14.6.12

Ανάλαφρη πρόταση... για τα αγαπημένα ζυμαρικά

 Μέρες είχα να πιάσω ζυμαρικά στα χέρια μου. Τα αγαπώ πολύ, αλλά όλο κάνω κάτι για να τα αποφεύγω σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όμως ήταν ένα ωραίο πακετάκι - σκαφάκι με μεγάλα ζυμαρικά κοχύλια που μέρες τώρα με γαργαλούσε με την παρουσία του.  Στοίχειωνε την σκέψη μου!
Κι'  έτσι χθες το έβαλα μπροστά. Και να σκεφτείτε ότι μαγείρεψα μόνον το 1/3 του πακέτου, για τα 3 άτομα που είμαστε.

Τα μεγάλα ζυμαρικά σε σχήμα αχιβάδας ή σαλιγκαριού προσφέρονται για γέμισμα και μπορούν να συνδυαστούν με ωραία υλικά, ενώ ταυτόχρονα τρως μικρότερη ποσότητα ζυμαρικού - έχω τουλάχιστον αυτή την εντύπωση  :-)
Κάπως έτσι λοιπόν σκεφτόμουνα την ώρα που πρασπαθούσα να "πιάσω" με την σκέψη μου, τη γέμισή τους. Να είναι καλοκαιρινή, ελαφριά και με άρωμα.

Ανάλαφρη πρόταση για ζυμαρικά στο φούρνο


Έτσι μου προέκυψε ο συνδυασμός που θα διαβάσετε  πιο κάτω και ο οποίος είχε πραγματικά πολύ καλό αποτέλεσμα:
250 γραμ. ζυμαρικά σε μεγάλος μέγεθος αχιβάδα ή κοχύλι,
150 γραμ. φέτα,
50 γραμ. μπλε τυρί,
1 κούπα φρέσκο αρακά  (τον υπόλοιπο που τον μαγείρεψα με τα κλασσικά υλικά στην κατσαρόλα).
2 μικρά καρότα,
1 αυγό,
2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό 2%
½ κουταλάκι κοφτό πιπέρι,
1/3 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο,
1 μικρό ματσάκι άνηθο.
Λίγο ελαιόλαδο.

Για να τα φτιάξετε λοιπόν θα ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε κομμάτια, τα βράζετε μαζί με τον αρακά σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20-25 λεπτά).
Αφήνετε λίγο να κρυώσουν αφού τα ξεπλύνετε με κρύο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός και τα αλέθετε στο multi με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Σ’ ένα μπολ λιώνετε την φέτα και το μπλε τυρί, με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
Ρίχνετε μέσα στο τυρί, το γιαούρτι, το αυγό, τον πουρέ λαχανικών, τα μπαχαρικά και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Ανακατεύετε καλά να ενωθούν τα υλικά σας σε μια «εννιαία πάστα»
Με αυτήν θα γεμίσετε ένα προς ένα τα ζυμαρικά.

Σε μέτριο (προς το μικρό) πυρέξ θα βάλετε λίγο ελαιόλαδο και θα το αλείψετε καλά
Θα στρώσετε σιγά-σιγά όλη την επιφάνεια του με τα γεμισμένα ζυμαρικά. Τα υλικά που σας αναφέρω κάνουν για 3-4 μερίδες φαγητού.

Στην συνέχεια θα φτιάξετε μια ωραία σάλτσα για να ρίξετε πάνω από τα ζυμαρικά που θα το βοηθήσει να μαγειρευτούν όπως πρέπει.
Για την σάλτσα χρειάζονται:
1 κούπα φρέσκο γάλα,
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι,
1 αυγό,
¾  κούπας νερό,
3 κουταλιές λάδι,
μοσχοκάρυδο τριμμένο και τυρί ρεγκάτο τριμμένο ή κεφαλοτύρι όχι πολύ αρμυρό.

Όλα τα υλικά της σάλτσας θα χτυπηθούν σ’ ένα μπολ με την βοήθεια ενός πιρουνιού. Θα περιχύσετε με την σάλτσα και θα πασπαλίσετε την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.
Ψήνετε σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά, έχοντας κατά την διάρκεια του ψησίματος (κάπου στη μέση του χρόνου) γυρίσει μια φορά τα ζυμαρικά σας για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Μπορεί να λίγο να αδειάσουν κατά το γύρισμα, αλλά θα τα σερβίρετε παρέα με την «χυλωμένη» πλέον σάλτσα τους.
Καλή σας απόλαυση.

32 σχόλια:

  1. καλημερααααααααα..πραγματικά ανάλαφρη πρόταση...και τώρα το καλοκαιράκι είναι ό,τι πρέπει..φιλιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Πηνελόπη μου!
    Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά δεν έχω καταφέρει να τα βρω σε κανένα σούπερ μάρκετ μέχρι στιγμής... :(
    Μ' αρέσει πολύ η πρότασή σου, είναι όντως πολύ ανάλαφρη και διαφορετική!
    Έχει τα ωφέλιμα λαχανικά, μπλε τυράκι που αγαπάμε και αυτή η σαλτσούλα με το γιαουρτάκι φαίνεται πολύ δροσερή!
    Ελπίζω να καταφέρω να βρω και κοχύλες για να δοκιμάσω τη συνταγή σου!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα με εντυπωσίαζαν αυτά τα ζυμαρικά. Τα έχεις φτιάξει πολύ ωραία στη δικιά σου συνταγή και συνδυάζεις με τα υλικά που επέλεξες πολλά οφέλειμα στοιχεία. Το μπλε τυρί το αγαπώ έτσι κι αλλιώς. Για τα ζυμαρικά ούτε λόγος!! Τα λατρεύω!!

    Σε καλημερίζω Πηνελόπη μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γλείφω και τα δάχτυλά μου αλλά και το πληκτρολόγιο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τάνια μου, κάνω την ανάγκη ... φιλοτιμία...μπας και καταφέρω να ελέξω και κανένα γραμμάριο από αυτό που έχω :-)))
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ερμιόνη μου γλυκιά καλημέρα.
    Τα συγκεκριμένα τα αγόρασα απο μεγάλο, που έχει και το γάλα του πουλιού!
    Αλλά παλαιότερα είχα βρεί επίσης και σε μεγάλο Ελληνικής Αλυσίδας. Τώρα στα πιο μικρά, τοπικά μαγαζιά μάλλον δύσκολα τα πετυχαίνεις.

    Τα υλικά είναι από αυτά που εγώ προσωπικά προτιμώ πολύ και προσπαθώ και τους άνδρες να τους κάνω να τα τρώνε. Ο μικρός μου και πάλι δεν....γιατί του μύρισε ο άνηθος!!! Τα έφαγε απολύτως σκέτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Χρυσαυγή μου.
    Τα ζυμαρικά είναι Η ΛΥΣΗ για κάθε περίπτωση. Αυτά γίνονται ωραία και ως ένα ακόμη πιάτο, όταν θέλεις να τα παρουσιάσεις σε μπουφέ, και να τα γεμίσεις με ότι εσύ προτιμάς.
    Χαιρετισμούς πολλούς και από ένα φιλάκι στις κορούλες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λίλα μου, έχω ταπεράκι για σήμερα στο γραφείο! Να στο στείλω όπως είναι καλή μου...για να γλυτώσει το πληκτρολόγιο :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λαχταριστα κοχυλακια, αν ακι δεν πολυαγαπω το μπλε τυρι, νομιζω πως μπορω να το αντικαταστησω με οτιδηποτε!!
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία η γέμιση που σκέφτηκες! Αυτά τα ζυμαρικά μου αρέσουν και μένα και έχω την εντύπωση επίσης ότι μπορείς να "ξεγελαστείς" λόγω σχήματος και να φας λιγότερα.
    Είναι μάλλον λίγο χαζή η ερώτησή μου αλλά επειδή δεν το γράφεις, τα βράζουμε πρώτα φαντάζομαι, ή μήπως μαλακώνουν από τα υγρά της σάλτσας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To μπλε τυρί, σε τόσο μικρή ποσότητα, δεν θα έλεγε πως το αισθάνεσαι ιδαίτερα στην γεύση Ελπινίκη μου. Αλλά φυσικά αν δεν σου αρέσει μπορείς να το αφαιρέσεις. Θα χρειαστείς ένα ελαφρώς πικάντικο τυράκι, σε μικρή ποσότητα πάλι, για να το αντικαταστήσεις.
    Καλό απόγευμα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλώς την Σκοτεινούλα μας! Αυτό το σορμπέ με το ούζο από χθες, όλο το σκέφτομαι, αλλά μετά τα αντιβιοτικά μάλλον!

    Η ερώτησή σου έχει σαφώς απάντηση. ΔΕΝ θέλουν βράσιμο. Όπως είναι μέσα από το πακέτο για να είναι σταθερά στην διαδικασία γεμίσματός τους. Ακόμη κι' αν οι οδηγίες μπορεί να μιλάνε για βράσιμο.

    Τα υγρά της σάλτσας θα τα κάνουν να ψηθούν όπως γίνεται και με τα κανελόνια. Αρκεί να σκεπαστούν αρκετά και να τα γυρίσεις μια φορά όλα μέσα στην σάλτσα όπως ήδη γράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ βρε Πηνελόπη μας, τι μας κάνεις.Θέλω να σε προκαλέσω....φτιάξε κάτι που να μην τρώγεται μπορείς δεν μπορείς χαχαχα!!!!Που θα πάει κάτι δεν θα βρω και να σου πω ότι αυτό δεν τρώγεται;(αλλά που τέτοια τύχη)!!!! Φιλιά να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πραγματικά ανάλαφρη πρόταση!! Μπράβο για την ιδέα σου! Νοστιμότατα φαίνονται!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα συγκεκριμένα τα ψάχνω καιρό τώρα για να φτιάξω μία συγκεκριμένη συνταγή αλλά δεν μπορώ να τα βρω πουθενά. Πολύ ωραία η συνταγή σου και ανάλαφρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχη συνταγή..είμαι όμως τώρα τόσο φαγωμένη από κάτι ..ωτία που μου έφεραν που θα σκάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. όντως πολύ ωραία πρόταση και πολύ θελκτική στην όψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πηνελόπη πολύ ωραία συνταγή, μου αρέσουν όλα τα υλικά!!!!!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχη πρόταση Πηνελόπη μου!!! Ο συνδυασμός με το μπλε τυρί, το γιαουρτάκι και τα λαχανικά πολύ υγιεινός! Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έχω κάνει κάτι φαγάκια Ροδάνθη μου, που εγώ προσωπικά τα έχω κρίνει ως αποτυχία...οπότε ποτέ δεν είδαν τους προβολής δημοσιότητας!!! και έτσι δεν σου άφησα περιθώρια :-))

    Καλημέρα καλή μου. Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Merci, merci, mon amiere Fimère.
    Bonne journée a toi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου Taelia. Νομίζω πως γίνονται εύκολα και μάλλον θα αρέσουν. Δοκιμάστε εάν έχετε διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βάσω μου, όπως έγραψα στην Ερμιόνη τα βρήκα σ' ένα από τα Μεγάλα SM συγκεκριμένης αλυσίδας. Αν περνάς από το κέντρο της Αθήνας, θα τα βρείς και στο delicatessen μαγαζί της συγκεκριμένης αλυσίδας στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Είδα πως είχε, χθες το απόγευμα που μπήκα.

    Το πακέτο των 50ο γραμ. για 3 άτομα όπως εμείς, αρκεί τουλάχιστον για 2 μαγειρέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να σαι καλά βρε Αχτίδα μου. Είδα και κείνα τα κεμπαπ χθες και κάτι μου ήρθε καθώς ήταν μεσημέρι :-))
    Πολλές καλημέρες και καλό ΣΚ (γιατί όλο και θα σουρτουκέψετε, είμαι σίγουρη) σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να σαι καλό Σοφία μου.
    Ηταν όντως μια καλή συνταγή και με ωραία πραγματικά γεύση, γι' αυτό και θέλησα να την μοιραστώ μαζί σας, με ακούει και η Ροδάνθη :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα Ελένη μου, είναι υλικά που δένουν αρμονικά μαζί τους, αλλά που μάλλον δεν θα σκεφτόμασταν να τα βάλουμε σαν σάλτσα πάνω απο τα κλασσικά ζυμαρικά μας.
    Εδώ "έκατσαν" πολύ ωραία.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ευχαριστώ Κική μου. Μοιάζει ίσως λίγο τολμηρός, αρακάς με μπλέ τυρί, αλλά τελικά το όλο αποτέλεσμα ήταν πολύ αρωματικό και γευστικό.
    Καλό ΣΚ σας εύχομαι και σύντομα σε φυσιολογικούς ρυθμούς...
    Α, άντε και με κυβέρνση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μ' αρέσουν, μ' αρέσουν, μ' αρέσουν!!
    Τί άλλο να πω, πιο απλό, πιο βαθύ, πιο μεγάλο!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πόσο τα τρελαίνομαι αυτά τα ζυμαρικά δε μπορείς να φανταστείς κι όλο λέω να τα φτιάξω κι όλο το αμελώ. Να' σαι καλά που μου τα θύμισες Πηνελόπη.
    Έφτιαξες ένα υπέροχο και άκρως καλοκαιρινό πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πιο απλό,πιο βαθύ, πιο μεγάλο; Στελλίτσα σε βλέπω επιρρεασμένη από την ελληνική ποίηση :-))

    Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ καλή μου.
    Καλό Σαββατόβραδο εύχομαι και με το καλό στην Κυριακή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μάγδα μου κάνεις τόσα ωραία πράγματα. Αυτό με τα σπαράγγια το τελευταίο μοιάζει με τον απόλυτο στίχο, της Στέλλας μας, πιο πάνω.
    Να τα φτιάξεις γιατί τουλάχιστον σε μένα έμοιαζαν υπέροχα :-))
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή