Το αγαπημένο λαχανικό του πασίγνωστου λαγού, είναι και το δικό μου αγαπημένο λαχανικό (μαζί με την κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης). Μπορώ να το βάλω σχεδόν παντού, τόσο για την γεύση, όσο και για τη νότα χαράς και την έκρηξη χρώματος που δίνει σ' ένα πιάτο.
Τα καρότα της λαϊκής μας ήταν εντυπωσιακά τούτη τη φορά, και ομολογώ πως πήρα μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που χρειαζόμουν...Πρώτη φορά, δηλαδή μου ξανά συμβαίνει :-)))
Έγιναν σαλάτα, μπήκαν σε σάλτσες, γέμισαν ένα ωραίο ρολό κιμά, αλλά έγιναν και αφράτα κουλουράκια.
Αφράτα και αρωματικά (χάρη στα μπαχαρικά) κουλουράκια καρότου.
Δεν τα λες γλυκά, γιατί δεν είναι. Αλλά ούτε και αλμυρά, γιατί επίσης δεν είναι.
Είναι κάτι πιο ιδιαίτερο, που σαν υφή θυμίζει κάπως μικρό τσουρεκάκι ή μπριοσάκι.
Τα υλικά που ακολουθούν είναι για δύο μεγάλα ταψιά φούρνου.
300 γραμ. γιαούρτι πρόβειο πλήρες,
1 μεγάλο και χοντρό καρότο καθαρισμένο και τριμμένο στον τρίφτη (ρεντέ),
1/2 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι ζάχαρη μαύρη κρυσταλλική,
1 μεγάλο αυγό,
1/5 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο,
1 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο,
1 κουταλάκι κοφτό σόδα μαγειρική,
1 κουταλάκι γεμάτο μπεϊκιν πάουντερ,
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι ακέρωτο,
χυμό από το μισό πορτοκάλι,
1/2 ποτηριού ελαιόλαδο,
250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
300 -350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Τα πράγματα είναι απλά και εύκολα.
Έτριψα το καρότο αφού προηγουμένως το έπλυνα και το καθάρισα.
Έξυσα και το πορτοκάλι και τα δύο αυτά υλικά τα έβαλα σε βαθύ μπολ μαζί με το αλάτι και την ζάχαρη και τα ανακάτεψα καλά μ' ένα κουτάλι, ενώ τα άφησα για 6-8 λεπτά να δώσουν τα αρώματά τους.
Στο μείγμα ενσωμάτωσα το γιαούρτι, το αυγό, το γαρύφαλλο, τον δυόσμο και χτύπησα καλά με τον αυγοδάρτη.
Πρόσθεσα τον χυμό του πορτοκαλιού, το μισό από το λάδι, το μπεϊκιν πάουντερ και την σόδα και σταδιακά τα δύο αλεύρια.
Κάποια στιγμή άφησα τον αυγοδάρτη κατά μέρος και έβαλα χέρι για το ζύμωμα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Μέχρι που πήρα μια αφράτη ζύμη.
Σημασία ιδιαίτερη έχει το αλεύρι να μπει σταδιακά γιατί ενδεχομένως να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα, μιας και δεν θέλουμε μια πολύ σφιχτή και συμπαγή ζύμη.
Την άφησα να σταθεί για μισή ώρα, και μετά έπλασα κουλουράκια που αράδιασα σε ταψιά καλυμμένα με χαρτί ψησίματος.
Ψήθηκαν σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15-18 λεπτά.
Μέχρι που η επιφάνεια τους είχε πάρει να ροδίζει.
Βγήκαν από τον φούρνο και σε λίγη ώρα ήταν έτοιμα προς κατανάλωση.
Εξαιρετικά αφράτα και μυρωδάτα. Παραμένουν δε, μαλακά και τις επόμενες ημέρες.
Ένα εξαιρετικό κολατσιό για μικρούς και μεγάλους, παρέα σε καφέ ή τσάι, που αξίζει να τα δοκιμάσετε.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Τα καρότα της λαϊκής μας ήταν εντυπωσιακά τούτη τη φορά, και ομολογώ πως πήρα μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που χρειαζόμουν...Πρώτη φορά, δηλαδή μου ξανά συμβαίνει :-)))
Έγιναν σαλάτα, μπήκαν σε σάλτσες, γέμισαν ένα ωραίο ρολό κιμά, αλλά έγιναν και αφράτα κουλουράκια.
Αφράτα και αρωματικά (χάρη στα μπαχαρικά) κουλουράκια καρότου.
Δεν τα λες γλυκά, γιατί δεν είναι. Αλλά ούτε και αλμυρά, γιατί επίσης δεν είναι.
Είναι κάτι πιο ιδιαίτερο, που σαν υφή θυμίζει κάπως μικρό τσουρεκάκι ή μπριοσάκι.
300 γραμ. γιαούρτι πρόβειο πλήρες,
1 μεγάλο και χοντρό καρότο καθαρισμένο και τριμμένο στον τρίφτη (ρεντέ),
1/2 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι ζάχαρη μαύρη κρυσταλλική,
1 μεγάλο αυγό,
1/5 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο,
1 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο,
1 κουταλάκι κοφτό σόδα μαγειρική,
1 κουταλάκι γεμάτο μπεϊκιν πάουντερ,
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι ακέρωτο,
χυμό από το μισό πορτοκάλι,
1/2 ποτηριού ελαιόλαδο,
250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
300 -350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Τα πράγματα είναι απλά και εύκολα.
Έτριψα το καρότο αφού προηγουμένως το έπλυνα και το καθάρισα.
Έξυσα και το πορτοκάλι και τα δύο αυτά υλικά τα έβαλα σε βαθύ μπολ μαζί με το αλάτι και την ζάχαρη και τα ανακάτεψα καλά μ' ένα κουτάλι, ενώ τα άφησα για 6-8 λεπτά να δώσουν τα αρώματά τους.
Στο μείγμα ενσωμάτωσα το γιαούρτι, το αυγό, το γαρύφαλλο, τον δυόσμο και χτύπησα καλά με τον αυγοδάρτη.
Πρόσθεσα τον χυμό του πορτοκαλιού, το μισό από το λάδι, το μπεϊκιν πάουντερ και την σόδα και σταδιακά τα δύο αλεύρια.
Κάποια στιγμή άφησα τον αυγοδάρτη κατά μέρος και έβαλα χέρι για το ζύμωμα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Μέχρι που πήρα μια αφράτη ζύμη.
Σημασία ιδιαίτερη έχει το αλεύρι να μπει σταδιακά γιατί ενδεχομένως να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα, μιας και δεν θέλουμε μια πολύ σφιχτή και συμπαγή ζύμη.
Την άφησα να σταθεί για μισή ώρα, και μετά έπλασα κουλουράκια που αράδιασα σε ταψιά καλυμμένα με χαρτί ψησίματος.
Ψήθηκαν σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15-18 λεπτά.
Μέχρι που η επιφάνεια τους είχε πάρει να ροδίζει.
Βγήκαν από τον φούρνο και σε λίγη ώρα ήταν έτοιμα προς κατανάλωση.
Εξαιρετικά αφράτα και μυρωδάτα. Παραμένουν δε, μαλακά και τις επόμενες ημέρες.
Ένα εξαιρετικό κολατσιό για μικρούς και μεγάλους, παρέα σε καφέ ή τσάι, που αξίζει να τα δοκιμάσετε.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
κεικ καροτου ηξερα κουλουρακια δεν ηξερα!!! ενδιαφερον ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όμως Ντολμαδάκι μου, στους αθηναϊκούς τουλάχιστον φούρνους, τα κουλουράκια (μπισκοτένια και τραγανά) κουλουράκια καρότου είναι πολύ γνωστά. Εγώ απλώς τα έκανα αφράτα, μυρωδάτα και πιο "τσαχπίνικα".
Διαγραφήααα θα τα δοκιμασω τοτε να τα μαθουμε κι εμεις στην επαρχια!!!
ΔιαγραφήΥπέροχα κουλουράκια καρότου, από τα πιό αγαπημένα στους περισσότερους από εμάς τους καλοφαγάδες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαληνύχτα!!
Και εμείς έχουμε αδυναμία στα κουλουράκια καρότου (και όχι μόνον...) Μάχη μου, οπότε έγιναν ανάρπαστα.
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή Πηνελόπη , πιστεύω πως το καρότο τα δίνει μια γλυκύτητα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκετή για να ισορροπήσει το κουλουράκι, με την ελάχιστη ζάχαρη που του βάζουμε, αγαπητέ Drunk Tomato.
ΔιαγραφήΚαι το όλο σύνολο είναι πραγματικά απολαυστικό και κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους, αλλά κι' γι' αυτούς που προσέχουν την διατροφή τους.
Ωραία ιδέα για πρωινό ή σνακ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ η υφή τους και η προσθήκη καρότου τα κάνει πραγματικά ιδιαίτερα!
Φιλιά πολλά Πηνελόπη μου!
Όλα τα μυρωδικά και το καρότο έδωσαν πολύ ωραίο άρωμα Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΗ δε υφή τους, είναι από αυτές που συνήθως αγαπούν τα παιδιά.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Μπράβο Πηνελόπη, μου έδωσες πρόταση για το κολατσιό αυτής της εβδομάδας, νόστιμο και με υγιεινά συστατικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα περιμένω εντυπώσεις Αμαλία μου, αν τελικά τα φτιάξετε.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Και εμενα μου άρεσε πολύ η ιδέα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα και μια ακόμα καλύτερη εβδομάδα
Φιλιά :)
Ευχαριστώ πολύ Αριάδνη.
ΔιαγραφήΕίναι μια ωραία πρόταση για ένα σνακ που πάει παντού :-)
ΚουλοΥρακια καροτου ,καποιοι θα τα εκτιμησουν πολυ γιατι λατρευουν τα καροτα,καλη εβδομαδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν δηλαδή και άλλοι σαν και μένα Χρυσούλα :-)))
Διαγραφήααααα Πηνελοπη τι καλη ιδεα για να φτιαξω για τα παιδακια μου....οχι οτι εγω δεν θα τα τσακισω...χαχα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη εβδομαδουλα και φιλια!!!
Να τα κάνεις Κική μου. Και θέλω να πιστεύω πως θα αρέσουν εξίσου στους μικρούς σας, αλλά και τους μεγάλους δοκιμαστές!!
ΔιαγραφήΕξαιρετικό σνακ Πηνελόπη μου. Για όλες τις ώρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρωματικά με τα μπαχαρικά και αφράτα με το καρότο.
Φιλιά
Έτσι όπως ακριβώς τα περιγράφεις καλή μου Μάριον.
ΔιαγραφήΜέχρι και το τετράποδο γεύτηκε :-))
Έχω μια επιφύλαξη για το συνήθως καπελωτικό , ως μυρωδιά, γαρύφαλλο.Μπορώ να το παραλείψω;Γίνονται καλά και χωρίς αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμη/ε (καλό θα ήταν να είχες γράψει το όνομά σου για να μπορώ να σε προσφωνήσω), το γαρύφαλλο είναι σε μικρή ποσότητα μέσα στην αναλογία του μείγματος. Μην φοβάσαι ότι θα "καπελώσει" το σύνολο.
ΔιαγραφήΑντίθετα σε συνδυασμό με το πορτοκάλι και τον δυόσμο, προσδίδει πολύ άρωμα σε τούτα τα κουλουράκια.
Αν πάλι, δεν με πιστεύεις (κακώς ίσως...) μπορείς να κάνει την σχετική παράλειψη.
Καλή επιτυχία εύχομαι, αν τα φτιάξεις τελικά.