3.1.16

Θράψαλα στον φούρνο

Επανέρχομαι μετά από αρκετές ημέρες, με μαγειρέματα και τραπεζώματα, κάτι που οι περισσότερες και οι περισσότεροι είχαμε την τύχη να πραγματοποιήσουμε μέσα στο εορταστικό 10νθήμερο ή και 15ήμερο, καθώς οι προετοιμασίες είχαν αρχίσει νωρίτερα και φυσικά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς μας απομένουν μερικές ακόμη γιορτές...

Ομολογώ πως έκανα ηθελημένη αποχή γραψίματος από το Blog για: γεύσεις, κατσαρόλες και τηγάνια αν και έφτιαξα αρκετά πράγματα, είτε δικά μου, είτε δοκιμάζοντας συνταγές φιλικών Blogs.
Το εορταστικό 15νηθήμερο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς "σηκώνει" πολλά πειράματα αλλά ταυτόχρονα απαιτεί και πατροπαράδοτες γεύσεις, καθώς αποτελούν "σταθερή αξία" ζωής και μας συνδέουν με τις αναμνήσεις μας.

Επανέρχομαι λοιπόν, με πιο χαλαρούς ρυθμούς αλλά και με γεύσεις "αποτοξίνωσης" καθώς είναι "προαπαιτούμενο" μετά τις όποιες καταχρήσεις και υπερβολές μας στην κουζίνα.
Σας έχω λοιπόν φαγάκι γρήγορο, νόστιμο και θαλασσινό!

Μαριναρισμένα Θράψαλα με πατάτες στον φούρνο


Υλικά για 4 άτομα
Για τα ταψί
6-7 μεγάλα θράψαλα καθαρισμένα (είτε φρέσκα που εσείς θα καθαρίσετε, είτε έτοιμα καταψυγμένα)
5 μεγαλούτσικες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες,
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε μεγάλα καρέ,
4-5 κλαράκια φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο.
αλάτι, πιπέρι, κάρυ (σύμφωνα με το πόσο αλατισμένο θέλετε ένα φαγητό)
2 κουταλιές μουστάρδα,
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο,
1/2 ποτήρι νερό
και τα υγρά της μαρινάδας.


Για την μαρινάδα
χυμό από δύο μέτρια πορτοκάλια καθώς και λίγο από το ξύσμα τους,
1 ποτηράκι (κρασιού) ούζο,
2 κουταλιές μουστάρδα απαλή (μια και μισή απαλή και μισή καυτερή αν την αντέχετε και δεν θα φάνε μικρά παιδιά)
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας,
1 κουταλάκι κάρυ γλυκό,
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη.


Αρχικά καθάρισα τα φρέσκα θράψαλα και τα ξέπλυνα καλά. Τα έβαλα σ' ένα βαθύ τάπερ με όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα άφησα σκεπασμένα στο ψυγείο για 3 ώρες, κάνοντας άλλες δουλειές...

Όταν ήρθε η ώρα να κάνω το φαγητό, έστρωσα σ' ένα ταψί σταυρωτά δύο φύλλα αλουμινόχαρτο και δύο φύλλα λαδόχαρτο αντίστοιχα.


Έστρωσα στην επιφάνειά τους τις πατάτες και από πάνω έβαλα τα φράψαλα.
Σκέπασα με τα κομμάτια της πιπεριάς και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Αλατοπιπέρωσα, πασπάλιδα με κάρυ και ρίγανη.  Και τέλος περίχυσα με τα υγρά (μαρινάδα, ελαιόλαδο, επιπλέον μουστάρδα και νερό) που είχα φροντίσει να ανακατέψω όλα μαζί.

"Πακετάρισα" καλά κλείνοντας τα χαρτιά μέσα στο ταψί και έψησα σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς για 55 λεπτά. Μετά άνοιξα με προσοχή το πακέτο και έψησα για 4-5 λεπτά ακόμη ώστε να πάρει λίγο χρώμα το φαγητό.


Έτοιμο για σερβίρισμα, γεμάτo αρώματα και με μια άλλη νότα από αυτή των προηγούμενων ημερών, συν το ότι είναι νηστίσιμο για κάποιον που θα θελήσει να κρατήσει νηστεία για πιει Αγιασμό την ημέρα των Θεοφανίων.

Και στο σημείο αυτό να κάνω μια αναφορά στην λήξη του διαγωνισμού των Πρώτων Ελληνικών Food Blog Awards, που σύμφωνα με τους διοργανωτές ολοκληρώνεται με την απονομή των βραβείων στις 16 Ιανουαρίου 2016.
Φίλοι και συγγενείς συμμετεχόντων είναι ευπρόσδεκτοι όπως μας ενημερώνουν σ' αυτήν την εκδήλωση.



ΚΑΛΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ (σε όλα τα επίπεδα) ΧΡΟΝΙΑ  σε όλες και όλους, για μια φορά ακόμη.

16 σχόλια:

  1. Πηνελόπη μου πολύ νόστιμα ξεκινάς τη νέα χρονιά! Να σου πω, μετά από τόση κρεατοφαγία, ό,τι πρέπει είναι τα θαλασσινά!
    Καλή χρονιά σου εύχομαι, με υγεία και χαρές! Εκτός απροόπτου θα τα πούμε και από κοντά στις 16!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Χρύσα μου.
      Αντεύχομαι και σ' εσάς τα καλύτερα (και σ' εσένα ιδιαιτέρως ανάρρωση γρήγορη και χωρίς άλλα απρόοπτα).
      Ελπίζω όντως να τα πούμε κι' από κοντά!

      Διαγραφή
  2. Πηνελόπη, καλή και δημιουργική χρονιά!
    Θα τα πούμε λογικά στις 16/01!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλέ μου Άρη.
      Θεού Θέλοντος, θα τα πούμε κι' από κοντά στις 16 του Γενάρη.
      Καλή συνέχεια σε όλα.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία τα θράψαλα, ειτε στο φούρνο, είτε στο τηγάνι, είτε στα καρβουνα!
    Καλή χρονια με υγεια και πολλές όμορφες στιγμές!
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες Αριάδνη. Ωραίο φαγητό τα θράψαλα, σχεδόν για όλους!
      Καλή Χρονιά και σ' εσένα με ότι πιο όμορφο.

      Διαγραφή
  4. Ωραίο φαγητό!!!
    Καλή Χρονιά!!
    Θα τα πούμε στις 16!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Χρονιά Πέπη μου.
      Θα είναι ωραία, να του πούμε διά ζώσης, μετά από τόσες φορές που τα έχουμε πει ιντερνετικά (καθώς τόσα χρόνια δεν το έχουμε καταφέρει...)!

      Διαγραφή
  5. Πολύ αγαπημένο φαγητό μας και πολύ ωραία μαγειρεμένα από σένα!!
    Καλή Χρονιά Πηνελόπη με υγεία, δημιουργία, ευτυχία, επιτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μάχη μου.
      Προσπάθεια έγινε, για να το κάνουμε πιο ελκυστικό και για τους μη "ψαροφάγους" :-))

      Καλή Χρονιά και σ' εσένα εύχομαι ολόψυχα.

      Διαγραφή
  6. Πηνελόπη μου Καλή Χρονιά, με υγεία, χαμόγελα και νόστιμες μαγειρικές (που είναι η ειδικότητά σου!!!). Ο,τι πρέπει είναι το φαγάκι σου για την εποχή, ελαφρύ και νόστιμο, ιδιαίτερα αποτοξινωτικό μετά τις βαριές γεύσεις που γευτήκαμε λόγω εορτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αποτοξίνωση ήταν φυσικά κι' εμένα ο σκόπος Αμαλία μου, συν το ότι τόσο κρέας εγώ προσωπικά δεν το "μπορώ" ακόμη και να το μαγειρεύω :-))

      Καλή Χρονιά κι' σ' εσάς εύχομαι με ότι καλύτερο για τα όνειρα και τις προσδοκίες σας (ειδικά της μικρής κυρίας...).

      Διαγραφή
  7. Νόστιμο και πολύ λαχταριστό πιάτο Πηνελόπη μου! Καλή Χρονιά, με υγεία και χαρά, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Χαρά.
      Να έχετε κι' εσείς μια πολύ όμορφη χρονιά, εκεί στα μακρινά τα μέρη.
      Να είστε γεροί και δυνατοί πάνω απ' όλα.

      Διαγραφή
  8. Καλή χρονιά Πηνελόπη μου, με υγεία και χαμόγελα!
    Πόσο ωραίο φαγητό, όλο αρώματα!!
    Τα λέμε από κοντά σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αγγελική μου, Καλή και Όμορφή Χρονιά και σ' εσένα.
      Φαγητό, σχεδόν για όλα τα γούστα (ελπίζω πάντα βλέπεις... να κάνω κάποιον φάει και κάτι διαφορετικό).
      Θέλω να πιστεύω ότι θα τα πούμε κι' από κοντά στις 16.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή