκυθάκια στρογγυλά,
2 μέτρια σε μέγεθος, κόκκινα κρεμμύδια,
2 καρότα,
2 μέτριες ντομάτες ώριμες,
1 ματσάκι μαϊντανός,
2 κουταλιές δυόσμος ξερός,
1 φλιτζάνι πλιγούρι,
150 γραμ. φέτα πικάντικη,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά,
χυμός ντομάτας και ελαιόλαδο.

Πλένετε καλά τα κολοκυθάκια και αδειάζετε το περιεχόμενό τους με το ειδικό εργαλείο ή ένα μικρό κουταλάκι. Το περιεχόμενο το άλεσα στο multi και το κράτησα κατά μέρος.  Το μισό από αυτό θα έμπαινε στην γέμιση και το άλλο μισό είχε άλλον προορισμό.

Ψιλόκοψα τα κρεμμύδια και το σοτάρισα με ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Μέσα στο κρεμμύδι έριξα τα καρότα αφού προηγουμένως είχαν καθαριστεί και τριφτεί στο χοντρό μέρος του τρίφτη, για να σοταριστούν και αυτά μαζί. Στην συνέχεια έριξα την ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τη φλούδα και πολλούς σπόρους. Το αλεσμένο κολοκύθι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τον δυόσμο και το πλιγούρι. Αλάτι, πιπέρι και τη πάπρικα. Ανακάτεψα καλά να ενωθούν και τελευταία άφησα την φέτα που τρίφτηκε σε μεγαλούτσικα κομμάτια μέσα στο όλο μείγμα.

Με το πιο πάνω μείγμα γέμισα τα κολοκυθάκια μου, μπήκαν σε ταψί και έτοιμα για φούρνο, αφού προηγουμένως τα «έλουσα» με μισό φλιτζάνι χυμό ντομάτας, ελαιόλαδο, λίγο νεράκι, αλάτι, πιπέρι και λίγο έξτρα δυόσμο.
Ψήθηκαν στους 180-190 βαθμούς για μία ώρα και ένα τέταρτο. Μέχρι να μελώσουν καλά.
Έτοιμα για κατανάλωση και πολύ νόστιμα.

Το υπόλοιπο της σάρκας που άλεσα στο multi, βρήκε άλλον προορισμό, γιατί πραγματικά λυπόμουνα να πάει χαμένο.
Έγινε ένα ωραίο Κολοκυθόψωμο ή αλλιώς ... αλμυρό κεϊκ με κολοκύθι και φέτα.


Για το χυλό χρησιμοποίησα:
1 και ½ φλιτζάνι αλεσμένο κολοκύθι,
½ φλιτζανιού ελαιόλαδο,
1/3 φλιτζανιού κρασί (λευκό ή κόκκινο)
2 αυγά,
300 γραμ. αλεύρι.
1 φακελάκι μαγιά ξηρή,
αλάτι, πιπέρι, κάρυ από ένα καλό κουταλάκι και 2 καυταλάκια δυόσμο.

Όλα τα υλικά ανακατεύτηκαν σε βαθιά λεκάνη και έμεινα σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιάσει τον όγκο της. Η συγκεκριμένη ζύμη μοιάζει κάπως με πηχτό χυλό και όχι ψωμί.  Όταν αυτό έγινε, έστρωσα 2 μακρόστενες φόρμες του κεϊκ με χαρτί αντικολλητικό. Σε κάθε φόρμα έβαλα χυλό κατά μέχρι τη μέση. Πάνω από τον χυλό έβαλα κομμάτια φέτος που είχα κόψει σε χοντρά μπαστουνάκια. Από πάνω μοίρασα και τον υπόλοιπο χυλό και άφησα να ξανά φουσκώσει για μισή ώρα.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά. Μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Το θέμα είναι ότι ενώ είχε φουσκώσει πολύ ωραία. Μετά το κλείσιμο του φούρνου «έκατσε» το φούσκωμα. Γευστικώς πολύ ωραίο όμως και ότι πρέπει για ένα ελαφρύ κολατσιό την άλλη μέρα.
Είπαμε...όλα τα πιο πάνω αποτελούν «ιστορίες» κολοκυθιών!

34 σχόλια:

  1. πολύ ωραία ιδέα!
    εμάς μας αρέσουν σε όλες τις βερσνιόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχες κολοκυθοεκδόσεις...καλά το ψωμί το λιμπίζομαι όσο τίποτε άλλο !!!Φιλιάαααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο, Πηνελόπη μου, τα αξιοποίησες υπέροχα!
    Τα γεμιστά έχουν ωραίο συνδυασμό υλικών, αγαπημένο. Θα δοκιμαστούν προσεχώς.
    Σήμερα ΄ζύμωσα ψωμί αλλά δεν είχα τη συνταγή σου! Την άλλη φορά.
    Καλησπέρες πολλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟλύ ωραία όλα Πηνελόπη μου αλλά θα με σνομπάρεις και δεν θα έρθεις να πάρεις το βραβείο σου;;;;;;; Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πηνελόπη τέλεια τα κολοκυθάκια σου τα γεμιστά και το ψωμί σου υπέροχο.....η δική σου εκδοχή για το ψωμί είναι αλμυρή η δική μου ελαφρώς γλυκιά ....αργότερα να κάνουμε και άλλες εκδοχές, αφού πρώτα έχουμε συνεννοηθεί μην πέσουν πάλι μαζί η συνταγές χαχαχαχα!!!! Καλή σου Μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνήθως τα κολοκυθάκια τα γεμίζω με κιμά και ρυζάκι. Το κλασικό.
    Ενδιαφέρουσα η πρότασή σου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Πηνελόπη μου!
    Τι όμορφο το πιάτο σου με τα κολοκυθάκια! Μ' αρέσει που έχεις βάλει και φέτα στη γέμιση! Και το κέικ, μπορεί να γίνει εξαιρετικό σνακ!
    Τι κρίμα να μην πολυσυμπαθεί τα κολοκυθάκια ο καλός σου! Εμείς εδώ είμαστε πάντως σε περίπτωση που σου περισσέψει κάτι! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πηνελόπη,έτρεχαν τα σάλια μου με τις εικόνες...Τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι η αδυναμία μου...Δεν ΄βλέπω την ώρα να έρθει το καλοκαίρι-εμένα ο καλός μου θα με χωρίσει αν του σερβίρω φαγητό με υλικά εκτός εποχής-και να τα μαγειρέψω...Καλημέρα εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πηνελόπη μου πολύ ωραία συνταγή μου αρέσουν τα κολοκύθια!Εκανες καταπληκτικό συνδυασμό υλικών!Αυτό το ψωμί όμως πωπω....!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πηνελόπη μου εκτός από την αγκιναρομαχία θα παίξουμε και κολοκυθομαχία φέτος οπότε οι κολοκυθοσυνταγές ευπρόσδεκτες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποπίτσα μου καλή, έλα να σε κεράσω!
    Εχουν μείνει γεμιστά.
    Καλημέρες πολλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α, το ψωμάκι έγινε τέλειο και για βραδινό, μιας και το συνόδευσα με φρέσκια ντομάτα Μάρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτά τα στρογγυλά κολοκυθάκια κάποια φορά τα έκανα κάτι και τώρα δεν θυμάμαι!!Τα είδα προχτές σε μια λαϊκή κι είναι ευκαιρία να ξεχάσουμε λίγο τα κρεατικά.
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να σαι καλά Ελένη μου.
    Γεμιστά σε έκδοση "Light" αλλά εμένα έτσι μου αρέσουν περισσότερο, από ότι με κυμά.
    Το ψωμάκι θα βρει τον "δρόμο" του όταν το θελήσεις :-))
    Πολλές-πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βρε Κική μου πως σου πέρασε από το μυαλό τέτοια ιδέα! Απάντησα και ετοιμάζομαι...θέλω λίγο χρόνο όμως μιας και έχω πήξει ελαφρώς :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βρε συ Νίκο, το είδα ότι ήταν γλυκό αλλά επειδή κι' εγώ κολοκυθόψωμο θα έλεγα πως είναι...γι' αυτό το είπα!
    Να σου, πω από τώρα να δώσουμε ραντεβού και να ορίσουμε υλικά...να δούμε τι θα μας βγει;
    Πλάκα θα έχει!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στέλλα μου, εμένα μου αρέσει να ξεφεύγω από τις παραδοσιακές συνταγές και να κάνω τα "δικά" μου. Όμως να ξέρεις πως και έτσι είναι πολύ νόστιμα, εάν θελήσεις να τα φτιάξεις.
    Μια πολύ καλή μέρα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ερμιόνη μου το κολοκυθόψωμο το μοίρασα ήδη. Εχω ευτυχώς αρκετούς καταναλωτές που τους χρησιμοποιώ και ως "πειραματόζωα" :-)) Από γεμιστά μας έμειναν και τα βλέπω για σημερινό μεσημεριανό των ανδρών, αν τελικά θελήσουν :-)
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχεις δίκιο Όστρια για τα υλικά στην εποχή τους. Αυτά τα είδα κι' εγώ στην Λαϊκή μετά από καιρό και γι' αυτό τα αγόρασα. Ήταν νόστιμα και δεν με "πρόδωσαν" ως επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα Ελένη μου,
    το ψωμάκι είχε όντως επιτυχία, αν και μου "έκατσε".
    Ο δυόσμος με την φέτα και όλα τα αρωματικά έκαναν τέλειο συνδυασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ε, να στείλω κανέν καλαθάκι (με ταχυδρομικό περιστέρι) τότε Λίλα μου να μου το γεμίσεις :-))
    Κράτα συνταγές...και φτιάχνε καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να 'σαι καλά βρε Πέπη μου!
    Σου δίνω εγώ φωτογραφικό ντοκουμέντο για να δεις εσύ τι θα πράξεις με τις συνταγές :-)))
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρες Ξανθή μου, κι' εγώ απο την λαϊκή το Σάββατο τα πήρα, μιας και ήθελα να κάνω κάτι λαδερό. Είχα από το περασμένο καλοκαίρι να τα αγοράσα και τα λιμπίστηκα ομολογώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εδώ το καλό πειραματόζωο, βάλε με στη λίστα σε παρακαλώ...:)

    Λοιπόν Πηνελόπη μου, από χτες που είδα αυτά τα καταπληκτικά, στρουμπουλά κολοκυθάκια σου θέλω να το γράψω και μονίμως κάπου αλλού για αλλού είμαι...

    Κάποια στιγμή τα είχα αγοράσει, όταν τα είδα στον ΑΒ και μου άρεσαν φατσικώς.
    Τα έφτιαξα και εγώ γεμιστά και "απόλαυσα" όλο τον μπελά τους και όταν καθίσαμε να τα φάμε ήταν πικρά. Αλλά μιλάμε ΠΟΛΥ ΠΙΚΡΑ!
    Περιττό να σου πω το σοκ που έπαθα...Έκτοτε δεν τολμώ να ξαναδοκιμάσω...το σπορ.
    Τα δικά σου δεν πίκριζαν;
    Τα δικά μου γιατί; Μπορείς να υποθέσεις κάτι;

    Φιλιά στο φιλαράκι μου και σε εσάς.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεία σου Πηνελόπη μου με τα ωραία σου,πολύ ωραία τα κολοκυθάκια σου και σίγουρα πολύ νόστιμα αλλά αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση είναι το ψωμάκι σου, να πώ την αλήθεια δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ οπότε στείλε κανένα κομμάτι χαχαχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και τα κολοκυθάκια και το κολοκυθόψωμο λαχταριστά! Μου κάνει εντύπωση που η φέτα διατήρησε το λευκό χρώμα της. Τι ωραία που δείχνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρες και φιλιά από το φιλαράκι σου Ζαμπία μου, και από εμένα φυσικά.

    Τι να σου πω καρδιά μου, για την πίκρα μήπως ήταν πολύ καιρό στο ψυγείο του ενλόγω SM; Εγώ τα πήρα από την λαϊκή και ήταν φρέσκα και ζουμπουρλούδικα, προερχόμενα δε απο Κυπαρισσία! Έπαιξε όπως καταλαβαίνεις ένα ρόλο και ο τόπος καταγωγής τους!
    Να ξέρεις ότι το φρέον που έχουν αυτά τα ανοιχτά ψυγεία των SMs σαφώς και επιρρεάζει τα ζαρζαβατικά, ενδεχομένως λοιπόν. Αλλιώς ήταν μάλλον εντελώς εκτός εποχής (και με πολλές ορμόνες). Δεν ξέρω τι άλλο να υποθέσω.

    Προσωπικά, την επομένη που τ' αγόρασα τα έφτιαξα κιόλας. Τα δε λαχανικά της γέμισης μάλλόν ήταν πολύ καλά στην ισορροπία τους και έτσι φαγώθηκαν και από τον δύσκολο της παρέας μας.

    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ροδάνθη μου καλημέρα,
    φαντάσου ένα παχτούτσικο χυλό, όπως του κέϊκ, τον οποίο θα μοιράσεις σε φόρμες του κέϊκ. Τον μισό κάτω, στην μέση τα κομμάτια της φέτας, και απο πάνω πάλι χυλό. Έτσι θα έχεις το πιο πάνω αποτέλεσμα. Μπορείς να το κάνεις ενδεχομένως και με μπέϊκιν αντί για μαγιά. Δοκιμή λοιπόν...και θάρρος :-))) για να δεις τι θα σου βγει, όπως άλλωστε έκανα κι' εγώ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα Βαγγελιώ μου, σ' ευχαριστώ.
    Εάν μιλάς για την φέτα μέσα στο κέϊκ, όπως ήδη έγραψα και στην Ροδάνθη,βάζετε μπαστουνάκια - στο μέγεθος και πάχος ενός δαχτύλου - πάνω από τον χυλό και σκεπάζετε με τον υπόλοιπο χυλό.
    Μπορείς να το κάνεις και σε άλλη σύνθεση λαχανικών που να σου αρέσει σε γεύση ή να βάλεις ένα μικρό στρώμα από ψιλοκομμένα λαχανικά σε μια κανονική σύνθεση ψωμιού... θέλει λίγο πειραματισμό μονάχα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μα πως μου ξέφυγε αυτη η ανάρτηση!
    χαχα, γελάω με την απέχθεια του συζύγου προς τα κολοκυθάκια!
    Εγώ τα λατρεύω και έτσι στρουμπουλά που τα βλέπω ταράζομαι! Το αλμυρό κεικ δε με την φετούλα στην μέση είναι όνειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Έρη μου οι αναρτήσεις όλων μας πέφτουν σαν το "χαλάζι" οπότε λογικό είναι να μας ξεφεύγουν πράγματα σε συνδυασμό με όλα τ' άλλα που έχουμε στις ζωές μας!

    Ναι, αυτά που γράφω είναι αλήθεια και τα κολοκυθάκια είναι "κόκκινο πανί" για τον Π. Άστα!!!

    Τα στρουμπουλούτσικα είναι όλο τσαχπινιά λόγω σχήματος :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολύ καλές και οι δύο οι συνταγές σου με τα κολοκυθάκια.Και σε μένα αρέσουν πολύ, όμως οι υπόλοιποι της οικογένειας τα βρίσκουν..........κάπως ξενέρωτα.Έτσι πρέπει συνεχώς να εφευρίσκω διάφορους τρόπους να τα καμουφλάρω για να τους κάνω να τα φάνε. Πάντως με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω τα γεμιστά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Να τα δοκιμάσεις Ελευθερία μου, νομίζω πως θα αξίζουν καθώς η γέμιση περιέχει μυρωδικά και και τυράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή