Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο, ρίκοκο ρίκο...ρίκο, ρίκοκόοοο
ως άλλη Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Ή ως Καραγκιόζης παρέα με τα παιδιά του : Κολλητήρι, Κοπρίτη και Μιρικόκο (ή για συντομία Κολλητήρια) να τραγουδήσουμε τη φτώxεια μας και τη καλή καρδιά μας: ρίκοκο ρίκοκο, σαράντα το βερίκοκο και το κουκούτσι μύγδαλο...μύγδα-μύγδαλόοοοο!
Τι να σας πω;
Κι' εγώ με τις δικές μου... καθώς τα βερικοκάκια μου φέτος έγιναν αρχικά μαρμελάδα, έγιναν τάρτα (θα σας τη γράψω κι' αυτή) αλλά έγιναν και τηγανιτά για να δώσουν γεύση σε αρωματικά muffins.
Για 12 muffins θα σας χρειαστούν:
Γέμιση με τηγανιτά βερίκοκα
6 ωραία και γερά βερίκοκα,
2 κουταλιές ζάχαρη καστανή και
1 κουταλιά νεράκι.
Για τη ζύμη κέϊκ των muffins θα σας χρειαστούν:
3 μέτρια αυγά,
1 κούπα ζάχαρη καστανή,
80 γραμ. βούτυρο,
1 μικρή κρέμα γάλακτος,
1 φακελάκι βανίλα με άρωμα λεμονιού,
3-4 σταγόνες εσανς πικραμύγδαλο,
2 κουταλιές σούπας ρυζάλευρο (παιδική τροφή)
1 γεμάτο κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ,
180 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γλυκιά κρέμα τυριού θα σας χρειαστούν:
100 γραμ τυρί κρέμα,
λίγη βανίλια αρωματισμένη με λεμόνι,
δύο καλές κουταλιές μέλι, και το σιρόπι καραμέλας από τα τηγανισμένα βερίκοκα.
Πλένετε καλά τα βερίκοκα και τα κόβετε σε 2-3 κομμάτια το κάθε μισό, αφαιρώντας το κουκούτσι τους. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε την ζάχαρη μαζί με το νεράκι να ζεσταθούν και μέσα ρίχνετε τα βερίκοκα για να τα τηγανίσετε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατούν την υφή τους και το "σώμα" τους (δεν θέλουμε να γίνουν μαρμελάδα).
Σ' ένα μπολάκι (των δημητριακών ας πούμε...) ή ένα βαθύ πιάτο, χτυπάτε το τυρί κρέμα μαζί με το μέλι, τη βανίλια και το σιρόπι που έχει μείνει από το "τηγάνισμα" των φρούτων. Μια ωραία μελένια κρέμα θα είναι το αποτέλεσμα.
Σε βαθύ μπολ σπάτε τα αυγά και τα χτυπάτε με την ζάχαρη με τη βοήθεια αυγοδάρτη. Μεσα στο μείγμα ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, το ρυζάλευρο την βανίλια, το εσάνς πικραμύγδαλου και χτυπάτε καλά. Ρίχνετε το μπεϊκιν πάουντερ καθώς και το βούτυρο λιωμένο και ενσωματώνετε σταδιακά και το αλεύρι. Επιθυμούμε έναν χυλό χωρίς σβόλους αλλά με πυκνή (σαν μέλι δομή). Αν σας φανεί αρκετά σφυχτός προσθέστε ελάχιστο (μια κουταλιά) ελαιόλαδο και ανακατέψτε εκ' νέου.
Στρώνετε τις θήκες των muffins με χαρτάκια. Βάζετε από 2 καλές κουταλιές μείγμα για το κεϊκ.
Από πάνω βάζετε μια κουταλιά κρέμα τυριού και προσθέτε 2 κομμάτια βερίκοκου.
Τελειώνετε σκεπάζοντας με ζύμη.
Από πάνω βάζετε μια κουταλιά κρέμα τυριού και προσθέτε 2 κομμάτια βερίκοκου.
Τελειώνετε σκεπάζοντας με ζύμη.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν και είστε έτοιμοι να τα σερβίρετε.
Πρέπει να σας πω, ότι το ρυζάλευρο δίνει στην επιφάνεια του ψημένου muffin μια ιδαίτερα τραγανή υφή, ενώ το όλο αποτέλεσμα ενθουσίασε τους δοκιμαστές του με το άρωμα αλλά και την σύνθεσή του.
Εγώ προτιμώ την εκδοχή του καραγκιόζη καθότι τον λατρεύω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνει πολύ ζέστη για φούρνο αλλιώς θα ήταν μια ωραία ασχολία για σήμερα.
Καλημέρα.
καλά....φοβερή ιδέα!!!!μπράβο!!! αύριο θα φτιάξω το χταποδάκι σου, περιμένω φίλους!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ξανθή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Καραγκιόζης καλή μου αντιπροσωπεύει πολλά πράγματα για τον άνθρωπο που θέλει να "βλέπει" μέσα του :-)) κάτα από όλες τις συνθήκες που τον περιβάλλουν όμως!
Φούρνος ναι, μπήκε και μάλιστα το τελευταίο διάστημα απανωτές φορές. Τόσο για φαγητά όσο και για γλυκά, απλώς προσπαθώ να το κάνω συνδυάζοντας πολλά μαζί.
Πολλές καλημέρες.
Να 'σαι καλά βρε Πέπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω τα νέα σου σχετικά με το χταποδάκι και όσο για τούτα τα μαφφινάκια θεωρώ που είχαν πολύ επιτυχία και ήταν όπως τουλάχιστον εγώ τα ήθελα.
Φιλιά και καλημέρες.
Στα γλυκάκια δε λέμε ποτέ όχι, βάζω καφεδάκι, βάζεις βερυκοκάκι???
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα βάλεις το καφεδάκι...αλλά θα βάλεις και την βεράντα! Έτσι Λίλα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ζήλεψα Πηνελόπη μου τα κεκάκια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τα βερύκοκα δεν ξέρω όμως τί αποδοχή θα έχουν από κάτι ακατανόμαστα ανθρωπάκια!!!
Φιλιά.
Καλώς την Στέλλα (Χρόνια Πολλά κι' απ΄ εδώ καλή μου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο έχω ξαναπει: "άβυσσος" το στοματάκι των παιδιών μας!
Ο δικός μου ο λεβέντης, έφαγε όλο το γύρω-γύρω αφήνοντας το βερίκοκο.
Ενώ ωμά τα βερίκοκα το τελευταίο διάστημα τα έχει τσακίσει!!!
ΆΒΥΣΣΟΣ :-))
Υπέροχη συνταγή!! Πρέπει να είναι νοστιμότατα τα γλυκάκια σου!! Σ' ευχαριστούμε!! Καλό απόγευμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και μόλις είδα τηγανιτά βερίκοκα γούρλωσα τα μάτια και λέω καλά δεν παίζετε πια,διαβάζοντας την συνταγή είδα ο,τι είναι πολύ ενδιαφέρον οπότε θα μπεί στα υπ΄όψην.Να είσαι καλά Πηνελόπη μου φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία muffins και η γέμιση με τα βερίκοκα και το τυρί τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω πολύ να μπω στην "καρδιά" τους, χε χε!
Ωραία εποχιακή συνταγή Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τον τίτλο; μου θύμησε τρυφερά χρόνια των γιών μου που τους τραγουδούσα "τ' αγόρι μου (τρις) γλυκό και τραγανό σαν καραμέλα " :-)
Πω πω! Αυτή η γέμιση με τα βερίκοκα και την κρέμα τυριού φαίνεται ονειρεμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπα και νόστιμα τα μάφινς σου Πηνελόπη μου!
Φιλιά!
Εξαιρετικά, καλή μου Πηνελόπη! Και όσοι πρόλαβαν και κεράστηκαν τα λάτρεψαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν περισσεύσει άλλα; Ζητάω μάλλον πολλά!
Φιλάκια, καλό απόγευμα.
Τέλεια η εισαγωγή...Καλησπέρα,Πηνελόπη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου πάρα πολύ ωραία και λαχταριστά, περίμενε φέρνω το καφεδάκι μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!!!
Φιλιά πολλά!!!
Πολύ ωραία τ ακεκάκια σου Πηνελόπη μου, πολύ καλή η ιδέ αμ ετα ζαχαρωμένα βερικοκάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια πολλά, αγαπημένη μου!
Πωπωωωω φιλενάδα ...με αποτελείωσες! Και σήμερα σκεφτόμουν κι έψαχνα για συνταγή κέικ με βερίκοκα... Να είσαι καλά!!! Είμαι σίγουρη ότι σου έγιναν πεντανόστιμα και τα τσακίσατε... έμεινε κανένα για ντελίβερυ προς τα δω πάνωωωωω;;;; ΄Έτσι για να μου φτιάξει τη διάθεση! Καλό βράδυ και φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόοοοπηηηηη.....τελικά έφτιαξα σήμερα το χταποδάκι σου το μελωμένο....τί ωραία γεύση με το μέλι και το μπαλσάμικο!!!!! μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίν΄ αυτά που εξολόθρευσα!?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμ! Πότε θα τα ξαναφτιάξεις, Πηνελόπη μου;
Ζ.
Στα μαφινάκια λέμε ναι,
ΑπάντησηΔιαγραφήστα βερυκοκάκια λέμε ναι,
στις πρωτότυπες ιδέες λέμε ναι,
και στη συνταγούλα λέμε ΝΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙ!!!
Θα γίνονται ζουμερά τα μαφινάκια με τα βερίκοκα και την γλυκιά κρέμα τυριού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά υπέροχος συνδυασμός Πηνελόπη μου.
Μπράβο.
Φιλιά
Que ricas estas magdalenas, que pena que estemos tan lejos, me apuntaba a probarlas, seguro que volvería a repetir, besos
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Taelia σ' ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι συνταγή εύκολη, που σαφώς γίνεται και γρήγορα, ενώ το άρωμα που έχουν τα κεκάκια θα έλεγα πως δικαιώνει την όλη προσπάθεια.
Δεν "παίζομαι" πια βρε Ροδάνθη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού έχει βαρέσει η ζέστη το κεφάλι μου...τι περιμένεις καλή μου;
Ότι θέλω λέω και ότι μου καταβαίνει στη γκλάβα φτιάχνω!!!
Κάντα...θα σου αρέσουν :-)))
Καλημέρες πολλές.
Καλώς την Σκοτεινούλα (Φωτεινούλα)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκου καλή μου, το μυστικό είναι η μεγάλη δαγκωνιά!
Αμέσως παίρνεις αυτό που θέλεις και όσο μασάς απολαμβάνεις!
Μεγάλη μπουκιά λοιπόν...για να φτάσεις στην καρδιά τους :-))
Ετσι τραγουδάω κι' εγώ καμμιά φορά Βαγγελιώ μου στον Θ. αλλά άμα έχει "νεύρα" επειδή δεν έχει γίνει το "δικό" του μου απαγορεύει πια να τραγουδώ :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕποχιακή, νόστιμη, γρήγορα και εύκολα υλικά.
Πολλές καλημέρες.
Καλημέρα γλυκιά μου Ερμιόνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι έτσι μια κάπως παιχνιδιάρικη εκδοχή και έχει τη δυνατότητα να το αγαπήσουν αρκετοί :-))
Εμείς πάντως κάναμε 2 παραγωγές... των 12 τεμαχίων.
Ελένη μου καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να είσαι καλά.
Εσύ ήσουν από τους τυχερούς που το γεύτηκαν την πρώτη κιόλας φορά.
Θα προβώ σε τρίτη φάση παραγωγής και θα σου κρατήσω :-)
Σ' ευχαριστώ πολύ Όστριά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές-πολλές καλημέρες εκεί στον "παράδεισό" σας.
Ελένη έλα και χωρίς καφέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου φτιάξουμε εμείς, ότι τραβάει η ψυχή σου :-))
Καλημέρες πολλές.
Καλημέρα Eri, ξενιτεμένο μας πουλί :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα καραμελωμένα βερίκοκα είχαν πολλές εφαρμογές. Πρέπει δε, να σου πω ότι τρώγονται τέλεια πάνω από παγωτό βανίλια (που ήταν το χθεσινό βράδινο πείραμά μου).
Δόκιμασε τα όπως εσύ κρίνεις, ακόμη και σκέτα.
Πολλές καλησπέρες ή καλημέρες ανάλογα την ώρα.
Κική μου, κάνε τα βερίκοκα. Φτιάξε την κρέμα τυριού. Φτιάξε το κεϊκ (ίσως κλασσικό - βανίλιας) και μοίρασε σε φόρμα. Μισό χυλό-κρέμα τυριού-καραμελωμένα βερίκοκο-υπόλοιπο χυλό και ψήσε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να πιστεύω ότι θα γίνει ωραίο και έτσι.
Πολλά φιλιά και καλημέρες (και ένα ταπεράκι γαλοτύρι για αντάλλαγμα).
Σ' ευχαριστώ βρε Πέπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε κάνεις πολύ χαρούμενη με τα σχόλιά σου και τον κόπο της δοκιμής σου.
Ευχαριστώ σε πάρα πολύ!!
Από αυτά είναι Ζαμπία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά από την δεύτερη παραγωγή, μιας και την πρώτη δεν πρόκαμα να την φωτογραφίσω εκείνο το απόγευμα.
Θα περάσω σε τρίτη και θα σου κρατήσω κι' εσένα όπως και της Ελένης μας.
Να ευχηθώ καλό ταξίδι;
Καλημέρες.
Emena de tha mou kratiseis? Snif!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Λουκιανέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌΧΙ λάθος, Μάρθα...ήθελα να πω.
Εμείς να δεις γλυκιά μου πόσα ΝΑΙ λέμε κάθε φορά :-)))
Μάριον μου καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα συγκεκριμένα ήσαν τραγανά στην επιφάνεια (λόγω ρυζάλευρου) αφράτα μέσα στην ζύμη και "ζουμερά" χάρη στα βερίκοκα και την κρέμα.
Όμως είπα και στην Σκοτεινούλα μας, το μυστικό τους τελικά ήταν η μεγάλη μπουκιά...για "πλήρες αποτέλεσμα" και μετά "αποδόμηση" :-))))
Muchas gracias Sofiaaurora.
ΑπάντησηΔιαγραφήEs una pena realmente estamos lejos a muchos kilómetros:-))
Buenos días querido.
Muchas gracias Sofiaaurora.
ΑπάντησηΔιαγραφήEs una pena realmente estamos lejos a muchos kilómetros:-))
Buenos días querido.
Αν και τον "εφιάλτη" με το κουζινομάχαιρο, δεν το έχω ακόμη ξεπεράσει Πέπη μου :-) για να δεις τι καλό κορίτσι είμαι, θα σου κρατήσω μια 6άδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα άλλα θα την μοιράσουμε ακριβοδίκαια!!! Ένα σου...δύο μου...