6.6.12

Ο νοστιμούλης Διαμαντής…

Δεν είναι βόας. Δεν είναι κροταλίας... Είναι το φιδάκι ο Διαμαντής!
Και μάλιστα ο νοστιμούλης Διαμαντής, ο παραγεμισμένος.
Τι να κάνουμε όταν ο μάγειρας έχει κέφια (που μας λείπουν πολύ τον τελευταίο καιρό) σκαρφίζεται διάφορα για να βρίσκεται σε δουλειά και μετά τα σαλιγκάρια τα σιροπιαστά, έπιασα τα φίδια τα αφράτα και τα γεμιστά  :-) )


Τα ψωμένια φιδάκια μας, με ελαφριά ζύμη κάπως σαν μπριός έγινε με σκοπό το χαριτωμένο βραδινό μικρών και μεγάλων αλλά και για κολατσιό την επομένη.
Η ζύμη σε πρώτη δόση φτιάχτηκε στον αρτοπαρασκευαστή.
Αμέσως μετά περάσαμε στο στάδιο της σύνθεσης και του «δεύτερου ανεβάσματος» και μετά ψήσιμο στον φούρνο.

Για την ζύμη χρησιμοποίησα τα ακόλουθα υλικά (όπου μου έβγαλαν στην ουσία 3 μετρίου μεγέθους φιδάκια):
600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
330 γραμ. νερό,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι,
1,5 κουταλάκι (κανονικό) ζάχαρη,
1 κουταλάκι παπαρουνόσπορο,
1 κουταλιά σουσάμι καβουρδισμένο,
2 μέτρια αυγά,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.

Όλα τα πιο πάνω υλικά μπήκαν (με αυτή τη σειρά στον αρτοπαρασκευαστή) για να γίνει το ζύμωμα και το πρώτο φούσκωμα.
Όταν το στάδιο αυτό τελείωσε (μετά από μία ώρα και 20 λεπτά σύμφωνα με το μηχάνημα μου) προχώρησα στο γέμισμα των φιδιών μου.
Στο σημείο αυτό, να σας πω ότι η ζύμη είναι ελαφριά όπως ένα μπριος ακόμη και την επόμενη μέρα.

Για τη γέμισή μου χρειάστηκαν:
150 γραμ. φέτα τριμμένη
200 γραμ. τυρί κρέμα,
1 κουταλιά (σούπας) κέτσαπ,
1 κουταλάκι (γλυκού) πατέ μαύρης ελιάς,
½ κουταλάκι ρίγανη,
2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Ανακάτεψα καλά, ώστε να γίνουν τα υλικά μου σαν αλοιφή και ήταν έτοιμα.
Χώρισα την ζύμη σε τρία ίσα μέρη. Κάθε μέρος το άνοιξα σε μακρόστενο σχήμα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια με ελαφρώς λαδωμένα χέρια, μιας και η ζύμη μας κολλάει λίγο. 
Μ΄ ένα κουτάλι μοίρασα κατά μήκος την αλοιφή των τυριών και στα τρία μέρη ζύμης. 
Ένωσα τα κάθε μέρος σε μπαστούνι και γύρισα τις άκρες σαν «ς» τελικό και το ένα μέρος που θα αποτελούσε το κεφάλι το πάτησα λίγο με την παλάμη μου.

Μετέφερα τα μπαστούνια μου σε 2 ταψιά στρωμένα με λαδόχαρτο και την ένωση τους προς τα κάτω.
Την επιφάνεια τους την άλειψα με λίγο λάδι και νερό.
Πάνω στο κεφάλι τα μάτια έγιναν, από κόκκους μπαχάρι και το στόμα από κομματάκι κανελλόξυλο. Το σώμα στολίστηκε με λίγο έξτρα άσπρο παπαρουνόσπορο, έτσι για να έχουμε και τις φολίδες τους!
Έμειναν σε ζεστό μέρος (δηλαδή ελαφρώς ζεστό φούρνο) για μια ώρα, ώστε να "ανέβουν" και πάλι και στη συνέχεια...

... ψήθηκαν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 35 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν και αλλάζοντας τις θέσεις των ταψιών.
Τα άφησα να κρυώσουν και μετά μοιράστηκαν στα παιδάκια (μικρά και μεγάλα) για κατανάλωση!

42 σχόλια:

  1. Το γεμιστό θα το προτιμήσουμε....τι λιχούδες είμαστε, μην χάσουμε τον τίτλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είχα ποτέ φανταστεί τον Διαμαντή τόσο όμορφο και λαχταριστό!
    Μ' αρέσει η γέμιση που του έβαλες, άκρως μεσογειακή!
    Φιλιά Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχαχα!!! Μόλις είδα τον τίτλο χωρίς να δώ την συνέχεια λέω 'αμάν φίδια μαγείρεψε η Πηνελόπη'και αυτό γιατί εγω έχω ένα φιδάκι που το λέω Διαμαντή οχι κατοικίδιο απλά είναι η περίοδος που κάνει την εμφάνισή του στο κτήμα και το ονόμασα έτσι, αλλά μ΄έχει λαχταρίσει πολλές φορές το τρισάθλιο.Το ψωμάκι σου βέβαια θα το προτιμήσω περισσότερο.Φιλιά καλό μεσημέρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά,Πηνελόπη,μου άρεσαν πολύ...Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω...Θα ξετρελαθούν τα παιδιά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νοστιμότατος φαίνεται ο Διαμαντής!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεμιστά ψωμάκια Πηνελόπη μου, το καλύτερό μας.
    Η γέμιση νόστιμη και για πασάλειμμα σε φετούλα ψωμί.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλεια Πηνελόπη τα γεμιστά ψωμάκια!!! Εκτός από καλή μαγείρισσα είσαι και γητευτής φιδιών!! χαχαχαχα Καλό σου απόγευμα και καλή σου συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου θυμίζουν τα Πασχαλιάτικα κουνελάκια σου, τι ωραία αυτά τα φιδάκια και η γέμιση υπέροχη Πηνελόπη μου! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ γέλιο ο Διαμαντής αν και φαίνεται απίθανος.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωχ! τρελαίνομαι για όλα τα τέτοια είδη..θα το έτρωγα μια χαρά τώρα το απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ νόστιμος αυτός ο γεμιστός Διαμαντής, Πηνελόπη μου!
    Η ζύμη γίνεται εκτός αρτοπαρασκευαστή, διότι δεν έχω;
    Η γέμιση είναι εξαιρετική!
    Πολλές-πολλές καλησπέρες και σε αυτούς που αγαπάνε τα φιδάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηνελόπη μου πολύ ωραία, όμως θα προτιμήσω το γεμιστό υπέροχη γέμιση!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ νόστιμα ψωμάκια για μικρούς και μεγάλους, για το σχολείο ειδικά πολύ βολικά.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Διαμαντής το φιδάκι σε νόστιμες περιπέτειες!!! Λαχταριστός, λαχταριστός!!!! Καλώς σε βρήκα, να μου ανοίγεις την όρεξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχ φιλενάδα, με ξελίγωσες!!! Λαχταριστός κι όχι απλά νοστιμούλης ο Διαμαντής!!! Γεια στα χέρια σου και φαντάζομαι τα παιδάκια πόσο χάρηκαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χε χε χε, τέτοιο φίδι θα το έτρωγα ευχαρίστως κι ας μην είμαι Κινέζα ;)
    Τι σκαρφίζεσαι κάθε τόσο Πηνελόπη, εκτός από νόστιμες, οι συνταγές σου είναι και χαριτωμένες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άστα Λίλα μου...αυτός ο τίτλος θα μας "κατατρέχει" μια ζωή! Δεν αλλάζουν οι συνήθειες και επιθυμίες εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είδες Ερμιόνη μου...η φαντασία μου τα φταίει όλα!!
    Καλημέρες καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λες βρε Ροδάνθη μου, να φτάσω να μαγειρεύω και φίδια;
    Εγώ βλέπω κάτι ντοκιμαντέρ για τα "ιδιότροπα" υλικά της Κίνας και των εκεί χωρών και με πιάνει ανατριχίλα!!!
    Καλημέρες και να τον προσέχεις τον "φιδούλη" σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρες Οστριά μου, σ' ευχαριστώ πολύ.
    Εύκολα νομίζω πως μπορείς να τα κάνεις αφού το χέρι σου "πιάνει" στις ζύμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νοστιμότατος Taelia μου.
    Πήγε και την επόμενη μέρη μια χαρά για κολατσιό και χωρίς καν ζέσταμα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Στελλίτσα έχεις δίκιο. Την γέμιση μπορείς να τα κάνεις και ωραιότατο άλλειμα για το ψωμάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι να κάνω Νίκο μου;
    Τι να κάνω...μαθαίνω επαγγέλματα (!) μιας και το μέλλον δεν ξέρω που θα μας οδηγήσει.
    Μαθαίνω τέχνη μπας και βρεθώ προς Ινδία μεριά!
    Αλλιώς θα με κάνεις καλές συστάσεις, μπας και βρεθώ βοηθός-βοηθού σε καμμιά επαγγελματική κουζίνα :-)) μιας και το σημερινό μου επάγγελμα περνά δύσκολος ώρες.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Eri μου καλημέρα. Πραγματικά οι ζύμες προσφέρονται για παιχνίδι. Ειδικά αν θέλεις να κάνεις τους μικρού ιδιότροπους να φάνε κάτι λιγάκι διαφορετικό.
    Εμένα το "σκέφτηκε" πολύ πάντως μέχρι να αποφασίσει να δαγκώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για να γελάσουμε Κωνσταντίνα μου και να κάνουμε τους μικρούς της παρέας να "ψαχτούν" λιγάκι για το τι και πως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και μπορώ να σε βεβαιώσω Βάσω ότι είναι και στα αλήθεια νόστιμο και ωραίο κολατσιό, αλλά και μεζεδάκι συνοδευτικό για μια μπύρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αχτίδα μου όλα τα είδη των φιδιών και των ερπετών;

    Σε πειράζω. Πραγματικά είναι πολύ δελεαστικά κάτι τέτοια αρτοπαρασκευάσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ελένη μου καλήμερα. Σαφώς καλή μου και μπορείς να κάνεις την ζύμη στο χέρι όπως θα έκανες το χωμάκι σου. Απλώς ίσως χρειαστείς λίγο περισσότερο λάδι στο ζύμωμα μιας και είναι πιο "ρευστή" λόγω των αυγών. Κατά τα λοιπά όπως θα έκανες το ψωμάκι σου.

    Είμαστε ζωόφιλοι βλέπεις:-) οπότε αγαπάμε και τα φιδάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μα γεμιστά είναι καλή μου Ελένη!
    Ολα τα φιδάκια με γέμιση έγιναν και ήταν κάτι σαν "Kinder έκπληξη" :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Mari μου αν τα φτιάξεις σε μικρότερο μέγεθος, μεταφέρονται σαφώς εύκολα στη σχολική τσαντούλα!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλώς ήρθες Κική μου (κι εγώ με το καλό σας συνάντησα) ο Διαμαντής σε νέες περιπέτειες δεν λες τίποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλή μου Κική, τα μικρά παιδιάκια στην αρχή απλώς τον χάζευαν και έκαναν ερωτήσεις απροσδιορίστου κάλλους!
    Τα μεγάλα παιδάκια, πήγαν άμεσα σε κατανάλωση :-))
    Πολλές-πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σκοτεινούλα μου, η "έρμη η μάνα" βγαίνει από τα μέσα μου και προσπαθεί να κάνει το παιδάκι της να φάει!!
    Τι άλλο να σου πω;

    E, καλά κάποιες φορές θέλω κι' εγώ να "παίξω" λιγάκι, ειδικά άμα έχω φίλους παρέα, έτσι για να τους τσικλίσω λιγάκι μιας και οι λίγοι καταπιάνονται με "τα" της κουζίνας.
    Καλημέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολύ νόστιμα για μικρούς και μεγάλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Me ha encantado el pan luce absolutamente delicioso y muy bien hecho ...hermoso...abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Acabo de descubrite por casualidad y me quedo por aqui para ver tus receta, besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μαρία έτσι θέλω να πιστεύω :-)) ότι ήταν νόστιμο και σαν ιδέα είχε τσαχπινιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Gracias... gracias... dear Rosita.
    A good idea for kids and not only :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Hi Sofiaaurora!
    Gracias, for your kindness and your nice words for this receipe.I wish you a very nice week.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Βenarrivato Milady, lievitato ripieno con delizia :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή