24.1.16

Η "πράσινη" πέρκα

"Πάμε για ψάρι";
Είναι η κλασσική ερώτηση του μεγάλου άντρα του σπιτιού, όταν βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας.
Και μιλάει φυσικά, για την Κεντρική Ψαραγορά της Βαρβακείου, όπου πάντα είναι σίγουρο πως θα βρει κανείς (και μιλάμε για τους ψαροφάγους και όχι μόνον...) κάτι να τον συγκινήσει και να τον κάνει να φανταστεί ένα πιάτο νόστιμο και γεμάτο θαλασσινή αύρα.

Εγώ όμως αυτή την φορά δεν ανταποκρίθηκα, γιατί η κατάψυξη ήταν "τίγκα" από διάφορα... και είχα ήδη: καλαμάρια, σαρδελίτσα, γαλέο, μια μέτρια ροφό-σφυρίδα (την ετοιμάζω για σούπα) αλλά κι' ένα μεγάλο φύλλο από φιλέτο πέρκας.
Αυτό το τελευταίο ήταν και το τυχερό!!
Να μπει στον φούρνο, με ιδιαίτερη, μα πολύ ιδιαίτερη (σας το λέω) συνοδεία :-))

Πέρκα φιλέτο με φρέσκα σέσκουλα, πράσα και μαύρη σταφίδα


Η επονομαζόμενη "πράσινη" πέρκα για να γίνει χρειάστηκε τα ακόλουθα υλικά, ενώ μας έδωσε τέσσερεις πολύ καλές μερίδες φαγητού:
1 φιλέτο πέρκας βάρους 900-1000 γραμμαρίων,
1 κιλό καθαρισμένα και πλυμένα φρέσκα σέσκουλα,
3-4 πράσα καλά πλυμένα επίσης, το άσπρο μέρος αλλά και λίγο από το πράσινο που ήταν τρυφερό,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1,5 κουταλιά (της σούπας) μαύρη σταφίδα,
1 ντομάτα ψιλοκομμένη,
1 πορτοκάλι για τον χυμό του,
1 λεμόνι επίσης για τον χυμό του αλλά και λίγο από το ξύσμα του,
1 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
1 κουταλάκι αλάτι,
1/2 κουταλάκι κοφτό πιπέρι μαύρο,
1 κοφτό κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη.
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο.

Τα πράγματα απλά και πάρα μα πάρα πολύ εύκολα, ενώ στο σημείο αυτό πρέπει να πω, πως "στηρίχτηκα" στην παραδοσιακή συνταγή που κάνουμε στα μέρη της Πελοποννήσου για τον μπακαλιάρο σπανάκι και σταφίδες αλλά και τον μπακαλιάρο πλακί.

Ξεπαγώσα το ψάρι το πέρασα λίγο κάτω από κρύο νερό και το άφησα να στραγγίξει καλά.
Στη συνέχεια έπλυνα καλά τα σέσκουλα και τα πράσα (που είχα την τύχη να μου έρθουν φρέσκα-φρέσκα από φιλικό χωράφι).
Τα καθάρισα και τα έκοψα αφαιρώντας τα πιο σκληρά τους μέρη. Ψιλόκοψα το κρεμμύδι μου καθώς και την ντομάτα, αφαιρώντας ωστόσο την φλούδα  της.


Κατόπιν σωτάρισα τα πράσα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο παρέα με τον αποξηραμένο δυόσμο, την σκόνη κουρκουμά  και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι που μαλάκωσαν αρκετά αλλά και μοσχομύρισαν.


Σε ένα ταψί που λάδωσα προηγουμένως,  έστρωσα τη μισή ποσότητα από τα σέσκουλα μου (ωμά) και από πάνω έβαλα τη μισή ποσότητα με τα σωταρισμένα πράσα-κρεμύδι.


Πάνω στο " πράσινο στρωματάκι" ξάπλωσα το φιλέτο της πέρκας, την αλατοπιπέρωσα και γύρω-γύρω σκόρπισα τις σταφίδες και την κομμένη ντομάτα.


Την σκέπασα με το υπόλοιπο μείγμα από τα σοταρισμένα πράσα και τελείωσα με την δεύτερη στρώση από τα σέσκουλα.
Αλάτισα και πιπέρωσα εκ' νέου και τα λαχανικά. Ράντισα με φρέσκο ελαιόλαδο και έτοιμη για τον φούρνο.


Σκέπασα το ταψί μου μ' ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και έψησα στους 170 βαθμούς με αέρα, για 40 λεπτά. Κατόπιν αφαίρεσα το αλουμινόχαρτο και έψησα για άλλα 8 περίπου λεπτά. Έτοιμη.
Ένα πιάτο άκρως υγιεινό και με πολύ μα πάρα πολύ ενδιαφέροντα αρώματα!


Σας συνιστώ να το δοκιμάστε ακόμη και οι μη λάτρεις του ψαριού, καθώς το φιλέτο αυτό δεν έχει κόκκαλα, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει και την "ιδιαίτερη" μυρωδιά του ψαριού.

Καλή σας απόλαυση, αν το αποφασίσετε και καλή εβδομάδα από αύριο.

20 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι έχω κι εγώ στην κατάψυξη, θα το δοκιμάσω.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την κάνεις την δοκιμή Ξανθή μου.
      Και φυσικά θα περιμένω εντυπώσεις...

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσουν πολύ οι συνταγές που παραδίνουν στο τραπέζι τα ψάρια ζουμερά .
    Αυτά του φούρνου με λαχανικά και το λαδάκι να φαίνεται.
    Δεν συμπαθώ τόσο τα ´´ στεγνά ´´ και διαιτητικά πιάτα με ψάρια, που ψάχνουν το λαδάκι του Θεού και που μετά λίγη ώρα μοιάζουν με αποξηραμένα...
    Υπέροχη η πράσινη,οικολογική συνταγή σου Πηνελόπη μου!
    Μου άρεσε που τοποθέτησες το πράσινο χαλί των ωμών σέσκουλων και ξάπλωσες εκεί το ψάρι.
    Μου άρεσε η ποικιλία των φαινομενικά ετερόκλητων υλικών,αλλά στην ουσία, απόλυτα εναρμονισμένων για την γευστική απογείωση του πιάτου!
    Μία υπέροχη και ελαφριά πρόταση που θα δικαιολογούσε ,αν μου επιτρέπεις ,και μία φρέσκια τραγανή γωνία ψωμιού για ...βόλτες στο θεσπέσιο ζουμάκι!
    Καλή εβδομάδα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά το έθεσες Φωτεινή μου :-))
      Ζεστή φρέσκια τραγανή γωνία ψωμιού είναι το κατάλληλο "αξεσουάρ" για τούτο το ψαράκι!
      Μην σου πω και ένα κομματάκι φέτα από δίπλα (γιατί εγώ με τα ψαράκια τρώω και τυράκι...).
      Χαιρετισμούς πολλούς και θερμούς.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία πρόταση. Σε μενα δεν αρεσουν οι σταφίδες, οπότε όταν δοκιμασω τη συνταγη θα τις αποφυγω.
    Καλό ξημέρωμα!
    Καλη εβδομάδα!
    Φιλιά γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη μου, μπορείς να τις εξαιρέσει τις σταφίδες, αλλά από την άλλη θα σου έλεγα να τις δοκιμάσεις γιατί προσδίδουν μια ιδιαίτερη λεπτή και ανάλαφρη γλύκα στο φαγάκι αυτό.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, μου αρέσουν πολύ τα πράσα και οι σταφίδες, θα τη δοκιμάσω Πηνελόπη μου γιατί έχω βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου, αν καταφέρεις να κάνεις και την Ν. να δοκιμάσει, νομίζω ότι θα έχω κάνει το μεγαλύτερο κατόρθωμα της εβδομάδας μας!!!
      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός (ultrafood) και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σούπερ φαγητό ψάρι με λαχανικά στο φούρνο!!!!
    Τα πράσα θα το γλυκαίνουν υπέροχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου, ήταν από τις καλύτερες συνταγές του Γενάρη, αυτό το φαγητό. Δοκίμασε το χωρίς επιφυλάξεις.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  7. Τέλεια η πράσινη εκδοχή Πηνελόπη! Τα υλικά είναι ένα και ένα!

    Ευχές για μια όμορφη μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Άρη μου.
      Νομίζω ότι σκάρωσα μια από τις πιο υγιεινές προτάσεις των ημερών :-))
      Σου στέλνω τους χαιρετισμούς μου.

      Διαγραφή
  8. Η πέρκα είναι ωραία και την φτιάχνω κι εγώ γιατι την τρώνε πιο εύκολα τα παιδιά μου.
    και τώρα μου την θύμησες, εχω καιρό να κάνω.

    Ελαφρύ και νόστιμο πιάτο.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες Μάριον.
      Είναι ψάρι εύκολο, που "σηκώνει" και πειραματισμούς στα συνοδευτικά υλικά.
      Φιλιά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία εκδοχή για μία πράσινη πέρκα στο φούρνο συνδυάζοντας το ψάρι με λαχανικά!!
    Δείχνει πολύ λαχταριστό!!
    Καλό σου απόγευμα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πρέπει να σου πω, Μάχη μου, ότι όντως ήταν πολύ ζουμερό και γευστικό πιάτο.
      Τα έγραψε άλλωστε πάρα πολύ όμορφα η φίλη Φωτεινή πιο πάνω.
      Καλό σου βράδυ (πια από εμένα).

      Διαγραφή
  10. Ααααα, μετά απ' αυτό που είπες θα την δοκιμάσω την πέρκα γιατί με τα ψάρια και το "άρωμα" της θάλασσας έχω ένα ...θέμα!!! Να είσαι καλά Πηνελόπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω κατά νου, το "θέμα" σου Κική μου. Αλλά θέλω να σε βεβαιώσω πω με αυτή τη συνταγή θα τα πας, έτσι πιστεύω τουλάχιστον, πολύ καλά.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή