Από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά ως οικογένεια.
Άσε που σου "λύνουν" τα χέρια όταν έχεις να κάνεις με "δύσκολους" στη γεύση και τους συνδυασμούς.
Τώρα δε, το καλοκαίρι προσφέρονται μια χαρά και σε φιλικό τραπέζι και είναι όλοι μα όλοι πολύ χαρούμενοι!
Η προετοιμασία τους μπορεί να γίνει σε δύο στάδια, το ένα από την προηγούμενη μέρα και έτσι όταν φτάσει η τελική ώρα του μονταρίσματος όλα θα σας φανούν σαφώς πιο εύκολα :-)
Πρώτο Στάδιο.
Φτιάχνετε από την προηγούμενη μέρα την φρέσκια σάλτσα ντομάτας με:
4 μεγαλούτσικες ντομάτες,
1 κουταλάκι βασιλικό αποξηραμένο,
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι και
1/2 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη.
Έπλυνα καλά τις ντομάτες. Τις ξεφλούδισα εύκολα γιατί ήταν αρκετά ώριμες. Τις ψιλόκοψα μέσα και λίγο ελαιόλαδο και τα έβαλα να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα μου.
Στην συνέχεια πέρασα στον κιμά.
1/2 κιλού κιμά, το έβαλα να κάνει παρέα με,
1 μέτριο κρεμμύδι αλεσμένο στο Multi καθώς και
2 σκελίδες σκόρδο μαζί με λίγο ελαιόλαδο.
2 μέτρια αυγά,
2 φετούλες ψωμάκι μουλιασμένο,
1 κουταλάκι κοφτό πάπρικα γλυκιά, αλάτι, πιπέρι,
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό και
1 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο.
1 σφυνάκι ούζο,
tip: στη μύτη του κουταλιού του γλυκού έριξα λίγο μπεϊκιν πάουντερ γιατί βοηθά τους κεφτέδες και τα μπιφτέκια να γίνουν πιο αφράτα. (Εσείς μπορείτε να τον κάνετε με τα υλικά που σας αρέσουν αφού τον είχετε ξεπαγώσει και τον βάζετε σ' ένα τάπερ κλειστό στο ψυγείο).
Δούλεψα καλά τον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για αρκετή ώρα με τα χέρια και τον άφησα στο ψυγείο μέχρι την επομένη μέρα.
Την επομένη μέρα ήρθε η ώρα για το Δεύτερο Στάδιο και το Τελικό Αποτέλεσμα :-)))
2 μεγάλες πατάτες τις οποίες καθάρισα και έκοψα κυδωνάτες.
1 πιπεριά φλωρίνης μεγάλη κομμένη σε ροδέλες.
Μέσα σε βαθύ πυρέξ που είχα λαδώσει καλά, έστρωσα τις πατάτες μου.
Από πάνω έβαλα τα κεφτεδάκια που έπλασα και ενδιαμέσως έριξα τις ροδέλες της πιπεριάς. Περίχυσα με την σάλτσα φρέσκιας ντομάτας πρόσθεσα λίγο νεράκι, αλάτι, πιπέρι καθώς και χυμό από ένα μικρό λεμόνι και μπήκαν στο φούρνο για ψήσιμο.
Ψήσιμο στους 190 βαθμούς, με πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου. Στο ενδιάμεσο γύρισα μια φορά τα κεφτεδάκια (πάνω κάτω) με την βοήθεια ενός κουταλιού για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφού έκλεισα τον φούρνο, άφησα να σταθεί για λίγο να χλυάνει και ήταν έτοιμο προς κατανάλωση.
Άσε που σου "λύνουν" τα χέρια όταν έχεις να κάνεις με "δύσκολους" στη γεύση και τους συνδυασμούς.
Τώρα δε, το καλοκαίρι προσφέρονται μια χαρά και σε φιλικό τραπέζι και είναι όλοι μα όλοι πολύ χαρούμενοι!
Η προετοιμασία τους μπορεί να γίνει σε δύο στάδια, το ένα από την προηγούμενη μέρα και έτσι όταν φτάσει η τελική ώρα του μονταρίσματος όλα θα σας φανούν σαφώς πιο εύκολα :-)
Πρώτο Στάδιο.
Φτιάχνετε από την προηγούμενη μέρα την φρέσκια σάλτσα ντομάτας με:
4 μεγαλούτσικες ντομάτες,
1 κουταλάκι βασιλικό αποξηραμένο,
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι και
1/2 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη.
Έπλυνα καλά τις ντομάτες. Τις ξεφλούδισα εύκολα γιατί ήταν αρκετά ώριμες. Τις ψιλόκοψα μέσα και λίγο ελαιόλαδο και τα έβαλα να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα μου.
Στην συνέχεια πέρασα στον κιμά.
1/2 κιλού κιμά, το έβαλα να κάνει παρέα με,
1 μέτριο κρεμμύδι αλεσμένο στο Multi καθώς και
2 σκελίδες σκόρδο μαζί με λίγο ελαιόλαδο.
2 μέτρια αυγά,
2 φετούλες ψωμάκι μουλιασμένο,
1 κουταλάκι κοφτό πάπρικα γλυκιά, αλάτι, πιπέρι,
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό και
1 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο.
1 σφυνάκι ούζο,
tip: στη μύτη του κουταλιού του γλυκού έριξα λίγο μπεϊκιν πάουντερ γιατί βοηθά τους κεφτέδες και τα μπιφτέκια να γίνουν πιο αφράτα. (Εσείς μπορείτε να τον κάνετε με τα υλικά που σας αρέσουν αφού τον είχετε ξεπαγώσει και τον βάζετε σ' ένα τάπερ κλειστό στο ψυγείο).
Δούλεψα καλά τον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για αρκετή ώρα με τα χέρια και τον άφησα στο ψυγείο μέχρι την επομένη μέρα.
Την επομένη μέρα ήρθε η ώρα για το Δεύτερο Στάδιο και το Τελικό Αποτέλεσμα :-)))
2 μεγάλες πατάτες τις οποίες καθάρισα και έκοψα κυδωνάτες.
1 πιπεριά φλωρίνης μεγάλη κομμένη σε ροδέλες.
Μέσα σε βαθύ πυρέξ που είχα λαδώσει καλά, έστρωσα τις πατάτες μου.
Από πάνω έβαλα τα κεφτεδάκια που έπλασα και ενδιαμέσως έριξα τις ροδέλες της πιπεριάς. Περίχυσα με την σάλτσα φρέσκιας ντομάτας πρόσθεσα λίγο νεράκι, αλάτι, πιπέρι καθώς και χυμό από ένα μικρό λεμόνι και μπήκαν στο φούρνο για ψήσιμο.
Ψήσιμο στους 190 βαθμούς, με πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου. Στο ενδιάμεσο γύρισα μια φορά τα κεφτεδάκια (πάνω κάτω) με την βοήθεια ενός κουταλιού για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφού έκλεισα τον φούρνο, άφησα να σταθεί για λίγο να χλυάνει και ήταν έτοιμο προς κατανάλωση.
Πηνελόπη τέλεια και πολύ πιο ελαφριά απ΄το να κάθεσε να τηγανίζεις,άντε έγραψες πάλι φιλιάααα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήέεερχόοοοοοοοοομαιιιιιιιιιιιιιι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έχω πιο αγαπημένο από τα κεφτεδάκια!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμμμ.... σλουρπ!!
καληνύχτα!!!!!!!!!
Αν και πρωί-πρωί νιώθω μια ζάλη βλέποντάς τα!!! Ζάλη λιγούρας εννοώ βέβαια...
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope καλή Κυριακή....τα κεφτεδάκια τρώγονται και αυτά με στάδια....δεν θα το αντέξω...θα τα φάω μονομιάς....
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα ζουμερά και λαχταριστά....
Φιλιαααααααααααααααααα
Μα τι ωραίο φαγητό. Τα κεφτεδάκια φούρνου είναι όντως μια τέλεια και υγειηνή λύση Πηνελόπη μου χωρίς τεντζερέδια και λάδια να πετάγονται και να λερώνουν το σύμπαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δικά σου είναι αφράτα όπως λες με το μπέικιν, ζουμερά και λαχταριστά!!!
Τα ευχαριστηθήκατε φαντάζομαι!!
Φιλιά και καλό υπόλοιπο Κυριακής!
Έχω μια ερώτηση..Αν δε θέλουμε να τα κάνουμε με σάλτσα ντομάτας και ρίξουμα απλώς λίγο λαδάκι για το ψήσιμο, θα βγούν πολύ στεγνά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελοτουρίστρια
Έχω μια ερώτηση..Αν δε θέλουμε να τα κάνουμε με σάλτσα ντομάτας και ρίξουμα απλώς λίγο λαδάκι για το ψήσιμο, θα βγούν πολύ στεγνά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελοτουρίστρια
Νόστιμο και χορταστικό Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το είχα τώρα (παρακολουθώ εκλογικά αποτελέσματα) τι ωραία που θα ήταν!
Αρκούμαι στα χειροποίητα, θρυμματιστά μπισκοτάκια σου.
Τα έχω φάει όλα μόνη μου! :)
Ζ.
Πηνελόπη πρέπει να έγιναν πεντανόστιμα και πολύ ζουμερά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Great 'meatballs' on fire!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να παραφράσω το γνωστό άσμα, Πηνελόπη.
Θα τα δοκιμάσω και φουρνιστά τα κεφτεδάκια και με λίγο ρυζάκι για γαρνιτούρα, λέω.
Φιλάκια.
Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η πρότασή σου, υγιεινή, εύκολη, νόστιμη και χορταστική!
Πράγματι ο φούρνος μας λύνει τα χέρια!
Να είχα για σήμερα ένα μεζεδάκι!
Φιλιά, καλή εβδομάδα!
Καλημέρα Ροδάνθη μου... "έγραψα" και "κατέγραψα" και "ποίησα" και "εκπόνησα"...πάνε βρε συ, φαγώθηκαν ευτυχώς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περιμένωωωωωωωωω Pepi μας, αλλά με την επόμενη φουρνιά :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες.
Ζαχαρούλα μου, όπως φαίνεται είναι πολύ ανάμεσα μας που τα αγαπούν. Εγώ πέρα από την γεύση τους, τα αγαπώ γιατί έτσι γίνονται και εύκολα :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα και καλή εβδομάδα.
Αμα είναι Μαρίνα μου η ζάλη από λιγούρα, είναι καλό! Άμα είναι από τίποτε άλλο να τρέξω να σε προλάβω :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα Μάρα μου...μπα πια στάδια καλή μου. Μόλις ξεφουρνίσεις αρχίζεις και καταναλώνεις, μιας και η υπομονή σου δεν θα σε βοηθήσει σ' αυτή τη φάση :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι θέλω να πιστεύω Χρυσαυγή μου, ότι τα ευχαριστηθήκαμε όλοι μας (μικροί-μεγάλοι) μιας και διαμαρτυρίες δεν έπεσαν στο τραπέζι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλέ και καλή εβδομάδα να έχουμε.
Τρελλοτουρίστρια μου, με λίγο λαδάκι και λίγο νεράκι, μπορείς να τα κάνεις σκέτα. Αν βάλεις μέσα πατατούλες θα χρειαστείς περισσότερο υγρό για να μπορέσουν να ψηθούν σωστά. Σ' αυτήν την περίπτωση μπορώ να σου προτείνω να βάλεις νερό, ανακατεμένο με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο κουρκουμά και κάρυ θα δώσουν πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Αφού δεν θες να χρησιμοποιήσεις ντομάτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα σου εύχομαι.
Ζαμπία μου, εγώ μόλις είδα κατά τις 10.00 τα πρώτα συνολικά, είχα πάρει την σχετική απόφαση! Έκλεισα την τιβούλα και έφαγα ένα ωραίο γιαουρτάκι με μέλι έτσι για να γλυκαθώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγιναν ωραία τα μπισκοτάκια πάντως. Και τα δικά μας πάνε... αλλά δεν τα έφαγα εγώ μόνη μου! Το μεγάλο αγόρι τους έδωσε και κατάλαβαν!
Πραγματικά Ελένη μου έτσι έγιναν και αυτό είναι μάλλον που τα ξεχωρίζει από τα τηγανιτά, που όντως είναι ωραία, αλλά πιο μπελαλίδικα σαφώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Καλώς την Στελλίτσα μας την πολυτάλαντη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈπιασε ρεπερτόριο που μου αρέσει καλή μου :-))
Με την ωραία σαλτσούλα τους θα δέσουν τέλεια με άσπρο ρυζάκι. Αν και μπορείς να κάνεις και το ρύζι φουρνιστό ρίχνοντάς το στο μισό του χρόνου ψησίματος προς το τέλος (ως εναλλακτική πρόταση).
Αλλά και άσπρο πιλάφι, τέλειο θα είναι!
Καλημέρα Ελένη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήαμ έπρεπε να το ξέρω...και να σε πάρω τηλέφωνο για να μας έρθεις για τραπέζι!
Όταν θέλω να κάνω άλλα πράγματα (και για να προλάβω τους χρόνους μου) κάνω φαγάκια φουρνιστά κι' εγώ που να μην θέλουν πολύ επιτήρηση :-))
Φιλιά και σ' ευχαριστούμε πολύ για όλα.
Πηνελόπη μου, τι καλά μας έφτιαξες πάλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η φωτογραφία του τελικού σταδίου είναι απίθανη και πολύ δελεαστική!
Είδα και ουζάκι στο μίγμα του κιμά και μου άρεσε πολύ σαν ιδέα!
Είδα και τη συνοδεία από πατάτες και πιπεριές και αναστέναξα!
Θεσπέσιο πιάτο!
Φιλιά!
Εδώ, εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτό το είδος των τροφίμων πολύ ευπροσάρμοστη! Μια συνταγή που whets την όρεξη με όλες αυτές τις γεύσεις και τα αρώματα :) Καλή εβδομάδα αγαπητέ φίλε! Xxx
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κιμάς Ερμιόνη μου είναι υλικό που "σηκώνει" συνδυασμούς πολλούς σε μυρωδικά και μπαχαρικά και σύμφωνα βέβαια με τα γούστα μας. Το ουζάκι δίνει άρωμα, αλλά και αλεσμένη μαστίχα παρέα με αλατάκι να βάλει κανείς δένει επίσης πολύ αρμονικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι καλή μου και εκείνη η Τερίνα με τα καραμελωμένα φουντούκια μέσα στην καρδιά μου μπήκε!!!
Merci beaucoup ma cher Lexiboul.
ΑπάντησηΔιαγραφήBonne soirée a toi :-)
Νοστιμότατο!! Δύσκολα κάποιος μπορεί να αντισταθεί σε τέτοια νοστιμιά! Καλό απόγευμα να έχεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπώ..χορταίνουν και τα μάτια! Και είναι και πιο υγειινό στο φούρνο! We love keftedakia!
ΑπάντησηΔιαγραφήA casa finirebbero subito! Un abbraccio e complimenti!
ΑπάντησηΔιαγραφήces boulettes sont bien appétissantes, un vrai régal
ΑπάντησηΔιαγραφήbonne soirée
Πολύ ωραία ιδέα!! Φαίνονται πεντανόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τα κεφτεδάκια που φουρνίσατε φιλενάδα... θα ήθελα να ήμουν κοντά για να μου δώσεις έναν μεζέ... τα καταλιμπίστηκα!!!!!!!!!! Γεια στα χεράκια σου! Την καλημέρα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ καλή μου Taelia.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά είδα το καρυδάκι σου, και πολύ θα ήθελα να είχα ένα βαζάκι, για να του δώσω και να καταλάβει.
Μπράβο.
Καλημέρα καλή μου Βέρα. Το να "χορταίνουν" τα μάτια είναι η αρχή ενός επιτυχημένου φαγητού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμέσως μετά έρχεται η μυρωδιά του καθώς μαγειρεύεται!
Και στο τέλος η γεύση ;-)
Mille grazie, cara Marianna.
ΑπάντησηΔιαγραφήSono contento che ci siamo incontrati.
Hallo my dear Fimère.
ΑπάντησηΔιαγραφήThese are great meatballs with mediterranean flavor and aroma :-))
Good day to you.
Καλημέρα και καλώς μας ήρθες Villy (Βασιλικούλα) χαίρομαι πραγματικά που σε "διάβασα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς σε σένα και την οικογένειά σου καθώς και την όμορφη Βαρκελώνη (εύχομαι να αξιωθούμε να έρθουμε ξανά) και σύντομα να γίνει το όνειρό σου, πραγματικότητα!
Μπορώ να σε βεβαιώσω πως ήταν πραγματικά πολύ νόστιμα και μυρωδάτα τούτα τα κεφτεδάκια και αφού μαγειρεύεις ελληνικά και εκεί, να τα δοκιμάσεις :-))
Αχ, Κικίτσα μου να ήξερες πόσες φορές έχω ευχηθεί κι εγώ να έμενα πιο κοντά με κάποιος καλό μαγείρισσες σαν και σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περνάω απογευματάκι από την δουλειά και να κερνιέμαι παίρνοντας μεζεδάκι ή γλυκάκι :-)))
Πολλές πολλές καλημέρες.
Αχ πάλι άργησααααααααα, φτιάξε καινούργιο πυρεξάκι και παγωμένη μπυρίτσα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την αργοπορημένη. Κάνε εσύ παιδί μπάνια και άσε τα κεφτεδάκια στην άκρη. Άμα κάνεις μια βουτιά και για μένα, θα σου στείλω ταπεράκι! Στην δεύτερη ... θα πάρεις πυρεξάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφή