Μελιτζάνες από τις γλάστρες μας!!!
Φέτος στην ταράτσα ο κύρης του σπιτιού φύτεψε: πιπεριές (επιτέλους όχι καυτερές - δύο χρονιές στη σειρά μόνον καυτερές από λάθος του φυτωρίου είχαμε....), μελιτζανιές, ντοματιές Σαντορίνης, δυόσμο (έχει προκόψει όσο δεν παίρνει τούτο το μυριστικό) και έχουμε και μια φραουλιά (από τα προηγούμενα χρόνια ακόμη) με μυρωδάτους καρπούς αν και μικρούς.
Η συγκομιδή άρχισε...
Και οι πρώτες μελιτζάνες γίνανε με κοτοπουλάκι.
Απλά πράγματα, νόστιμα, εύκολα και γρήγορα.
Αυτό που είχε σημασία, ήταν η χαρά που έκανε ο "περιβολάρης" για την συγκομιδή!
Γιατί φυσικά είναι αλλιώς να φυτεύεις τα κηπευτικά σου στο χώμα και στο χωράφι σου ... κι' άλλο να τα βάζεις μέσα σε γλάστρες πάνω σε μια ταράτσα της πόλης!
Χρειάζεστε λοιπόν, ένα μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες. Διαφορετικά κομμένα κομμάτια κοτόπουλο από τα μέρη που εσείς προτιμάτε.
3-4 μελιτζάνες,
2 φρέσκιες ντομάτες,
1 μέτριο κρεμμύδι,
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, 4-5 κόκκους μπαχάρι, λίγο αποξηραμένο δυόσμο και ένα ξύλο κανέλλας.
Λίγο νεράκι ή ζωμό κοτόπουλου.
Πλένετε και καθαρίζετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε για μισή με μια ώρα σε αλατόνερο να ξεπικρίσουν.
Όση ώρα αυτές περιμένουν, προχωράτε στα επόμενα βήματα.
Πλένετε και κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες.
Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι.
Πλένετε, καθαρίζετε από την φλούδα και τους πολλούς σπόρους τις ντομάτες. Τις ψιλοκόβετε επίσης.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά, προκειμένου να σοτάρετε το κοτόπουλο. Όταν πάρει χρώμα το βγάζετε και το τοποθετείτε σ' ένα μπολ ή πυρέξ.
Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες αλλά ολόκληρες. Μόλις το κρεμμύδι πάρει χρώμα, αφαιρείτε τελείως το σκόρδο από την κατσαρόλα.
Γυρίζετε το κοτόπουλο. Προσθέτετε την ντομάτα ρίχνετε και τα μπαχαρικά, το αλάτι και το κρασί και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση για 5-6 λεπτά. Εκεί θα προσθέσετε και τις κομμένες μελιτζάνες αφού προηγουμένως τις ξεπλύνετε από το αλατόνερο.
Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 3/4 της ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Δεν πολυανακατεύετε για να μην λιώσουν οι μελιτζάνες, απλώς κουνάτε ελαφρώς την κατσαρόλα σας.
Ενώ αν δείτε ότι χρειάζεται το φαγητό σας υγρό προσθέτετε λίγο νεράκι (ζεστό κατά προτίμηση) ή ζωμό κοτόπουλου αν έχετε.
Νόστιμο, εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του φαγητό.
Συνοδεύεστε με ωραία βαρελίσια (σας παρακαλώ πολύ) φέτα και ψωμάκι, με την ελπίδα ότι θα σας αρέσει. Στο σημείο αυτό, να σας πω ότι το φαγάκι μετά από το πρώτο 15 λεπτο μαγειρέματος, δηλαδή σοτάρισμα κοτόπουλου και προετοιμασία σάλτσας και μελιτζάνας, μπορείτε να το βάλετε στον φούρνο σε γάστρα ή βαθύ πυρέξ για να ψηθεί. Εσείς επιλέγετε το τι σας αρέσει περισσότερο.
Φέτος στην ταράτσα ο κύρης του σπιτιού φύτεψε: πιπεριές (επιτέλους όχι καυτερές - δύο χρονιές στη σειρά μόνον καυτερές από λάθος του φυτωρίου είχαμε....), μελιτζανιές, ντοματιές Σαντορίνης, δυόσμο (έχει προκόψει όσο δεν παίρνει τούτο το μυριστικό) και έχουμε και μια φραουλιά (από τα προηγούμενα χρόνια ακόμη) με μυρωδάτους καρπούς αν και μικρούς.
Η συγκομιδή άρχισε...
Και οι πρώτες μελιτζάνες γίνανε με κοτοπουλάκι.
Απλά πράγματα, νόστιμα, εύκολα και γρήγορα.
Αυτό που είχε σημασία, ήταν η χαρά που έκανε ο "περιβολάρης" για την συγκομιδή!
Γιατί φυσικά είναι αλλιώς να φυτεύεις τα κηπευτικά σου στο χώμα και στο χωράφι σου ... κι' άλλο να τα βάζεις μέσα σε γλάστρες πάνω σε μια ταράτσα της πόλης!
Χρειάζεστε λοιπόν, ένα μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες. Διαφορετικά κομμένα κομμάτια κοτόπουλο από τα μέρη που εσείς προτιμάτε.
3-4 μελιτζάνες,
2 φρέσκιες ντομάτες,
1 μέτριο κρεμμύδι,
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, 4-5 κόκκους μπαχάρι, λίγο αποξηραμένο δυόσμο και ένα ξύλο κανέλλας.
Λίγο νεράκι ή ζωμό κοτόπουλου.
Πλένετε και καθαρίζετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε για μισή με μια ώρα σε αλατόνερο να ξεπικρίσουν.
Όση ώρα αυτές περιμένουν, προχωράτε στα επόμενα βήματα.
Πλένετε και κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες.
Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι.
Πλένετε, καθαρίζετε από την φλούδα και τους πολλούς σπόρους τις ντομάτες. Τις ψιλοκόβετε επίσης.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά, προκειμένου να σοτάρετε το κοτόπουλο. Όταν πάρει χρώμα το βγάζετε και το τοποθετείτε σ' ένα μπολ ή πυρέξ.
Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες αλλά ολόκληρες. Μόλις το κρεμμύδι πάρει χρώμα, αφαιρείτε τελείως το σκόρδο από την κατσαρόλα.
Γυρίζετε το κοτόπουλο. Προσθέτετε την ντομάτα ρίχνετε και τα μπαχαρικά, το αλάτι και το κρασί και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση για 5-6 λεπτά. Εκεί θα προσθέσετε και τις κομμένες μελιτζάνες αφού προηγουμένως τις ξεπλύνετε από το αλατόνερο.
Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 3/4 της ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Δεν πολυανακατεύετε για να μην λιώσουν οι μελιτζάνες, απλώς κουνάτε ελαφρώς την κατσαρόλα σας.
Ενώ αν δείτε ότι χρειάζεται το φαγητό σας υγρό προσθέτετε λίγο νεράκι (ζεστό κατά προτίμηση) ή ζωμό κοτόπουλου αν έχετε.
Νόστιμο, εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του φαγητό.
Συνοδεύεστε με ωραία βαρελίσια (σας παρακαλώ πολύ) φέτα και ψωμάκι, με την ελπίδα ότι θα σας αρέσει. Στο σημείο αυτό, να σας πω ότι το φαγάκι μετά από το πρώτο 15 λεπτο μαγειρέματος, δηλαδή σοτάρισμα κοτόπουλου και προετοιμασία σάλτσας και μελιτζάνας, μπορείτε να το βάλετε στον φούρνο σε γάστρα ή βαθύ πυρέξ για να ψηθεί. Εσείς επιλέγετε το τι σας αρέσει περισσότερο.
Τι ωραίο και καλοκαιρινό φαγάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με σπιτικές μελιτζάνες, ακόμα καλύτερο!
Φιλιά Πηνελόπη μου!
Φαγακι???
ΔιαγραφήΤι τυχερός περιβολάρης, προσπάθησα με ντομάτες πέρσι αλλά με τίποτα. Φαίνεται ότι η γειτονιά σας ευνοεί τους μπαξέδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλεγα χτες και στη Βαγγελιώ ότι κρέας με μελιτζάνες δεν έχω φτιάξει ποτέ αν και ήταν αγαπημένα της μάνας.
Καλό απόγευμα.
Δροσερό φαγητό, καλοκαιρινό και πολύ νόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Νοστιμότατο φαίνεται!!!! Καλή σοδειά να έχει το σπιτικό σας! χιχι! Καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο φαγητό μας μαγείρεψες Πηνελόπη μου. Μπράβο και για τη σοδειά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ, καλό βράδυ!
ρε παιδιά επειδη είμαι κ λιγάκι ασχέτου, τι μελιτζάνες να βαλω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατο! Ποτέ δεν είχα σκεφτεί το συνδυασμό μελιτζάνας και κοτόπουλου! Πολύ καλή ιδέα!!!!! Σ ευχαριστώ δημιουργική Πηνελόπη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία η συγκομιδή από τις γλάστρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με την Ξανθή πως η γειτονιάς σας έχει άλλο κλίμα :)
Εμένα ο δυόσμος χαλάει.. ουτε κλαράκι δεν έχει..
Παντως το φαγάκι αυτό πολύ ωραίο με το κοτόπουλο. Κι άμα είναι σπιτικές οι μελιτζάνες άλλη νοστιμιά
Φιλιά
Πολύ ωραίο Πηνελόπη μου, απλό και εύκολο! τέλειος και ο μπαξές σε γλαστράκια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Αυτό θα πει δημιουργικότητα ... μπράβο στον κύρη σας Πηνελόπη μας... και μπράβο σε σένα που τις αξιοποίησες τόσο τέλεια!!! Νοστιμότατο πιάτο!!! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ερμιόνη μου, σ' ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαγάκι με αυτοσχεδιασμό για να αξιοποιήσουμε και τα διαθέσιμα υλικά :-)))
Καλημέρα Ξανθή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες το βραδάκι που κάναμε περίπατο στην γειτονιά μας για να πάμε μέχρι την εκκλησία που γιόρταζε, είδαμε πολλά παξεδάκια σε αυλές και κηπάκια!
Φαίνεται πως πραγματικά ο κόσμος το παλεύει και τελικά μάλλον ευδωκιμούν.
Εμείς στην ταράτσα μας έχουμε αέρα και ήλιο και κάνουμε μόνον τα πολύ απλά και βασικά...που να είχαμε και χρόνο για να την φτιάχναμε :-)))
Είναι ωραίες οι μελιτζάνες με το κρέας αλλά και με το κοτόπουλο εξίσου.
Έτσι ακριβώς Δημητρά μου. Και καθώς είχαμε "πρώτη ύλη" την αξιοποιήσαμε όσο καλύτερα γινόταν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό ΣΚ σου εύχομαι.
Και φαίνεται και είναι Τaelia μου, για όσους τουλάχιστον αρέσκονται στη μελιτζάνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον "ταρατσάτο" μπαξέ...κρατούμε ελπίδα :-))
Αυτές που λέμε "τσακώνικες" Θάνο κάνουν την δουλειά που λέμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Σ' ευχαριστώ Αγγελική μου, αλλά για μένα είναι κάπως κλασσικό φαγητό. Το έκανα συχνά η γιαγιά μου, από την πλευρά της μάνας μου, θεωρώντας πιο ελαφρύ το κοτόπουλο (από το μοσχάρι) για το καλοκαίρι. Όπως και τις μπάμπιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Κάλημέρα καλή μου Marion.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο "μυστικό" για τον δυόσμο και τη μέντα είναι καλό πότισμο, ήλιος και να κόβεις πολύ συχνά και πριν "λουλουδιάσει". Έτσι ξαναγίνεται και πυκνόνει πολύ.
Εύκολο και γρήγορα Eri μου, μιας και ο χρόνος (αλλά και πολλές άλλες εργασίες) μας πιέζουν. Ο μπαξές μας είναι σε μεγάλες γλάστρες και ζαρντινιέρες για να τους δώσουμε όσο χώρο χρειάζονται. Ο δυόσμος για να φανταστείς είναι μέσα σ' ένα παλιό βαρέλι που έχει κοπεί κατά πλάτος και είναι στηριγμένο σε σιδερένια πόδια, παρέα με τη φραουλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες από μένα και καλό ΣΚ.
Καλημέρα Κική μου...τον εξασκώ για αγρότη (και όχι μόνον πτηνοτρόφο) εκεί κατά τη σύνταξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού του άρεσε να ασχοληθεί με αυτό, είχει όλο το ελεύθερο από μένα, ενώ
εγώ απλώς αξιοποίησα τη παραγωγή :-))
Καλό ΣΚ φίλη μου εύχομαι.
Τί ωραία που είναι να έχεις δική σου συγκομιδή. Αυτό είναι κάτι που ονειρεύομαι να κάνω κάποτε. Όταν θα έχω χρόνο και χώρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φαγάκι σου τέλειο Πηνελόπη. Αν σου πω πως νιώθω πως το μυρίζω κιόλας τί θα πεις. :)
Καλό μήνα!
Καλημέρα Μάγδα,
ΑπάντησηΔιαγραφήσυγκομιδή μικρής ποσότητας, πειραματικών εφαρμογών!
Αλλά όλα προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε.
Σου εύχομαι να τα καταφέρεις και να κάνεις σύντομα αυτό το όνειρό σου πραγματικότητα.
Όσο για το φαγάκι, τα "αρώματα" κάποιες φορές πραγματικά περνούν μέσα από τις εικόνες :-))