Δεν
είναι βόας. Δεν είναι κροταλίας... Είναι το φιδάκι ο Διαμαντής!
Και
μάλιστα ο νοστιμούλης Διαμαντής, ο παραγεμισμένος.
Τι
να κάνουμε όταν ο μάγειρας έχει κέφια (που μας λείπουν πολύ τον τελευταίο καιρό)
σκαρφίζεται διάφορα για να βρίσκεται σε δουλειά και μετά τα σαλιγκάρια τα σιροπιαστά, έπιασα τα φίδια τα αφράτα και τα γεμιστά :-) )
Τα
ψωμένια φιδάκια μας, με ελαφριά ζύμη κάπως σαν μπριός έγινε με σκοπό το χαριτωμένο
βραδινό μικρών και μεγάλων αλλά και για κολατσιό την επομένη.
Η
ζύμη σε πρώτη δόση φτιάχτηκε στον αρτοπαρασκευαστή.
Αμέσως
μετά περάσαμε στο στάδιο της σύνθεσης και του «δεύτερου ανεβάσματος» και μετά ψήσιμο
στον φούρνο.
Για
την ζύμη χρησιμοποίησα τα ακόλουθα υλικά (όπου μου έβγαλαν στην ουσία 3 μετρίου
μεγέθους φιδάκια):
600
γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
330
γραμ. νερό,
80
γραμ. ελαιόλαδο,
1
κουταλάκι κοφτό αλάτι,
1,5
κουταλάκι (κανονικό) ζάχαρη,
1
κουταλάκι παπαρουνόσπορο,
1
κουταλιά σουσάμι καβουρδισμένο,
2
μέτρια αυγά,
1
φακελάκι ξηρή μαγιά.
Όλα
τα πιο πάνω υλικά μπήκαν (με αυτή τη σειρά στον αρτοπαρασκευαστή) για να γίνει
το ζύμωμα και το πρώτο φούσκωμα.
Όταν
το στάδιο αυτό τελείωσε (μετά από μία ώρα και 20 λεπτά σύμφωνα με το μηχάνημα
μου) προχώρησα στο γέμισμα των φιδιών μου.
Στο σημείο αυτό, να σας πω ότι η ζύμη είναι ελαφριά όπως ένα μπριος ακόμη και την επόμενη μέρα.
Στο σημείο αυτό, να σας πω ότι η ζύμη είναι ελαφριά όπως ένα μπριος ακόμη και την επόμενη μέρα.
Για τη γέμισή μου χρειάστηκαν:
150
γραμ. φέτα τριμμένη
200
γραμ. τυρί κρέμα,
1
κουταλιά (σούπας) κέτσαπ,
1
κουταλάκι (γλυκού) πατέ μαύρης ελιάς,
½
κουταλάκι ρίγανη,
2
κουταλιές ελαιόλαδο.
Ανακάτεψα
καλά, ώστε να γίνουν τα υλικά μου σαν αλοιφή και ήταν έτοιμα.
Χώρισα
την ζύμη σε τρία ίσα μέρη. Κάθε μέρος το άνοιξα σε μακρόστενο σχήμα πάνω σε
αλευρωμένη επιφάνεια με ελαφρώς λαδωμένα χέρια, μιας και η ζύμη μας κολλάει λίγο.
Μ΄ ένα κουτάλι μοίρασα κατά μήκος την αλοιφή των τυριών και στα τρία μέρη ζύμης.
Ένωσα τα κάθε μέρος σε μπαστούνι και γύρισα τις άκρες σαν «ς» τελικό και το ένα
μέρος που θα αποτελούσε το κεφάλι το πάτησα λίγο με την παλάμη μου.
Μετέφερα
τα μπαστούνια μου σε 2 ταψιά στρωμένα με λαδόχαρτο και την ένωση τους προς τα κάτω.
Την
επιφάνεια τους την άλειψα με λίγο λάδι και νερό.
Πάνω
στο κεφάλι τα μάτια έγιναν, από κόκκους μπαχάρι και το στόμα από κομματάκι
κανελλόξυλο. Το σώμα στολίστηκε με λίγο έξτρα άσπρο παπαρουνόσπορο, έτσι για να
έχουμε και τις φολίδες τους!
Έμειναν σε ζεστό μέρος (δηλαδή ελαφρώς ζεστό φούρνο) για μια ώρα, ώστε να "ανέβουν" και πάλι και στη συνέχεια...
Έμειναν σε ζεστό μέρος (δηλαδή ελαφρώς ζεστό φούρνο) για μια ώρα, ώστε να "ανέβουν" και πάλι και στη συνέχεια...
... ψήθηκαν
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 35 περίπου λεπτά μέχρι να
ροδίσουν και αλλάζοντας τις θέσεις των ταψιών.
Τα
άφησα να κρυώσουν και μετά μοιράστηκαν στα παιδάκια (μικρά και μεγάλα) για
κατανάλωση!
Το γεμιστό θα το προτιμήσουμε....τι λιχούδες είμαστε, μην χάσουμε τον τίτλο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχα ποτέ φανταστεί τον Διαμαντή τόσο όμορφο και λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει η γέμιση που του έβαλες, άκρως μεσογειακή!
Φιλιά Πηνελόπη μου!
Χαχαχαχα!!! Μόλις είδα τον τίτλο χωρίς να δώ την συνέχεια λέω 'αμάν φίδια μαγείρεψε η Πηνελόπη'και αυτό γιατί εγω έχω ένα φιδάκι που το λέω Διαμαντή οχι κατοικίδιο απλά είναι η περίοδος που κάνει την εμφάνισή του στο κτήμα και το ονόμασα έτσι, αλλά μ΄έχει λαχταρίσει πολλές φορές το τρισάθλιο.Το ψωμάκι σου βέβαια θα το προτιμήσω περισσότερο.Φιλιά καλό μεσημέρι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά,Πηνελόπη,μου άρεσαν πολύ...Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω...Θα ξετρελαθούν τα παιδιά μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατος φαίνεται ο Διαμαντής!! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεμιστά ψωμάκια Πηνελόπη μου, το καλύτερό μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γέμιση νόστιμη και για πασάλειμμα σε φετούλα ψωμί.
Φιλιά πολλά.
Τέλεια Πηνελόπη τα γεμιστά ψωμάκια!!! Εκτός από καλή μαγείρισσα είσαι και γητευτής φιδιών!! χαχαχαχα Καλό σου απόγευμα και καλή σου συνέχεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου θυμίζουν τα Πασχαλιάτικα κουνελάκια σου, τι ωραία αυτά τα φιδάκια και η γέμιση υπέροχη Πηνελόπη μου! Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ γέλιο ο Διαμαντής αν και φαίνεται απίθανος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Πολύ νόστιμο φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩχ! τρελαίνομαι για όλα τα τέτοια είδη..θα το έτρωγα μια χαρά τώρα το απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμος αυτός ο γεμιστός Διαμαντής, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζύμη γίνεται εκτός αρτοπαρασκευαστή, διότι δεν έχω;
Η γέμιση είναι εξαιρετική!
Πολλές-πολλές καλησπέρες και σε αυτούς που αγαπάνε τα φιδάκια!
Πηνελόπη μου πολύ ωραία, όμως θα προτιμήσω το γεμιστό υπέροχη γέμιση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Πολύ νόστιμα ψωμάκια για μικρούς και μεγάλους, για το σχολείο ειδικά πολύ βολικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Ο Διαμαντής το φιδάκι σε νόστιμες περιπέτειες!!! Λαχταριστός, λαχταριστός!!!! Καλώς σε βρήκα, να μου ανοίγεις την όρεξη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ φιλενάδα, με ξελίγωσες!!! Λαχταριστός κι όχι απλά νοστιμούλης ο Διαμαντής!!! Γεια στα χέρια σου και φαντάζομαι τα παιδάκια πόσο χάρηκαν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧε χε χε, τέτοιο φίδι θα το έτρωγα ευχαρίστως κι ας μην είμαι Κινέζα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σκαρφίζεσαι κάθε τόσο Πηνελόπη, εκτός από νόστιμες, οι συνταγές σου είναι και χαριτωμένες!
Άστα Λίλα μου...αυτός ο τίτλος θα μας "κατατρέχει" μια ζωή! Δεν αλλάζουν οι συνήθειες και επιθυμίες εύκολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες Ερμιόνη μου...η φαντασία μου τα φταίει όλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες καλή μου.
Λες βρε Ροδάνθη μου, να φτάσω να μαγειρεύω και φίδια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ βλέπω κάτι ντοκιμαντέρ για τα "ιδιότροπα" υλικά της Κίνας και των εκεί χωρών και με πιάνει ανατριχίλα!!!
Καλημέρες και να τον προσέχεις τον "φιδούλη" σας.
Καλημέρες Οστριά μου, σ' ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολα νομίζω πως μπορείς να τα κάνεις αφού το χέρι σου "πιάνει" στις ζύμες.
Νοστιμότατος Taelia μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήγε και την επόμενη μέρη μια χαρά για κολατσιό και χωρίς καν ζέσταμα :-))
Στελλίτσα έχεις δίκιο. Την γέμιση μπορείς να τα κάνεις και ωραιότατο άλλειμα για το ψωμάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνω Νίκο μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνω...μαθαίνω επαγγέλματα (!) μιας και το μέλλον δεν ξέρω που θα μας οδηγήσει.
Μαθαίνω τέχνη μπας και βρεθώ προς Ινδία μεριά!
Αλλιώς θα με κάνεις καλές συστάσεις, μπας και βρεθώ βοηθός-βοηθού σε καμμιά επαγγελματική κουζίνα :-)) μιας και το σημερινό μου επάγγελμα περνά δύσκολος ώρες.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Eri μου καλημέρα. Πραγματικά οι ζύμες προσφέρονται για παιχνίδι. Ειδικά αν θέλεις να κάνεις τους μικρού ιδιότροπους να φάνε κάτι λιγάκι διαφορετικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα το "σκέφτηκε" πολύ πάντως μέχρι να αποφασίσει να δαγκώσει!
Για να γελάσουμε Κωνσταντίνα μου και να κάνουμε τους μικρούς της παρέας να "ψαχτούν" λιγάκι για το τι και πως;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μπορώ να σε βεβαιώσω Βάσω ότι είναι και στα αλήθεια νόστιμο και ωραίο κολατσιό, αλλά και μεζεδάκι συνοδευτικό για μια μπύρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχτίδα μου όλα τα είδη των φιδιών και των ερπετών;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πειράζω. Πραγματικά είναι πολύ δελεαστικά κάτι τέτοια αρτοπαρασκευάσματα.
Ελένη μου καλήμερα. Σαφώς καλή μου και μπορείς να κάνεις την ζύμη στο χέρι όπως θα έκανες το χωμάκι σου. Απλώς ίσως χρειαστείς λίγο περισσότερο λάδι στο ζύμωμα μιας και είναι πιο "ρευστή" λόγω των αυγών. Κατά τα λοιπά όπως θα έκανες το ψωμάκι σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε ζωόφιλοι βλέπεις:-) οπότε αγαπάμε και τα φιδάκια!
Μα γεμιστά είναι καλή μου Ελένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα τα φιδάκια με γέμιση έγιναν και ήταν κάτι σαν "Kinder έκπληξη" :-)
Mari μου αν τα φτιάξεις σε μικρότερο μέγεθος, μεταφέρονται σαφώς εύκολα στη σχολική τσαντούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Καλώς ήρθες Κική μου (κι εγώ με το καλό σας συνάντησα) ο Διαμαντής σε νέες περιπέτειες δεν λες τίποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μου Κική, τα μικρά παιδιάκια στην αρχή απλώς τον χάζευαν και έκαναν ερωτήσεις απροσδιορίστου κάλλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μεγάλα παιδάκια, πήγαν άμεσα σε κατανάλωση :-))
Πολλές-πολλές καλημέρες.
Σκοτεινούλα μου, η "έρμη η μάνα" βγαίνει από τα μέσα μου και προσπαθεί να κάνει το παιδάκι της να φάει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι άλλο να σου πω;
E, καλά κάποιες φορές θέλω κι' εγώ να "παίξω" λιγάκι, ειδικά άμα έχω φίλους παρέα, έτσι για να τους τσικλίσω λιγάκι μιας και οι λίγοι καταπιάνονται με "τα" της κουζίνας.
Καλημέρα καλή μου.
Πολύ νόστιμα για μικρούς και μεγάλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήMe ha encantado el pan luce absolutamente delicioso y muy bien hecho ...hermoso...abrazos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήAcabo de descubrite por casualidad y me quedo por aqui para ver tus receta, besos
ΑπάντησηΔιαγραφήmolto gustoso questo lievitato ripieno!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία έτσι θέλω να πιστεύω :-)) ότι ήταν νόστιμο και σαν ιδέα είχε τσαχπινιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήGracias... gracias... dear Rosita.
ΑπάντησηΔιαγραφήA good idea for kids and not only :-)
Hi Sofiaaurora!
ΑπάντησηΔιαγραφήGracias, for your kindness and your nice words for this receipe.I wish you a very nice week.
Βenarrivato Milady, lievitato ripieno con delizia :-))
ΑπάντησηΔιαγραφή