Σαλιγκάρι ή Σαργλί ή Σαρικόπιτα, διαλέγετε και παίρνετε.
Εμείς πάντως το ονομάσαμε μεγάλο σαλιγκάρι γιατί : έτσι μοιάζει βρε μαμά!
Εμείς πάντως το ονομάσαμε μεγάλο σαλιγκάρι γιατί : έτσι μοιάζει βρε μαμά!
Λίγο διαφορετικό στη γεύση από τα κλασσικά και με άρωμα που
πραγματικά δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, εκτός και δεν τρώει τους ξηρούς καρπούς.
Το πιο πάνω εικονιζόμενο σαλιγκάρι κατασκευάστηκε σε μέτριο στρογγυλό
ταψί φούρνου από:
400 γραμ. φύλλο κρούστας για πίτες,
300 γραμ. αμύγδαλο ανάλατο, από το οποίο η μισή ποσότητα
καβουρδίστηκε και η άλλη μισή έμεινε άψητη.
100 γραμ. σουσάμι,
6-7 σταγόνες εσάνς πικραμύδαλο,
½ ποτηράκι του κρασιού ανθόνερο,
4 κουταλιές της σούπας μέλι.
Βούτυρο (ή μαργαρίνη) για το άλειμμα των φύλλων.
400 γραμ. μέλι για το σιρόπιασμα και λίγο έξτρα σουσάμι για
πασπάλισμα επίσης.
Καβουρδίζετε αρχικά την μισή ποσότητα του αμύγδαλου μέσα σε
αντικολλητικό τηγάνι ή κάτω από το γκριλ του φούρνου σας, με προσοχή να μην αρπάζει.
Αλέθετε όλη την ποσότητα του αμυγδάλου με την βοήθεια του multi, αλλά προσοχή να μην σας
γίνει σκόνη. Να κρατάει «λίγο» σε μέγεθος.
Ανακατεύετε σε μπολ το αλεσμένο αμύγδαλο, με το σουσάμι, το
εσάνς πικραμύγδαλου, το ανθόνερο και το μέλι ώστε να ενωθούν καλά.
Βουτυρώνετε το ταψί σας (καλό είναι να μη έχει χοντρό πάτο
για να ψηθεί καλά το γλυκό) και αρχίζετε με τα φύλλα. Κάθε φύλλο το βουτυρώνετε
με την βοήθεια ενός πινέλου αφού προηγουμένως το έχετε διπλώσει κατά πλάτος κατά
το 1/3. Πάνω σε αυτό το «διπλό» κομμάτι φύλλου απλώνετε γέμιση αμυγδάλου κατά
πλάτος και τυλίγετε σε ρολάκι, κλείνοντας και τις άκρες προς τα μέσα (όπως κάνουμε
με τα μπουρεκάκια) τα ρολάκια τα ξεκινάτε από το έξω μέρος του ταψιού προς τα μέσα,
δημιουργώντας την σπείρα του σαλιγκαριού.
Όταν τελειώσετε με όλα τα φύλλα και τη γέμιση. Αλείφετε με
το βούτυρο που σας έχει μείνει πασπαλίζετε την επιφάνεια με 2 κουταλάκια περίπου
σουσάμι, τον χαράσσετε με κοφτερό μαχαίρι σε 3-4 κομμάτια κάθε ρολό και ψήνετε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.
Όπως θα βγει ζεστό το σαλιγκάρι σας από τον φούρνο το περιχύνετε
με το μέλι!
Αφήνετε να «πιεί» το μέλι με την ησυχία του και σε δύο ωρίτσες
είστε έτοιμοι να το απολαύσετε, αφού έχει κρυώσει καλά κι έχει σιροπιαστεί
αξιοπρεπώς!
Καλό Σαββατοκύριακο και καλό Μήνα εύχομαι. Και μακάρι να "γλυκαθούν"κάπως οι μέρες όλων μας.
Καλό Σαββατοκύριακο και καλό Μήνα εύχομαι. Και μακάρι να "γλυκαθούν"κάπως οι μέρες όλων μας.
Απίθανο φαίνεται!!! Αχ, να είχα ένα μικρό κομματάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά είναι! Τέτοια σαλιγκάρια τα τρώω ευχαρίστως! Τι έφτιαξες πάλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό & γλυκό μήνα! :)
Bάζω τους χοχλιούς......βάζετε τον σαλίγκαρο με τα σιρόπια????? Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτά τα σαλιγκάρια μ αρέσουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία κόπιασε...έχουμε (έτσι πιστεύω τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή μου στο σπίτι) ακόμη :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκοτεινούλα, είχα φύλλο διαθέσιμο από τυρόπιτα και την επόμενη μέρα σκέφτηκα να κάνω κάτι στα γρήγορα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκάναμε κόσμο και κοσμάκη!
Καλό μήνα και σε σένα καλή μου.
Αμ, οι δικοί μου Λίλα μου δεν θα τους φάνε τους χοχλιούς γι' αυτό μην τους το πεις καθόλου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς και σε εσάς.
Α! Είσαι και εσύ του σωματείου των γλυκών σαλιγκαριών, αγαπητή μου
ΑπάντησηΔιαγραφήPepi ;-))
Χαίρομαι ιδιαίτερα. Καλό ΣΚ σου εύχομαι!
Πηνελόπη μου τέλειο!!!!Μπορώ να σερβιριστώ φαντάζομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
καλό μήνααααααααααα...
ΑπάντησηΔιαγραφήγλυκό σαν τον σαλίγκαρό σου...
έτσι και το δει ο Λύκος κάηκα...θα με βάλει να του το φτιάξω επί τόπου...
φιλιά πολλά...-:))
Απαπαπα πρωινιάτικος ταμπλάς μου ήρθε βρε Πηνελόπη!!! Τι είναι τούτο με μια μπαλίτσα παγωτάκι βανίλια και βρίσκομαι στον παράδεισο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ αγαπημένη μου!
Τι νόστιμο σιροπιαστό "Σαλιγκάρι"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞηροί καρποί, μέλι και καλό σιρόπιασμα αποκλείεται να μην είναι μέσα στις γευστικές μου προτιμήσεις.
Ααααχ! Η γλυκιά ελαφρότητα του Σαραγλιού.:)
Να είστε καλά, καλό Σ/Κ!
Ζ.
Έτσι που λαμποκοπάει στη φωτογραφία...αχ και βαχ...Καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία νοσταλγικά αρώματα και γεύσεις με έκανες να θυμηθώ καλή μου, Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πρώτα το όνομα του γλυκού που με πάει πίσω στην παιδική μου ηλικία! Κι εκείνα "να πιάνει στο δόντι" που λέγαμε ή το ταψί "να μην έχει χονδρό πάτω" ήταν χρήσιμες πληροφορίες δοκιμασμένες και βγαλμένες από μακροχρόνια πείρα!
Είδα και το ροδοψημένο αποτέλεσμα του δικού σου γλυκού που με αποτελείωσε, ομολογώ όχι "αξιοπρεπώς'! Αιτώ σε κομματάκι, για να θυμηθώ την παλιά μου τέχνη!!!
Πολλές καλησπέρες και καλό μήνα!
Καλό μήνα Πηνελόπη! Υπέροχο το γλυκάκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩ, ρε μάνα μου, μάνα μου, γλύκες και σορόπια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα σαλιγκάρι και τρόμαξα, αλλά μετά είδα ότι είναι το αγαπημένο μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία μας γλύκανες Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού σου τρώνε τα σιροπιαστά, έστω και σε σαλιγκαρένια μορφή, είσαι τυχερή!!
Φιλιά.
Ειδική και στα "του ταψιού" Πηνελόπη! Δεν ξεχνώ τον αριστοτεχνικό μπακλαβά σου. ϊσως ο καλύτερος του διαδικτύου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μηνα και καλό ΣΚ!
c'est réussi et bien tentant, j'adore
ΑπάντησηΔιαγραφήbonne journée
Πηνελόπη μου σου έγινε υπέροχο αν κι εγώ ακόμη δεν μπορώ να φάω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως σε μια-δυο μέρες θα ήθελα να έχω ένα κομματάκι.... Καλή Κυριακή φιλενάδα!
Μιαμ μιαμ!! Μπράβο στην μαγείρισσα!! Νοστιμότατο φαίνεται!! Καλό βράδυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο δύσκολο να το αφήσεις δυο ώρες στην ησυχία του...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια γλυκά
Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά σερβιρίζεσαι χωρίς καν να ρωτάς ... και δεύτερο και τρίτο κομμάτι, γιατί ένα μόνον δεν είναι αρκετό!
Καλό μήνα και σε εσάς Spirtokoyto μου. Άστον μωρέ να το δει και δεν είναι δύσκολο να φτιαχτεί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράδεισος με λίγους βαθμούς δυσκολίας και αρκετά υγιεινός Eri μου. Οπότε μάλλον έχει πολλές προοπτικές άμα θέλεις να τον φτιάξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλημέρες καλή μου.
Τα γούστα μας σαφώς και ταιριάζουν Ζαμπία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκαίνει και χαρίζει αρώματα χωρίς πολύ προσπάθεια.
Καλημέρες και καλή υπόλοιπη εβδομάδα να έχετε κι' εσείς.
Μην ακούς που λένε Σοφία μου, ότι: ότι λάμπει δεν είναι χρυσός! Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πραγματικά χρυσός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες καλή μου.
Ελένη μου καλή με τα χρόνια...βγαίνουν στην επιφάνεια τα ακούσματα και οι συμβουλές που άκουγα στις κουζίνες των γιαγιάδων και την μάνας μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς η "ωριμότητα" σε οδηγεί με σταθερά βήματα στις μνήμες του παρελθόντος. Αυτός είναι άλλωστε και ο "θησαυρός" της.
Κομματάκι να πάρεις και όχι μόνον ένα!
Καλή συνέχεια στην εβδομάδα σας εύχομαι.
Ευχαριστώ σε καλή μου Έφη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντεύχομαι και σε εσάς, έστω και λίγο καθυστερημένα :-)
Καλά αποτελέσματα με τις εξετάσεις σας.
Παραπλάνηση "αρχής" Κική μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σιροπιαστά έχουν μεγάλη πέραση στο σπίτι μας Στέλλα μου. Ειδικά εκείνα τα τουλουμπάκια ή τα μικρά κουρκουμπίνια δεν προλαβαίνουν την ημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε Βαγγελιώ μου σ' ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοκκίνησα.
Κάνω ότι μπορώ, μιας και αυτά τα γλυκά αρέσουν σε εμάς όλους και είναι και πιο υγιεινά, ειδικά όταν γίνονται με μέλι και καλούς ξηρούς καρπούς.
Καλό υπόλοιπο στην εβδομάδα σας εύχομαι.
Ε, Μαρθούλα να κάνουμε κάτι πιο "ανατολίτικο" και για σας εκεί τους πιο μακρινούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήBonne journée mon amie Fimère, gâteau beaucoup gustatif!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις "απακατασταθεί" το πρόβλημα Κική μου, θα σε κεράσω :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα (με μια μέρα μείον) εύχομαι.
Ευχαριστώ σε για τα "μπράβο" Taelia, ευχαριστώ σε πολύ :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήManousina μου τι θέλεις τις δύο ωρίτσες του! Τις θέλει για να γίνει όπως πραγματικά πρέπει. Οπότε θα κάνετε την σχετική υπομονή και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
MUY HERMOSA ME HA ENCANTADO MUY BIEN ELABORADA ,ME ENCANTARÍA TENER UN TROZO PARA MI TE,ABRAZOS Y ABRAZOS.
ΑπάντησηΔιαγραφήGracias Rosita por le comentarios :-))
ΑπάντησηΔιαγραφή