12.1.16

Τάρτα...με στιφάδο κάστανων & μανιταριών

Μερικά κάστανα, που ήταν αρκετά όπως φάνηκε τελικά...στάθηκαν αφορμή για να δοκιμάσω για μια ακόμη φορά το στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια που είναι εξαιρετικό και πολλά φιλικά blogs (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ...) το έχουν μαγειρέψει.
Το βάλαμε πάνω σε μακριά λαζάνια με αρκετό τριμμένο κεφαλοτύρι και ήταν (για μένα προσωπικά) εξαιρετικό.
 Όμως περίσσεψε κάτι περισσότερο από μια πολύ καλή μερίδα και ομολογώ πως δεν θέλησα να πάει χαμένο...
Και όταν η υποφαινόμενη κάνει τέτοιες σκέψεις εσείς να σκέφτεστε απλά... "συνδυασμός εν' όψη"!!! Και ο Θεός μαζί μας :-)).

Τάρτα με στιφάδο από κάστανα και μανιτάρια παρέα με πράσα, πράσινη πιπεριά και τυράκια


Για την ζύμη της τάρτας
350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος παγωμένο και σε μικρά κομμάτια,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
1 μεγάλο αυγό,
1/2 κουταλάκι αλάτι,
1/4 κουταλάκι ζάχαρη καστανή,
2 κουταλάκια παπαρουνόσπορο.


Για την γέμιση
2 μέτρια πράσα ψιλοκομμένα,
1 πιπεριά (όχι πολύ μεγάλη) πράσινη επίσης κομμένη,
2 φλιτζάνια από στιφάδο κάστανου με μανιτάρια (όποια ενδεχομένως συνταγή σας αρέσει πιο πολύ) μόνο που εγώ την έκανα με κανονικά κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε μισοφέγγαρα,
250 γραμ. κασέρι ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη (ρεντέ)
100 γραμ. edam επίσης ψιλοκομμένο,
2 μέτρια αυγά,
1/2 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
λίγο ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα).


Αρχικά  ανακάτεψα όλα τα υλικά μου για την ζύμη, εκτός από το ελαιόλαδο, μέσα σε βαθύ μπολ δουλεύοντας με το χέρι και προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να πω για μια ακόμη φορά, ότι με το ελαιόλαδο μπορείτε να κάνετε μια πολύ ωραία βάση τάρτας (κυρίως αλμυρής) χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε για όλη την απαιτούμενη ποσότητα λιπαρής ουσίας αποκλειστικά βούτυρο. Και δίνει μια πραγματικά πολύ ωραία γεύση στη ζύμη.

Μόλις ήταν έτοιμη λοιπόν έτοιμη η ζύμη μου, την άφησα για μια ώρα στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.


Στη συνέχεια καθάρισα και έπλυνα τα πράσα και την πιπεριά.
Τα έκοψα και τα σοτάρισα με λίγο ελαιόλαδο παρέα με τον αποξηραμένο δυόσμο.
Στο ζεστό μείγμα άδειασα κατόπιν και το στιφάδο κάστανων-μανιταριών και ανακάτεψα ώστε να ενωθούν καλά αυτά τα υλικά.
Τελευταία στο μείγμα μπήκαν τα τριμμένα τυριά και τ' αυγά ελαφρώς  χτυπημένα.
Ένα καλό ανακάτεμα ακόμη και η γέμιση μου ήταν έτοιμη.


Πάνω σ' ένα κομμάτι από χαρτί ψησίματος (λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος της ταρτιέρας μου) άνοιξα την ζύμη με τα δάχτυλα (ή μικρό πλάστη αν θέλετε) σε όσο το δυνατόν πιο στρογγυλό μέγεθος.


Μετέφερα μαζί με το χαρτί ψησίματος, στην ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα μου, διόρθωσα σε σχήμα, έκοψα με το μαχαίρι του χαρτί που περίσσευε στα πλαϊνά και έστρωσα στην επιφάνεια ομοιόμορφα όλη την γέμιση.


Έψησα την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 40 περίπου λεπτά με αέρα (πάντα ανάλογα με το φούρνο και τον τρόπο που εσείς ψήνετε παρόμοια φαγητά).


Την άφησα να σταθεί για 10 λεπτά και να πέσει η θερμοκρασία της και έτοιμη για σερβίρισμα. Εξαιρετική συνοδεία, ένα ποτήρι αρωματικό λευκό ή ροζέ κρασί, αλλά και μια ωραία μπύρα σε κατάλληλη θερμοκρασία.


Συμπέρασμα...πάντα υπάρχει τρόπος να αξιοποιήσετε υλικά που έχουν μείνει και να τα "μεταμορφώσετε" σε κάτι διαφορετικό, με λίγη θετική (και πρακτική) σκέψη! Θα εκπλαγείτε με την γεύση που θα σας προσφέρουν.
Καλή σας απόλαυση, αν αποφασίσετε να την φτιάξετε.

18 σχόλια:

  1. Τώρα να σου πω την αλήθεια Πηνελόπη,δύσκολα θα περίσσευε στο σπίτι μου κάτι,...οτιδήποτε,...που θα περιείχε κάστανα.Ο απλούστατος λόγος ειναι ,διότι δεν θα το επέτρεπα εγώ.
    Όπως κατάλαβες ,λατρεύω τον χειμωνιάτικο αυτον καρπό με την θεσπέσια μεστή και βουνίσια γεύση του!
    Η αυτούσια πρόταση του στιφάδου με τα κάστανα ,ως υλικό αντικατάστασης του κρέατος, με είχε συνεπάρει και φυσικά την γευτήκαμε επανειλλημένα!
    Η προέκταση της πρότασης ,που περιλαμβάνει εξίσου αγαπημένα υλικά στην αγκαλιά μιας τρφτής ζύμης,μόνο δελεαστική μπορεί να ειναι!
    Η ανακύκλωση των υλικών,όπως πολύ σοφά και εμπνευσμένα έπραξες στην παραπάνω συνταγή,με βρίσκει όχι μόνο απόλυτα σύμφωνη ,αλλά και ανυπόμονη για την πρώτη δοκιμή!
    Εξαιρετική ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Φωτεινή μου.
      Καθυστερημένη απάντηση ... αλλά η τεχνολογία δεν ήταν υπέρ μας, το τελευταίο 10ήμερο!
      Να την δοκιμάσεις λοιπόν τούτη τη συνταγή, καθώς τα κάστανα είναι η αδυναμία σου. Νομίζω πως θα βρεις εξαιρετικό το αποτέλεσμα καθώς και ανέλπιστο.
      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Πω πω ωραιο που θα ειναι ... καστανα και μανιταρια, τα αγαπω!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις κιόλας Dear Beauty, έχω την αίσθηση ότι θα σε ξαφνιάσει πάρα πολύ ευχάριστα.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ πολύ για την αναφορά!
    Τα κάστανα στιφάδο τα λατρεύω! Η ιδέα σου για τάρτα το πάει σε άλλο επίπεδο, σε συνδυασμό και με το πράσο που όλα τα νοστιμίζει ;) Θα το δοκιμάσω σίγουρα!

    Πηνελόπη, τα λέμε το Σάββατο! Καλή Επιτυχία !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ Άρη μου.
      Χάρηκα που τα είπαμε τελικά από κι' από κοντά!
      Τώρα έχω πια ακόμη καλύτερη αίσθηση για τον blogger που μας εκπλήσσει τόσο ευχάριστα κάθε φορά.
      Καλή συνέχεια σε όλα σου εύχομαι ολόψυχα.

      Όσο για την ταρτούλα, αν την δοκιμάσεις θα περιμένω εντυπώσεις...

      Διαγραφή
  4. Τις αγαπάμε πολύ της συνταγές ανακύκλωσής σου, το ξέρεις αυτό!
    Εγώ ειδικά, όταν ξεκινάει ο τίτλος με τη λέξη "τάρτα", δε θέλω και πολλά πολλά για να μπω στον πειρασμό! Εξαιρετική η τάρτα σου λοιπόν Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε λίγο θα "κατοχυρώνω" και πατέντες ανακύκλωσης φαγητών Χρύσα μου :-)))
      Δοκίμασε και περιμένω να μάθω αν τελικά είχα δίκιο ή όχι για την επιλογή μου.
      Χαιρετισμούς πολλούς στον παγωμένο βορρά.

      Διαγραφή
  5. Εντάξει, τώρα έχω μείνει άφωνη! Δεν φτάνει που με το κάστανο έχω σχέση λατρείας, έρχεται το κρεμμύδι και η τάρτα και απογειώνεται εντελώς το σύνολο! Νομίζω πως δεν θα έχω δοκιμάσει νοστιμότερη τάρτα για τα γούστα μου, χίλια μπράβο Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Αμαλία μου.

      Λοιπόν δεν ξέρω, αν κατάφερα να σε κάνω να μείνεις άφωνη...αλλά κάνε μου την χάρη να την κάνεις την δοκιμή! Πραγματικά είναι μια τελείως διαφορετική εκδοχή αλμυρής τάρτας με τέτοια υλικά.

      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  6. Εγώ με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω το στιφάδο.
    Επίσης ενδιαφέρουσα η προσθήκη παπαρουνόσπορου στη ζύμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις κάνεις και τις δύο δοκιμές Ξανθή.

      Το στιφάδο αυτό πραγματικά αξίζει να το γευτείς, αν αγαπάς τις γεύσεις που συνδυάζει.

      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  7. Υπέροχη ιδέα.Θα δοκιμαστεί σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως ιδέα τουυ Κύρου Γρανάζ...Λίλια μου!
      Προτρέπω λοιπόν και σ' εσένα καλή μου, για τούτη τη δοκιμή :-))

      Διαγραφή
  8. Πολύ ιδιαίτερη τάρτα με πολύ αγαπημένα υλικά!
    Μου αρέσει η προσθήκη παπαρουνόσπορου και ελαιόλαδου στην ζύμη!!
    Το τελευταίο κομμάτι λαχταριστό με τέλεια εμφάνιση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου, όλα ήρθαν κι' έδεσαν άκρως αρμονικά. Πραγματικά κι' εγώ δεν περίμενα ότι η γεύση θα ήταν τόσο μα τόσο καλή.
      Όσο για το ελαιόλαδο στην ζύμη της τάρτας, νομίζω πως είναι εξαιρετική προσθήκη.
      Καλό βράδυ σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  9. Μια χαρά έγινε η τάρτα σου! Πολύ λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Μαρία μου!
      Αξίζει να την δοκιμάσετε ως συνδυασμό...

      Διαγραφή