Κοντέψαμε δύο εβδομάδες χωρίς υπολογιστή και σύνδεση Internet!
Για να δούμε θα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα του νέου αποκτήματος ή θα μας πάρει χρόνο...
Για 4 άτομα, χρησιμοποίησα :
2 λεμόνια μέτρια για τον χυμό τους,
Για να δούμε θα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα του νέου αποκτήματος ή θα μας πάρει χρόνο...
Οπότε για να κερδίσω λίγο χαμένο έδαφος με ολική (ή έστω μερική επαναφορά...) σας έχω μια συνταγή που έγινε για να καλυφθούν κατ’ ουσία, όλα τα
γούστα!
Με αγαπημένα λαχανικά, ελαφρύ κοτοπουλάκι, αλλά και πολλά αρώματα.
Συνταγή που χάρη στον πιο πάνω συνδυασμό κατάφερε να ξεπεράσει τα
οποία εμπόδια (Δόξα τον καλό Θεό) που συνήθως προβάλλει η "οικιακή μου παρέα" κάθε φορά :-))
Κοτόπουλο (πανδαισία) με άρωμα θυμαριού και κόλιανδρου
Για 4 άτομα, χρησιμοποίησα :
2 λεμόνια μέτρια για τον χυμό τους,
1 μέτριο πορτοκάλι σαγκουίνι για τον χυμό του αλλά και το χρώμα του,
1 μανταρίνι μεγάλο επίσης για τον χυμό του αλλά και την γλύκα που διαθέτει,
4 μικρές πατάτες κομμένες κυδωνάτες (ή κύβους)
½ κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ,
½ πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρέ,
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2-3 κλαράκια σέλερι ψιλοκομμένο,
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου,
3 κουταλιές μουστάρδα απαλή,
1 κουταλάκι σπόρους κόλιανδρου σπασμένους με το χέρι,
1 μανταρίνι μεγάλο επίσης για τον χυμό του αλλά και την γλύκα που διαθέτει,
4 μικρές πατάτες κομμένες κυδωνάτες (ή κύβους)
½ κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ,
½ πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρέ,
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2-3 κλαράκια σέλερι ψιλοκομμένο,
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου,
3 κουταλιές μουστάρδα απαλή,
1 κουταλάκι σπόρους κόλιανδρου σπασμένους με το χέρι,
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας,
1/3 ποτηριού νερό χλιαρό.
Και τέλος, 4 μεγάλα κομμάτια από κοτόπουλο (στήθος φιλέτο και μπούτια).
Αρχικά έστυψα τα λεμόνια, το πορτοκάλι και το μανταρίνι.
Μέσα στον χυμό ανακάτεψα την μουστάρδα και το νερό.
Κατόπιν έπλυνα και καθάρισα τις πατάτες σε κύβους καθώς και τα λαχανικά μου σε
καρεδάκια και ροδέλες (πιπεριές και καρότα αντίστοιχα).
Είχα ξεπλύνει και τα κομμάτια κοτόπουλου αφήνοντας τα να
στραγγίζουν.
Σε μια βαθιά σοτέζ, έβαλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρισα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με την σκόνη σκόρδου.
Σε μια βαθιά σοτέζ, έβαλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρισα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με την σκόνη σκόρδου.
Μετά σοτάρισα όλα
τα λαχανικά και τις πατατούλες για πέντε λεπτά και τελευταία πρόσθεσα το
κομμάτια κοτόπουλου, κάνοντας σχετικό χώρο ανάμεσα στα λαχανικά και τις
πατάτες.
Περίχυσα με το μείγμα χυμών-μουστάρδας-νερού και έριξα
και τον σπασμένο κόλιανδρο παρέα με το θυμάρι.
Άφησα να μαγειρευτούν για 10 λεπτά, γύρισα με μια λαβίδα τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα στη σοτέζ και αλατό-πιπερώσα.
Άφησα να μαγειρευτούν για 10 λεπτά, γύρισα με μια λαβίδα τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα στη σοτέζ και αλατό-πιπερώσα.
Το μαγείρεμα συνεχίστηκε σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά
ακόμη μέχρι που οι πατατούλες μαγειρεύτηκαν καλά και το φαγητό έμεινε με
αρωματικά ζουμάκια του.
Απολαυστικό! Όπως είπε δε και μια «ψυχή» σκέτη
πανδαισία (εξού και η ονοματοδοσία της συνταγής).
Καλή σας απόλαυση αν το αποφασίσετε...και λίγο ζεστό ψωμάκι από δίπλα (μην το αμελήσετε) μιας και η σαλτσούλα του είναι επίσης εξαιρετική!
Όντως απολαυστικό! Τα τελευταία χρονια εκτιμώ πάρα πολύ τον κόλιανδρο και τον χρησιμοποιώ σε καθε φαγακι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑριάδνη μου, δικαίως τον "εκτιμάς" καθώς δίνει υπέροχο άρωμα σε όποιο φαγητό κι' αν προστεθεί.
ΔιαγραφήΔεν θα ξεχάσω χοιρινό με πορτοκάλι, κόλιανδρο, κρασί που γεύτηκα πριν χρόνια πολλά στην Μονεμβασιά. Από τότε το αγαπώ ιδιαιτέρως αυτό το μπαχαρικό.
Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.
Η λέξη πανδαισία τα λέει όλα γι αυτό το μυρωδάτο φαγάκι! Δίκιο έχει αυτός που το ...ονομάτισε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού "έφαγε" και ο "νονός" από τούτο το φαγάκι, Αμαλία μου... είμαι ευτυχής!!
ΔιαγραφήΞέρεις καλά τι εννοώ φυσικά :-))
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό σας Σαββατοκύριακο.
Με το κόλιανδρο πως να μην ολοκληρωθεί αυτή η πανδαισία! Τι ωραίο φαγάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΉταν το "σουξέ" της εβδομάδας, αυτό το φαγητό...
Καλό σου Σαββατοκύριακο.
Λατρεύω το κοτόπουλο όπως και αν το κάνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' εγώ το ίδιο καλή μου φίλη!
ΔιαγραφήΕίναι μακράν το καλύτερο κρέας, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα και τους πειραματισμούς μου.
Καλό βράδυ Κυριακής εύχομαι.
Πολύ αρωματικό πιάτο, με πολύχρωμα λαχανικά!!!Καλημέρα Πηνελόπη, καλό Σ/Κ, ΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Χαρά μου.
ΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς κι' από εμένα...στα μάλλον άκρως χιονισμένα μέρη σας!
Τι ωραία αρωματικά! Πρέπει να εντάξω επειγόντως το κόλιανδρο στην διατροφή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν χαρά μου που σε γνώρισα το Σάββατο από κοντά Πηνελόπη!
Να τον εντάξεις Άρη μου, καθώς είναι από τα πιο αρωματικά μπαχαρικά και ταιριάζει υπέροχα με ελαφριές γεύσεις και τα εσπεριδοειδή.
ΔιαγραφήΚι' εγώ χάρηκα πολύ. Και ελπίζω κάποια στιγμή να τα ξαναπούμε. Μέχρι τότε, συνεχίζουμε με κουτάλες και τηγάνια!!
Πω πω... 2 εβδομάδες χωρίς υπολογιστή + ίντερνετ Πηνελόπη μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσκηση για πολύ γερά νεύρα και ηρεμία. Με γεια και με χαρά το καινούριο σας απόκτημα!
Το πιάτο σου είναι στα αλήθεια πανδαισία.
Λαχανικά, κοτόπουλο, αρωματικά, πώς να μην αρέσει σε όλους πολύ;
Σε φιλώ!
Και πρέπει να πω ότι το σίριαλ "Υπολογιστής, Internet, Forthnet" συνεχίζεται ...με νέα επεισόδια, Ερμιόνη μου :-))
ΔιαγραφήΑς ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρουμε σύντομα να βρούμε και πάλι "ρυθμό" κανονικής ροής του προγράμματός μας.
Πιάτο, που ταϊσε... μικρούς και μεγάλους με μεγάλη επιτυχία, ευτυχώς!!!
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.